Sada je: 10 lip 2026, 18:11.

Borba za leptirica

Za sve koji su u postupku posvajanja, udomljenja. Sve o zakonima, centrima za socijalnu skrb, ali i osobne priče kako smo uspjele. Tu smo da damo potporu i snagu za krenuti dalje do cilja - postati roditelj!

Moderator/ica: ančica28

Re: Borba za leptiricada ima obitelj koja ju-ga voli

PostPostao/la Dory » 10 pro 2009, 17:13

Za oduzimanje roditelju ili skrbniku prava da živoi s djetetom mora svakako postojati valjani razlog i sudsko rješenje o tome, mišljenje vještaka je nešto što će sud također razmatrati, ali tu je i mišljenje centra za soc. skrb i sud je dužan saslušati sve one koji imaju saznanja kako to dijete funkcionira u vašem okruženju, neznam - recimo mišljenje pedijatra , ako je dijete u vrtiću mišljenje odgajatelja, Ne može vještak na temelju toga što je vidio u 15 min. odlučiti samostalno o tome tko će bolje skrbiti za dijete. Činjenica je da je to dijete - dijete bez roditelja. Znamo da je i posvojitelj je dužan djetetu do njegove 7.g. reći da mu on nije biološki roditelj. Vi mu niste biološki roditelji, ali niti u drugoj obitelji to ne može dobiti. Ne shvaćam zašto je tu problem - kad će dijete shvaćati na vama je da mu kažete da mu niste roditelji, mada ja mislim da djeci koja žive u stabilnom okruženju nakon takve tragedije to nebi trebalo biti trauma (možda će u nekim fazama razvoja razmišljati i maštati o svojim roditeljima, što bi bilo da su živi ...ali to je problem koji tada treba rješavati) jer vjerojatno od malena živi sa saznanjem da se mami i tati dogodilo nešto strašno, ali da ima obitelj koja ga /ju voli i gdje pripada. Ako se prema drugoj obitelji odnosite stvarno na pristojan i adekvatan način, omogućujete im susrete,potičete dijete na susrete svijesni da djete ima pravo i na njihovu ljubav, stvarno ne vidim razlog za preseljenje i ne vidim što bi dijete s time dobilo. I još pitanje, da li je to o potrebi preseljenja samo mišljenje vještaka ili sudska odluka?
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Borba za leptirica

PostPostao/la Dalibor » 10 pro 2009, 18:54

Misljenje vjestaka se obicno uvazava u CZSS koja dodjeljuje skrbnistvo. Oni to ne moraju prihvatiti, ali vjerujem da iza odluke u ovakvom procesu ipak zele imati papir.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dory » 11 pro 2009, 00:04

Koji je vaš pravni status naspram djeteta, dali ste skrbnik na neko određeno vrijeme - privremeni skrbnik ili ste dobili neki oblik trajnog skrbništva? Budući je dijete kod vas smješteno nekako je to regulirano. Odluku o tome donio je sud na temelju mišljenja nadležnog CZSS. Mišljenje je opet Centar donio sagledavši cjelokupnu situaciju i odlučio da je za dijete tako najbolje. Koliko ja znam svaki CZSS ima svoje stručnjake koji provode vještaćenja - dj. psiholog, soc. radnik, pravnik i dr. ne vidim zašto bi mišljenje "eminencije s Rebra" vrijedilo više CZSS od mišljenja onih koji su u kontaktu s vama i djetetom. Koliko sam shvatila vještaćenje je tražila druga zainteresirana strana i to je njihovo pravo. Zašto se susreti s tom obitelju održavaju u Obiteljskom centru i jesu li pod nadzorom stručnjaka CZSS? Vještaci s Rebra nemaju u djelokrugu svog posla slobodu da odlučuju s kim će dijete živjeti - to je zadaća CZSS i suda i jedno je sigurno pred vama je još puno posla, stresa i borbe. Oni mogu samo iznjeti svoje mišljenje, koje nikako nije i konačno i mislim da nema mjesta panici. znam da je teško ali pokušajte ne trošiti energiju na "zadavanje konačnog udarca toj obitelji" nego pokušajte skupiti snage i naći u interesu djeteta neki zajednički jezik s njima, to dijete je dio njihove pokojne kćerke i vjerojatno djetetu žele sve najbolje, ali se teško mire s činjenicom da dijete živi s vama. Neću reći da to opravdava njihove postupke, ali pokušajte zamisliti što bi vi napravili da je obrnuto...okrenuli bi nebo i zemlju da dijete bude s vama. Idealno bi bilo da dijete ima ljubav i pažnju i jedne i druge strane, da usrećuje i jedne i druge svojim postojanjem, jer što će dijete biti veće to će biti svjesnije loših odnosa između dviju obitelji i to bi ju svakako moglo traumatizirati, sputavati, a želja da zadovolji i jedne i druge postat će težak teret na djetetovim leđima. Pokušajte to izbjeći.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dalibor » 11 pro 2009, 09:44

