Sada je: 13 srp 2026, 10:06.

Kada kuci nakon poroda?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Kada kuci nakon poroda?

PostPostao/la Thannya » 08 vel 2011, 18:37

Pozdrav svima!

Evo sam nova ovdje, ako sam krivo postavila temu, slobodno me prebacite - nisam znala kamo bih je "strpala".

Dakle, zanima me stvarna cinjenica kada nakon poroda mogu kuci. Znam za price koje su nam govorili na tecaju da moramo ostati tri dana - ne racunajuci dan poroda.
Medjutim, s obzirom da imam neugodna iskustva vezana za boravak u rodilistu nakon prvog poroda koji je bio izuzetno lagan i brz, zelim nakon drugog (koji ce biti krajem lipnja) sto prije otici kuci jer ce mi to zasigurno biti daleko manje stresno nego boravak u rodilistu :(

S potpisom ili bez potpisa, kad ja mogu kuci (naravno, pod uvjetom da smo beba i ja ok i da i drugi porod bude kao i prvi)?

Unaprijed hvala!
Thannya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Kada kuci nakon poroda?

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 vel 2011, 18:41

tako kako su ti rekli na tecaju - minimalno treci dan se ide doma. (porod je nulti dan).
razne okolnosti kao zutica mogu produljiti boravak...

no, na vlastitu odgovornost mozda mozes i prvi dan doma... :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Thannya » 08 vel 2011, 18:44

Da, to su nam rekli. Medjutim, nakon prvog poroda su nas pustili van realno dan prije jer je bila sezona gripe i bilo je cak i nekih prehladjenih rodilja, a rodiliste se neocekivano napunilo pa smo im valjda smetali, a nije bilo medicinskih razloga da nas drze.

Na trudnickom tecaju su nam rekli da se tri dana moraju majka i dijete zadrzati zbog nekih pretraga, a ispada da su te pretrage ipak obavili dan ranije kad smo isli kuci.

Dakle, trebam konkretnu informaciju; mogu li ja kuci nakon 48 sati, recimo. Nisam mislila ustati sa stola, presvuci se i odmah u auto :)
Thannya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la srecica tara » 08 vel 2011, 18:52

Obavezno je 72 sata od poroda bit u rodilistu. Ti vjerojatno mozes na svoju vlastitu odg. naravno uz potpis napustit rodiliste, sta znaci da sama odgovaras za svoje i djetetovo zdravlje i stanje. Ali neznam kome bi to palo na pamet, nebi postojala takva pravila, a da nema razloga da tako bude. :dunno
Ja sam htjela na proslom porodu vani jer nisam bila jos za rodit, ali posto sam primljena odma u radaonu, dr. mi je rekla da nemaju obicaj otpustat iz radaone.

A zasto bi ti napustila rodiliste prije vremena?
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

U životu nije važno koliko puta padneš, već koliko si se puta spreman dignuti.
srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Thannya » 08 vel 2011, 18:58

Kao sto rekoh vec, nakon prvog poroda boravak u rodilistu je bio najkrace receno stresan - neljubazno osoblje, kojekakvi komentari koji nemaju veze ni s cim, niti sam ih ja trazila niti isprovocirala na bilo koji nacin. Tada sam sutjela na sve to jer sam mislila da me "pucaju hormoni" i da sam preosjetljiva, medjutim, evo, godinu dana poslije, razbjesnim se kad se sjetim sto sam presutjela.
Osim toga, mogucnost odrzavanja higijene je strava, jedno kupatilo (jedan tus) na cijelo rodiliste, a topla voda samo ujutro u 6 kod prve vizite - oprati se kasnije u tijeku dana (sto je vise nego potrebno nakon poroda) je moguce samo u hladnoj vodi. Noci provedene tamo sam prohodala, imali smo problema s mlijekom i dojenjem, sestra se u 10 sati pokupi nekamo (spavati valjda) i nakon tih par noci i dana u rodilistu, ja sam kuci dosla iscrpljena i jedva cekala da netko uzme malo bebu da se naspavam :(
A eto, ipak su nas bez mog trazenja pustili dan ranije.
A sada mi je situacija jos zakompliciranija jer imam malu curicu, a suprug pitanje koliko ce dobiti slobodnih dana da bude s njom dok sam ja u bolnici (radi kod privatnika pa je to sve vrlo neizvjesno) tako da mi se uistinu zuri kuci iz vise razloga.
Thannya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 08 vel 2011, 19:04

Ako nema indikacija za više pregleda, dijete se pregleda (krv, sluh, besežira se..) :dunno i dalje se samo prati razina bilirubina (mislim da je to uglavnom razlog koji dr navode kao važan za tih 72h) :dunno
Ti teoretski možeš odmah doma, samo moraš paziti da ti ne naraste temperatura :dunno

