Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!
20 vel 2003, 16:53
Petronija, sve ovisi o tome gdje radjas, u nekim rodilistima jest obavezna, u nekima ne.<
>U svakom slucaju, trebat ceti jedno 15 dana da pocnes skroz normalno hodati (tj. da makar drugi ljudi ne primjecuju razliku dok te gledaju). A ima jedan jefitin, ali zlata vrijedan predmet koji bi bilo do
o da ti se nadje pri ruci, a to je djecje kolo za plivanje, ono sto se napuse - vjeruj mi to je pravi spas za sjedenje ! <i></i>
20 vel 2003, 23:35
Na SD u Zagrebu je rade smo ako trebaju (meni jesu ).<
><
>Ja sam rez nisam niti osijetila a kasnije nije toliko bolno koliko je neugodno jer stalno osjecas ranu i mene osobno je bilo frka da konci ne popucaju. Danas, 14 dana nakon ... mi je super i sjedim normalno. Zapravo vec mi se oko 10-tog dana stanje znatno poboljsalo <
>Meni je jako pomogao Bivacyn sprej i Heparin gel i fen <
><
>U svakom slucaju vjerojatno ce ti cike biti veci problem kad dodjes iz bolnice od samog reza i sava <i>Edited by: Sanika at: 2/20/03 9:36:33 pm<
></i>
21 vel 2003, 00:01
nakon ekstra
zog i lakog poroda 10 dana osjećala sam se kao invalid zbog epizitomije, užas. prva tri dana u bolnici bilo je podnošljivo, rana je još bila "vruća" najgore mi je bilo od 7-10 dana, i onda je bol prestala. mislim da su me više mučili zategnuti konci od same rane. <i></i>
21 vel 2003, 03:18
ja sam se pripremala da rodim bez epiziotomije i uspjela. ako naidjes na razumno osoblje i znas sto hoces, mozes proci isto.<
><
>bitno je nauciti tiskati a naravno i sve od pocetka o porodu. rezanje je posljedica pre
zog i nepravilnog tiskanja (jako pojednostavljeno). naravno kod nas rezu i bezveze, ali i zene tiskaju bezveze. <
><
>bitno je i da ucinis medjicu sto elasticnijom. to se postize kegelovim vjezbama, masazom. ako si opustena tijekom poroda osim sto je to do
o za bebu jer je bolja prokrvljenost to je do
o i za tebe jer nisi stisnuta. <
><
>ovo je sve samo nabacano ali namjeravam napisati i sustavniji post sa savjetima. ja sam sve naucila preko interneta i iz jedne knjige. <
><
>inace, na sve ove pripreme me "natjerao" prvi porod i uzasna epiziotomija. ali sama sam bila kriva jer sam otisla kao ovca misleci da doktori znaju sto rade i da je dovoljno da ih slusam. mos mislit...<
><
>takodjer je velika razlika ako dobijes rez-dva i ako te jako razrezu. neke zene odustaju od priprema za porod jer kao "ionako im ne gine rezanje" ali uvijek vrijedi pokusati. ----------------<
>Hanna 18.9.2001. <
>Andrej 24.11.1989.<i></i>
21 vel 2003, 09:14
Glede epiziotomije, bas sam neki dan pitala baku kako se u njeno doba radjalo. Smatrala sam da tada zene vjerojatno nisu pucale, jer ih sigurno nitko nije imao sasiti. Baka me razuvjerila: pucale su, naravno, ali tko ih je sasio - nitko! Samo zaraste - kaze baka. Brrrrrrrrr! <
><
>Inace, moja su iskustva glede toga jako losa. Rodila sam poprilicno bolesna, sa malom temperaturom i jakim, jakim kasljem koji mi je razdrmao savove. Vjerojatno sam imala veci rez nego sto je bilo normalno, jer bi me uhvatio kasalj kad bih trebala tiskati, pa se beba vracala natrag. I eto, normalno nisam mogla sjediti jedno tri mjeseca, a bolove sam osjecala sest mjeseci.<
><
>Na prvi sam porod isla kao ovca (srecom je bio relativno lagan i
