Sada je: 10 lip 2026, 18:11.

Da li je drugi porod laksi od prvog

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Da li je drugi porod laksi od prvog

PostPostao/la LiKmama » 12 ožu 2010, 11:51

Ja nisam nista poslije prvog poroda osjetila. :dunno Normalno sam se dizala i sve. Nakon drugog - kad me nisu zasili, sam patila.
Epi, a sta da ti pricam, bila sam suluda, uvjerena da cu umrijeti i tako to, ali kad su mi rekli da mirujem da mi stave epi, bila sam ko bubica. Veli mi muz (jer je meni to sve u magli) da su se svi u sobi samo pogledali i tiho prokomentirali kako ne mogu vjerovati da sam se u sekundi tako smirila i nepomicno sjedila.
Inace, prije poroda mi je i sama pomisao da mi netko nesto zapikne u ledja bila :strah, ali tamo sam se brzo predomislila. :kima
A nisam ni upik osjetila, ne sjecam se, zbilja.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la paolla » 12 ožu 2010, 11:56

Prvi porod prirodan, relativno brz i bolan, beba prosjecno velika.

Drugi porod prirodan, jos brzi od prvog, gotovo jednako bolan( :p ), beba veca od prve.

Ici ili ne ici na trece dijete, pitanje je sad? :D
paolla
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la boysmama » 12 ožu 2010, 12:02

meni je drugi porod bio mrak nakon prvog, ali i nije baš za usporedbu... prvi je bio inducirani, pod epiduralnom sam ležala 12 sati sa probušenim vodenjakom i kad je trebalo roditi, još mi je malo djelovala pa nisam dobro tiskala, tako da sam sva bila popucala + rezana jer mi je doca legao laktovima na trbuh da bebica izađe van, što sam mu tada bila beskrajno zahvalna... drugi je bio prirodan, čekala sam doma do zadnjeg trena, rodila u roku dva sata od prijema i to sasvim kontrolirano i smireno, isto sam rezana, ali zanemarivo naspram 1. put, nisam popucala po cerviksu iako sam rodila mrcinu od 4200 g i 56 cm...

neovisno o težini samog poroda, mislim da je 2. porod lakši samo jer znaš što te čeka, možeš si u glavi predočiti i rađaonu (ako ideš u istu bolnicu), već kužiš proceduru i psihički si stabilnija, znaš da ti to možeš i da će proći, koliko god trajalo, kao i to da će te nakon toga čekati tvoje malo zlato da ga primiš na sebe... kod prvog poroda ti je sve novo i ne možeš se opustiti, barem je meni bilo tako, nisam imala dovoljno povjerenja u sebe...

sudeći po mom 2. porodu, sutra bih otišla na 3. dijete, ali treba na kraj izaći s njih troje (ipak je malo još rano)

e, da, epiduralna je meni puno značila tijekom tih 12 sati prvog induciranog poroda, ali me je isto tako kasnije koštala dvije neprospavane noći, kičma me je rasturala i danima se kasnije nisam mogla sagnuti, unatoč njihovoj garanciji da se to ne može dogoditi, ja više epiduralnu ne bi uzela ako se nešto ne bi iskompliciralo ili da moram trpiti trudove satima prije potpunog otvaranja, tad bi jedino razmislila
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Buhtlica » 12 ožu 2010, 12:26

prvi porod mi je bio užas. nisam se uopće otvarala, ni milimetar, trudovi su bili užasni, htjela sam samo da me netko ubije i okonča mi te muke... dobila epiduralnu, onda je bilo malko lakše. šivali su me, mjesec dana nisam mogla ni ležati, ni sjediti, ni stajati... užas nad užasima.
drugi porod pjesma nad pjesmama. trudovi su počeli popodne, lagani, navečer sam istuširala Z, stavila je spavati i laganini oko pola 11 (navečer) došli u bolnicu, tad su trudovi već bili jači, ali ništa nepodnošljivo, bila sam skroz otvorena, rodila u ponoć i 10, bez epiduralne (nije bilo vremena za nju), nikakvih rezova, pucanja, šavova, ničega. drugi sam dan lamprdala po bolnici kao da nisam ni rodila.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama z » 12 ožu 2010, 12:31

Meni je prvi bio carski,a drugi prirodni i oba su poslije bila bolna,ali ipak mi je drugi bio lakše i ako bude treći put radije bih da bu ko taj drugi ali možda da traje kraće :dada
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la pulse » 12 ožu 2010, 13:02

Drugi porod mi je bio neuporedivo lakši i ništa nalik na prvi! :klanja

Oba su bila prirodna, bez anestezije. Prvi put sam se 22 sata mučila, svaki milimetar otvaranja debelo propatila, bolovi U-Ž-A-S, htjela sam da se upucam da sam imala s čim. Trudnoća 10 dana prenesena, porod induciran, beba ogromna. Beba izašla na jedvite jade uz epiziotomiju i veliko cijepanje svuda kuda je prolazila.

