Sada je: 10 lip 2026, 17:55.

Kile, kile, kilice...

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

PostPostao/la mahima » 05 pro 2007, 13:55

Sve mi imamo različite visine, kile, metabolizme, način prehrane.
Važno je u trudnoći biti fit, tj. dobiti onoliko kg koliko možeš nositi.
I naravno mislim da se malo moramo i kontrolirati. Sjećam se da sam u prvoj trudnoći dosta dobila u prvih 25 tjedana i doktorica Harni mi je rekla: Nemojte to shvatiti osobno, Vi meni jako lijepo izgledate, ali dobili ste dosta kila i time povećavate rizik za dijete, otežat ćete si porođaj itd.
I ja sam stala na loptu. Jednostavno njezino mi je upozorenje bilo O.K.
...
E sada sam rigala prvih 12 tjedana i prirast nije bio zabrinjavajući. Međutim otkako zadnjih mjesec dana ne rigam, postala sam prava gurmanica - stalno sam gladna i stalno jedem.
Uglavnom u plusu sam 5 kg (još nosim "civilnu" odjeću i teško se konta da sam trudna), ali osjećam da mi je vrijeme da stanem na loptu.
I od sinoć sam na blagoj dijeti - ne jedem slatkiše, kad me obuzme grozna glad - voće ili jogurt i tako ću nastaviti...
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Julija29 » 08 pro 2007, 15:27

Evo final score od mene: iako sma odmah pocela da se gojim i odmah izgubila struk, do kraja sam dobila 11 kg, 10 otislo na proodjaju a jos 2 kod kuce. Sad sam -1 u odnosu na predtrudnicku, ali +6 (62) u odnosu na tezinu prije prve trudnoce (56 na 170).

Ma, ja zadovoljna...

A to da li se ili ne treba dobijati na kilazi u prvom tromjesjcu zavisi od izvora informacija. Npr., ja sam na netu nalazila da je za prvo tromjesjecje normalan prirast od 0-4 kg, zatim po 2 mjesecno do 8. mjeseca i 1 kg u 9. sto daje prosjek od 11-15 kg za trudnocu. I meni to zvuci sasvim ok.
Moja prva ljubav 27.04.2005.
Vragolanka 16.11.2007.
Sisoljubac 31.10.2010.
Julija29
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la DanteS » 10 pro 2007, 10:26

evo prijavljujem i ja - sada sam na +10kg, krenulo je opako u prva tri mjeseca, mislila sam da cu biti ko slonica, ali sad se ustalilo zadnjih mjesec i pol i krenulo skolski, po (oko)2kg mjesecno :)
nadam se da to nije tako strasno :)
DanteS
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la antonia » 10 pro 2007, 18:47

16 tj, a jos sam u minusu 2 kg. bila sam i 3, ali sam nadoknadila.
no, trudnocu sam zapocela s 5 kg vise nego prethodnu i zapravo se ne brinem previse. bebica raste, nalazi su uredni, ni dr se ne buni :dunno
antonia
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la hana angelina » 20 pro 2007, 14:43

trudna sam 25 tjedana i dobila sam 4kg, uz to da sam na početku izgubila 5kg.Jedem sve što mi se jede, osim što izbjegavam slatkiše i čipsove, :mrgreen:
hana angelina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JTS » 20 pro 2007, 17:10

Mene ovdje doc "kori" i stalno pdjseca kako sam prije prve trudnoce imala 52 kg na 170 cm visine....porod s 67-8....

sad krenula sa 57...i vec na 63 a tek 24-ti tjedan :cry:

Ne izgledam debelo zbog visine, vjezbam taj maternity aerobics kod kuce, koristim stepenice kad mogu, jedem manje i dosta se suzdrzavam....al' veli te 2 kile viska moraju dole...ili stat na loptu sad kojih mjesec i pol - dva.....a to je sad pogotovo uzasno tesko.

kad sam dala primjer moje mame koja je dobila 28 kg...samo je zarolao ocima "no comment"...he-he...kaze sad je moto "Rodi malo, odgajaj veliko"...