z), ali za drugi se namjeravam malo bolje pripremiti. NATASA32, molim te napisi taj 'sustavniji post sa savjetima', vrlo me zanima. <i></i>
21 vel 2003, 12:07
oba puta sam rezana (Petrova bolnica). 2. put jače nego prvi. rezovi su zaraštali vrlo
zo i nikakvih problema nisam imala. sjedila sam (naravno malo na jednom malo na drugom guzu) već prvi dan u parku ispred bolnice. <i></i>
21 vel 2003, 16:21
Pored Kegelovih vjezbi o kojima je pisala Natasha (a ima o njima i na naslovnoj stranici M&B) postoji i perinealna masaza. Probacu naci stare postove i staviti ovdje. Ako ne, procitajte koji od ovih linkova<
>www.google.co.uk/search?q...l=en&meta= <i></i>
21 vel 2003, 16:42
Mene su zarezali toliko malo da se uopće ne primijeti, a sad tek znam da su to radili rutinski i da u mom slučaju to uopće nije bilo potrebno GABRIJEL - 27.08.2002.<
><
> <
><i></i>
21 vel 2003, 16:42
Prvi put rezana, malo,
zo zaraslo, isto kao Aleksandra sljedeći dan sjedila ispred bolnice. Drugi put me nisu rezali, a beba je bila skoro 1 kg veća. Slažem se s Natashom, treba se pripremiti, ja sam radila Kegelove, a da li sam bolje tiskala, iskreno, ne znam. Isti dan sam hodala kao da nisam ni rodila. I da, puno veći problem su mi bile cike, natečene i bolne, nakon oba poroda jednako. <i></i>
21 vel 2003, 16:47
Evo stari topic<
>pub45.ezboard.com/fmameib...=230.topic <i></i>
24 vel 2003, 15:08
ostala mi je zagonetka sta to znaci biti zarezan puno ili malo - babica koja me je porodila je komentirala da me ona minimalno zarezala, ali da me je doktor krvnici zasio; doticni doktor je rekao da je zadovoljan kako je protekao porod, jedino da me je babica previse i bez potrebe zarezala ? - ja znam da me savovi jesu bolili, ali to nista nije bilo nesto strasno <i></i>
24 vel 2003, 18:39
Mene su rezali ali sam sigurna da nije bilo potrebe. Doktorica me sila ravno 50 min. Kao da je vezla dzemper. Rana mi se upalila njihovom krivicom. Deset dana posle poroda otisla kod gin. koji mi je vodio trudnocu i on mi poskidao i spoljasnje i unutrasnje konce jer nisam mogla da docekam da sami poispadaju. <
>Mislim da sam se vise kretala posle porodjaja, dok sam bila u bolnici, da bi mi bilo lakse. Ovako sam samo lezala i cekala da krenem kuci.<
>Ali cim sam skinula konce, skoro je prestalo da boli, jer konci se suse i zatežu ranu. <i></i>
25 vel 2003, 21:13
Odmah se bacam na te Kegelove vjezbe... Ici cu roditi na SD pa se nadam da me morti ipak nece recnuti...<
><
>Krasne ste! Osjecam se puno bolje i sigurnije otkako sam otkrila ovaj sajt - moj dragi je krasan i divan, ali kad mu pocnem pricati o stvarima poput rezanja, pocne skripati zubima, cepi usi i pjeva "kad si sretan...) Bojim se da ga pomalo uzrujava slusati takve stvari. <
><
>Voli vas puno, <
>Petronija <i></i>
27 vel 2003, 13:39
Natasa i ja te molim da sto prije ako vec nisi<
>napises taj post <i></i>
28 vel 2003, 17:56
Ja cu samo jedan koristan tip u slucaju da ste rezane (mene to nije zaobislo ni 1. a ni 2. put)...<
>kantarionovo ulje (spomenuto na posebnom topicu).<
>Ja sam kupila Bivacin sprej, ali ga nisam puno upotrebljavala, jer mi je mama nabavila kantarion. Tako da sam ja kad bi me jako boljelo i imala osjecaj da je to uzasno upaljeno, stavila na obicni (starinski) ulozak (vata s mrezicom) rivanola kako bi se to dezinfikovalo a i izvuklo vatru (sto mi kazemo)...kad bi mi to malo pomoglo onda bi stavljala obloge od kantariona...osjecaj je nevjerovatan - smanjena zategnutost, bol, rana puno