Drugi put došla u bolnicu u dogovoreno vrijeme, poluotvorena bez bolova. Dobila mrvicu indukcije i za manje od 2 sata rodila uz neuporedivo manje i blaže bolove, bez rezanja i bez cijepanja, doduše beba je bila nešto manja nego prva. Malo mi je falilo da počnem da se štipkam da se uvjerim da nisam sanjala tako lagan porod :dj
pulse
atletičarka

PostPostao/la korny » 14 ožu 2010, 11:13

pulse je napisao/la: doduše beba je bila nešto manja nego prva.

U tom grmu leži zec, kao i kod mene :D
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 14 ožu 2010, 13:04

thalia je napisao/la:
i kad važem, radije ću prirodni bez epiziotomije nego da ne boli, al da me recnu :strah

potpis ;)
ja se vise grozim onog perioda oporavka i nemogucnosti sjedenja, hodanja, alergije na sivanje,..... nego samog poroda....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Plusic » 14 ožu 2010, 13:05

LiKmama je napisao/la:Inace, prije poroda mi je i sama pomisao da mi netko nesto zapikne u ledja bila :strah, ali tamo sam se brzo predomislila. :kima
A nisam ni upik osjetila, ne sjecam se, zbilja.

ovako je isto bilo i kod mene.... uopce se ne sjecam uvodjenja epiduralne....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Mama Mia28 » 16 ožu 2010, 13:44

sto se epiziotomije tice, kad ti se sve dole rastegne i prijeti da ce samo popucati, nakon sto su te satima (danima?) vec rasturali trudovi, kad ti se cini da ce ti sve eksplodirati, taj mali cap ni ne osjetis.

Istina! :dada Bolje da te režu nego da sama popucaš,to je puno gore.Nitko te neće rezat ako za to nema potrebe.
Ja sam se dugo mučila,kad sam vidjela one škare stisla sam se kao da će me klat,a jedva da sam osjetila rez.
Ustvari nisam ga uopće osjetila koliko me rasturala bol,osjetila sam samo toplinu kad je potekla krv

Koliko ovdje čitam,izgleda da je drugi put lakše...to me veseli :joy
Zadnja izmjena: Mama Mia28; 16 ožu 2010, 13:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2010, 13:45

Mama Mia28 je napisao/la:Istina! :dada Bolje da te režu nego da sama popucaš,to je puno gore.Nitko te neće rezat ako za to nema potrebe.

ovo ništa nije istina. Ali istina je da rez ne osjetiš.
Da pojasnim što sam htjela reći-to dali ćeš ili nećeš popucati ne ovisi o epizotomiji. Ali je sigurno lakše šivati rez škarama, nego pucanje. Uzmi u obzir da žena puca u manje slojeva, a u velikoj većini poroda neće ni puknuti. Epizotomija je zahvat, od njega se treba oporavljati.
To da nitko ne reže ako ne treba, nije istina. Kod nas je epizotomija još uvijek relativno rutinski postupak-ovisi o rodilištu, naravno.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Mama Mia28 » 16 ožu 2010, 13:47

Kako nije?Rez je pravilan i lakše će zarast nego kad pukneš sama što je nepravilno.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2010, 13:49

Mama Mia28 je napisao/la:Kako nije?Rez je pravilan i lakše će zarast nego kad pukneš sama što je nepravilno.

Lakše će zarasti prirodno pucanje nego rezanje, al je lakše ušiti rezanje.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 16 ožu 2010, 14:01

Krumpirić je napisao/la:
Mama Mia28 je napisao/la:Kako nije?Rez je pravilan i lakše će zarast nego kad pukneš sama što je nepravilno.

Iz osobnog iskustva - ne. Drugi put sam se sama raspuknula i to, po pricama svjedoka, ne bas jako. Nisu me zasili i trebalo mi je triput duze da se to sve oporavi i zacijeli, da uopce ne spominjem da je nakoso zaraslo i da me i danas, tri godine kasnije smeta.
Give me an epi any day. Kod mene nista prirodno ne pali. ;)
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mama Mia28 » 16 ožu 2010, 14:04

Znam da ne ovisi o epizotomiji,kako bi ovisilo uopće?Koliko ja znam režu te ako vide da bi mogla puknut ili počinješ pucat-tako su mene barem.

