Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
15 sij 2008, 22:01
ma to se zove stich proba i moze se videti tako brzo nesto..a za ostalo se mora cekati razvijanje celija.sve u svemu moze se i za 6 dana znati imali nekih anomalija.
15 sij 2008, 22:47
6 dana je vj. jer rade DNA probama, a onda se patoloski nalaz jos moze potvrditi na kulturi stanica.
nalazi se u HR rade na Sv Duhu i Rebru s time da se na Duhu obradjuju samo uzorci iz te bolnice a na Rebru uzeti i u drugim ustanovama.
Bas me zanima jel istina ovo da Supernova obradjuje svoje uzorke u Slo, tj. pokusavam se sjetiti tko mi je to rekao.
15 sij 2008, 23:03
frrrrr evo kopiram sa stranica Baby centra, ovi nalazi za par dana su nalazi s DNA probama tzv FISH za sto nije potreban uzgoj stanica.
You should have the full results within two weeks. During this period, a laboratory analyzes the fluid sample, first measuring the amount of alpha-fetoprotein (AFP) in the fluid. This shows whether there's likely to be an opening in the baby's skin, indicating a neural tube defect such as spina bifida or anencephaly.
The lab also takes some of the baby's living cells from the fluid and allows them to reproduce for a week or two, then tests the cells for chromosomal abnormalities and evidence of certain genetic birth defects. (You can also find out your baby's gender if you want to.)
Sometimes you can get preliminary results while you're waiting for the cells to reproduce. For example, in some cases, a technique called fluorescence in situ hybridization (FISH) may be used to look for select problems. Preliminary results are available quickly, often in a couple of days.
Bolje i skuplje podloge date ce brze umanzanje stanica u kulturi, znaci nalaz je moguce kompletni dobiti za 2 tjedna s uzgojem stanica a FISH metodom za par dana.
15 sij 2008, 23:10
meni je indikacija bila dob.
rekli mi da nalaz bude za mjesec dana (mislim da su cak rekli 4 tjedana). i ja cekala i cekala, i nakon 5 tjedana nazvala da pitam kaj je s tim. zena iz labosa koja mi se javila se cudila kak nisam vec ranije nazvala, i rakla mi nalaz telefonom. shvatila sam iz te njene price da se moze vec ranije doznati kakvi su rezultati i da nije problem ak ih se nazove i pita.
inace, meni sve to cekanje nije bio neki problem.
i onak cekas 9 mj da rodis