ze zarasta....<
>vjerujte, provjereno do
a stvar, kod mene obavezan artikl u kucnoj apoteci.. <
>sretno svima i sa sto manje boli <i></i>
28 vel 2003, 20:16
Meni je epi prosla gotovo neprimjetno, jako mi je koristilo ispiranje nakon tog kojih tjedan dva mjesavinom tople vode i blagog dezinf. sredstva, jako
zo zaraslo ko da nis nije ni bilo.<
> <i></i>
01 ožu 2003, 17:29
ma ja zapravo imam vec dugo u planu napisati svoje obje price s poroda, da po njima mozete zakljuciti sto znaci i kolika je razlika kad se pripremas i ne pripremas za porod, jer mi je nekako neugodno "pametovati". a naravno tu pricu nikako ne stizem napisati i tako..... osim toga ne stizem redovito na ovaj podforum (kao ni na trudnocu) pa se nekako dodatno osjecam kao pado
anac (nitko me ne zna? a ja dijelim savjete ), eto to je problem. a stvarno bih voljela pomoci ali ne znam otkud da pocnem , evo konkretno Qwerty pitaj, ja cu odgovoriti, mozda je tako najlakse. ili da nabacam savjete koji mi padnu na pamet (to je opet velik posao jer ima tisucu aspekata, a svaki je porod razlicit, pa se mora ici na ili...ili....ili...). <
><
>mm i ja smo o
adili sve verzije poroda i sto kad treba raditi (tj. sto bismo mi u datoj situaciji) jer nikad ne znas kako ce ici kad krene pa da budemo spremni za svaku varijantu - evo to je savjet
. 1 i moj i na tecaju i iz knjige - OPEN MIND - to znaci ne fiksirati se na jednu opciju ("zelim epiduralnu", sigurno ce me rezati", ne dolazi u obizir da idem na carski/uzmem, ne uzmem lokalnu anesteziju....) bas zato sto nitko ne moze sigurno znati kako ce ici porod i jako je bitno biti "open mind" a usput znati sto zapravo sve mozes ocekivati (dakle nauciti ili preko interneta ili iz neke knjige/tecaja, najbolje kombinirano) koje su sve faze poroda, sto se dogadja s tobom i bebom u kojoj fazi, sto je problem ako.... sto su opcije ako.... i sto ti i partner mislite o tome... kad to sve lijepo nabubas (a ja sam samo kroz polozaje radjanja i sto se kojim postize - u
zavanje trudova, usporavanje - kada, zasto) pa tiskanje - ako te boli tu/osjecas pritisak na... znaci da glavica pritiska to... pa trebas raditi to.... dakle, sve naucis, kao za ispit i onda cekas svoj trenutak i gledas sto ce se od svega toga tebi dogoditi i sto si vise puta teoretski prosla kroz razne varijante poroda na kraju je meni barem bilo kao da iscekujem ispitni papiric i bas me zanima sto sam izvukla - ovo je cak jako do
o i protiv straha od poroda jer se toliko zaokupis pripremama da na kraju stvarno nema sanse da jedva ne cekas da rodis i da tu glupu knjigu ne moras po xy put otvoriti i citati (ja sam citala svako vece, cak sam presla na sitne fusnote i preeklampsiju i neke specificne malformacije (sto fakat nije bilo nikakve sanse da ce mi zatrebati ali nisam mogla da NE ucim sve dok nisam rodila <
><
>(naravno, na kraju sam rodila na jedini nacin koji nismo o
adili - tako
zo da je jedini problem bio stici u bolnicu a ne roditi doma ). stigli smo u rodiliste autom hitne pomoci u pet do 5 ujutro, a hanna se rodila nakon 35 min i to bi bilo gotovo i
