Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
12 srp 2008, 23:40
Na zadnjoj kontroli mi je Doktor rekao da imam preponsku kil koja je došla od naprezanja ili dizanja teških stvari. Doc kaže da nije nešto strašno natečeno al da bi to tribala svakako kontrolirati kod kirurga jer bi se ta kila kod poroda mogla uklještiti od naprezanja i da bi se to trebalo operirati.... Pa najrađe bi na carski.........
Pričala odma zatim sa jednom sestrom koja kaže da to nije nita tako strašno te da je moj doc paničar!!! Kaže iako se to uklješti da se to da odma vratiti "na mjesto". Al u svakom slučaju će ona u ponedjeljak pitati kirurga dal je potrbno da ja dođem na kontrolu zbog toga!
Dal ste čule išta o tome?
13 srp 2008, 09:27
Ja sam najnormalnije vaginalno rodila s preponskom kilom.
Cekirala sam je prije na kirurgiji i rekao dr. da nema straha, vec da ju je pametno operirati nakon poroda (kad dijete dobije na tezini).
Moja se nakon poroda spontano povukla.
13 srp 2008, 09:33
malo sam tražila informacije na tu temu i po onome što sam našla, ispada sljedeće:
- hernija nije razlog za carski
- operacija za vrijeme trudnoće se ne preporučuje, ali svakako ju treba pratiti nakon poroda
- možeš si sama pomoći tako da ne pogoršavaš stanje dizanjem teških tereta, pridržavanjem trbuha dok kašlješ ili kišeš, više odmaranja
link:
http://www.hernia.org/preg.html
13 srp 2008, 13:20
Moja prijateljica je imala bruh u drugoj trudnoći. Rodila vaginalno i operirala bruh nakon poroda (mislim nakon nešto više od 6 mjeseci)
13 srp 2008, 15:48
Ja od najranijih godina (2) imam simetricno 2 preponske kile.
Jednu operirala u skolskoj dobi, a druga mi ostala do dan danas.
Nisam nikad imala nikakve smetnje, doduse u trudnoci sam je tu i tamo osjetila
Nije bila indikacija za carski, najnormalnije rodila vaginalno
Svakako se konzultiraj
FABJAN 30.05.2005
14 srp 2008, 21:55
hvala cure doma sam malo mirnija
28 lis 2009, 17:48
malo podižem temu
ja imam preponsku herniu i zanima me kako može utjecati na trudnoću (danas sam tek 6+0) ali me strah ko psa. ginica me danas uputila kirurgu na pregled. može li mi on prepisati bolovanje jer ona je rekla da o njemu ovisi. ja mislim da ne bi smjela raditi jer puno dižem djecu i fizički sam aktivna, a nakon toga mi jako iskoči. u mirovanju mi se vidi ali ne previše i ne boli. čim se više krećem - boli i jako je otečena. strah me da se nešto ne dogodi

..toliko sam htjela ovaj plus..
molim vas pomažite, tko se susreo s tim ili je nešto čuo..
28 lis 2009, 17:58
Abbattoir, dobro nam došla i čestitam na trudnoći!!! Nadam se da ćeš se pridružiti našim Proljetnim trudnicama, i želim ti lijepu trudnoću
E sad, što se kile tiče, tu već imaš dosta podataka, ali najvažnije je da se konzultiraš sa svojim doktorima. Vjerujem da će to sve biti ok i pod kontrolom.
29 lis 2009, 21:48
hvala ti na čestitkama i lijepim željama
još se neću priključiti proljetnim trudnicama dok ne vidim jel sve ok, nadam se da je..pokušavam ne razmišljati i vrtiti to previše jer se sva iznerviram. vjerojatno ću u ponedjeljak do kirurga pa ću vidjeti što on kaže, samo da sve bude ok i da na proljeće dođe moja
javim što je bilo
29 lis 2009, 22:08
Ok draga, javi nam kako si i što je bilo...mislimo na tebe
03 stu 2009, 15:27
Evo jučer sam bila kod kirurga na pregledu i čovjek mi kaže ovako: Imam tu herniu (preponsku s lijeve strane) koja bi se da nisam trudna trebala operirati. međutim zbog mog blaženog stanja

