uf

ne znam što reći, uopće ne znam.
da su krivi svi, jesu.
u naše vrijeme nije bilo modernih tehnologija, ali mobbing je bio prisutan, bez obzira na to kako se zvao.
ono što ja smatram da je navjažnije je naučiti našu djecu da vrijede. da znaju da vrijede, bez obzira na sve. kako? nemam pojma, kad saznam, javit ću vam i obogatit se.
u mojoj osnovnoj bila je gomila lovatora, parajlija, tatinih sinova, maminih kćeri, djece rastavljenih roditelja čiji očevi su prali savjest plaćajući gomile markirane robe, putovanja i svega.
govorimo o ranim 80-ima.
evo Protega je išo u moju osnovnu, samo da shvatite o kakvom se društvu radilo.
uglavnom, u mom razredu bio je jedan Robert F. koji se nije uklapao.zašto? tata mu je bio fizikalac, a živio je na zavrtnici, u nekoj potleušici.
maltretirali su ga stravično dok na kraju niej pao razred i gubi mu se svaki trag.
onda je išla i Jasminka C. , ista priča, samo s radničke. tata alkos, mama čistačica. lijepili su joj na leđa natpise da smrdi i da je ovakva i onakva.
bilo ih je još par koji su došli i pobjegli iz tog razreda.
koma

a mame te djece? uglavnom su bile samohrane majke koje se nisu baš nešto zamarale odgojem djece.
al onda je bilo baka, teta, kojekakvih pomoći.
danas te mame rade redom u konzumima, plodinama, kod privatnika od ve do ve. sumnjam da im se da odgajat djecu.
sumnjam da imaju snage, volje i resursa.
tako da na kraju sve ostaje na nama. naučit klince kako da se nose sa životom, da imaju samopouzdanja i da si ne daju kakat po glavi, od bilo koga.
da su najvažniji na svijetu sami sebi i da nitko drugi nije vrijedan nit njihovog vremena, nit njihovog mira.
kako?
ne znam. još učim.
što se tiče novih tehnologija u ovoj cijeloj priči, isto ne znam odgovora.
neće se ništa dogodit zabranimo li mobitele u školi, već će to naći neki svoj put.
što bih napravila da mi djetetu to netko radi?
vjerojatno nešto zakonom gadno kažnjivo, na žalost.
nadam se da nikad neće doći do toga.
da on to nekome radi?
sumnjam da će do toga ikad doći.

jesam ti odgovorila na pitanja?
ne, jelda

edit: napisala mobbing, mislila na bullying. :Nepismena:
edit edita: ne znam ni smajlića stavit.