Sada je: 05 lip 2026, 23:06.

djeca, bullying i nove tehnologije

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

djeca, bullying i nove tehnologije

PostPostao/la anlan » 15 sij 2010, 13:38

grupa djece iz bjelovarske osnovne škole stavila je na facebook snimku napravljenu mobitelom na kojoj se vidi kako maltretiraju svog školskog kolegu, i sve to u okviru facebook grupe koja okuplja one koji žele da b. ode iz njihove škole. na snimci on samo bespomoćno vrišti dok ostali vrište od smijeha.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/video--uzas-u-bjelovaru-osnovnoskolci-snimaju-razredno-maltretiranje-svog-kolege/470331.aspx

ja sad stvarno i najozbiljnije pitam - jesu li ta djeca normalna? tko ih odgaja? :angry

što biste vi napravili da je vaše dijete agresor,
a što da je zlostavljan?

na okruglom stolu o bullyingu u našim školama je bio sličan primjer s jednom djevojčicom, isto su je rastezali na nekom blogu, printali njene ponižavajuće fotografije i lijepili po školi.
njezini roditelji dugo nisu mogli ništa, profesori nisu napravili ništa, roditelji te djece isto, tek su u dogovoru s administratorom bloga sve to uspjeli izbrisati. njezine traume još dugo neće moći izbrisati.

da ne spominjem da je čas posla otvoriti novi blog.

Kako, kako to spriječiti?

išla sam potražiti tu grupu na facebooku, upisala sam samo - svi koji mrze... i izbacilo mi je više sličnih grupa iz raznozranih škola :strah strašno.

smatram i da bi trebalo maknuti i snimku s indexa.
Zadnja izmjena: anlan; 15 sij 2010, 14:30; ukupno mijenjano 1 put/a.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: djeca, mobbing i nove tehnologije

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 13:43

kako spriječiti?

djelujući na svim poljima, od odgoja do čvrstih sankcija. u današnje vrijeme i roditelji i društvo izbjegavaju i jedno i drugo. zapravo, probaju na fino, ako ne ide svi čekaju da se situacija sama od sebe smiri.

uz to, živimo u iluziji da su djeca neiskvarena i nevina tamo negdje dok ne dobiju vozačku, a naša vječno. no nije tako, ima i zlobe u djeci, što su veća više. nije dovoljno žaliti ih i opravdavati da su sigurno i zlostavljači zlostavljani, da se radi o prenošenju nasilja. od silnih analiza nema pomaka, treba djelovati - preventivno tamo gdje se nasilje nije pojavilo, strogim kažnjavanjem tamo gdje je (uz odgoj, naravno).

sjećam se jednog članka koji je izašao u vrijeme ubojstva luke ritza kad su novinari razgovarali sa raznim maloljetnim nasilnicima po zg. odgovor jednog od njih je bio da je njemu premlaćivanje drugih zabavno i da ne namjerava prestati jer mu nitko ništa ne može - nema još ni 16g. kakav će biti sa 26? nadam se ne slobodan.
eli
Sveta krava

Re: djeca, mobbing i nove tehnologije

PostPostao/la thalia » 15 sij 2010, 13:47

uf :/
ne znam što reći, uopće ne znam.
da su krivi svi, jesu.
u naše vrijeme nije bilo modernih tehnologija, ali mobbing je bio prisutan, bez obzira na to kako se zvao.

ono što ja smatram da je navjažnije je naučiti našu djecu da vrijede. da znaju da vrijede, bez obzira na sve. kako? nemam pojma, kad saznam, javit ću vam i obogatit se.

u mojoj osnovnoj bila je gomila lovatora, parajlija, tatinih sinova, maminih kćeri, djece rastavljenih roditelja čiji očevi su prali savjest plaćajući gomile markirane robe, putovanja i svega.
govorimo o ranim 80-ima.
evo Protega je išo u moju osnovnu, samo da shvatite o kakvom se društvu radilo.

uglavnom, u mom razredu bio je jedan Robert F. koji se nije uklapao.zašto? tata mu je bio fizikalac, a živio je na zavrtnici, u nekoj potleušici.
maltretirali su ga stravično dok na kraju niej pao razred i gubi mu se svaki trag.
onda je išla i Jasminka C. , ista priča, samo s radničke. tata alkos, mama čistačica. lijepili su joj na leđa natpise da smrdi i da je ovakva i onakva.