.
zapravo, ocekivala sam da ce nalaz biti ok, nisam imala nekih crnih misli, tak da mi je bilo svejedno.
15 sij 2008, 23:31
Watani, ne znam jel kod tebe bio Sv.Duh u pitanju al isto sam cula od nekolicine zena da su imale nalaz za manje od 4 tjedna na SvDuhu.
16 sij 2008, 10:03
bok curke
jos jednom hvala svima na odgovorima i iskustvima
jucer sam imala duuug razgovor sa svojim doktorom, ali ja cu skratiti..
uglavnom, s obzirom da sam jednu bebu izgubila krajem 5 mjt, moj dr. tvrdi da je kod mene
rizik od pobacaja oko 3-5 %
dok je
rizik da ce zbog mojih godina beba imati neke
malformacije(jer za sada nemamo niti jednu drugu indikaciju)
manji od 1%
dogovor je sljedeci:
za 2 tjedna (dakle, bit cu tocno 15tt) ponavljamo uzv i radimo tripl, te ce onda moj dr. dati svoje misljenje tj. reci da li prema nalazima moram ili ne moram na amnio.
a odluka ce na kraju definitivno biti moja!
sto da vam kazem, vjerujem svom dr. u zadnjih 8 god. smo prosli svasta zajedno.
jurim na jedan sastanak, pa cu se posle javiti.
pusa svima
16 sij 2008, 10:46
Imas jos jednu opciju ali za nju moras biti brza.
U Vinogradskoj se radi test probira za Down kombinirani: UZV parametri plus analiza krvi (kao double) tzv PAPP test. Ali taj test se radi mislim zakljucno s 13 tjednom, ne moze kasnije. Mozes nazvati njihov laboratorij i traziti dr Tišljarić koja to radi. Pouzdaniji je od klasičnog double i triple testa .
16 sij 2008, 10:51
Evo s njihovih stranica kopiram
KOMBINIRANI ULTRAZVUČNO-BIOKEMIJSKI PROBIR SINDROMA DOWN I EDWARDS U PRVOM TROMJESEČJU TRUDNOĆE
Test se primjenjuje nakon 10. tjedna, a prije navršenog 14. tjedna trudnoće. Uobičajeno je da se trudnice upućuju na prvi detaljni ultrazvučni pregled između 10. i 13. tjedna trudnoće radi provjere ranih pokazatelja fetalnog razvoja i procjene tzv. ultrazvučnih biljega za određene genetske bolesti. Jedan od najranijih biljega kromosomopatija je debljina sloja tekućine na vratnoj regiji ploda ("nuhalni nabor" ili "nuhalno zadebljanje", "Nuchal Translucency" - NT). Tijekom normalnog razvoja ploda, prema kraju prvog tromjesečja, debljina tog sloja minimalno se povećava (do 2.0 mm). No, dokazano da je povećanje ovog sloja tekućine iznad 3 mm povezano s povećanim rizikom za neke kromosomski uvjetovane bolesti ploda. Pored toga, u krvi trudnice u tom se periodu mogu izmjeriti karakteristične promjene koncentracija biokemijskih biljega: trudničkog plazmatskog proteina-A (engl. "Pregnancy Associated Plasma Protein-A", PAPP-A) i slobodne ß-podjedinice humanog korionskog gonadotropina (engl. "free ß-hCG"). Oba su biokemijska biljega normalni proizvodi posteljice, a također je poznato kolike su njihove prosječne koncentracije u normalnoj trudnoći tijekom prvog tromjesečja. Međutim, u većini trudnoća sa sindromom Down koncentracija slobodnog ß-hCG u majčinom serumu je povećana, a koncentracija PAPP-A snižena u odnosu na neugrožene trudnoće. Nadalje, u većem broju trudnoća ugroženih sindromom Edwards koncentracije mjerenih biokemijskih biljega u majčinoj krvi značajno su niže nego u normalnim trudnoćama. Naravno, ovakve karakteristične promjene biokemijskih biljega, kao i povećanje nuhalnog zadebljanja, ne mogu se uzeti kao dokaz prisutnosti bolesnog ploda. Riječ je o probiru, u kojem je pomoću ultrazvučnih i biokemijskih biljega, u kombinaciji s dobnim (starosnim) rizikom, moguće izračunati statističku vjerojatnost da li određena trudnica pripada tzv. populaciji povećanog rizika za pojavljivanje sindroma Down ili Edwards. Ovakvim je testom probira moguće otkriti do 90% trudnoća sa sindromom Down, uz 3-5% tzv. lažno-pozitivnih nalaza te oko 85% trudnoća sa sindromom Edwards, uz 1-2% lažno-pozitivnih nalaza. Valja napomenuti da je optimalni interval za kombinirani probir je od 11.-13. tjedna gestacije, zbog najbolje osjetljivosti i specifičnosti biljega koji se prate u testu. Za test je obavezan informirani pristanak trudnice.
16 sij 2008, 11:41
hana i ja mu potpuno vjerujem kao i ti, već sam 10 godina kod njega, sigurna sam da će dati dobar savjet.
A ovo da nalaz dolazi iz Slovenije kad se privatno radi je vjerojatno točno jer je moje isto došlo iz SLO, ali konačni nalaz sam dobila nakon 10 dana, nikakvi probni.
I potpisujem Swenovumamu!
16 sij 2008, 13:42
hvala cure i hvala škorpionka
znam za te pretrage u Vinogradskoj, nazvat cu ih sada pa javim kaj su mi rekli...
16 sij 2008, 14:04
zvala sam i oni te pretrage rade do zakljucno 12+6, dakle kasno je..
+ kazu da me mora moj dr. uputiti na te pretrage..
a moj dr. me uputio na triple test za 2 tjedna...
uh da mi je prespavat ovaj period i probudit se u 7 mj i rodit!!!
joj ne znam... totalno sam zbunjena!!!!!!!!!
16 sij 2008, 14:09
svako dobro ti želim.
ja ću 36 za 3 mjeseca, dakle sljedeća trudnoća će sigurno biti u 36. ili 37. i užasavam se, ali stvarno užasavam tog pregleda i donošenja odluka prije i nedajbože poslije
jel se mogu ja izvući time što će to bit druga trudnoća? i što je MM mlađi 6 godina

?
16 sij 2008, 14:14
pa s 36 nije obavezno ici na amnio, obavezno je od 37 ili 38 na dalje..
tako da se mozes izvuci
i meni ce ovo biti drugo dijete,a 4. trudnoca, ali nema veze.. godine su tu
odlucila sam vjerovat doktoru, pricekat nalaze tripla, pa ako budu losi amniocinteza, a ako ne - ne znam..
da li netko ima iskustva s losim nalazima triple testa?
uh, bas davim...totalna sam panicarka
16 sij 2008, 14:17
Kak to mislite obavezno :conf Mislim, ko te može natjerat? Pa ne moraš ni na uzv ići, a bome bilo ih je koje nisu ni jedan pregled obavile kroz cijelu trudnoću
16 sij 2008, 14:53
IINA je napisao/la:Kak to mislite obavezno :conf Mislim, ko te može natjerat? Pa ne moraš ni na uzv ići, a bome bilo ih je koje nisu ni jedan pregled obavile kroz cijelu trudnoću

obavezno ti je u rječniku neurotičara i paničara te nas s problemima s autoritetom: preporučeni pregled
16 sij 2008, 14:58
Aaaaahaa...
16 sij 2008, 15:20
Nakon što sam pročitala ovu temu od do,vjeruj svom dr.,i ako vidiš da je na uzv sve uredu,uživaj u bebi i trudnoći.
16 sij 2008, 15:36
IINA, ma naravno da te nitko ne moze natjerati.. ali doktor ti nakon 38 kaze da on preporuca amniocintezu.
Mateja, hvala ti puno
16 sij 2008, 15:39
thalia je napisao/la:IINA je napisao/la:Kak to mislite obavezno :conf Mislim, ko te može natjerat? Pa ne moraš ni na uzv ići, a bome bilo ih je koje nisu ni jedan pregled obavile kroz cijelu trudnoću

