Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
Pravila foruma
Odgovori

Re: Malo mozganja o pakiranju torbe za rodilište

13 tra 2012, 13:06

Zar nije preporuka da se do prve bebine godine ne koristi omekšivač?

13 tra 2012, 13:29

Misericordia je napisao/la:Još jedna dilemica za kraj : ne mogu se odlučiti da li je za bebin izlazak iz rodilišta bolja portabebe (duboka košara, od kolica, Chicco) ili autosjedalica za bebe ? :/

iznesi je iz rodilišta u čemu god želiš - ali u auto obavezno u autosjedalicu! bez iznimke.

viki je napisao/la:Zar nije preporuka da se do prve bebine godine ne koristi omekšivač?

pa je :dada

13 tra 2012, 14:30

viki je napisao/la:Zar nije preporuka da se do prve bebine godine ne koristi omekšivač?

Na ovom piše 0+ (odnosi se na mjesece života, jel). Zato sam ga i uzela.

http://shop.chicco.hr/ProductDetails/17 ... -ML.wshtml

13 tra 2012, 14:34

meni su mullerovi jastučići za bradavice bili bolji nego babylove iako ne znam više cijene i količine. ali neusporedivo najbolje su mi perivi pamučni jastučići koje sam kupila tu na forumu od jedne šivalice. :5
koristila sam i mullerove grudnjake za dojenje. pokazali se najbolji.
pelene nisam sigurna jesam li imala te najmanje ali zapravo najčešće koristim njihove i dalje pa sam vjerojatno imala i te malene. pampers mrzim.
jednokratne gaće sam kupila jessa u dm-u. mislim da je 5 komada. imala sam 2 paketa mislim da su mi ostale 1-2 komada. mijenjala bi ih ako bi prokrvarila na njih i kod tuširanja sve skupa u smeće. znači 2-3 komada dnevno. one iz apoteke su u većim pakiranjima i nekakve su mrežaste. barem one što sam vidla kod cura u bolnici. mislim da je više manje sve to isto....

za izlaz autosjedalica obavezno.

13 tra 2012, 14:52

Dilemica riješena : autosjedalica it is :dada

Snowhite, hvala na informacijama ! Odoh onda napuniti kolica u Mullera ! Vidiš, u DM-u nikad nisam uočila Jessa jednokratne gaćice...Baš ću provjeriti!

Još sam se nečeg sjetila (za spakirati za boravak u rodilištu) : čarapice / papučice (kratke, lagane, i ne uske) za navući bebi preko rukica, ukoliko bude imala duge i oštre noktiće. Prošli put mi se mala jako izgrebala po licu, noktići su joj bili kao britvice.

13 tra 2012, 15:02

S obzirom da sam sad 37+2 torba je već 95% spakirana!
I kupljeno sve za bebu i mene sta triba( osim purelan kreme).

I mi smo uzeli u chicca omekšivac(onaj plavi) i ama bas sve sam za bebu u tome oprala. Stavila san po pola čepa na 1 masinu robe. Oprana je i posteljina i paketina, ogradica za krevetic, robica, tetra pelene...na boci piše 0+ . A i predivno miriše. Oprala sam i sebi šugamane za u rodiliste sa tim omeksivacem.

Ostale osnovne stvari sam uzela SVE u chicca- ulosci za mene oni veliki- kažu mi prijateljice da su prva liga, jednokratne gacice(3 paketa), bolje da njih bacan, nego ove normalne, pa vlažne maramice, maramice za bradavice, jastucici za bradavice, 2 mala paketa pelena, gel za tusiranje za mene za u rodiliste i za bebu doma, krema za tijelo, nožice za nokte, cesalj i cetka, toplomir... sve smo tamo kupili i zadovoljni smo.

Jedino smo prije neki dan uzeli drugi toplomir u apoteci za 240kn, koji u 1 sek miri fibru na čelu i u uhu.

U torbu još moran stavit japakne za tusiranje, šlape za po sobi i wc papir. (punjace za mob i aparat)

Sve sa popisa je spremno, za bebu san samo tetra pelenu, pelene i kremu za guzu spakirala. Sve drugo će
mi dragi donit ako bude tribalo.