bilo ih je još par koji su došli i pobjegli iz tog razreda.
koma :strah
a mame te djece? uglavnom su bile samohrane majke koje se nisu baš nešto zamarale odgojem djece.
al onda je bilo baka, teta, kojekakvih pomoći.
danas te mame rade redom u konzumima, plodinama, kod privatnika od ve do ve. sumnjam da im se da odgajat djecu.
sumnjam da imaju snage, volje i resursa.
tako da na kraju sve ostaje na nama. naučit klince kako da se nose sa životom, da imaju samopouzdanja i da si ne daju kakat po glavi, od bilo koga.
da su najvažniji na svijetu sami sebi i da nitko drugi nije vrijedan nit njihovog vremena, nit njihovog mira.
kako?
ne znam. još učim.

što se tiče novih tehnologija u ovoj cijeloj priči, isto ne znam odgovora.
neće se ništa dogodit zabranimo li mobitele u školi, već će to naći neki svoj put.
što bih napravila da mi djetetu to netko radi?
vjerojatno nešto zakonom gadno kažnjivo, na žalost.
nadam se da nikad neće doći do toga.
da on to nekome radi?
sumnjam da će do toga ikad doći. :/
jesam ti odgovorila na pitanja?
ne, jelda :oops:

edit: napisala mobbing, mislila na bullying. :Nepismena:

edit edita: ne znam ni smajlića stavit.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

Re: djeca, bullying i nove tehnologije

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 13:53

thal, bilo je bullinga i onda, ali ipak manje. a nisu tada roditelji više vremena i truda ulagali u odgoj i razgovaranje sa svojom djecom. prije bi rekla da su u prosjeku manje vremena provodili odgajajući dijete, ali su znali povuči granice i sami ih se držati, nisu imali ništa protiv sankcija.

i ne sviđa mi se prebacivanje loptice na cijelo društvo, na neimaštinu (ko da je generacija mojih roditelja, rođenih pred kraj sv.rata odrasla u obilju pa ipak nije bilo toliko samodopadnog sadizma), dugi radni dan...

naučit klince kako da se nose sa životom, da imaju samopouzdanja i da si ne daju kakat po glavi, od bilo koga.

kako ako dijete nije karakter koji se zna postaviti?
sa nekim umjećima se ljudi rađaju. hvalabogu, moja spada u tu skupinu koju teško da će itko dirati i nije tip koji se povodi za krdom.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 15 sij 2010, 13:55

da su najvažniji na svijetu sami sebi i da nitko drugi nije vrijedan nit njihovog vremena, nit njihovog mira.

A nije li ovo opet krajnost koja dovodi do onog prvog?

eli je napisao/la:kako spriječiti?

djelujući na svim poljima, od odgoja do čvrstih sankcija. u današnje vrijeme i roditelji i društvo izbjegavaju i jedno i drugo. zapravo, probaju na fino, ako ne ide svi čekaju da se situacija sama od sebe smiri.

X
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la thalia » 15 sij 2010, 13:55

eli je napisao/la:thal, bilo je bullinga i onda, ali ipak manje. a nisu tada roditelji više vremena i truda ulagali u odgoj i razgovaranje sa svojom djecom. prije bi rekla da su u prosjeku manje vremena provodili odgajajući dijete, ali su znali povuči granice i sami ih se držati, nisu imali ništa protiv sankcija.

da, ja isto mislim da su granice čarobna riječ u ovom slučaju.
problem je što ih se ni odrasli ne drže :dunno

eli je napisao/la:kako ako dijete nije karakter koji se zna postaviti?
sa nekim umjećima se ljudi rađaju. hvalabogu, moja spada u tu skupinu koju teško da će itko dirati i nije tip koji se povodi za krdom.

ne znam. stvarno se trudim naučiti i saznati. stvarno ne znam. mislim da smo mi tu svojim primjerom jako bitni.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la thalia » 15 sij 2010, 13:56

Potica je napisao/la:

A nije li ovo opet krajnost koja dovodi do onog prvog?

