Sada je: 24 lip 2024, 18:06.

Kako sudjelovati u Mame i bebe forumu?

Prije nego počnete koristiti forum, bilo bi dobro da pročitate...

Kako sudjelovati u Mame i bebe forumu?

PostPostao/la Mirci » 08 ožu 2010, 19:30

Mame i bebe forum (MiB forum) osnovan je 2001. godine kao prvi forum ovakve tematike u Hrvatskoj.
Namijenjen je roditeljima i svima onima koji će to tek postati. Trudimo se pružati pomoć i podršku, te informirati i educirati o najtežem poslu na svijetu – roditeljstvu.

Pridružite nam se!

Sudjelovanje na MiB forumu podrazumijeva i određen način lijepog ponašanja, koji ulazi u online bonton. Odnosno, kao i u vanjskom svijetu, i ovdje vrijede pravila lijepog i prihvatljivog ponašanja. Spomenut ćemo nekoliko primjera

Prije postavljanja pitanja i otvaranja novih tema, pretražite MiB forum - možda je netko već odgovorio na slično ili isto pitanje - tako ćete uštedjeti vrijeme sebi i ostalim sudionicima MiB foruma. Članovi najmanje vole ponavljanje tema o kojima se već raspravljalo. Takvu temu moderator ima pravo obrisati ili zatvoriti ili usmjeriti.

Pažljivo odaberite temu, odnosno kategoriju (podforum) u koji ćete se javiti i smjestiti vaše pitanje prilikom otvaranja novih tema. Ako slučajno i pogriješite, moderator će temu premjestiti na pravo mjesto.

Kada se uključujete u raspravu, držite se njene teme. Nije poželjno skretanje s teme o kojoj se razgovara (mnogi članovi spremaju teme i time olakšavate i drugima snalaženje). Moderatori će upozoriti ukoliko se to bude često događalo, a po potrebi topic ili postove preseliti na podforum Čavrljanja.

Kada citirate nečiju poruku, uložite malo truda i citirajte samo one dijelove na koje se vaša poruka nadovezuje. Citiranje poruka u cjelini kako bi na njih odgovorili samo jednom rečenicom smatra se izuzetno nepristojnim.

Kod slanja poruka koristite standardne veličine fontova i mala slova. Tekst napisan VELIKIM SLOVIMA u internetskom svijetu shvaća se kao VIKANJE.

Od vas se očekuje korištenje pravila pismene komunikacije. Pripazite na pravopis, pravilno korištenje rečeničnih znakova i stavljanje razmaka. Prije slanja posta, pogledajte što ste napisali i ispravite pogreške. Ako je vaš post dulji, proredima ga podijelite na više logičnih cjelina zbog bolje preglednosti.

Ukoliko se ne držite ovih pravila, možete očekivati da će drugi članovi zaobilaziti vaše postove zbog nečitljivosti, jer neće trošiti vrijeme na dešifriranje gomile nerazumljivog teksta. Također, takvim načinom pisanja iskazujete nepristojnost prema članovima foruma koji se trude pisati čitko i razumljivo.

Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova kako bi privukli pažnju na svoju poruku. Na MiB forumu je maksimalan broj slikovnih znakova (smajlića) 10 po postu.
U svrhu bržeg učitavanje i lakšeg pregledavanja stranica MiB foruma, od članova se očekuje poštivanje pravila o veličini slika u postovima i potpisima.

Zahvalite osobi koja vam je pomogla jer i ovdje vrijede ista pravila bontona kao i u stvarnom životu. Isto to vrijedi i kada tražite informaciju i odgovor - budite pristojni, konkretni, sažeti, jasni u svojem zahtjevu kako biste dobili pomoć koju ste tražili.

Ako odgovarate na nečije pitanje budite jasni i uslužni, ne vrijeđajte nekoga zbog njegovog neznanja i ne 'pametujte'.

Ako ste dugotrajni član MiB foruma, pokažite dobrodošlicu prema novim članovima i pomozite im ukoliko se ne snalaze najbolje. Sjetite ste da ste i Vi jednom bili "novi" ovdje.

Svi postovi predstavljaju mišljenja njihovih autora, a ne osoblja MiB foruma ili autora phpBB softvera. Oni se ne mogu smatrati odgovornima za njihov sadržaj. Osoblje MiB foruma radi na tome da se nedozvoljeni postovi sankcioniraju, no možda će neke postove previdjeti ili ih neće uočiti na vrijeme. Molimo vas za razumijevanje, a svaki post za kojega smatrate da krši pravila možete prijaviti moderatoru klikom na ikonicu (uskličnik) za prijavu posta.

Sami određujete razinu svoje anonimnosti na MiB forumu. Osoblje foruma se obvezuje da će držati tajnima sve vaše podatke koje ne želite objaviti. Jedina iznimka je policijski ili sudski nalog po kojem smo dužni dati na uvid IP adresu člana nad kojim je u tijeku istražni postupak.

I najvažnije – pročitajte Pravila MiB foruma i pridržavajte ih se.

Ukoliko imate pitanja i nejasnoća, obratite se osoblju foruma na podforumu Pitajte i probajte ili direktno privatnim porukama, a također odgovore možete potražite klikom na ČPP (Često Postavljana Pitanja) u gornjem desnom kutu MiB foruma.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Avatar
Mirci
lovac na trag
 
Postovi: 29431
Pridružen/a: 28 stu 2002, 17:11

Re: Kako sudjelovati u Mame i bebe forumu?

PostPostao/la dunja » 19 ožu 2010, 13:16

Trolanje je pisanje izazivačkih postova sa namjerom da se izazove (burna) reakcija. Dakle, skretanje s teme, izazivanje drugih u besmislene rasprave i slično. Ako se neko pitanje čini nevjerojatno glupim, to je to. Ako ste počeli na post odgovarati sa "Ne mogu vjerovati...", "Reci mi da se šališ...", ili slično, to je to. Trolanje je nepoželjno. Neki drže da je zabavno. Najbolje je ignorirati ih. (Do not feed the trolls). A osoblje foruma će se pobrinuti da se trolanje prekine i zaustavi.

Trol - označava osobu koja dolazi na internetske zajednice kao što su npr. forumi, s jedinim
ciljem da na njih šalje podrivačke, ponekad grube i uvredljive a ponekad dosadne poruke kako bi namjerno dosađivala ostalim sudionicima, stvarala zadjevice, odnosno remetila tijek rasprave.

Flame – izraz koji označava svađu na internetu, između dva ili više sudionika, uključujući vrlo oštre riječi i izreze kao i spuštanje na osobnu razinu.

Flamer je osoba koja učestalo započinje napade, svađe i provokacije na osobnom nivou.


Spam – nepoželjne poruke, najčešće reklame.
Avatar
dunja
most
 
Postovi: 29550
Pridružen/a: 17 tra 2003, 23:24


Natrag na Važne obavijesti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.