Naravno da ovisi od rodilišta do rodilišta :dada .
To da nitko ne reže ako ne treba, nije istina.
Niko normalan te ne reže,da.

Evo moja teta je pukla sama skroz do onog" drugog" otvora tako da su i njega šivali,da ne pričam koliko je šavova imala,a tek bolova.Mislim
da su ju recnuli sigurno se nebi ovoliko napatila.

Kod nas je epizotomija još uvijek relativno rutinski postupak

nebih se složila.Da bio je,ali sad je sve manje.Možda to rutinski rade samo neke bolnice.
Ja sam rodila u vinogradskoj,mogu reći da ne rade to rutinski nikako.Samo ako je stvarno potrebno. :dada

Ajme :strah zašto te nisu zašili?Vjerujem da šav dva i bilo bi ok.Ja sam imala 30+šavova,a sad ni ožiljak ne mogu nać
Zadnja izmjena: Mama Mia28; 16 ožu 2010, 14:08; ukupno mijenjano 1 put/a.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la jaja » 16 ožu 2010, 14:06

Prvi porad planirani carski ,drugi pukla voda u 1 sat posli ponoći u 8 ujutro dobila jedan gel u podne drugi u 4 popodne 3 prsta otvorena još uvjek bez trudova u 6 završila u boksu na dripu nakon 3 sata pod dripom otvorila se skroz ali beba je bila visoko i na kraju opet završila na carskom .

Definitivno prvi porod lakši i bezbolj iji i poet bi ga ponovila :)
jaja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2010, 14:13

Mama Mia28 je napisao/la:Znam da ne ovisi o epizotomiji,kako bi ovisilo uopće?Koliko ja znam režu te ako vide da bi mogla puknut ili počinješ pucat-tako su mene barem.

Naravno da ovisi od rodilišta do rodilišta :dada .
To da nitko ne reže ako ne treba, nije istina.
Niko normalan te ne reže,da.

Evo moja teta je pukla sama skroz do onog" drugog" otvora tako da su i njega šivali,da ne pričam koliko je šavova imala,a tek bolova.Mislim
da su ju recnuli sigurno se nebi ovoliko napatila.

Kod nas je epizotomija još uvijek relativno rutinski postupak

nebih se složila.Da bio je,ali sad je sve manje.Možda to rutinski rade samo neke bolnice.
Ja sam rodila u vinogradskoj,mogu reći da ne rade to rutinski nikako.Samo ako je stvarno potrebno. :dada

Ajme :strah zašto te nisu zašili?Vjerujem da šav dva i bilo bi ok.Ja sam imala 30+šavova,a sad ni ožiljak ne mogu nać

Iskustva ko je koliko pukao (ko tvoja tetka) nemaju smisla, sa mnom u rodilištu je bila žena koja je pukla do anusa, a imala je epiziotomiju.
Jedno s drugim ne mora biti vezano.

Gotovo 90 posto žena je imalo epiz na prvom porodu, mislim da imamo i forumsku anketu, koja je jednako poražavajuća. To je daleko od normalne statistike. :dunno i daleko od "samo nužnih slučajeva"
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la sanelina » 16 ožu 2010, 14:14

Oba poroda inducirana, prenesena par dana, vaginalno......
Prvi porod-rezana, neiskusna, uplašena, beba 3150...jako težak porod i oporavak prvih 15-tak dana.
Drugi porod-znala šta me čeka i kako si pomoći, beba 3050...nisam vjerovala kako se sve brzo završilo i kako sam se dobro nakon toga osjećala.Odmah nakon poroda se istuširala(što mi je nakon prvog bilo naučna fantastika)i pomagala ženama u sobi...dodavala bebe, pokrivala ih, hrabrila sa dojenjem i sl.u principu, osjećala sam se kao da se nisam niti porodila(u poređenju sa prvim porodom) :mah
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2010, 14:14

LiKmama je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:

Iz osobnog iskustva - ne. Drugi put sam se sama raspuknula i to, po pricama svjedoka, ne bas jako. Nisu me zasili i trebalo mi je triput duze da se to sve oporavi i zacijeli, da uopce ne spominjem da je nakoso zaraslo i da me i danas, tri godine kasnije smeta.
Give me an epi any day. Kod mene nista prirodno ne pali. ;)

razlika je u tome što tebe nisu zašili nakon pucanja :dunno Zašto to nisu napravili. Meni su stavili jedan šav na povšinsko puknuće :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 16 ožu 2010, 14:17