ne, jer ako su sebi najvažniji, onda znaju da vrijede. a onaj tko zna da vrijedi, zna da i drugi vrijede i neće nikoga kinjiti da bi sebe napravili većim, jer im to ne treba.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 13:58

daj mi navedi jedno dijete u predpubertetu koje zna da vrijedi. ali istinski zna i vjeruje u to, koje samo ne glumi. to što je netko, odrasli ili dijete, svejedno, zapao u fazu malodušnosti i sumnju u vlastitu vrijednost ne mora, i ne smije, rezultirati maltretiranjem drugih.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 15 sij 2010, 14:00

ne znam i ne mogu, zato kažem da mi se to čini kao rješenje.
ma ne mora bit na vrhuncu toga, al da je bar na putu tog saznanja, da ga roditelji usmjeravaju u tom smjeru.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la TinaL » 15 sij 2010, 14:05

Slazem se u potpunosti s eli. Nisu ni nasi roditelji nesto posebno vise vremena provodili s nama u odnosu na danasnje roditelje. Masa njih je puno radila, bilo je samohranih majki, problematicnih obitelji i svega..
Al isto mislim bilo je i boljih/jacih sankcija..
Zapravo kakve danas uopce sankcije postoje za takve?
I jako me nervira to stalno "opravdavanje" izgrednika i zlostavljaca.
U predskolskoj vrtickoj grupi mojeg djeteta prije par godina desio se incident u kojem su petorica deckiju pretukli djevojcicu iz svoje grupe. Onda su se svi digli na noge i uglavnom raspravljali o tome zasto su to oni ucinili i kakvih problema imaju! Na kraju se s njima i obiteljima razgovaralo, ali ostaje cinjenica da su oni i dalje nastavili ici u vrtic bez nekih (vecih) trauma izazvanih dogadajem a djevojcica se nije usudila jos tjednima..
TinaL
sretnica s krilima

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 14:11

kod tako malih sankcije trebaju ići prvenstveno prema roditeljima. a roditelje često najviše boli džep.
više puta sam po roditeljskim forumima naletila na priče zgroženih majki koje su zločeste tete upozorile da im je dijete nadprosječno agresivno, da iz čista mira tuče ili grize drugu djecu, da porade na tome... a mama misli da je dok je dijete u vrtiću njegovo ponašanje odgovornost samo tete, da te faze prolaze. ali zašto bi druga djeca bila grižena dok se čeka prolazak faze?

(nije ni moja bila zlatni todler, ali je bar od druge djece brzo naučila da i nad popom ima popa i tko se mača lača...)
eli
Sveta krava

PostPostao/la anlan » 15 sij 2010, 14:12

slažem se da su nužne čvrste sankcije. u ovom slučaju ukor pred isključenje za one koji su direktno sudjelovali (snimali, otvarali grupu na facebooku), ali i kazne za pasivnu većinu.

mogu si misliti kako će izgledati roditeljski sastanak o ovom događaju (ako će ga uopće biti). vjerojatno će ih pola reći da su to "dječja posla", dio će reći da si je mali sam kriv jer se ne zna postaviti, a dio će hrkati u zadnjim klupama.

tužno mi je i da se mali nije nikome potužio. ali to mi je i jasno - u našem društvu prevladava osjećaj da ništa ne treba pokretati jer se ionako ništa neće promijeniti.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 14:15

ukor pred isključenje nije sankcija. bar ne za ovakve frajere, to im je samo alat za dodatno hvalisanje. ja bi njima dala društveno korisnog rada, uvijetnu kaznu pred odlazak u popravni dom, a roditelje po džepu + obavezna edukacija kod pedagoga (na predavanja i polaganja ispita).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 15 sij 2010, 14:19

eli je napisao/la:ukor pred isključenje nije sankcija. bar ne za ovakve frajere, to im je samo alat za dodatno hvalisanje. ja bi njima dala društveno korisnog rada, uvijetnu kaznu pred odlazak u popravni dom, a roditelje po džepu + obavezna edukacija kod pedagoga (na predavanja i polaganja ispita).

