Sada je: 13 srp 2026, 08:46.

hematom+down

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

hematom+down

PostPostao/la sretna mama23 » 21 vel 2010, 13:07

imam par pitanja,ne radi se o meni nego poznanici koja je sva u strahu;
kada su joj utvrdili trudnoću i pregledali uzv-om rekli su da ima hematom,
na onoj strani di je i plod i da beba najvjerojatnije ima downov sindrom,
srčana akcija i sve je ok,normalno se razvija...a nisu je slali na nikakve
daljnje pretrage :conf
meni sad niš nije jasno,navodno je datum oplodnje bio 01.12.

koliko se ja sječam,mene je moj gin bio naručio s nekih 12tt i mjerio
onaj nuhalni nabor i sjećam se da je bio 1,9mm i da
nismo spadali u rizičnu skupinu i samim time nisam išla
na nikakve daljnje pretrage(mislim da je reko da se šalje iznad 3mm)
tek joj je sad radio neke briseve(valjda papa test i cervikalni),a na
uzv ide sad u pon...i kaj ak se sad ispostavi da je beba stvarno bolesna,kaj nije to
malo kasno?? :dunno
nadam se da vas nisam ugnjavila,i stvarno bi vas molila ako neko nešto zna o tome
ili neki savjet??
hvala :zivili
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: hematom+down

PostPostao/la eli » 21 vel 2010, 13:14

to bi bio 15ti tjedan?

nitko joj bez aminio ne može utvrditi down, već samo reći da postoje naznake koje upućuju na isti. ako želi može otići na aminio. rezultati se u nekim privatnim klinikama čekaju puno kraće jer šalju na obradu u slovenske moderne laboratorije. to što je nisu slali na daljnje pretrage vjerojatno je zato što im je rekla da bi trudnoću zadržala bez obzira na dijagnozu.
kod težih malformacija dopuštaju prekidanje trudnoće i malo poslije dvadesetog tjedna, no ne znam odnosi li se to i na down. treba pitati svojeg ginekologa + nekog bolničkog.

hematomi sami po sebi nisu rijetkost i obično se u toj dobi već povuku. no što je trudnoća starija, manja je šansa do dovede do spontanog.
eli
Sveta krava

PostPostao/la sretna mama23 » 21 vel 2010, 14:20

znam,ali ona bi abortirala da se ispostavi da je downov sindrom,mada ju ja odgovaram od prvog dana jer ja nebi,
ali je to njen život i njena odluka i ona će morat živjet s tim,ali mi nije jasno zašto tak sad,jer će sad morat
tak neku odluku nabrzinu donijeti...ono,možda će imati par dana za razmišljanje-zadržati ili ne...

koliko mi je ona rekla da je njena ginica i dalje kod toga da joj bude beba deformirana i
kaj ja znam kaj,ali mi nije jasno kak ti neko tak nekaj može dobaciti na izlasku iz ordinacije
kao dobar dan i nije mi jasna ona kaj to tak šutke prihvaća i boji se umjesto da krene sama u potragu za nekim kompetentnijim tko bi joj lijepo i na miru mogao reć kaj joj je radit...
znaći,hematom i down nisu usko povezani(ova joj je tak rekla )??
**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 21 vel 2010, 14:23

ne znam jesu li povezani, ali ni njoj to saznanje ne bi pomoglo.

najbolje bi bilo da odmah sutra zove neku od privatnih poliklinika i raspita se o dužini čekanja rezultata za amnio, cijeni (skupo je) i kada bi je mogli primiti na pregled. ako ništa drugo, dobit će još jedno stručno mišljenje.

nije ti jasna prijateljica? u šoku je.
eli
Sveta krava

PostPostao/la sretna mama23 » 21 vel 2010, 14:28

pa meni su pred kraj govorili da je beba zaostala u razvoju,pa sam obilazila razne privatnike
izdvojila brdo novaca samo da čujem drugo mišljenje...i opet ih je bilo
oprečnih...i u rodilištu kad su me primili pod trudovima su rekli da je zaostao
a rodio se 3100/47,apgar 10/10...

ne znam kak joj pomoć...??
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 21 vel 2010, 14:36

ljudi različito reagiraju na takve šokove i zato bi liječnici trebali dati više informacija, ne čekati da žena pita.
i često se sumnje sa uzv pokažu netočnima.
što se downa tiče, lako moguće da je sve u redu, a moguće je da je u pitanju rjeđa i teža kromosomska greška koja u toj dobi ima iste parametre, a kasnije nije spojiva sa životom. na njenom mjestu i ja bi otišla po drugo i treće mišljenje jer ovako se gristi i čekati nema smisla.
eli
Sveta krava

PostPostao/la sretna mama23 » 23 vel 2010, 15:13

evo mene s novostima,bila na uzv-u...beby se dobro razvija,3 je mj trudna...hematom
se povlači,down nisu više ni spominjali,ali i dalje ne znaju reć dal je sve b.o. jer
još nisu došli nalazi briseva(tek ih radili pred par dana), sad zabrinjava srcolika maternica...
jel to može utjecat na prijevremeni porod,ili da se beba neće možda moć
pravilno i dobro razvijati ako nebude imala mjesta?
ja se ispričavam kaj davim,ali njoj niko ništ ne želi reći... :/
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MON » 25 vel 2010, 01:15

našla sam link na Rodi o srcolikoj, tj dvorogoj maternici. kao što ćeš vidjeti, iskustva s istom dijagnozom su različita, no svakako je to rizična trudnoća

http://www.roda.hr/forum/threads/12845-dvoroga-materica

i tu ima još

viewtopic.php?f=65&t=10124&p=297988&hilit=dvoroga+maternica#p297988

viewtopic.php?f=36&t=11173&p=322654&hilit=dvoroga+maternica#p322654

a eli je već sve napisala i što se downa i amnio tiče.

nadam se da će sve biti okej i u najboljem redu, no vjerujem da je prijateljica trenutno potpuno izluđena. ali mora se što prije "skockati" i pitati liječnike što se zbiva. ako ništa drugo, pomogni joj da napiše na papir sva pitanja koja za sada ima i da na sljedeći pregled ode s tim papirom. ako ikako ima mogućnost (financijski), ja bi na njenom mjestu otišla nekom provjereno dobrom privatniku.
MON
Intelektualni snob

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.