kaže da neće operirati osim ako mi se ne uklješti, a to mogu primjetiti na način da će mi minimalno 12 sati biti natečeno jako i neću je moći vratiti ''unutra'' (oni koji je imaju, znaju o čemu govorim). u tom slučaju odmah na hitnu i odmah operacija (bojim se i pri pomisli na taj strašan scenarij). Inače, kaže da mi sad neće stvarati velike probleme (valjda!), a u kasnijoj trudnoći će narasti i pomaknuti se (kao i sve valjda u trbuhu, zajedno s bebom). Mene je još uvijek strah jer je imam godinama, a tek nedavno sam saznala što je to (a na netu sam čitala da ako je imamo godinama, ako kad je otečena nas boli i osjećamo mučninu - moramo na operaciju a meni je tako zadnjih godinu dana). Ne znam zašto me prošli gin nije uputio odmah kirurgu jer sam ja prvo mislila da je to jajnik. On je to samo izignorirao. Kad sam vidila da od njega ništa, upitala sam svoju opće prakse koja me uputila kirurgu i savjetovala operaciju ali eto, zatrudnila sam prije toga. jel to bolje, loše, ne znam, samo molim boga da sve prođe u redu i da ne stvara gužvu mojoj bebi

E,da, rekao mi je i da izbjegavam fizičke napore. Jel bi mogla na temelju toga tražit bolovanje kod ginice? Ima netko iskustva?
03 stu 2009, 15:48
Ja sam bez ikakvih problema radila do zadnjeg dana, bruh nije indikacija za mirovanje.
03 stu 2009, 18:32
ajde neka onda..muče me u biti neke druge stvari ali nema veze, valjda ću se skockati sama sa sobom
23 stu 2009, 08:57
evo cure ja nažalost podižem
čini mi se da bi ja mogla imat kilu.trudna sam 17+3 i prije nekoliko dana sam osjetila pri hodanju,a sad i nakon kihanja kao da mi se nešto ispupči na preponi,ali ne i na dodir.ima tu dosta debele kože pa ja to ne mogu napipat.da li bi to mogla bit kila
25 stu 2009, 11:59
i ja sam upravo saznala da imam preponsku kilu,na lijevoj strani,moj gin,kaže da ne treba ništa dirati dok traje trudnoća,već mi je preporučio mirovanje,izbjegavanje napora i općenito naprezanja,rekao da ne smijem dizati teško jer može doći do ukliještenja
također mi je rekao da ako bude rasla i dalje,da će se bez obzira na trudnoću morati operirati
predložio mi je da me pregleda kirurg,ali mislim da ću to napraviti jedino ako bude rasla i smetala još više zasad mi ne smeta jedino kad odmaram ili kad ležim(mada je i tad osjetim,iako se uvuče,onako neki neugodan osjećaj),čim se uspravim i moram biti na nogama neko vrijeme,dugo hodam,peglam itd iskoči i boli dosta
13 ožu 2011, 12:15
ja sam prije pet tjedana operirala kilu u preponi,sada sam trudna dva tjedna,mozda imam jos jednu kilu kod debelog crijeva ali kirurg nije siguran jer je od ove operacije jos unutra oteceno,pa on pretpostavlja ili me boli zbog prijasnje operacije u preponi,misicni zivci od sivanja iznutra,ili ima jos jedna kila,ali je na tome mjestu jako rijetko imati kilu.......koliko je to opasno u trudnoci.............ja sam zdravstveni djelatnik i zelim svima reci da je to naravno opasno......moze proci bez ikakvih problema a moze se dogoditi i puno komplikacija......naravno da niti jedan kirurg za vrijeme trudnoce nece operirati to............nasa je vlastita odgovornost koliko cemo biti savjesne i pridrzavati se pravila da do kraja trudnoce bude sve u redu...........ali u svakom slucaju tko god ima kilu najbolje ju je odmah operirati ne cekati godinama,ja radim u njemackoj u zdrvastvu i ovjde svaki kirurg zeli odmah operirati jer jedna kila moze stvoriti jako velike komplikacije cak i po zivot opasne,sto se ranije operira manja je opasnost..sto manja kila,manji rizik ,zato treab operirati cim se otkrije ,osim naravno kod nas trudnica......