X na ovo
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la anlan » 15 sij 2010, 14:19

može eli, slažem se s tvojim prijedlogom :5

pisala sam indexu za snimku i upozorila ih za komentare uz tekst o nacionalnosti njegovih roditelja. :angry

nema više snimke ni tog komentara :) (ali javljaju se novi).

edit: izgledalo je kao da sam ljuta što nema snimke pa malo popravljam redove i dodajem smajliće.
Zadnja izmjena: anlan; 15 sij 2010, 14:26; ukupno mijenjano 3 put/a.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 15 sij 2010, 14:23

moja kuma je psihologinja u jednoj osnovnoj školi i kaže da jedino kad stvar profunkcionira je kad se roditeljima zaprijeti czss-om, policijom i tužbom/kaznom.
onda odjednom prestanu pjevati pjesmu "moje dijete je najbolje i ne bi on/ona to nikad" i uglavnom se ustanovi da roditelj s djetetom provodi četiri minute tjedno :roll:

cure, nismo mi preslika hrvatskog roditelja današnjice, kao ni glasačkog tijela, kao ni stupnja obrazovanja, kao ni... nastavi niz.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la LTL » 15 sij 2010, 14:26

ja sam ko dijete bila meta dvije cure koje su me tukle ,maltretirale,nisu me puštale doma! ne mogu vam opisati taj strašan osjećaj,a osjećam ga i sada čim se toga sjetim! to nikad neću moći zaboraviti,nikad! a bila sam mala,to se događalo u prvom i drugom razredu osnovne!
ja sam zbog toga zamrzila školu,vraćala se s pola puta doma¨!

pričala sam nedugo s mamom o tome,rekla mi je da ja uopće nisam o tome govorila,da nije shvatila koliko je to ozbiljno bilo!

da uhvatim svoju djecu da to nekome rade ,mislim da bi se jako gadno proveli,jako gadno! a da ih uhvatim da pišu takve stvari na fejsu,ne bi više primirisali kompjutor,a bome ni mobitel !

da je moje dijete maltretirano,poduzela bi sve,otišla bi direktno do roditelja,ravnatelja,a ako treba na kraju i do policije!

kad ovakve stvari čitam muka mi je, kakvi će to ljudi postati?
slažem se s eli što se tiće kazni!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la anlan » 15 sij 2010, 16:20

šestorica učenika dobili su ukor, a navodno je policija tražila izvješće o tom slučaju

tražeći novosti o svemu tome slučajno sam našla odgovor na pitanje kakvi će to ljudi postati:
http://www.youtube.com/watch?v=kSVqXm7CV7Q
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 15 sij 2010, 16:30

isto mislim bilo je i boljih/jacih sankcija..

Pimjer. Mali vrtic. Teta zaduzi djevojcicu iz najstarije grupe, 6 godina, da cuva najmladju grupu, djecu od 3 godine, dok ona s drugim tetama pije kavu na hodniku.
Djevojcica tjera ove male da pjevaju, na pik uzme curicu od 3 godine, pretuce je i izgrize. Manja djevojcica samo tiho place jer shvaca to kao kaznu sto ne zna vise pjesmica.
Na kraju balade se ustvrdi da je veca djevojcica retardirana i to poprilicno i zavrsi u nekoj ustanovi. :|
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la eli » 15 sij 2010, 16:36

ne mogu vjerovati da vrtićka teta ne može dobro procijeniti kome može pustiti djecu na petominutno "čuvanje". obično izabire za zamjenice dvoje, troje najstarije djece koja joj i inače pomažu u održavanju reda i koju manji slušaju bez problema.
eli
Sveta krava

PostPostao/la marsovka » 15 sij 2010, 16:42

Uzas, uzas :ne

Nove tehnologije sve češće pokazuju koliko okrutna zapravo znaju biti, i to bez ikakvog razloga.

Mislim da je u ovome bit. Toga je bilo i prije samo je danas puno, puno lakse nekoga javno osramotiti, pokazati to cijelom svijetu i jos se pojaviti na naslovnici Indexa :ne Strasno!
Akterima ovog uzasa ocito fali kucni odgoj, ali to je nazalost jako tesko promijeniti :/ Ostali su vjerovatno povodljivi klinci koji su radje sutili o svemu nego da i sami nastradaju.
marsovka
celebrity