Čini mi se da je to to. Sve je stalo u Nike sportsku torbu, koja nije prevelika.
Ako san sta zaboravila naknadno ću napisat. :)

13 tra 2012, 18:12

Trabakulica je napisao/la:I mi smo uzeli u chicca omekšivac...
...na boci piše 0+ . A i predivno miriše

ja sve prala sa tekućim Dreftom, imaju onaj neki sensitiv ili tako nekako... za bebe, i super je i jako lijepo miriši a ne treba još dodatno omekšivać koristit...
sad kad sam njega potrošila pod ruke mi dopao Ariel tekući isto tako neki (i miriši mi još bolje :mrgreen )

13 tra 2012, 20:42

Misericordia je napisao/la:

Na ovom piše 0+ (odnosi se na mjesece života, jel). Zato sam ga i uzela.

http://shop.chicco.hr/ProductDetails/17 ... -ML.wshtml

pise. svasta pise na proizvodima - samo ne treba formirati stav gurajuci kolica u ducanu (karikiram). uglavnom, koža novorođencadi je jako osjetljiva. nekim bebama vise nekima manje - a prijerođenima posebno.
preporuca se ne koristiti omeksivace. a od deterdženata koristiti one tekuce. kod praskastih postoji vjerojatnost da se ne isperu do kraja. neke mame cak onda vrate program na ispiranje. kako mi nismo koristili omeksivac, onda mi je taj dio programa ustvari bilo dodatno ispiranje.
za omeksanje bi koristili malo alkoholnog octa.

13 tra 2012, 21:26

ne preporučaju omekšivač radi potencijalnih alergija. treba izbjegavati i veće količine praška. neke mašine imaju program s dodatnom vodom ali ja sam dugo vraćala na duplo ispiranje. nemate pojma koliko se praška zadrži u robi bez obzira kako malo praška stavljali.
s obzirom da sam koristila platnene znala sam ih povremeno izvrtiti bez praška po par ciklusa. svaki put se pjenilo u perilici :/
ono što nama fino miriši ne mora mirisati bebi. mom su užasno smetali dezedoransi kad je dojio. parfem nisam stavila valjda 1,5 god.

i dm i mueller imaju super kolekciju za rodilje (gaće, jastučići za dojenje itd) i kasnije za klince (pelene, podlošci za previjanje, blazinice za pranje itd.). što god uzmeš nećeš fulat.
meni su recimo sve te jednokratne gaće bile preplastične pa sam ubola prozračne jednokratne mrežaste bokserice u ljekarni. prodaju ih na komad. te drže uložaka koliko god treba. mrak su :5

14 tra 2012, 08:56

silki je napisao/la:meni su recimo sve te jednokratne gaće bile preplastične pa sam ubola prozračne jednokratne mrežaste bokserice u ljekarni. prodaju ih na komad. te drže uložaka koliko god treba. mrak su :5

x bez rubova i kao druga koža

14 tra 2012, 09:15

:dada

14 tra 2012, 13:41

Moja perilica se puni odozgor pa ne mogu ni vidit jel se štogod pjeni i jel se prašak totalno isprao, a i ja se napenalila na platnene pelene...a u smokve! :(

14 tra 2012, 14:50

jao nemoj da te sad to obeshrabri. platnene su zakon! peru se na 60 stupnjeva s ostalom bebinom robicom i svaki dugi, trći dan zavrtiš jednu mašinu. stavljaš žlicu praška i ocat umjesto omekšivača.
ovo sam ja odsmđivala svoje jer sam pretjerala s praškom i onda se polovio u onim pregibima od pelena, skup s kamencem, zahvaljujući tvrdoj zagrebačkoj vodi.
platnene su zakon šta ti je :lol

