Sada je: 21 tra 2026, 13:11.

oprema za neznalice

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: oprema za neznalice

PostPostao/la Plusic » 09 lis 2008, 15:54

e super, sad znam di je :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Maslacak » 09 lis 2008, 23:48

danijela81 je napisao/la:imam problemčić..

kupila sam ogradicu, jastuk i poplun za dječji krevetić, i sada ne mogu nigdje pronaći navlaku za poplun tih dimenzija. poplun je 100x140, a ja svugdje pronalazim svakakve veličine osim te.
naišla sam samo na jednu jedinu garnituru u nekom dućanu, ali je bila ružna, i jastučnica nije odgovarala (ali jastučnica mi nije toliko bitna kad neću koristit jastučić), a koštala je oko 230kn. to mi se čini malo previše za jednu običnu navlaku za dječji poplun :dunno

jel netko zna gdje bi se to moglo nabavit ili naručit?

trenutno sam u Os, a obišla sam skoro sve dućane, između ostalih Adax, Tintilinić, Pikolo, Turbo Limach..

bila sam i u potražnji nekih zgodnih materijala, da barem nekome dam da mi sašije, ali nisam pronašla baš ništa što bi podsjećalo na dječju posteljinu.

Sjecam se jos dok sam bila trudna da smo u jednom generacijskom raspravljali o tom ei dosli na ideju da zapravo za poplun treba dimenzija 135x100 i da ta pase na poplun za koji pise da je 140cm.. Ne bude premala..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 10 lis 2008, 00:00

ja imam poplun još od nećaka i tri-četiri navlake - niti jedna mu ne paše :lol
ne znam, mene to ne smeta
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Be » 10 lis 2008, 09:17

Danijela81, i ja sam imala ideju kupiti materijal za posteljinu s nekim dječjim uzorkom i onda sašiti navlaku za poplun, ogradicu i eventualno jastuk, međutim pokazalo se da je to u Osijeku mision impossible, jer nema za kupiti materijala za posteljinu osim eventualno krepa i jednobojnog damasta. Pogledat ću i raspitati se na još par mjesta, pa javim, ako se nešto pronađe.

Moja beba će biti božićna beba i računam na hladnoću, pa htjedoh priupitati iskusne mame s čime je najbolje pokrivati malu bebu u stanu po pravoj zimi, s tim da imamo gradsko, ali ga možemo regulirati i ja ne namjeravam previše nahajcati sobu, jer mi se to čini nezdravo, a i ne volimo spavati u pretoplom prostoru. Da kupim poplun ili vreću i dekicu ili sve????? :dunno Baš niš' ne znam! :mrgreen:
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 10 lis 2008, 10:27

maslačak tnx! tko zna do kad bi ja tražila 140x100!

be - ja ti isto nemam pojma, tapkam u mraku. bit ćemo i mi jednog dana iskusne mame i dijelit okolo pametne savjete :mrgreen:
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Zwerka » 10 lis 2008, 11:34

Danijela, Be, evo k vama i još jedne neiskusne.
Ja isto tak pojma nemam s čim ću pokrivati bebu.
U spavačoj imamo plinsku peč, ali ju ne mislim pojačavati na maksimum, pošto sam pročitala u knjigama da je za bebu najidealnija temperatura od 18 stupnjeva, a niti mi ne volimo kad je pretoplo.
Kupila sam malo deblju dekicu, a i imam vreću za spavanje. I mislim bebaća držati u toj vreći i pokriti s dekicom ako će mu biti hladno.
Imam i popluna, ali kao što sam i prije napisala, čitala sam da ga se ne preporučuje koristiti do djetetove 1. godine.

Be, ti i ja smo tu negdje s terminima. I moja beba je predbožična. :mah
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 10 lis 2008, 13:10

To i mene malo muči. Mi smo po terminu krajem 11 mjeseca, ali bude vjerojatno isto već hladnije. U sobi ne namjeravam baš grijati, biti će od 18 do 20, ovisno o vanjskom vremenu (potkrovlje, pa sunčan dan začas prigrije).