Koliko je pametno izaći ne znam (meni osobno više nego okej, neko to može smatrati ludom idejom) , to je tvoja stvar, ali uz potpis da preuzimaš odgovornost možeš. :dunno

Isto kao ovo što piše srećica tara, ja sam na drugom porodu potpisala da neću ostati u rodilištu (jer nisam bila u porodu i nisam htjela indukciju :dunno )
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la srecica tara » 08 vel 2011, 19:06

u jednu ruku te kuzim,al u jednu opet ne. Nedaj boze da se bilo sta desi tu opet imas strucnu pomoc koju kod kuce neces imat. :dunno

ja sam sa drugom curicom bila bas koma, i jedva sam cekala iza doma, em sta su zene bile boze sacuvaj,em sta mi je malena zavrsila na neonatologiju bez ikakvog objasnjenja, em sam morala trcat po hodniku i vatat dr.za rukav da mi kaze sta mi je sa dietetom.ali eto izdrzala sam za svoje i njeno bolje. al da se raspitas u rodilistu di mislis rodit, kad si vec tako odlucila
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 08 vel 2011, 19:11

st, što ako se nešto desi 4.dan?
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Thannya » 08 vel 2011, 19:11

srecica tara je napisao/la:u jednu ruku te kuzim,al u jednu opet ne. Nedaj boze da se bilo sta desi tu opet imas strucnu pomoc koju kod kuce neces imat. :dunno

ja sam sa drugom curicom bila bas koma, i jedva sam cekala iza doma, em sta su zene bile boze sacuvaj,em sta mi je malena zavrsila na neonatologiju bez ikakvog objasnjenja, em sam morala trcat po hodniku i vatat dr.za rukav da mi kaze sta mi je sa dietetom.ali eto izdrzala sam za svoje i njeno bolje. al da se raspitas u rodilistu di mislis rodit, kad si vec tako odlucila

Jao, strucna pomoc! :)

Da samo znas... Kao prvorotkinja pitam ako se mala budi cesto, mogu li joj davati sisati svaki put ako ona to zeli, znas sto mi je sestra rekla (sestra je visa medicinska usput receno)? :)

Rekla mi je da sam sama kriva sto se mala budi jer dok dijete spava, ja je gledam u oci i tako je hipnoticki budim.... :) :) Od svih bapskih prica koje sam u zivotu cula, ova je daleko najjaca! :)

A kazem opet, navecer ih nema. Jednu se vecer mala zabljucnula i otislo niz vrat po benkici i peleni. Nigdje nikoga da je presvuce... Kuci dosli s upaljenom guzom jer djecu presvlace 3 puta dnevno (ne pretjerujem, uistinu 3 puta). Guza kad smo dosli kuci crvena kao rajcica :(

Znam da je moja odgovornost, zato kazem ako sve bude ok. Naravno da, ako ne daj Boze, postoji razlog zbog kojeg bi trebali ostati, da ne bih inzistirala na odlasku kuci. Luda jesam, ali ne bas toliko :)
Thannya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 vel 2011, 19:22

Krumpirić je napisao/la:Ako nema indikacija za više pregleda, dijete se pregleda (krv, sluh, besežira se..) :dunno i dalje se samo prati razina bilirubina (mislim da je to uglavnom razlog koji dr navode kao važan za tih 72h) :dunno
Ti teoretski možeš odmah doma, samo moraš paziti da ti ne naraste temperatura :dunno

i pazi i da imaš stolicu isto!

hajd, možda se situacija promijenila u rodilištu...

meni je prošlo kroz glavu bilo "rodilište prijatelj djece - neprijatelj majki..." no... :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la srecica tara » 08 vel 2011, 19:27

ma znam da ima i njih svakakvih, ali nisu ni oni svemocni i nemogu na sto mista odjednom.
cura koja radi u st rodilistu kao med. sestra kaze da je to strasno sta ih se tlaci, novo rodiliste, njih fali, ne zele zaposljavat med, sestre.
mame opet svaka zeli paznju za sebe i bebu,a to 3 sestre u jednoj smjeni nemogu povata sve i da zele.

ja nisam nikad u biti razmisljala da odem prije nego mi je vrime iz rodilista, osim to zadnji put,ali vise iz straha sam tila ic, jer je bilo neizvjesno koliko bi tamo trebala prilezat.

kumpiric, a desi se desi, kao sta se moglo i tebi drugi dan desit. ali ja samo ocu rec da ne drze, sta im se drzi odredeno vrime.
S-2005
K-2007
T-2009
J- 2011
slika

srecica tara
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 08 vel 2011, 19:38

ST, takva je praksa u Hrvatskoj.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ZacKa » 08 vel 2011, 20:31

Thannya i ja sam se 1. put osjećala jako loše zbog sestara i raznih drugih trenutaka,
a i 1. put mi je bilo :mrgreen i isto sam mislila hormoni ali ne, ne..., a 2. put sam već bila tako cool,
nisam obračala pažnju niti na koga a i sestre se već prema drugorotkinjama (jako ružno
ali je tako) sasvim drugačije ponašaju.

