Sada je: 13 srp 2026, 15:05.
Moderator/ica: Diami

17.01.2009.

eli je napisao/la:bi. u tvojoj zemlji, sa vašom primaljom i uz tvoja iskustva iz prethodnih poroda.
svi su bili divni i krasni prema meni- nisam morala kuhati i pospremati i lijepo sam se odmorila ta 3-4 dana nakon poroda.

Kakav je uopće prosjek rađanja kod kuće u tzv. razvijenim zemljama, odn. ima li kakve proporcionalnosti između boljih uvjeta življenja i većeg broja kućnih poroda?
Dobit će sve što mu je potrebno, a našu međusobnu bliskost razvijat ćemo cijeloga života - u najmanju ruku već za par sati od poroda
nakon mog drugog, prirodnog poroda pod općom anestezijom su mi nepposredno nakon poroda morali pregledati ranu od carskog pri prvom porodu... i onda mi rekoše sad ćete odspavati par sati... nije bilo sretnije osobe od mene... u rodnom selu mojih roditelja, u planinama Like
imali su običaj rodilju služiti punih 6 tjedana nakon poroda, a ona bi uživala kao kraljica... ok, dosadilo bi mi to, ali nije mi baš odgovaralo ni direktno nakon izlaska iz bolnice za štednjak...
jer je bio neophodan i hitan, ali sada pri drugom, prirodnom porodu liječnici su uvažavali svaku moju opasku i želju, počevši od toga da mi nisu davali ni drip ni dolantin jer sam tako htjela, i čekali su sa mnom 14 sati truodova, a počelo je s otvorenošću od pola prsta 
podocnjaci forever je napisao/la:Ne bih rodila kod kuće ni da živim u hm, gdje je dobar prosjek, u Danskoj, Švedskoj?Kakav je uopće prosjek rađanja kod kuće u tzv. razvijenim zemljama, odn. ima li kakve proporcionalnosti između boljih uvjeta življenja i većeg broja kućnih poroda?
ima, najviše ih je u Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj...
Evo zašto ja ne bih rodila kod kuće:
- nitko ne može garantirati kakva će biti druga, treća, peta trudnoća odn. ako su prve dvije, tri bile ekstra uredne, ne mora biti i ona iduća.... nisam paničar ni strašljivac, ali znam za slučajeve teških trećih i čeetvrtih poroda nakon super urednih i lakih prvih trudnoća i poroda... moje su obje trudnoće započele jednako, prva je završila prijevremeno uz dijete od 1, 6 kg, druga prenešena uz curu od 4 kg...
Najveća smrtnost rodilja i novorođenčadi tamo je di je najmanje kućnih poroda-u SADu (mislim na razvijene zemlje)
- razina hormona pri porodu je strašno velika, odn. događaju se takve senzacije u organizmu koje rodilju dovode u stanje euforije... ok, to je i potrebno radi uspostavljanja kontakta s djetetom i samog podnošenja poroda, ali s druge strane čine to da ja nism bila svejsna recimo trećine onoga što se događalo na samom izgonu... ako nisam osjetila da me režu i šivaju te skoro da i ne osjetih rađanje posteljice, onda bih se bojala ostati sama sa sobom i babicom i bojala bih se za svoje stanje prosuđivanja i postupanja
Na drugom porodu-bez ikakvih lijekova, na kojem sam došla u rodilište zadnjih 40min, bila sam svjesna svake sekunde poroda...
- nisam opterećena time da će dijete biti posebno zakinuto ako ne provodi sa mnom vrijeme 24/7 nakon porodaDobit će sve što mu je potrebno, a našu međusobnu bliskost razvijat ćemo cijeloga života - u najmanju ruku već za par sati od poroda
Ali se oksitocinska razina nikad neće ponoviti
- želim se odmoriti nakon poroda... i biti i sama sa sobomnakon mog drugog, prirodnog poroda pod općom anestezijom su mi nepposredno nakon poroda morali pregledati ranu od carskog pri prvom porodu... i onda mi rekoše sad ćete odspavati par sati... nije bilo sretnije osobe od mene... u rodnom selu mojih roditelja, u planinama Like
imali su običaj rodilju služiti punih 6 tjedana nakon poroda, a ona bi uživala kao kraljica... ok, dosadilo bi mi to, ali nije mi baš odgovaralo ni direktno nakon izlaska iz bolnice za štednjak...
![]()
- bez obzira što mi je i pri prvom i pri drugom porodu bilo nedostataka sa strane liječnika i babica, opet svoja iskustva svrstavam u dobra... jer to sve ovisi o stavu i zrelosti sam rodilje... ok, na carskom nisam imala ni šta sufliratijer je bio neophodan i hitan, ali sada pri drugom, prirodnom porodu liječnici su uvažavali svaku moju opasku i želju, počevši od toga da mi nisu davali ni drip ni dolantin jer sam tako htjela, i čekali su sa mnom 14 sati truodova, a počelo je s otvorenošću od pola prsta
hoću reći, mislim da se sve može dogovoriti, a izuzetaka uvijek ima...
nije samo do rodilje, nije svaki liječnik jednakni babica
![]()

17.01.2009.

Znala sam da ćeš se nadovezati, mada mi nije jasno čemu ono silno kvotanje i repliciranje ama baš cijelog posta.
A posve sam mirna po pitanju takvih osjećaja/neosjećaja jer sam to ja - osoba koja sevširom otvorenih očiju čudi svijetu, intenzivno doživljava i proživljava - ali ne reagira otvoreno. 

i nekako stječem dojam zasićenosti regulama, pravilima, statistikama, mora se ovako, mora se onako.. jer, ako se napravi drugačije, nije dobro, odn. sve ima opravadanje ako postoji negdje u obliku činjenice i statistike... valjda sam sad jasnija...

podocnjaci forever je napisao/la:...ne, daleko od toga da bih pljuvala po informiranju, statistikama, čitanju uopće - sad kad si čitam post, vidim da takav dojam to ostavlja... mislila sam isključivo, ah, pa na tvoj lik i djelo, kojega, brat bratu, sada već prilično poznami nekako stječem dojam zasićenosti regulama, pravilima, statistikama, mora se ovako, mora se onako.. jer, ako se napravi drugačije, nije dobro, odn. sve ima opravadanje ako postoji negdje u obliku činjenice i statistike... valjda sam sad jasnija...
-to valjda znaju svi koji su ovde malo duže 

Trenutno korisnika/ca: / i 36 gostiju.