Mislim da ću uzeti za početak zimsku vreću sa rukavima i po potrebi dekicu, a kasnije proljetnu odn. tanju vreću. Dekicu u svakom slučaju treba uglaviti ispod madraca i sa strane, a bebicu stavljati nogicama pri dnu kreveta.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Plusic » 10 lis 2008, 13:14

Diami je napisao/la: Dekicu u svakom slučaju treba uglaviti ispod madraca i sa strane, a bebicu stavljati nogicama pri dnu kreveta.

zasto? :dunno
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la LiKmama » 10 lis 2008, 13:19

Dekicu u svakom slučaju treba uglaviti ispod madraca i sa strane, a bebicu stavljati nogicama pri dnu kreveta.

takve male bebe je najbolje staviti u vrece za spavanje.
deku ne moras nigdje uglaviti pod uvjetom da govorimo tankim, pamucnim dekama (jer drugacije ne bi smjela koristiti za novorodjenu bebu).
pravilo da se dijete stavlja spavati na dno kreveta se odnosi na situacije mala beba, debeli pokrivac, a zbog mogucnosti da dijete zavrsi ispod pokrivaca i ugusi se.
u situaciji vreca/deka te opasnosti nema.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Plusic » 10 lis 2008, 13:21

ahaaaaa , sad kuzim, naime mi D. stavljamo uvijek spavat na gornji dio kreveta, ali spava u vreci pokriven pamucnom dekicom....

uz zimsku vrecu dijete nije potrebno dodatno pokrivati (naravno pricamo o temp u sobi izmedu 15 i 20 stupnjeva(blize 15)?)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 10 lis 2008, 13:24

idealna nocna temp. je 18 stupnjeva i probaj da ne ide ispod toga. maloj bebi je 15 prehladno.
za 18 se preporuca otprilike: bodi, pidzama (jednodjelna), vreca oko 2.5 toga ili 3 lagane dekice.
samo jedna opaska - djeci se ne smiju u zatvorenom oblaciti kapice.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 10 lis 2008, 13:59

mi kapicu jos nismo nosili (osim kad izlazimo sa bazena, tu bez obzira na vrijeme vani stavimo kapicu)....
ali smo zato par puta stavili kapuljacu od jakne (kad bi vani zapuhalo jace i sl.)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 10 lis 2008, 16:57

Likica, zašto bebe ne smiju imati kapice u zatvorenom prostoru?

A što je s običnim malim dekama, zašto se one ne preporučuju?
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 11 lis 2008, 10:32

ne kapice zbog "prozračivanja" uha (beba plače, guguće i zrak cirkulira kroz usta, nos i uši).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 11 lis 2008, 16:28

Sad i to znam. Hvala! :mah
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 lis 2008, 10:53

Zwerka je napisao/la:Likica, zašto bebe ne smiju imati kapice u zatvorenom prostoru?

A što je s običnim malim dekama, zašto se one ne preporučuju?

da dodam na elin odgovor, bebama ne radi termoregulacija pa treba jako paziti kako ih se oblaci jer vrlo lako dodje do podhladjivanja/pregrijavanja. zato u zatvorenom treba uvijek skidati kapice - da se barem glavica moze hladiti.

na kakve deke mislis?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 13 lis 2008, 11:23

Pa lupili smo deblju malu dekicu od materijala iz kakvog su izrađene ove normalne velike deke ( pojma nemam kaj je to za materijal) i mislila sam s tom dekicom pokrivati bebu, ali vidim da pišu cure da se preporučuje pamučna, a ova je obična. :dunno
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 lis 2008, 12:38

mora ti negdje pisati sastav.
gle, na kozu ja nikako djeci (ni sada, kad su veci) ne stavljam nista sto nije cisti pamuk, pa tako i liamovu veliku deku (koja je mijesanog sastava) oblacim u pamucni slifer.
ALI, kako sam prije rekla da kod malih beba postoji mogucnost gusenja ako si pokrivac prevuce preko glavice (jer se ne zna otkriti), tako ne bih preporucila nista osim vreca ili pamucne deke koja je prozracna i kroz nju se moze disati.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 13 lis 2008, 13:21

nikad vidjela pamučnu deku. osim one tanke koje ni nisu prave deke, već deblji flanelski pokrivači.
mi smo imali antialergijsku deku. na početku u navlaci za poplun, poslije bez jer je tako ljepše ;) i naravno da je plahtica uvijek bila između tijela djeteta i deke/popluna.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Zwerka » 13 lis 2008, 13:55

Baš sam pogledala sastav deke - 85% akrilno vlakno i 15 % poliestersko vlakno, tako da je to mješani sastav, a ne pamuk.
Imam vreću za spavanje i kanim bebu držati u njoj, a s dekicom ću ju pokrit ako joj baš bude hladno iako ne vjerujem.
Nisam ni ja nikad vidjela pamučnu deku.svekrva je kupila jednu i vidim da je pamučna, samo što je dosta tanka.
Ali opet, kad beba bude u vreći, mislim da će ta tanja pamučna biti sasvim dovoljna ako već zatreba.
Likica, vidjela sam da si napisala prije za mogučnost gušenja, ali sam mislila da možda postoji još neki drugi razlog.
Uostalom, tu malu običnu deku ću koristiti kasnije kad beba poraste, naravno u navlaci.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 lis 2008, 13:59

