Sada je: 13 srp 2026, 10:06.

Vitamin K i cjepivo protiv hepatitisa B - odmah po porodjaju

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Vitamin K i cjepivo protiv hepatitisa B - odmah po porodjaju

PostPostao/la cleonikky » 15 tra 2008, 02:34

Ne znam kud bih s ovim - na RS ili ovdje, pa vi moderatori odlucite i premjestajte ako je potrebno.

Dakle, kako se termin priblizava, a ja u utorak idem u bolnicu sa mojim "birth planom" dilema sa vitaminom K i hepatitisom B mi je sve aktualnija.
Mnogo procitah o kontroverziji vitamina K i leukemiji/raku, pa sam stoga u dilemi. Dati oralno ili intramuskularno? Da li uopce dati?
Sto se tice hepatitsa B- definitivno cu bebu cijepiti ali mi se cini nepotrebno odmah po porodu.

Kako je to regulirano u Hrvatskoj? Imate li izbor? Sta mislite o ovome:

"A couple of hours after a baby is born, most doctors provide an injection of vitamin K to reduce the risk of death from bleeding. However, two recent studies have found that infants receiving the injected form of vitamin K are about twice as likely to experience childhood cancer as those who are given the same dose orally."
"Since 1993, doctors in US hospitals have been required to give an intramuscular injection, rather than an oral dose, of vitamin K to newborns. Many scientists believe that this injection may be linked with phenol, a carcinogenic substance used in preparing vitamin K. The newborn is able to detoxify this substance when receiving it orally, but not when injected. While the drawback to oral vitamin K is that it requires repeated doses -- particularly for breast-fed babies (since breast milk is deficient in this vitamin) -- it appears worth the trouble." Natural Health, September-October 1995.

Kvotala sam samo jedan dio teksta, ali ima na netu masa toga o vitaminu K gdje mozete naci brdo informacija.
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

Re: Vitamin K i cjepivo protiv hepatitisa B - odmah po porodjaju

PostPostao/la ana-marija » 15 tra 2008, 10:36

draga,
ne znam kako je u Hr, ali u UK koliko znam cijepe samo Vitamin K...no, ukoliko ti ne zelis nece :dunno
to je sve sto znam, a za Hr nisam ziher...
mogu malo pogledati pa ti javim!

sretno kaj god odlucis, ali mislim da svakaj mozes naci na netu ZA i PROTIV, mozda bi trebala jos neko strucno misljenje poslusati!

:3srca
slika
ana-marija
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SanjaMK » 15 tra 2008, 12:02

Kod nas ( u makedoniji) obavezni su i jedna i druga i injekcija vitamin K i cjepivo protiv hepatit B. neznam dali uopce imam izbora :dunno
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la sama » 15 tra 2008, 14:22

Uvijek imaš izbora kada je tvoje dijete u pitanju.
Ja sam odbila sva cijepljenja. Danas ima preko 2 godine i još nije cijepljena.
rakić i ribica
sama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zeezee » 15 tra 2008, 18:41

Nisam sigurna da baš sva cijepljenja možeš odbiti, navodno te nadležni pedijatar za odbijanje nekih cjepiva može i prijaviti, valjda soc službi.
Na net.hr ima postoji na rubrici 'bebe' članak liječnika koji je reagirao na nedavne proteste jedne majke protiv cjepiva, tj njegovo objašnjenje zašto je on odlučio cijepiti svoju djecu, i to i cjepivima koja nisu obavezna. nije loše sagledati obje strane.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maja34 » 18 sij 2011, 14:06

Naravno da djecu treba cijepiti, kalendar cijepljenja su napravili pametni ljudi, stručnjaci za epidemiologiju i infektologiju. Vitamin K nije cjepivo nego vitamin koji sprečava grušanje krvi.
maja34
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.