Zato sto je bilo "vrlo maleno" i "nije bilo potrebe". :roll
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mama Mia28 » 16 ožu 2010, 14:21

Ok.Neda mi se pravdat.Nek režu kog moraju.
Ja sam samo navela svoje iskustvo,jer sam stekla dojam da rade to kad moraju, koliko sam pričala s curama u rodilištu.
Bilo je dosta prvorotki koje nisu rezali nit su pukle(ja sam im bila zavidna)
Nisam sad baš radila istraživanja po rodilištima RH.
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2010, 14:22

me ne moraš se pravdati, sorry ako si tako shvatila :kiss
to "moraju" je jako relativno. Ali si sigurno u pravu da stvari idu na bolje.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Mama Mia28 » 16 ožu 2010, 14:26

LiKmama trebali su.Njihova greška :roll

Krumpirić...makar su mene rezkali,mislim da idu stvari na bolje.

Ajme mi smo skroz off :mah
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danni » 16 ožu 2010, 15:27

kratko i jasno: NE :roll
oba dva poroda su mi bila drugačija, ali oba jednako grozna :place
ne volim se toga niti prisjećat :dunno
danni
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mama Mia28 » 17 ožu 2010, 21:55

Jooj danni,a ja već bila 100%uvjerena da je drugi lakši.Prvi mi je stvarno bio grozan...
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bellina » 17 ožu 2010, 22:08

Meni je prvi, i za sada jedini :mrgreen , bio stravičan. Ja se grozim i epiduralne jer ja ju nisam imala namjeru uzeti, ali su mi preporučili, a ja u onom svom čudu prihvatila. Žena me tri puta bola u leđa, tri puta pogodila u živac pa sam joj na kraju kroz zube prosiktala da vadi iglu van i da ću roditi bez toga pa makar umrla. U tom trenu, od svih tih bolova stvarno sam i mislila da mi se duša odvaja od tijela :loce Popucala sam, rezali su me i šivali, pojma nemam koliko punata (šavova) su mi stavili, oporavak dobrih mjesec ipo dana jer su mi konci srasli u tkivo, nisu otpali. Pa su mi to u dva navrata na živo čupkali i boli škarama gnojne mjehuriće koji su se stvorili. Ali, evo prošlo je i to, spremna sam i fizički i psihički na drugo, sad čekam neke druge uvjete da se slože. Nadam se da neću puno čekati da se ne bi predomislila :mrgreen . Evo i dok sam ovo napisala hladni znoj me oblio :znoj :roll
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 17 ožu 2010, 22:11

umjesto ratnih priča, slobodno pročitajte npr. moju priču s drugog poroda. Bit će sve okej :kiss
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Mama Mia28 » 17 ožu 2010, 22:26

koliko nas god boljelo,bilo teško i neznam što na kraju ipak sve dobro završi(u velikoj većini slučajeva).
Ja sam u prvom mislila da ću umrijeti na onom stolu...a evo nisam. Ako ništa drugo sad bar znam što mogu očekivat na drugom porodu.
U prvom nisam imala pojma jer mi nitko nije rekao koliko to zbilja boli...mislim da se ni ne može to riječima opisat :shock
Nisam uzela epiduralnu prvi put pa neću ni drugi,samo malo droge ako će mi ponudit :lol
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 17 ožu 2010, 22:31

moj savjet je da se naoružate pozitivom, pozitivnim pričama i svakako stavovima o porodu koji nisu takvi-"preživjet ću" , nego lijepi i pozitivni. Porod je jedan od najvažnijih trenutaka u našem životu i ne mora ga se samo "preživjeti"-to može biti i predivan nezaboravan događaj.
I kad boli. Uvijek boli. Al percepcija boli ovisi o nama :kiss (pišem s oba iskustva-i onim u koji sam krenula prestrašena i ko muva bez glave i suprotnim)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Mama Mia28 » 17 ožu 2010, 22:37

to može biti i predivan nezaboravan događaj.

Naravno.Iako mi je bio moj prvi strašan bio mi je u isto vrijeme predivan i nezaboravan.Najljepši dan u mom životu.
Sve ovo bolno pada u drugi plan :kiss
2008.slikaslika
Mama Mia28
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.