Sada je: 05 lip 2026, 22:59.

Razvijanje predcitackih vjestina i pocetnog citanja i pisanj

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Razvijanje predcitackih vjestina i pocetnog citanja i pisanj

PostPostao/la folne » 11 lip 2008, 14:42

A mi smo eto dokaz da sve to ne mora ništa značiti. :dunno
Moj je još iz kolica hvatao slikovnice, načitala sam se toliko da u RL ne znam osobu koja je toliko čitala klincu. Osim čitanja i dobar dio toga što nabrajaš kroz igru.
S godinu i pola je govorio tečno i sve svoje slikovnice znao napamet i povezivati pojmove iz njih, a bilo ih je. I čitanje nam svejedno ne ide glatko.

Za razliku od njega, mlađi je slikovnice radije trgao i šarao, čitalo mu se manje, jer je dosta kasnije u odnosu na seniora pokazao interes za to. I eno ga danas čita. Sam od sebe. I još ga u vrtiću zovu kad nešto nekome treba pročitati. :lol

Hoću zapravo reći da ni najveći trud ne mora uroditi plodom. Različita djeca imaju različite afinitete i leže im različite stvari. Senior recimo rastura, ali doslovce rastura matematiku i da sad krenem po literaturi možda bih naišla na nešto što smo mi s njim radili ni ne znajući da je to pomoglo razvoju predmatematičkih (ili kako već nazvali) vještina, ali ja vjerujem da je to zato što on jednostavno ima tu žicu, a ne bilo čime što smo ili nismo mi kao roditelji radili.
folne
Mladenka

PostPostao/la Imge » 11 lip 2008, 15:14

ok. sve stoji sto si napisala i ja ti apsolutno vjerujem.
ali isto tako kazem - kako bi tek izgledalo vase citanje da niste radili sve ovo sto ste radili :dunno .
to tek nikad neces saznati... :dunno

a uvjerena sam - da sam prije 2 godine znala to sto sada znam, a tice se razvijanja predmatematickih vjestina (kad su vec spomenute) i da sam na bar nesto od svega toga upucivala dijete i da sam se ciljano igrala s njim - vjerojatno bi nam sad matematika isla bolje :dunno . moje dijete je odvuvijek odbijalo odredjeni tip igara, ja to nisam znala prepoznati :oops: . sad vise kuzim kad to promatram s odmakom...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 11 lip 2008, 15:22

i naravno da se slazem u dijelu u kojem se spominje talent, afinitet, prirodna nadarenost i genetika...

mogu se ja postaviti na trepavice, ali moj mladji sin nikad nece crtati kao stariji. niti ce stariji ikad biti tako zreo i spreman za skolu kao mladji.
mogu im samo pomoci i usmjeravati ih (kako znam i umijem) da u tom dijelu price budu u okviru prosjeka....
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la medo14 » 12 lip 2008, 09:26

Osobno mislim da je veliki broj djece koja ce uz vrticku pripremu uspjeti prilagoditi skolskom programu. Dovoljno je da budu u prosjeku ili naravno nadprosjecni.
Najveci uspjeh je detektirati kod vlastitog djeteta sta bi mu moglo biti otezavajuce, tj. u kojem segmentu je ispod prosjeka.
Kod moje cure toga nije bilo,u svim segmentima je bila u prosjeku, znaci da bi one pripreme u vrticu (i bez da sam s njom pomalo vjezbala) bile dovoljne da i dalje ostane u skoli u nekom zadovoljavajucem prosjeku.
Medutim kod decka to evidentno nije. Koliko je u nekim dijelovima iznadprosjecan u jednom segmentu je ispod prosjeka. Bas sam i od njegove tete u vrticu dobila potvrdu da se ovaj period pred skolu treba i kod kuce temeljito i kontinuirano raditi na poboljsanju tog dijela (znaci i ona sama smatra da vrticka priprema nije dovoljna, makar je tetin rad iznimno kvalitetan).
Kad krene skola, tempo je prilicno neumoljiv, nacin rada je pomalo krut i sabloniziran i onda neki sitni nedostaci postaju problem, tako da je vrlo tesko istovremeno raditi na ispravljanju tog problema i hvatati novo gradivo.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Imge » 12 lip 2008, 09:54

medo, potpisujem od A do Ž :mah .

napisala sam odmah na pocetku da bi meni puno pomoglo da je ovakav topic postojao prosle godine jer bih mozda (?) neke stvari prevenirala i skontala gdje bismo mogli stekati...
ovako, stvarno, kad te skola uhvati u zrvanj, sitni nedostaci postanu problem jer se zapravo cijelu skolsku godinu fokusiras na temelje koji nisu dobro odradjeni.
i potpisujem onu o sabloniziranom i krutom nacinu rada.

i jos nesto. ma koliko ovaj topic nekom izgledao kao forsanje, on to nikako nije. mislim da je duznost roditeljskog foruma upoznati roditelje s onim sto je preporuka struke i sto je standard glede predskolskih vjestina (kao sto se na nekom drugom pdf-u pokusava pruziti kvalitetna informacija u vezi s prehranom, na nekom drugom pdf-u - u vezi s trudnocom ili porodom, etc, etc...).
u tom duhu je topic i otvoren. da se roditelji educiraju, procekiraju dijete i vide gdje je ono u cijeloj prici :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cinderella » 03 lis 2010, 21:42

Imge je napisao/la:cinderela, it's OK :3srca .
ma, od viska glava ne boli, pogotovo kad je knjiga dobra :mah (nego, jesi ti nesto posebno koristila iz te knjige? bas mi je super da netko zna za ovu preporuku)

ako netko ima jos neku preporuku neka stavi na ovaj topic. ja napisem kasnije :proljece

eh, sorry sad sam tek vidla da si me pitala :oops:
klinci OBOŽAVAJU igre s rimom. radili smo nekoliko aktivnosti za rimovanje, a napravila sam i nekoliko svojih varijanti sa sličicama iz te knjige.
cinderella
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.