14 tra 2012, 17:22

Bok cure, ja sam rodila prije gotovo godinu dana i evo mojih par savjetića ;)
Jednokratne gaćice su po meni odlična stvar - koristila sam ih i u rodilištu i prvih par dana doma!
U rodilištu sam koristila Chicco uloške za rodilje i iako glomazni meni su bili savršeni, pamučni, prirodni i ugodni. Doma sam do prestanka krvarenja koristila Lola uloške i bili su mi isto dobri. (Ja inače ne volim always i druge "plastične" uloške, a posebno nakon epi.)
Spavaćice nisam nosila jer kod nas ih dobiješ u rodilištu (Šibenik), i moram priznati koliko god ružne i ogromne bile bolje da su njihove jer sam ih često mijenjala i 2-3 puta dnevno! Robu za izaći iz rodilišta, za sebe i bebu sam spakirala i ostavila doma da mi ih donese MM na dan izlaska, ali je na kraju ipak uspija zaboraviti cipele jer nisu bile u torbi nego pored nje :nesvist E i kremu za bradavice svakako preporučam poniti (meni je bila ok ona babylove)!

15 tra 2012, 11:24

e, svi spominju tu kremu za bradavice?
ajd sad vi jednoj :plavusa objasnite što s njom
ju koristim kad zatreba, ju mažem preventivno da ne bi zatrebala?? ako je preventivno (preventivno za što??) koliko često??

je mi problem bio prva 2 dana dok se nisu navikle na takvu "torturu" svaka 2-3 sata, al sad više jedva da i osjetim kad se spoji.. i da.. do sada nikakvih ranica ili nečeg takvog...
dal onda uopće ima smisla d aju kupujem i koristim?

mislim, kremu za ruke koristim preventivno, da se en isuše, alovo... sto ja znam... s obzirom da ih ona cica redovno ne znam dal da mažem ili ne

15 tra 2012, 11:47

ako ti ne treba - onda ti ne treba. ne treba ni preventivno. kad dojenje krene i cice se izgimnasticirau - nema potrebe.
ali ako dobijes ragade - bogme bit ce ti jasno cemu sluzi :dada

15 tra 2012, 12:04

u tom slučaju nadam se da ako je do sada sve bilo ok da će biti i dalje
a kad i zubi dođu sumnjam da će mi ikakva krema pomoć :ajme

15 tra 2012, 12:37

ih, kad dođete do zubica... neces vjerovati do tad sto su ti cice sve sposobne podnjeti :ajme.
a zubici generalno prolaze bez beda, par ugriza eventualno - ali to nije toliko ni vezano uz zubice. :nesvist

15 tra 2012, 13:46

mrs. eastwood je napisao/la:ih, kad dođete do zubica... neces vjerovati do tad sto su ti cice sve sposobne podnjeti :ajme.

:ajme :nesvist
moje cice... :place

15 tra 2012, 15:15

Potpisujem mrs. eastwood :dada

Meni N zubima nije pošteno se dotakla cice al zato prvih dana grozne regade sam imala od njenog neprestanog cickanja, čak mi je desnima otkinula komadić bradavice :ajme :nesvist

16 tra 2012, 08:41

- za prvu dvojicu nisam koristila nikakav omekšivač do prve godine, pa ne mislim ni za ovu treću, a za bradavice mi je bio super Zagrebački melem :mah

16 tra 2012, 09:14

viki je napisao/la: Zagrebački melem :mah

e to se sjećam da je mama sa sestrom koristila i bilo joj je super
samo, dal ga ispireš prije podoja ili ne?

i :oft al kad se već melem spomenuo, štamislite mogu malunamazat s njim?
ne cijelu, nožice joj se dosta ljušte i suha je koža pa je pedica rekla neka s nečim mažem, a nisam se sjetila nju pitat dal mogu s melemom

16 tra 2012, 12:00

New update : na stranicama Roda sam pronašla relativno friški članak o zadarskom rodilištu (listopad 2011.) :

http://www.roda.hr/article/read/rodiliste-u-zadru

Zanimljivo je da :

- mobitel je u rađaonici zabranjen (kao i radio, ali nije WALKMAN - hahaha :D )

- za rađaonicu treba donijeti samo spavaćicu, papuče, donje rublje i uloške (dakle, kućni ogrtač stavljam u torbu br. 2, al rolu WC papira nosim !)