LiKmama je napisao/la:idealna nocna temp. je 18 stupnjeva i probaj da ne ide ispod toga. maloj bebi je 15 prehladno.
za 18 se preporuca otprilike: bodi, pidzama (jednodjelna), vreca oko 2.5 toga ili 3 lagane dekice.
samo jedna opaska - djeci se ne smiju u zatvorenom oblaciti kapice.

citiram se - da, tanke pamucne, nema debelih.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Strudla » 13 lis 2008, 14:08

Nama su sve deke 60% pamuk,40% poliakril,tek sam sad pogledala sastav kad ste se raspisale o tome :mrgreen:
Inace,sam sam htjela reci da je nama gospodja u adaxu rekla kako ni slucajno ne smijemo staviti malo dijete u vrecu za spavanje,jer tad je najveca opasnost od gusenja.Mi smo kupovali komplet posteljinu s tom vrecom i tako smo malo razgledavali i onda dode ona sa svojim savjetom.Jedva nam je prodala kad smo rekli da ima dva tjedna i da-ide u vrecu :mrgreen:
Mislim,ova je samo bezvezan primjer,nije ona nikakav strucnjak,samo sam opisala smijesnu prodavacicu:Najbolje je body,pidzama i vreca,mi tako spavamo.
P 18.11.'06.
T 28.9.'09
Strudla
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 13 lis 2008, 14:10

E, kaj bi mi bez tebe??? :dunno

Sad mi je puno lakše kad vidim da sam i ja polako počela kopčati sve te stvarčice.

Hvala, Likica! :mah
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 13 lis 2008, 14:14

Strudla, baš je to to od čega mene glava najviše zaboli.
Mislim napraviti jedno, onda ti netko savjetuje drugo, iziđe treće...i onda neiskusne mame pojma nemaju šta da naprave, a to je najgore.

Ali ne, imam tu vreću za spavanje i nju ću sigurno koristiti, jer po nekoj zdravoj logici ipak smatram da postoji puno veća opasnost od gušenja s dekom, nego kad je beba u vreći! :mah
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 13 lis 2008, 14:28

Ja sam s paulom tu deku koju zovete normalna :) - dakle ima i sintetike - obukla u pamučni poplončić, koji mi je mamam sašila, i imala takva dva, čisto dosta

povremeno sam pokrivala dekom-većinom po danu kad mi je bila "na oku", no uglavnom je spavala u pamučnj vreći punjenoj nečim ...

Likmama a kako to misliš, 3 dekice? odjednom?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 lis 2008, 14:35

Sanika je napisao/la:Likmama a kako to misliš, 3 dekice? odjednom?

da, 3 sloja. al gle, to su kao preporuke, ja osobno sam svoje stavljala u vrecu.
kian je osobito alergican na vrucinu i voli se ritat, rolat i vrtit po krevetu pa smo njemu po ne jakim hladnocama oblacili bodi i gore pidzamu, pa ga pokrili s 2, 3 deke, a kasnije bi isao u vrecu.
sad odnedavno smo mu veliki poplun slozili kao vrecu i spava u tome (ali on sad ima skoro dvije godine).

gospodja u adaxu rekla kako ni slucajno ne smijemo staviti malo dijete u vrecu za spavanje,jer tad je najveca opasnost od gusenja.

to je tak kad ljudi imaju polovicne informacije.
da, moze se dijete ugusiti u vreci, ako primjerice novorodjenu bebu stavis u vrecu za djecu iznad 15 kg, pa beba upadne u vrecu i glavica joj zavrsi unutra.
zato se bebi kupi vreca odgovarajuce velicine u koju ona fizicki ne moze ukliznuti. :dunno nema tu neke mudrosti. isto kao sto joj neces obuti cipele 43 broja prevelike, neces ju staviti ni u vrecu triput dulju od nje same.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 13 lis 2008, 14:37

Od kud ti cipelice baš 43 broja prevelike?? :rolf

Ova vreća koju ja imam se može podešavati-ima naftne i zatvarača, tako da mislim da bu to odgovaralo! :mah
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 lis 2008, 14:39

:zub
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 13 lis 2008, 14:40

Jel te boli zub?
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 13 lis 2008, 14:41

pa kaj ne vidis da je otpal? :bye
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.