Sve ja to kuzim...al sto se moze, moze, sto ne, ne :dunno

I znam da ce se to sve istopit ko prvi put za tren
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Trini » 20 pro 2007, 20:38

Samo mali update: ja od 36. tjedna nisam dobila ni grama :dunno

Na kraju rodila bebicu od 2750g, i na porodu izgubila ukupno 5 kg. Dosla doma s +2.5. Prema nekoj mojoj logici, nisam u tijelu valjda uopce imala nakupljene tekucine viska.

JTS, ovaj moto tvojeg doca mi je super, jer sam ja sa svojom malom bebicom imala cudo lagani porod.
Trini
sv. Monika

Re:

PostPostao/la vrabec te dal » 15 vel 2008, 13:37

34 tj - 11 kg
vrabec te dal

Re: Kile, kile, kilice...

PostPostao/la Plusic » 15 vel 2008, 14:08

pa vi se cure super drzite , skoro da mi je neugodno napisati...
evo ipak prijavljujem - 31+6.....+17kg
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la JasnaMK » 15 vel 2008, 15:16

Ja se curke uopste ne merim, pazim n ahranu koliko mogu, ne previse, i uopste me ne zanima koliko cu kila staviti.Pazim da ne preteram sa klopom, i to je najvise sta mogu napraviti za moju kilazu. I sta kad bi znala koliko sam se udebljala? Sigurno ih necu skinuti. A po garderobi osjetim kolkiko sam otprilike "otisla" gore i to je to.
Resila sam se izmeriti pre nego odem roditi cisto radi statistickog podatka - koliko cu izgubiti na porodu. Eto.
I stvarno mislim da se ne trebamo previse razmisljati o kilicama sada, kada smo trudne. na to se treba mislite prije... :mrgreen:

Pozdrva i papajte mi lepo :tru
JasnaMK
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la JasnaMK » 15 vel 2008, 15:16

Ja se curke uopste ne merim, pazim n ahranu koliko mogu, ne previse, i uopste me ne zanima koliko cu kila staviti.Pazim da ne preteram sa klopom, i to je najvise sta mogu napraviti za moju kilazu. I sta kad bi znala koliko sam se udebljala? Sigurno ih necu skinuti. A po garderobi osjetim kolkiko sam otprilike "otisla" gore i to je to.
Resila sam se izmeriti pre nego odem roditi cisto radi statistickog podatka - koliko cu izgubiti na porodu. Eto.
I stvarno mislim da se ne trebamo previse razmisljati o kilicama sada, kada smo trudne. na to se treba mislite prije... :mrgreen:

Pozdrva i papajte mi lepo :tru
JasnaMK
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 15 vel 2008, 15:25

Draga Jasna ja ti uopce ne pazim sto jedem...
jedem sto mi se jede i uzivam

kasnije mi je svejedno skidala 10 ili 15kg....

sad nisam u fazi da mogu ili zelim paziti :)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 15 vel 2008, 16:55

35+5, kilica u plusu 14
malo previše, rekla bih, al baš me briga
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rachica » 15 vel 2008, 17:54

Frrr meni se ne čini previše, kad se sjetim kako si na početku mislila da je previše a vidiš sve je ok.

Ja sam 32+3 trudna i na +9, ali čini mi se da ću do kraja dogurat i do + 20 s obzirom da sam u zadnjih mjesec dana dobila +4 :mrgreen: , znala sam da neću bit te sreće kao prvi puta kad sam dobila sve skupa 7 a izašla iz rodilišta s 10 manje. :trio
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dudley » 19 vel 2008, 00:05

Ja sam u trudnoći dobila 16 kg (a krenula sam s 58 kg na 170 cm). U prvom tromjesečju sam dobila dosta, ne sjećam se više točno koliko a imala sam dosta jake mučnine i nisam puno jela.

Zadnja četiri mjeseca sam bila na strogom mirovanju, dakle od kretanja nula bodova, jela, jela i samo jela, pogotovo u bolnici (ono što su moji donesli, ofkors) jer šta ćeš drugo tamo raditi, i dobivala relativno malo s obzirom na unos kalorija.
Rodila se mala bebica (2690 gr).

Sad on ima 6 mjeseci a ja samo kilu viška a jedem poprilično i to ne biram, slatko, slano, masno, kasno navečer, sve kombinacije. Dojim pa to valjda pomaže.