O omekšivačima, deterdžentima i ostalom : da mi je samo znati kako se, s čime, gdje i koliko učestalo pere ona grozna, stara, ofucana robica koju oblače bebama u rodilištima (bar je takva bila ona koju su mojoj oblačili prije 9 godina!) Ne treba ispredati neke teorije urote oko toga da je Chicco stavio 0+ na ambalažu ''samo da proda proizvod'', jer u EU stvari funkcioniraju malčice drugačije nego na brdovitom Balkanu. Osim toga, Chicco nije neka Todorićeva žnj robna marka.
Možemo tako biti sumnjičave prema svemu i svačemu - kao recimo prema sastavu tkanine navedenom na ušivnoj etiketi. Jel 100% pamuk baš uvijek 100% pamuk?
A koliko kemije ima u jednokratnim pelenama?

Ja sam sačuvala bodiće, benkice i tutice od prvog djeteta, neke tutice su bile od tkanine nalik na frotir, i nakon godina u ormaru, ponovnog pranja i peglanja su mi se učinili očajno krutima. Isto tako moram i posteljinu za krevetić i kolica oprati s omekšivačem (dekice nisu toliko kritične, koliko plahte).

Jučer smo MM i ja uvježbavali montiranje nove autosjedalice u auto. Odlučili smo se za središnju poziciju na stražnjem sjedalu. Užasno glomazno i nezgrapno :/ (imamo autofix postolje na koje se nakalemi sjedalica). Bilo bi zgodnije da je odmah do vrata (iza vozača), ali smo pročitali da je ovo najsigurnije mjesto za bebu...

16 tra 2012, 13:17

- pa ne radi se samo o kemikalijama, nego i o mirisu, silki je to lijepo napisala:
silki je napisao/la:ono što nama fino miriši ne mora mirisati bebi. mom su užasno smetali dezedoransi kad je dojio. parfem nisam stavila valjda 1,5 god.

- a kaj se tiče krutog veša, ja imam sušilicu, pa ga ona omekša
- i da odgovorim marineli:
marinela je napisao/la:samo, dal ga ispireš prije podoja ili ne?

- ja sam ga ispirala

16 tra 2012, 13:19

Možda pitanje nije baš sasvim na mjestu ali pošto spominjete kreme za ragade moram pitati ovdje da vidim da li mi to treba ukoliko mi se ponovi iskustvo od prvog dojenja. Dakle ja ne znam da li su to bile ragade a nije mi znala reći ni mlada sestra u rodilištu pa evo da pitam iskusne mame. Znači od dojenja su mi se bili pojavili vodeni mjehurići ali nisam imala ranice jer mjehurići nisu pukli. Ipak je bolilo na početku podoja a ta sestra je sve to ignorirala iako meni se činilo da se prvi put susreće s tim. Dakle pitanje je jesu li to bile ragade? Sve je prošlo nakon nekoliko dana. Mazala sam bepanten i ispirala ga prije podoja ali nisam imala osjećaj da nešto puno pomaže jer nisam imala rane nego te vodene mjehure. kako njih sanirati /osušiti?

16 tra 2012, 13:32

prema opisu mi to vuče na blistere.

16 tra 2012, 13:33

rus, po tvom opisu mensečini da je to blister, ne ragada
ovak?
slika

Misericordia, po bolničim vešerajima za posteljinu/robu i dječje stvari ne koriste omekšivač već samo prašak. provjereno.
bez obzira na dotrajalost uglavnom je čisto. bar u ova dva zagrebačka rodilišta koja sam ja isprobala.
stvarno vam ne treba vam omekšivač za bebine stvari, dovoljna je mala količina praška i duplo ispiranje ili više vode pri pranju.
ne zbog mirisa, ne zbog mekoće već zbog toga što je bebina koža osjetljiva.
slažem se da ni gel iz jednokratnih nije zdrav za bebinu kožu al' postoji alternativa i za to - platnene pelene ;)