Mi nemamo nikako reguliran status. Ni kao privremeni skrbnici. Sva rjesenja nisu pravomocna. Dodjeljena je skrbnica iz CZSS (koju smo vidjeli jednom na 5min), tako da je leptiric s nama zato jer tu zivi ?!?

Susreti su se odvijali pod nadzorom u obiteljskom centru zbog njihove prijetnje smrcu, za sto se vodio i kazneni postupak a od progona smo odustali zbog interesa leptirica. Svim ostalim, zainteresiranim, dopustili smo posjete bez ikakvih problema (vjencana kuma od pokojnih, krsna kuma od leptirica, ujak od pokojne majke). Svi susreti su se odvijali bez problema i ovo sad je fantasticno, jer se pomaci vide i normaliziraju se odnosi. Nitko ne hini da su super ali idu na bolje.
Neke stvari nece bit preboljete tako brzo no neznam zasto bi se i forsirale kad ovako ide normalnijim tokom i tempom koji leptiric prihvaca.
Sada kad dođemo po nju kod njih, uđemo malo u kucu, dopustimo joj da nas vodi i pokazuje zanimljivosti te se nadam da je to dobro da vidi kako mi jos dodatno poticemo njihova druzenja. Osim "napumpavanja" kao sto sam rekao i ovog neznam vise kako da budem normalan i iskren a opet ne lazem ju sa nekom dvolicnoscu.

Iako je izlaganje vjestaka na Rebru bilo traumaticno, nekako se duboko u srcu nadam da je taj sok napravljen kako bi sagledali upravo suprotnu stranu postavljajuci nas u njihov polozaj i tim potaknutim emocijama bi mozda trebali napraviti dodatne korake u međusobnom razumijevanju i dodatno raditi kompromise. Ako je to bilo to, a bojim se sanjati, skidam im kapu.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Beppa Joseph » 11 pro 2009, 10:52

Dalibor, čini mi se da ispravno postavljaš stvari. Pogotovo ovu zadnju hioptezu. Budite strpljivi još samo malo :ljubav
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Dory » 11 pro 2009, 11:30

Dalibore ovoo kako ste vi opisali odnose s drugom obitelju i kako potičete leptirića svjesni da ne pripada samo vama je ne dobro, nego odlično. Nisam ja sad očekivala da vi s drugom obitelju budete previše prisni već da se sve odvija na jednom pristojnom nivou, i ovo kako vi opisujete je i više od toga. Treba vremena i jednoj i drugoj strani, sigurno je tu izrečeno i napravljeno puno stvari koje nisu ok. ali sama situacija je bila traumatična i stresna. Treba vremena i strpljenja....Druga stvar je neriješeni status i to svakako treba riješiti. Gledajući sa strane i budući da dijete već dugo živi s vama , vi ste prednosti. Samim tim što nemate skrbništvo vama je puno toga otežano - da recimo leptirić mora u bolnicu, ili na operaciju vi budući niste skrbnik morate zvati skrbnika iz CZSS da potpiše. Isto tako mora znati i sudjelovati u svim važnim pitanjima u vezi djeteta. Koliko sam shvatila dijete je kod vas preko dvije i vjerojatno će se sad krenuti k konačnom rješenju. Ne znam što vam reći osim da vam želim puno snage i hrabrosti, jer pišete o tome djetetu s toliko ljubavi da je to prekrasno. Ne klonite radi nalaza vještaka, to je očito samo jedno mišljenje i neka vas to ne pokoleba (naravno da vas je pogodilo jer ste uložili puno truda , energije, emocija ...)Vjerujem da svaki put kad pogledate to djetešce dobijete novu snagu i da ćete zahvaljujući tome uspjeti. :)
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dalibor » 11 sij 2010, 11:13

