Pretrazila sam sve, ali ovakvog topica nije bilo, a cini mi se da je prijeko potreban.
Za one koji ne znaju - mama sam skolarca, prvoskolca, sto bi se reklo - imam nekakvo iskustvo, iako statisticki zanemarivo

I dala bih sve na svijetu da je recimo ovakav topic postojao prije godinu dana. Prevenirao bi mnoge stvari s kojima se sad suocavamo na topicu o nasim prvoskolcima.
Za pocetak diskusije, u nastavku dajem link na jedan davni tekst s Rode (pozdrav autorici
) koji sam davnih dana isprintala i jos mi uvijek stoji na vidnom mjestu. Cesto mu se vracam i on je temelj mog stava o nuznosti razvijanja predcitalackih vjestina PRIJE SKOLE!!! Od srca preporucam da ga procitate (cinit ce vam se da sve te cinjenice znate, no, ovako pobrojane i sistematizirane upucuju na zakljucak da se zapravo citanje i pisanje ne uci u prvom razredu. Temelji se udaraju u predskolskoj dobi).
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... &Show=1954
I jos nesto - smisao ovog topica nije propagiranje znanja citanja i pisanja prije skole.
Smisao topica je naglasavanje potrebe razvijanja predcitackih vjestina koje ce kasnije olaksati ucenje citanja i pisanja.
Inace, trenutno sam pod dojmom jedne knjige koju sam upravo procitala, ne mogu spavati koliko sam usplahirena
i naprosto sam zapravo otvorila ovaj topic jer bih najradije prepisala cijelu knjigu ovdje
toliko je dobra. Hrpa genijalnih primjera, savjeta, a sve objasnjeno kroz igru da dijete ni ne skuzi da zapravo ulazi u carobni svijet slova
.Eh, da. Ako ce makar jedna mama iduce godine u ovo doba reci - "uf, dobro da sam procitala bar dio stvari ovdje, stvarno nam je to olaksalo citanje i pisanje u skoli" - onda je ovaj topic imao smisla
.A sad pucajte, pitajte, iskoristite ovo znanje koje imaju mame prvoskolaca (inace, namjerno ovo nisam stavila na skolarce jer mislim da je potrebno da ovaj topic bude bas ovdje). Uvjerena sam da cemo sve imati sto napisati na ovu temu i da cemo vam rado pomoci.
Dakle, mame buducih prvoskolaca - imate li uopce sliku o tome sto vas ceka?
Imate li uopce pitanja, dilema?
Jel vas nesto muci?
Znaju li vam djeca citati i pisati? Mislite li da je dobro da znaju (ne) znaju?
Jel radite nesto posebno, ucite? pisete? vjezbate?
Zanima li vas kako se zapravo uci citanje i pisanje i koje teskoce mozete ocekivati?
I sve drugo sto vam padne napamet...
Naravno, mogu se javiti i mame skolaraca koje imaju dilema vezanih za citanje i pisanje u kasnijim razredima...
p.s. otvorit cu topic i o razvijanju matematickog nacina razmisljanja. e, tu sam doktorirala sa svojim klincem

Zapravo, razlikuje 4-5 slova (a, o, t, m, n i mozda jos neko) ali nema pojma da bi npr. uspela da procita ili napise rijec MAMA ili TATA ili bilo koju drugu kombinaciju od tih slova
) - u prvim razredima (prvom posebno) mi je bilo ocaaaaaaajno dosadno!!! Mislim da cu dok sam ziva pamtiti taj prvi razred i onaj osecaj "sta cu ja ovdje??!!" - jer sam znala sve i procitala do tada brdo knjiga i knjizica koje su bile i za moju dob ali i za stariju djecu... Uciteljica mi, naravno, nije izasla u susret - iz knjiznice sam, kao i ostala djeca, valjda da se ne bih bas mnogo razlikovala, morala uzimati slikovnice!!! Knjige bez ijedne rijeci napisane! Knjige u slikama! Dosaaaaaadnooo!
).

!! Zitica već godinu i pol crta ribu!