PostPostao/la Dory » 15 sij 2010, 19:35

Možda sam zastarjelih shvaćanja, ali mislim da je puno toga stvar kućnog odgoja. Danas je roditeljima lakše zažmiriti nego reagirati i suočiti se sa problemima svog djeteta (a agresivnost je svakako veliki problem), pa ga onda štiti, opravdava i zapravo potiče da nastavi s agresivnim ponašanjem....
Slažem se da naši roditelji nisu imali ništa više vremena za nas nego današnji roditelji za svoju djecu, često se pitam kad ne znam kako nešto riješiti (npr, pubertetske ispade) kako je to znala moja mama, koja nije u životu pročitala ni jednu knjigu o odgoju djece, nije joj bila dostupna nikakva tehnologija (tipa internet) a nije imala vremena ni pretjerano gledati poučne emisije....a zapravo zvuči jednostavno...bila je dosljedna u svemu i nije bilo nikakvih popuštanja (nikad nisam dobila batine, a ne sjećam se ni povišenog tona)....znam da je sad drugo vrijeme, da smo mi drugačiji roditelji od naših roditelja, a samim tim su i djeca drugačija...
Uvijek govorim svojoj djeci - nemoj činiti drugome ono što ne bi želio da se tebi čini....
Osobno bi za mene bio ma koliko to god čudno zvučalo - veći problem da je jedno od moje djece zlostavljač, nego da ga netko zlostavlja (mislim da je ovu drugu situaciju lakše riješiti).
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 15 sij 2010, 21:13

ne mogu vjerovati da vrtićka teta ne može dobro procijeniti kome može pustiti djecu na petominutno "čuvanje".

da, to je najtuznije u cijeloj prici. Zapravo nije, jos je tuznije da roditelji sve te godine nisu primijetili nista neobicno na svom djetetu.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Trini » 16 sij 2010, 17:10

Možda sam zastarjelih shvaćanja, ali mislim da je puno toga stvar kućnog odgoja.

Potpis.

Ne moze skola tu sama rijesiti nista. Jedino roditelji. Koji to cesto ne zele. Pitanje je bilo kako prevenirati. Po meni jedino tako da se u takvim situacijama roditelje pozove na red, kazni (materijalno i to dobro). da se oglasi kako se reagiralo u takvoj situaciji pa da se i drugi roditelji razmisle zele li to ili ne u svojem dvoristu.

Prva bih pristala na to.

Po meni odgoj djece je jednom dijelu roditelja malo ispao iz ruku zato sto je tesko ostati dosljedan sebi, povlaciti granice, odredjivati pravila, traziti da ih se pridrzavaju. Meni cesto prisjedne kad sam u raspravama s mladjim sinom i kad trazim od njega da se drzi nekih obiteljskih dogovora, da postuje neka pravila .... xy puta bi mi bilo puno lakse reci mu daj odi van i pusti me na miru, umjesto da se borim s njim. Tako da nije sa svom djecom lagano, ali ipak ako smo odabrali biti roditelji onda smatram da je na nama ipak sva odgovornost.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Adorabla » 16 sij 2010, 18:37

a sad something completely different :mrgreen
thal, bilo je bullinga i onda, ali ipak manje. a nisu tada roditelji više vremena i truda ulagali u odgoj i razgovaranje sa svojom djecom. prije bi rekla da su u prosjeku manje vremena provodili odgajajući dijete, ali su znali povuči granice i sami ih se držati, nisu imali ništa protiv sankcija.

ne slazem se. Prije je bilo vise bullinga nego danas medjutim nije se tome pridavala paznja dok se netko nije ozbiljno ozlijedio.
Danas se sve naziva bullingom kao sto je i sve mobbing. Normalno je da se djeca potuku. Normalno je da se curice pocupaju. Normalno je da u neparnoj grupi, ono neparno dijete dodje na pik i da mu se svi smiju i rugaju. Normalno je dokle god je to jednom Branka, drugi puta Ljerka a treci puta Matko. Nije normalno ako je uvijek Matko na tapeti i ako mu se djeca rugaju i ako ga tuku zato sto je malen, zato sto ima velike usi, zato sto mu je tata seljak ili sto god razlog bio.
Mi roditelji smo osjetljivi na svoju djecu i sami stvaramo probleme tamo di ih ne bi smjelo biti, a to tako da djecu ucimo da se ne smiju potuci (ne smiju u globalu, ali hebemu misa moraju pjetlici nekako odmjeriti snage) ne smiju ovo, ne smiju ono i onda djeca postanu isfrustrirana i rade gluposti jer nisu prosla normalnu fazu.