I moj sin je bio s tatom doma i svašta mi je kroz glavu prolazilo ali bila sam opuštenija
drugi put. Više samopouzdanja valjda :D

A kad možeš doma i koje pretrage se moraju obaviti, nemam pojma. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la happy071 » 08 vel 2011, 21:15

Ja ne znam za Hrvatsku ali moja sestra se porodila u Sarajevu i naredni dan je pustena kuci. Takva je praksa kod vaginalnih poroda, sa carskim se naravno ostaje duze (ne znam je li se sta promjenilo u zadnje vrijeme).
Ja sam se porodila oba puta u Njemackoj i jedna zena koja je dovedena u moju sobu navecer, nakon poroda, ujutro se fino obukla i otisla kuci. Naravno obavezna je donijeti bebu na potrebne preglede. Meni bi to bila gnjavaza, pogotovo sto su uslovi u bolnici vrhunski, ali opet svako zna svoje. Ne vidim zasto bi bio problem da izadjes ranije ako je sve ok i potpises da izlazis na svoju odgovornost.
Faris 15.05.2005.
Nidal 01.09.2006.
happy071
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Thannya » 08 vel 2011, 21:47

@ ZacKa

Nadam se da si u pravu, ali zivi bili pa vidjeli. Ako se stvari krenu ponavljati (nije proslo dugo - godina dana, a kolegica je rodila krajem prosle godine i ona ima jos gora iskustva - mali joj je navukao krv na bradavice, a nisu joj dali bocicu jer je bolnica "prijatelj djece"), potpisujem sto god treba i bjezim kuci gdje cu makar mirne duse odspavati jer znam da ce netko nosati dijete s ljubavlju ako place dok ja spavam :)

@ happy

Hehe, da ja radjam u Njemackoj u vrhunskim uvjetima, ne bih ni ja izvodila tu "bijesne gliste" :) Ali ovo ne da nisu vrhunski, nego uopce nisu uvjeti - kazem jedan tus na cijelo rodiliste, a topla voda samo ujutro. Preko dana se peres u hladnoj ako zelis :( sto nije bas ugodno kad rodis zimi kao ja :(
Thannya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la skorpionka » 08 vel 2011, 22:13

ona ima jos gora iskustva - mali joj je navukao krv na bradavice, a nisu joj dali bocicu jer je bolnica "prijatelj djece"), potpisujem sto god treba i bjezim kuci gdje cu makar mirne duse odspavati jer znam da ce netko nosati dijete s ljubavlju ako place dok ja spavam

Gle, ovo boldano nema veze s rodilištem, niti se ubraja realno u nekakve "grozne" uvjete, bolne bradavice možeš zaraditi i u Njemačkoj ;) a bočicu ti rado i na prvi problem neće dati niti jedno rodilište koje se drži nekakve UNICEF-ove politike.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Krumpirić » 08 vel 2011, 22:19

problem zapravo nije što nisu dali bočicu, problem je što ju nisu naučili ispravno dojiti :dunno
neznanje ičega o dojenju je problem svuda, od rodilišta, patronaže, pedijatara...pa ja bi rekla do rodilja koje ni ne pogledaju niti ikog pitaju IŠTA o dojenju prije poroda.
a tu ima svega, od preopterećenosti sestara, nedostatka dobre edukacije, malo straha od promjena (ipak su godinama radile skroz drugačije)... :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la skorpionka » 08 vel 2011, 22:24

Pa za navući krv u bradavicu je dovoljno jednom staviti dijete krivo na prsa, to se može dogoditi bilo da stavljaš bebu sam na prsa, bilo da ti pomaže cijeli neonatološki tim sestara. Meni je prvorođenac napravio zestoko "cak-cak" s desnima samo jednom, ali dovoljno da mi pukne žilica i nastane podljev na bradavici, a nikad prije niti nakon toga nisam imala problema s njim i njegovim položajem. A to se dogodilo nakon što je već bio na prsima, u trenutku moje nepažnje :dunno