Iiii Maslačak, pa kaj si ti tako visoka :cool !?
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jadanica » 19 vel 2008, 11:49

Ja sam evo 25+5 i dobila sam 5 kg. Ne cini se puno ali u normalnim uvjetima imam 20 kg viska. Dakle visoka sam 165 cm, a ostala trudna sa 77 kg. U prvoj trudnoci dobila 9 kg, u drugoj 7kg, a na porodu otislo po 5 kg. Ma vazno da sve prode dobro i da bebica bude ok lako cemo poslije s tim kilicama.
Igi 2002
Vanja 2004
Maša 2008
jadanica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jewel » 20 vel 2008, 10:42

Ja sam u 21 tj. a imam +13 kg :oops: malo sam pretjerala,
al šta mogu kad mi paše papati i nisam imala mučnina, ni povračanja,
niti mi se bilo šta od hrane gadilo :mrgreen:
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plusic » 20 vel 2008, 10:49

jewel - nemoj se zabrinjavati..
malo je puno ali sta sad..
ja sam imala mucnine i sve pa sam natukla do sada +18kg, s tim da (bas sam se hvalila svojim proljetnicama) sam u zadnji 15dana dobila samo 1kg umjesto uobicajenih 2 :)

ja ti inace jako volim tablice(excel pogotovo) pa sam od prvog dana vodila evidenciju - svaki mjesec sam uredno dobivala po 3kg, bez obzira sto jela,imala mucnine, hodala,lezala,......
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Marin » 20 vel 2008, 11:07

jewel ja sam u prvoj trudnoći dobila +23. I ostalo mi +6. Nije za pohvalu, ali bilo je tako. I nisam se zamarala. Jednostavno mi je cijelu trudnoću svako malo bilo mučno i ja sam svako mala papala. A bila sam poprilično aktivna. Sada imama +1 u 5tj. Kako moram mirovati, pokušavam se kontrolirati. Nemam mučnine, ali imam "rupu" u želucu koju trebam svakih 1,5h malo popuniti :mrgreen:
Nadam se da ipak ovu trudnoću neću završiti ko prvu :proljece
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jewel » 20 vel 2008, 11:15

Hvala na utješnim riječima curke :3srca
Spašava me to što svaki dan šećem puno sa svojim pesekom,
inače bi bila još veća :mrgreen:
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 20 vel 2008, 11:33

Ja sam do 15og tjedna mislila koji bed jos sam na -1kg, onda su mucnine postale lakse, ali zahvaljujuci svako malo grickanju svega i svacega i evo me sad u 21. tjednu na +5 a doktorica kaze, ajde dobro, nije toliko strasno :dunno , kao mogla sam i manje dobit.
Neki dan mi je jedna starija kolegica isto rekla da je to dosta za sad. Nije meni zbog moje debljine, izgleda, s tim nikad nisam imala problema niti briga, ja vise mislim sto je dobro za bebicu, zato sam i u pocetku mislila da sam dobila premalo kila.
Al ajde neka ide sve svojim tokom... :trio
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zauvijekmama » 29 srp 2008, 11:15

Evo da malo podignem temu...za trenutne trudnice....
Kako stojite s kilama?

Ja sam u 21. tjednu i jos uvijek nisam nista dobila.
Doktor mi nije nista rekao.Ja se osjecam super i beba napreduje odlicno.
Inace, imala sam viska kila prije trudnoce, pa je i to vjerojatno razlog ne dobivanju kila.
Mucnine nisam imala, jedem normalno od prvoga dana, i pizze i cevape i sve ostalo kaj mi pase.
Jedino ne jedem puno slatkoga-a to sam prije trudnoce jela stalno. :oops:

U kojem tjednu se pocinje osjetno dobivati na kilazi...negdje oko 24.?
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Diami » 29 srp 2008, 11:35

Ja sam sad početak 24-og tjedna i recimo na +3, kako koja vaga.

Imala sam mučnine sve negdje do 19., 20. tjedna i izgubila sam od početnih 73 ca. 2. To sam vratila i sad dobila zadnjih mjesec dana još 2kg. Na zadnjem pregledu u 20-om tjednu dotorica me pitala kako to da nisam ništa još dobila, tad sam po njihovom bila na +0,5. Rekoh, vratila sam što sam od mučnina izgubila, dalje nije komentirala.

