Točno znam kako ti je. Moj sin je imao tikove. Prvi put su se javili kad je imao tri godine i bili su zvučni. Drugi put su se javili kad je imao 6 godina i tada sam skoro umrla od straha jer je izgledao grozno. Došli su iznenada , bez ikakvod povoda (stresne situacije, iznenadnog događaja isl.) Da ne duljim, prošli smo sve moguće pretrage (na moj izričit zahtjev) iako je pedica odmah rekla da je to tik i da će proći sam od sebe, bili kod psihologa, razgovarali s njim, ali tikovi su se nastavili puna dva mjeseca (pedica je rekla da će vjerojatno trajati 2,3 mjeseca ali možda i duže) .S kim got smo se konzultirali (psiholog, pedijatrica, neuropedijatrica) svi su rekli isto: pustite ga, ne opominjite ga, proci će. Neko smo ga vrijeme obzirno opominjali (unatoč savjetima), jer smo se bojali da mu se druga djeca ne počnu rugati.Ali to je stvarno uzaludno jer djete nije svjesno tikova. Uglavnom, kad smo se opustili i prihvatili da nemožemo "izlječiti" tikove, oni su nestali i to u trenu, kako su se i pojavili. Znam kako Vam je sada i znam da dva tri mjeseca ne zvuče nimalo utješno, ali vjerujte mi najbolje što možete učiniti i za sebe i za djete je pokušati se opustiti. Možda prođe i prije. Do tada

I još nešto, mnoga djeca imaju tikove bar jednom u životu.