Drage sve,
konacno nakon 2,5 mjeseci dobili smo pismeni oblik misljenja vjestaka i u najmanju ruku su bili favorizirani oni dok smo mi klasicnog profila bez navedenih nedostataka ili prikaza neprimjerene brige za malenog leptirica. Ipak, bez obzira na sve misljenja su da se leptiric treba odseliti tamo.
Misljenje nece biti tesko pobiti, jer su naveli pogresna cinjenicna stanja koja su najvjerojatnije pisana pod utjecajem druge strane.
Upravo zbog toga, nismo klonuli duhom, znajuci da je pravda ipak na nasoj strani i da ce to morati jednom sjesti na svoje mjesto. Remetinec barem.
Pitanje za Vas imam - postoji li mogucnost da se njih kazni zbog iznosenja laznih svjedocenja i time kreiranju nase negativne slike? Ima li ikakve mogucnosti da se njih iskljuci iz procesa dobivanja skrbnistva na temelju konstantnih lazi?
Toliko smo se suzdrzavali od dodatnog procesuiranja, ali ta kleveta mora prestati jednom.

Inace, leptiric je prespavao tamo par vikenda iako to prema sudskom rjesenju nismo duzni omoguciti, pa ipak nam i to predbacuju (da nemamo zelje da povecamo viđanja i sl)...
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dory » 11 sij 2010, 12:32

Sudska rješenja postoje da ih se poštiva - konkretno uvijek se držim sudskih rješenja (mogu recimo roditelji zakasniti sat-dva, ali mi ne mogu dolaziti nenajavljeni, niti im smijem dozvoljavati da djecu viđaju van rješenja suda.) Druga strana može tražiti češće susrete, onda CZSS daje svoje mišljenje i sud donosi rješenje. Dobro - vi imate specifičnu situaciju, tu su prisutne rodbinske veze, pa je potrebna i veća fleksibilnost, ali osobno ne bih išla protiv rješenja suda - neka traže više, sud neka odobri i onda bh provodila ono što je sudskim rješenjem odlučeno.
Sve u svemu vjerujem da će dijete ostati s vama jer bi u suprotnom trebalo iznjeti pravovaljane činjenice i dokazati da niste u mogućnosti kvalitetno brinuti za dijete.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamuška » 11 sij 2010, 12:40

:hug šaljem vam zagrljaj i nadam se da će se situacija riješiti što prije
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dalibor » 12 sij 2010, 09:05

Viđanja ćemo omogućiti kad će to biti prikladno, ali ne mislim stalno ju voziti tamo. Ipak nisam ni bogatas, a ako oni imaju tolike novce, mogu komotno podnijeti veći teret.

Muci me sto odvjetnica je prepasivna. Dosad smo bili cool, ali ovo mi je najgori period ovog procesa kad panicarim zbog tog nalaza. Jucer sam bio kod Dafinke i nabrijan da cu sad s njom napraviti taktiku za iduce rociste (krajem mjeseca), ona inzistira na pasivnosti i da ne radim nista sto bi povecalo napetost između familija. To i kuzim, ali opet na kraju ostaje da moram trpiti i trpiti, slusati kako nas stavljaju u isti kos sa njima i moliti Boga za najbolje.
Sad moram cekati da vidim kakav prigovor ce napisati na nalaz i moliti da ce konacno doci na vidjelo ta toliko hvaljena kvaliteta. Ne kazem da ona to shvaca olako, no vidljivo je da njezina uvjerenost kako cemo dobiti slucaj bez problema ipak moze biti dvosjekli mac.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Dory » 12 sij 2010, 09:29