Sad već vidim da ću se morati vraški kontrolirati po pitanju slatkog, jer mi straaašno paše. Recimo zadnjih tjedan dana mi se povećao i apetit, iako mi u želudac ne stane tako puno kao prije, ipak si je bebač već napravio nešto mjesta i podigao organe na gore i tako to.

Nadam se da će biti ok i nadalje, uz samokontrolu....
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la snowwhite » 29 srp 2008, 12:25

Evo ja baš danas s pregleda i u 29. tjednu sam na +10.
Prvo sam se malo zbedirala ali šta je tu je..skinut ću ja to.
Jedem normalno i ničega se ne odričem već mi je i ovako sve teško, ne možeš normalno raditi hrpu stvari pa onda barem mogu papati sve što mi srce poželi :mrgreen:
Najveći porast mi je bio od 23. tjedna do 29. dobila 4 kile.
Otići će to kad dođe bebo...vidiš šta pišu iskusne :)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Plusic » 29 srp 2008, 12:42

evo da vam se javim sad kad je sve gotovo :rolf
ja sam bila jedna od onih sto su natukli kile bez problema... do kraja trudnoce imala cca +22kg, na porodu izgubila 13kg, ali odmah u rodilistu (i u par dana doma) vratila skoro 3kg....
jos se borim sa ostatkom...

u zadnja 3-4dana dobila skoro 3-4kg(neznam kako) a 3-4tjedna prije toga niti grama (sve se vagala na svojoj vagi doma, uvijek istoj) :)
prosjecno sam dobivala 2-3kg mjesecno...

sad svim trudnicama kazem :
- pazi da ne dobijes puno jer se ne skida tako lako...
- odmah nakon poroda stavi steznik da ti stomak padne !

:bye
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 29 srp 2008, 12:57

ne slažem se sa nošenjem steznika kao rješenjem za trbuh. steznik pritišće i loše djeluje na cirkulaciju i rad mišića.

obično tijelo ima tendenciju da se nakon brzih promjena oblika i težine (kao u trudnoći) vraća na stanje u kojem je u ranijim periodima najduže bilo. za mišiće važi pravilo da se lakše dobiju nego izgube tako da one utrenirane bez muke opet imaju skoro isto tijelo kao prije trudnoće, pa čak i pločice bez da su trbušnjake radile godinu dana.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 29 srp 2008, 13:01

eli hvala na ovoj info :)
ja sam pronosila iskustvo sebe i svojih frendica, one koje su nosile steznike su za cas imale ravne stomake a ja i jos par sta nismo , nikako da se rijesimo...

ja sam uvijek imala ravan stomak,medutim sad izgledam kao u 6.mjesecu trudnoce :(
navodno to odlazi nakon 6-8 mjeseci?

skrenula sam s teme, sorry, ovo mi je bolna tocka :cry:
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la eli » 29 srp 2008, 13:05

kod mene je išlo postepeno, ali sve dok ima masti pod kožom trbušnjaci se ne vide. ako si još sa kilama u plusu polako to skini i budući da je dante rođen velik može ti se desiti da se koža skroz ne skupi i da ti malo visi u sjedećem ili pogrbljenom položaju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la snowwhite » 29 srp 2008, 13:34

Plusic a kad si u trudnoći najviše dobila? Pred kraj ili se skupljalo postepeno?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Plusic » 29 srp 2008, 13:39

od prvog mjeseca trudnoce (prije nego sam i napravila test) sam dobivala 2-3kg/mjesec . uvijek isto....
zadnjih mjesec dana prije poroda je odjednom stalo, i onda u dva tri dana doslo 3-4kg...
vagala sam se jednom tjedno :)

ali moramo uzeti u obzir da sam ja morala dosta mirovati, mogla sam se kretati umjereno po stanu i jednom djevno sam isla setati pola sata do sat...
da nisam mirovala vjerovatno bi dobila puno manje :)
(ali i jela sam dosta manje nego inace, MM je stalno prigovarao da ne jedem dovoljno ni za sebe a kamoli za dijete)
Plusic
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.