Al to je sad druga tema, jasno je zapravo koji je cilj iz gore kvotanog. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Krumpirić » 08 vel 2011, 22:33

ma da, to se događa i meni, i sad,
al to ne izgleda dramatično, meni barem, kao opis "dijete je navuklo krv i sisalo krv" :dunno
to je samo jedan u nizu problem(čić)a, i njegovo rješenje nije da "treba doći sestra s bočicom" nego da netko treba reći što se dogodilo. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Sreca najveca » 08 vel 2011, 22:34

a neko drugo rodiliste ti nije opcija?
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Diami » 08 vel 2011, 23:03

Pročitah negdje da je 3. dan od poroda razina bilirubina kod bebe najviša, pa je to vjerojatno jedan od razloga što drže toliko. Ako ćeš tražiti/otići ranije, može biti da ćeš morati doći s bebom npr. sljedeći dan da se npr. izmjeri bilirubin i isključi potreba za sunčanjem zbog žutice. I eventualno obavi još koja pretraga, već ovisno koji dan bi otišla doma.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la skorpionka » 08 vel 2011, 23:37

Ako osoba s akutnim infarktom može otići doma uz potpis, može, bogme, i rodilja. Znači, taj dio smo riješili, svatko je odgovoran za sebe (jedini je bed što si odgovoran i za bebu koja tu nema pravo glasa :mrgreen ) al time je prvi preduvjet ispunjen.

E sad, ostaje pitanje iz naslova, kada? Moš se furati na Blairovu ženu pa otići odmah iza poroda, jedino što garantirano ni ti ni beba nećete imati skrb koju je ona doma imala. Ako je naglasak na tome da ti netko nosa bebu koja plače dok ti spavaš, onda svakako čim prije, prije prve ozbiljne deračine :lol

Tako da kopirati uzore iz bilo koje druge zemlje uz našu patronažu i dostupnost hitne službe, teško da ima smisla, ali tko voli, ima na to pravo. :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 08 vel 2011, 23:47

S potpisom ili bez potpisa, kad ja mogu kuci (naravno, pod uvjetom da smo beba i ja ok i da i drugi porod bude kao i prvi)?

Bez potpisa, znači uz njihov blagoslov, najranije što se običava (ako je gužva pa puštaju dan ranije) je drugi dan. Regularno treći. S time da su npr moju šogi pustili drugi dan, ali je morala doći na kontrolu bilirubina bebe sutradan.

Uz tvoj potpis, kad ti zatražiš. Jedino što se onda može neobičnog dogoditi da ti zovu konzilijarno psihijatra, da procijeni ubrojivost. Čisto da se oni ograde od komplikacija. :dada
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mare10 » 08 vel 2011, 23:51

Ja bih izdržala ta tri dana, nije to toliko dugo :luv Meni je bilo grozno, jer sam bila trinaest dana, a tri potpisujem odmah za sljedeći put :kiss
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 08 vel 2011, 23:53

meni bi bas tlaka bila ici drugi dan doma, pa se treci vracati da bebi izmjere bilirubin

bila i ja trinaest dana, ali meni to nije bilo tako grozno, ja volim bolnice :cool
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la skorpionka » 08 vel 2011, 23:55

Bubidea je napisao/la:meni bi bas tlaka bila ici drugi dan doma, pa se treci vracati da bebi izmjere bilirubin

bila i ja trinaest dana, ali meni to nije bilo tako grozno, ja volim bolnice :cool

Bubidea, i meni bi to bilo veća tlaka nego ostati, ali i ja sam za svoj drugi porod uzasno "brijala" da cu roditi i otici drugi dan doma. Čak se i moj ginić složio da ja to mogu iz razloga što bi i mogla nekakav bolji back up od uobičajenog imati u toj situaciji. Kad sam rodila, isparile mi te brije iz glave, srećom. Treći put me nisu niti pucale. :lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 09 vel 2011, 00:02

Eh, da, osim bilirubina, zaboravila sam napomenuti da i zbog pada na težini većeg od normale, znaju zadržati dan dulje. Iz razloga što takve bebe, ako ih prerano otpuste, dogodi se da dehidriraju i moraju se vratiti u bolnicu a pitanje je pravovremenog prepoznavanja dehidratacije kod kuće.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Tii » 09 vel 2011, 00:14

u Splitu sam čula da mjenjaju djecu ujutri i navečer :hahaha a između sama ili zamolit sestru ali sa svojim pelenama
18.2. princezica :)
Tii
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la skorpionka » 09 vel 2011, 00:21

Pa nitko ti neće zabraniti da sama promijeniš vlastitu bebu :dunno
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la kalea » 09 vel 2011, 00:22

A nije baš najgora stvar na svijetu presvući u rodilištu sama svoje dijete i staviti mu pelene koje si sama kupila :dunno . Ionako ćeš ih kupovati sljedeće 2-3 godine ;) .
kalea
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.