Viđanja možete dogovoriti i na način da oni dolaze po dijete ili da ju jednom vi odvezete, a drugi put oni dolaze po nju.....kontakte telefonom (kad bude dijete veće) isto tako možete odrediti npr. dva puta tjedno u određeno vrijeme (kako ne bi zivkali neznam, kad se dijete kupa ili jede ili sl. Vi dajete dakle prijedlog kako bi vama odgovaralo, sud donese neko riješenje (ne mora biti da će prihvatiti sve vaše prijedloge) ali kad riješenje stupi na snagu treba ga se držati i odstupanja svesti na najmanju moguću mjeru...inače se druga strana opusti ,pa zove kad njima paše, pa dođe kad poželi i sl.
Znam da je najteže čekati, ali poslušajte odvjetnicu, samim tim što je dijete kod vas u ogromnoj ste prednosti.
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ivy26 » 12 sij 2010, 14:28

Sretno.Nadam se da sustav neće zakazati i da će uistinu voditi računa što je najbolje za tog malenog leptirića.
Iskreno se nadam da će se strasti smiriti i da će leptirić uživati u ljubavi obiju familija,a da ćete vi odrasli moći funkcionirati na jednom dostojanstvenom nivou bez međusobnih predbacivanja.
zvrkica 29.12.2002.
* 12.09.2004
poletarac 08.04.2007.

Often times we question why life is short for some and long for others,The Truth is....Life begins at birth and never dies,Those who leave before us,are only in a different place....
Ivy26
Sveta krava

PostPostao/la Dalibor » 18 sij 2010, 14:37

Eto, u subotu se nisu udostojili doci na sudski određena viđanja. Kad smo se culi u petak pocela je baka pricati kako je leptiric bolestan (kasljala je al smo to pravodobno izlijecili sa sirupom), kako ce biti grozno vrijeme i da ona nece ici sa njom po birtijama. Ja sam rekao da ne mora ici po birtijama, mogu otici na Sljeme se izgustati, restoran na rucak ili unajmiti sobu, kao sto smo to ucinili mi kad smo isli tamo... Uostalom, ne mora biti svih 8h. Ako su mogli dolaziti na 3h, neznam zasto ne i sad. Ko za Boga u subotu je bilo fantasticno vrijeme pa smo mi bili s njom cijeli dan vani.
Vjerojatno revoltirana sto smo odbili ponovno da dođe tamo na par dana, jer i mi imamo zivot i zelimo da leptiric bude dio njega, odlucila je inatiti se. Najgore je sto smo leptirica nabrijali kak ce ici u subotu s njima, a sa nama u nedjelju na rođendan. Bez obzira na sve, bilo mi je zao mog leptirica kako je bila tuzna. :ne Totalno krivi njihov potez. Mislim da u tom trenutku nije pomislila ni jedne sekunde na leptirica.
Cak i vjestacki "savrsena" teta nije mogla doci sa novostvorenim zarucnikom... Nitko. Vrlo jadno.

Mi smo podnijeli prigovor vjestacenju i pripremamo se za rociste 26tog. Cirevi na zelucu se polako bude jedan po jedan.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maja D » 21 sij 2010, 15:49

Dalibore, sretno :proljece
Maja D
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Beppa Joseph » 25 sij 2010, 12:46

Dalibore, koliko bi to sve trebalo trajati?
Vidim da je sutra ročište, želim vam sreću, a vašem malom leptiriću obiteljski mir koji itekako zaslužuje... :mah
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Dory » 25 sij 2010, 13:09

Dalibore - sretno sutra...nadam se da će se barem na vidiku pojaviti rješenje...
Dory
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Arkana10 » 25 sij 2010, 20:56

sretno, mislim na vas :srca
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la eli » 25 sij 2010, 21:46

puno sreće ~~~~~~~~
eli
Sveta krava

PostPostao/la Dalibor » 27 sij 2010, 11:34

Bili smo na rocistu i CZSS jos nije donijelo odluku o tom misljenju. Izgleda da ce prihvatiti da je manjkavo u vidu da nije navedeno misljenje tko bi bio najpovoljniji za skrbnika nego su naveli obitelj i slicno. Mislim da je Dafinka napisala ok dopis o tome i da bi moglo biti nesto od toga. Nisu pristali na dodatna svjedocenja i sl. Sad to zele posto-poto zavrsiti. Pretpostavljam da ce sad ubrzo donijeti odluku o vjestacenju, doci u posjetu kod jednih i drugih i donijeti odluku.
Moram se osvrnuti na jednu izjavu tete - da su primjetili da leptiric ima bakterijoloskih problema :D (cudno nakon sto smo ih opomenuli za to da ju ne peru, ne presvlace, ne mijenjaju gacice i sl.). Teta ima supervid.