obavezno ti je u rječniku neurotičara i paničara te nas s problemima s autoritetom: preporučeni pregled

thalia,
16 sij 2008, 15:46
Hana u mom slucaju je sa naborom vrata sve bilo ok,pa je opet na kraju bio problem.Samo je amniocinteze 100% sigurna.
16 sij 2008, 15:57
Najvažnije je imati na umu da amniocenteza danas nije ista kao što je bila prije 30 godina. Odnosno, postupak jest isti, ali uzv aparati pod kojima se provodi su puno bolji nego onda.
Postupak je neugodan psihički, jer fizički osjetiš tek ubod igle kroz kožu.
Ja sam mirovala skroz 24 sata, a sljedećih 24 sam se kretala.
16 sij 2008, 16:03
servuz draga, sjecam se tvoje price.. ti si se draga isto napatila
da, to i moj dr. tvrdi da je jedino amniocinteza 100% pouzdana, ali isto tako napominje da otkriva "samo" tridesetak vrsta bolesti...
SG hvala i na tvojem iskustvu
mozes li mi napisati gdje ti je rađena amnio, koje su bile indikacije i sl?
hvala jos jednom
16 sij 2008, 16:07
Indikacija je bila opterećena obiteljska anamneza.
Radila sam u Vinogradskoj i vodu nosila na Rebro. Nalaze čekala nekih 3 ili 4 tjedna čini mi se. S time što sam ja zvala gotovo svakodnevno nakon ta 3 ili 4 tjedna. Telefonski su mi rekli nalaz, a poštom je došao za sljedećih 2.
16 sij 2008, 16:41
Nisam radila ni dabl ni tripl test jer ti testovi ne pokazuju ništa. Pokazuju vjerojatnost. Kao za dobit na lotu. Ako je dobar nalaz ne garantiraju ništa, a ako je loš nalaz ideš na amnio.
T. sam rodila u 37. godini. Dr-u sam rekla da bez obzira na bilo kakve nalaze - ja ću rodit to dijete pa prema tome meni taj nalaz ni ne treba. Kad je on shvatio ovo o čemu govorim (Ina imamo istog dr.-a ;-) ) i da imam dovoljno škole i pameti da mi ne treba neke stvari crtat - to više nismo ni spominjali.
16 sij 2008, 19:20
Draga moja, ne razumijem se bas u te svari, ali vibram za tebe iz sve snage (bez obzira sta odlucila)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ljubim te
17 sij 2008, 11:07
hvala cure
hvala garfild
jucer sam imala poduzi razgovor s mojim muzem... on ga je potaknuo jer veli valjda se i njega pita, a ja sam na to u svojoj panici ful zaboravila
uglavnom, njega je strah komplikacija usljed amnio, jer zadnja dva puta osim sto sam izgubila bebu i ja sam bila u zivotnoj opasnosti (sepsa; unutarnje krvarenje) i on veli da on tako nesto 3.put nebi prezivio..
veli da ga je jako strah za mene..
i veli da prestanem panicariti, te da vjerujem svom doktoru,koji je sve ove godine uz mene, te da mm pristaje na amnio samo ako moj dr veli da je to najbolje za nas...
a u 20tt svakako idemo jos i na 3d ili 4d uzv gdje se također dosta toga vidi..
eto obiteljski savjet je odlucio
nakon tripla i uzv slusam preporuku ljecnika!
jos jednom hvala na savjetima cure..
ako se bilo cega jos sjetite .. pisite
17 sij 2008, 11:12
hana...pa zar bi prekinula trudnocu u 20. i nekom tjednu ako rezultat ne bi bio dobar????Mislim da se predugo cekaju rezultati te pretrage. I koja je onda njena svrha?

Mislim, kad je to vec "visoka" trudnoca ..
17 sij 2008, 11:19
ZT da rezultati pokazu da s bebom nesto nije u redu, znaci da 100% znam da bi moje dijete bilo bolesno - BI!
koliko god to nekome zvuci okrutno, to je moj stav
17 sij 2008, 11:21
sj
Ina imamo istog dr.-a
najbolji je
edit:
zaboravila sam napisati prije kad sam spomenula chlamydiju
frendica koja je rodila isti dan kad i ja također je imala chlam., išla je na amniocentezu. moj dr. je rekao da amnio ne dolazi u obzir ako imaš ikakvu infekciju
17 sij 2008, 11:51
hana je napisao/la:a u 20tt svakako idemo jos i na 3d ili 4d uzv gdje se također dosta toga vidi..
zar to nije puuuuno prekasno za amnio?
ZT da rezultati pokazu da s bebom nesto nije u redu, znaci da 100% znam da bi moje dijete bilo bolesno - BI!
mislim da tad ni ne bi više mogla prekinuti trudnoću...tj. morala bi odraditi porod