ze da JA nisam inzistirala da kad sam vec stigla do bolnice hocu roditi kako sam i planirala i tiskala polako i kako sam ucila da ne puknem, sto i nisam. inace bih valjda rodila u 5 minuta i bila jedan od rekordera u kartonu - vrijeme primanja 4,55, vrijeme radjanja 5,00 ----------------------------<
>Hanna 18.9.2001. djevica <
>Andrej 24.11.1989. strijelac<i></i>
04 ožu 2003, 16:12
mislim da se nase baka , cija se rana od pucanja samo zacijelila, ipak manje pucale jer su radjale cuceci a tako zena ipak manje pukne, to je prirodniji polozaj za radjanje i opterecnje na medjicu je manje....<
>a ako i malo puknes to je opet puno manje nego da te izrezu <i></i>
04 ožu 2003, 18:17
Mene su recnuli, i svejedno sam pukla. Poslije sam imala đir do pola guze. Najprije je poljubičastio, a sada je već svjetliji i manje se vidi(rodila 17/10/02.). Ali, vjerovali ili ne, bolucka na promjenu vremena. Prvih petnaestak dana sam doslovno plakala kod svakog pokreta, mislila sam da ću dobit slom živaca od te bockave i svrbuckave boli. Neke druge žene su mi pričale da im nije bilo niti upola grozno. A rađala sam u polusjedećem položaju, i Raul nije bio tako velika beba (3250/52) Glavica 32... Čula sam da postoje nekakve masaže međice koje se primjenjuju zadnjih par mjeseci. To omekša tkivo i rez nije potreban...kažu. Valja se raspitati za sve mogućnosti. Iako, mene više od bolne rane epiziotomije plaši mogućnost da FUL popucam. Doktor me i ovako šivao pola sata sav u znoju i muci... MAMA SA PIERCINGOM MAAALIM<i></i>
04 ožu 2003, 21:57
ja sam rezana ali i popucala - turbo sve do usca maternice, kazu da sam takvog kova (tkiva) <i></i>
05 ožu 2003, 01:10
u biofarmu se može kupiti welledino ulje za pripremu za porod koje čini međicu elastičnijom... ja sam za to ulje saznala prekasno, ali znam neke cure kojima je pomoglo <i></i>
06 ožu 2003, 13:16
Ja bas ne kuzim tu pobunu protiv epizotomije jer ipak mislim da je bolje da te malo zarezu nego da popucas. Cula sam, naime, grozne istinite price o tome kako su zene strasno popucale skroz do debelog crijeva i imale uzasno komplicirane oporavke pa cak i operacije nakon poroda. Meni je jedino bilo grozno sta su mi se rasili konci poslije i jos ni danas ne mogu dokuciti da li je to bila moja greska ili me doktor nije do
o zasio. A fakat sam mirovala!!! Zato mi je trebalo skoro mjesec dana da mi rana potpuno zaraste (da mogu normalno sjediti), a jos sam je osjecala skoro 6 mjeseci. <i></i>
08 ožu 2003, 21:43
Mene su rezali i gadno je bolilo. 7 dana nisam sjedila, a jos 7 je bolilo. Inace zene to vrlo razlicito podnose, neke odmah mogu sjediti, neke se muce mjesec dana. Ovaj put se informiram o porodjaju u porodjajnoj stolici ili u vodi. Navodno u vodi ne rezu, a stolica mi se svidja jer je to u biti cuceci stav koji mi se cini najprirodniji. Za pocetak idem na tecaj pa cu onda odluciti. Za bilo koji od ovih poroda uvjet je trudnoca bez komplikacija, a ja imam neke manje komplikacije, imala sam ih i u prvoj trudnoci ... tako da ne znam kako ce sve jos ispasti. <i></i>
01 tra 2003, 21:50
mene (navodno) nisu jako rezali.<
>ali - šivao me specijalizant bez nadzora doktora i to jedno 45 minuta. ja sam bila u ekstazi od rođenja zdravog sina, pa sam mislila, nek čovjek u miru pedantno radi svoj posao.<