Koliko god me Dafinka uvjeravala, ipak mislim da moram nesto napraviti dodatno. Imam osjecaj da mi leptiric klizi kroz ruke :place.

Jos samo da napomenem, prekjucer me je leptiric dosao zamoliti da nazovem "drugu stranu". Naravno da sam ih nazvao. Ispalo je da je htjela cuti kako je macka! Naime, jedino je to interesira! A jedino zasto je teta tako super jer vuce tu macketinu i igraju se zajedno s njom. Oni su totalno personalizirali tu macku u clana obitelji i ona je to tako prihvatila. 90% razgovora je bilo o macki - sta radi, prica, s kim se igra bla-bla-bla... Nije bilo pitanja ni o kojem clanu obitelji. Cak se i obracala macki i pricala s njom. Meni je to daleko gore nego da se igra cijelo vrijeme kao princeza (sto i je)... Valjda joj se lakse vezati za zivotinju tamo.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Arkana10 » 27 sij 2010, 14:40

uh Dalibore :hug nije vam lako. Ja se iskreno nadam da ce leptiric ostati kod vas i da cete joj dati puno snage za zivot dalje, da rasiri krila i ljeti u svojoj buducnosti. :srca
javljaj nam i dalje kako ide.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Beppa Joseph » 27 sij 2010, 22:05

Dalibore, ne mogu ni zamisliti kako vam je. Nadam se samo da će nadležne institucije stvarno prepoznati koliko vam je stalo do dobrobiti djeteta.

Mislit ću i moliti za vas :srca

Ovo s mačkom je sasvim normalno. Djeca prirpdno jako vole životinje. Ja također imam mačku koja uopće ne podnosi moju nećakinju, uvijek sikće na nju, jer mala nije na početku skužila kako treba sa životinjom. Unatoč tome, mačak bi mogao biti nepresušna tema za razgovor, tako da je i ovo kod vas normalno.

Neka leptirić ima barem takve teme za razgovor sa drugom stranom. Ja vam zaista od srca želim da odrasta s vama jer po svemu što ste napisali vidim da joj pružate puno ljubavi i sve što joj je potrebno.
Ipak, to je dijete već izgubilo strašno puno pa neka ima svaki trun ljubavi koji može dobiti od bilo koga iz obitelji....

Ne želim da ispadne da popujem, jer ionako mislim da vi već znate što je za nju najbolje :mah
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la srečica18 » 29 sij 2010, 23:23

Samo vam želim reći sretno i nadam se da će leptirić napoko biti dio vas gdje i pripada,samo ne gubite nadu. :kiss
slika
I believe in angels, something good in everything I see
srečica18
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sretna mama23 » 02 vel 2010, 22:09

:hug
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Janja » 04 vel 2010, 05:52

:hug Dalibore drži se još malo, a kad tome dođe kraj uživat ćete vi i leptirić. Mislim na vas. :srca
slikaslikaslika
Janja
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dalibor » 11 vel 2010, 14:10

CZSS je nalozio i trece vjestacenje u poliklinici Kocijan - Hercigonja. Prilicno smo happy zbog toga bez obzira na prolongiranje. Siguran sam da ce sad biti sve bolje. Ova godina nekako mirise konacno na bolje.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Beppa Joseph » 11 vel 2010, 14:16

Bravo Dalibore, samo hrabro, uljepšao si mi dan. :srca

Očito ovo drugo vještačenje nije se pokazalo pouzdanim. To je dobar znak. Grli i ljubi leptirića :ljubav
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la srečica18 » 11 vel 2010, 19:27

sretno :kiss :kiss :kiss
slika
I believe in angels, something good in everything I see
srečica18
Asimilirana
Asimilirana