16 tra 2012, 13:37

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična (dugotrajna) bolest koja pogađa kožu. Riječ "dermatitis" označava upalu kože. "Atopijski" se odnosi na grupu bolesti koje su nasljedne (koje potječu iz obitelji) i često se pojavljuju s drugim bolestima, uključujući astmu, alergije uz visoku temperaturu, te atopijski dermatitis. Neurodermitis je pojava crvenila i suhe kože, uz prisutan i jak svrbež, povremeno i rane na zahvaćenim mjestima, nastale uslijed češanja. Crvenilo, vlaženje, stvaranje krusta na licu, na tjemenu, nogama i rukama i u pelenskoj regiji glavni su simptomi bolesti u prvih nekoliko mjeseci života. Atopijski dermatitis najčešće pogađa djecu i mlade ljude, ali može nastaviti i u starijoj dobi. U većini slučajeva, postoje periodi kada je bolest pogoršana, nazvani egzacerbacijski periodi ili plamteći periodi, iza kojih slijede periodi kada se koža popravlja ili potpuno čisti, a to su remisijski periodi. U ranoj dobi najčešće se radi o alergiji na hranu koju djeca uglavnom "prerastu" iako im koža često ostaje suha i osjetljiva. Najčešće se radi o alergiji na agrume (naranče, mandarine, limun), konzervanse u hrenovkama, paštetama, suhomesnatim proizvodima, ponekad na svinjsko meso i prerađevine, čak i piletinu i bjelanjak jajeta češće nego žumanjak. Alergija (neurodermitis) može biti i na neke deterdžente koje koristite za pranje rublja, a osobito je izražena na omekšivače.
Epidemiologija

Atopijski dermatitis ima visoku učestalost. Oko 2% ukupne populacije boluje od atopijskog dermatitisa. To je bolest koja pogađa mlade, većina pacijenata su djeca.

Faktori rizika

Izlaganjem nadražujućim sredstvima (detergenti, omekšivači, sapuni...) može pogoršati simptome, kao što može i sušenje kože, izlaganje vodi, temperaturne promjene i stres.

http://www.plivazdravlje.hr/bolest-clan ... titis.html

16 tra 2012, 13:39

ja bih ist rekla blister - i on moze (vjerojatno tebi i je bio) zbog loseg hvatanja dojke u pocetku dojenja. tako nastaju i ragadice.

u pocetku dojenja, dok bradavice nisu naviknute na takvu akciju - sve malo pecka i neugodno je. treba definitivno znaci prekinuti podoj - ne vuci bradavicu van, nego prstom da popusti uvlacenje (a jesam objasnila) i odmah krenuti ponovo. evo sa rodinog sajta - koji ne mogu dovoljno preporuciti :dada http://www.roda.hr/article/category/i-dojenje
Bol u bradavicama

Ako vam dijete ispravno prihvaća dojku i učinkovito siše, ne biste trebali osjećati bol. Ako vam se čini da dijete ne siše dobro, prekinite podtlak između djetetovih usana i vaše dojke tako što ćete staviti vaš prst u kut djetetovih usana i lagano izvući bradavicu. Nakon toga, pokušajte ponovo ispravno namjestiti dijete na dojku. Neispravno sisanje samo će pogoršati bol u bradavicama i dovesti do loše tehnike dojenja koju je teško ispraviti.

16 tra 2012, 13:46

erina je napisao/la:al zato prvih dana grozne regade sam imala od njenog neprestanog cickanja, čak mi je desnima otkinula komadić bradavice :ajme :nesvist

meni je girica zastopao tako cicu..... stisnuo da se spljostila i pobjelila ko palacinka........ od shoka nestalo i ono malo mlijeka sto je bilo u njima..... tako da je s nepuna 4 mj u potpunosti presao na bocicu od koje dudu ne grize tako ni dan danas kad ima sve zube.... :angry

a glede krema i kremica.... ja sam prvo sve probala na svom jeziku... pa onda dala girici.... za bradavice purelan za suhe nogice njegova guzna krema.... ona najobicnija jgl velko pakiranje...... ulosci su bili lola a gacice iz ljekarne one mrezaste bokse pakiranje 5 komada.....

a bebu iznesoh u dekici na patent..... u autu je cekala as ona u kojoj vozis dijete do 6 mj.. kako se zove taj dio... ona skoljka....?

pranje robe.... kao i svoje.... nikakav poseban tretman....

a jednokratne pelene koje nisu kemikalijaste kao pampers.... imate hugize....
Odgovori