Ne znam, meni I win you lose nije draga situacija. Nešto dati nekome kad ja to želim da pokažem tko je gazda
Jedan autor kojeg čitam upravo veli (a radi se o psihologu - školskom savjetniku) "to kako se jedni prema drugima ponašamo je važno".
Stoje tu granice, pravila i svašta-nešto ali ne pali kod svakog (a zapravo ih manje znam kod kojih pale

) kontrola i moć. Ima situacija u kojima se "ne popušta" (po život opasnih ili strašno važnih roditelju) no nisu sve takve. Znam neke roditelje sasvim uvjerene u ispravnost svog odgoja kojima su djeca sasvim izmakla (mislim na način kako funkcioniraju kad nisu s roditeljima, nego u društvu vršnjaka, u školi, s drugim ljudima...)
To kako se dijete ponaša na rođendan može biti splet raznih okolnosti (s jedne strane uzbuđenost, s druge previše želja da bude nekako savršeno pa kad se izjalove ili jer ih je naprosto nemoguće djetetu apsorbirati, ono pukne). Od petogodišnjakinje tražiti da se zabavi s prijateljima pod prijetnjom jer zabava prestaje uskoro, hm

. Petogodišnjakinja bi rado pogledala slike sebe kao bebe, pa bi joj bilo drago čuti tko se sve njenom dolasku na svijet tada veselio, možda bi joj to bolje sjelo od silnih očekivanja od zabave, ne znam, samo nagađam.
Može se djetetu (ne u afektu ni roditeljevom - pogotovo ne tad - ni djetetovom) reći kako kao što ono ne voli da se dere na njega, nitko to ne voli. Dijete se uči nositi i s emocijama i s drugim ljudima (na roditeljima i njihovom primjeru više nego na riječima

).
Odrastao je odgovoran za "klimu" (kao i teta u vrtiću, ne mogu klinci biti "krivi" - da je po njima u doba privikavanja bi svi tululi mjesecima

) i može se loš trend promijeniti

- to je već dovoljno veliko dijete da uspije verbalizirati problem i odrastao ga može pokušati (ne velim da će uspjeti uvijek) preduhitriti i zaustaviti prije nego postane ogroman svima, a situacije iz kojih se isplivalo prije eksplozije su one na kojima kao primjeru je dobro graditi iduće