Nesto od svega ovoga je stvar kucnog odgoja i ucenja tolerancije. Definitivno da postoje djeca pacifisti koja se nikada ne bi potukla, niti nesto nekom drugom napravila, djeca koja se ne moraju dokazivati. Ja ovdje govorim o onom prosjeku, srednjoj statistickoj vrijednosti.
Nesto je u odgoju, nesto u karakteru djece a nesto u dobi i sazrijevanju. Da vi vidite kako se tuku djeca u dobi od 10 do 12 godina i koliko su skloni jedni druge maltretirati.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 16 sij 2010, 18:40

LiKmama je napisao/la:
isto mislim bilo je i boljih/jacih sankcija..

Pimjer. Mali vrtic. Teta zaduzi djevojcicu iz najstarije grupe, 6 godina, da cuva najmladju grupu, djecu od 3 godine, dok ona s drugim tetama pije kavu na hodniku.
Djevojcica tjera ove male da pjevaju, na pik uzme curicu od 3 godine, pretuce je i izgrize. Manja djevojcica samo tiho place jer shvaca to kao kaznu sto ne zna vise pjesmica.
Na kraju balade se ustvrdi da je veca djevojcica retardirana i to poprilicno i zavrsi u nekoj ustanovi. :|

A na ovo sam posebno alergicna. Ja osobno smatram da je najgluplja pedagoska izmisljotina mjesoviti vrtici. Koje starije dijete zeli cuvati mladjeg brata ili sestru? I onda jos to dijete stavi u mjesovitu grupu da ni u vrticu nema mira nego da mu ti klinci skacu za vrat.
I onda mu naravno objasni da se mora ponasati prema toj mladjoj djeci kao diplomirani psiholog po mogucnosti sa subspecijalizacijom ponasanja djece u predskolskoj dobi. Zar ne ocekujemo malo previse od djece?
Adorabla
Medena

PostPostao/la LTL » 16 sij 2010, 21:12

http://www.24sata.hr/news/djecak-je-zav ... li/154320/
strašno,nakon sat i pol su zvali liječnika,a tek nastavnica koja je to dozvolila kako piše u zadnjoj rečenici,ja se nadam da to nije istina! :angry
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la veky32 » 16 sij 2010, 23:11

isuse sve gore od goreg

naravno da su roditelji prvo odgovorni u ovom urnebesu ali i skola bi trebala biti odgovorna za ne poduzimanje nicega
ok na odmoru ne vidis, neznas ko sta od djece radi ali mislim da bi trebalo postaviti kamere koje non stop nadgledaju sve ucionice, hodnik, wc, dvoranu
tako da bi trebalo i skolama uvesti kazne-najbolje novcane- ako se dokaze da se sve to desava unutar skole ili oko nje, pa bi se malo drugacije i reagiralo
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TanjaMT » 16 sij 2010, 23:50

Adorabla je napisao/la: A na ovo sam posebno alergicna. Ja osobno smatram da je najgluplja pedagoska izmisljotina mjesoviti vrtici. Koje starije dijete zeli cuvati mladjeg brata ili sestru? I onda jos to dijete stavi u mjesovitu grupu da ni u vrticu nema mira nego da mu ti klinci skacu za vrat.
I onda mu naravno objasni da se mora ponasati prema toj mladjoj djeci kao diplomirani psiholog po mogucnosti sa subspecijalizacijom ponasanja djece u predskolskoj dobi. Zar ne ocekujemo malo previse od djece?

u mjesovitim grupama ne cuvaju starija djeca mladju. to sto je teta iz Likicine price tako napravila jer joj je tako bilo lakse, ne spada u pedagoski standard.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Adorabla » 17 sij 2010, 18:33

zaboravila sam napisati da me nerviraju mjesovite grupe u Hrvatskoj :mrgreen jer mjesovita grupa kod nas u vecini slucajeva predstavlja nacin da se poveca broj djece u grupi na jednu tetu, a u takvim uslovima definitivno djeca preuzimaju dio brige za manju djecu. Cak i kod savrsenih teta koje se trude i ne piju kavu.
Adorabla
Medena

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.