>istu noć 2 puta sam bila na pregledu gdje su mi gurali ruku u živu ranu i pitali "jel tu boli?" 3. pregled je bio idući dan na kojem sam već skoro doživila slom živaca od bolova (btw, to je bila 2. noć da nisam oka sklopila). <
>dijagnoza: prejako stegnuti šavovi. <
><
>drugi put nek puknem, al da bar znam da sam probala izbjeći epiziotomiju. <i></i>
04 tra 2003, 13:57
Mene su gadno recnuli i još sam im puknula, doktor kaže "šta bi htjeli kad sa 30 godina prvi put rađate?". A onda mi kao dao injekciju (Vinogradska) i odmah krenuo šivat. Pitam ja nebi li pričekao da to počne djelovat a on meni da to djeluje samo površinski i da me mora bolit. Bolilo gore nego cijeli porod i još me previše zašio-kao, malo će mi podignut međicu, bit će mužu drago Tjedan dana nisam hodala, dobila temp. rana se zagnojila, mjesec dana NISAM SJEDILA, krvarila na pregledu kod ginića dva mjeseca nakon poroda. Odnosi s MM-6 MJESECI nakon poroda i krvarila...HOROR Za uspomenu imam neke visuljke... Ali mi bi ipak još jednog bebača <i></i>
05 tra 2003, 12:36
ja rodila na sd prije 14 mjeseci.nisam imala nikakve pripreme za porod jer na vjezbe nisam smjela ici a za masazu medjice (sramota) nisam ni znala.rezali me-4 sava.kad su zarastali,bolilo me ko sam vrag a onda negdje deseti dan-zenska se probudila ko nova!kaj se preko noci dogodilo-nemam pojma.znam samo da sam navecer jedva zaspala balansirajuci na pol guze a ujutro se probudila ko cvjetic. <i></i>
24 tra 2003, 19:38
Evo mene šivanje uopće nije bolilo (dodali mi puno epid.) ali sam zato 2 tjedna umirala od bolova i šavova i sad konačno sjedim kako treba i uživam u toj privilegiji.<
>Ja sam babicu žicala da me ne režu ali je u mom slučaju to stvarno bilo neophodno jer je beba izlazila na čelo a ne na zatiljak. <i></i>
29 tra 2003, 17:44
Evo mene u manjini - samo rezanje nisam ni osjetila (osim hladnog dodira), nemam pojma koliko su zarezali, a nakon par minuta sivanja ja sam blazeno - zaspala, onako raskrecena i s majstorom rucnog rada (veza) medu nogama . Probudila se na hodniku i isto popodne odsetala do bolnicke sobe u kojoj sam lezala prije poroda (javiti se curama ). Sjedila sam normalno, samo malo drukcije podjeljene tezine . Za tjedan dana, mozda deset max, kao da nista nije ni bilo.<
>Kako je bio prerani porod (36 tj) mislim da su me recnuli bez prave potrebe, cisto da bi Niki olaksali i u
zali izlazak u svijet <i>Edited by: Nana1971 at: 4/29/03 5:46:24 pm<
></i>
01 svi 2003, 15:13
Mene su na prvom porodu rezali ali ne znam koliko, malo ili puno , znam samo da me nakon poroda užasno sve zatezalo i peklo i boljelo i svašta. jedan ginić mi je pogledao ranu i rekao da je sve u redu i da to bole konci koji zatežu i da bi bilo do
o dva puta dnevno zaliti se dole peroksidom za rane i on mi je isto to napravio. To mi je bio pravi preporod. Ne boli, hladi i ugodno je, a omekšava konce i sterilizira ranu. Ručnik debelo smotati, staviti pod guzu i malo se politi tim peroksidom, ili uz pomoć MM-a. Ostati tako dok se to sve ne osuši (pokriješ se plahtom i ležiš tako raširenih nogu i s guzom na ručnicima). Meni je stvarno pomoglo, probajte. Bolnica je bila Petrova. <i></i>
03 svi 2003, 10:44
Masakr! Spasili su me oblozi od Rivanola prvih par dana, a kasnije eterično ulje lavande (kap na uložak). Helena (24.02.2003.)<i></i>