Sada je: 22 srp 2026, 11:11.

Bljuckanje,bljuvanje, stucanje i grcevi - help!

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Bljuckanje,bljuvanje, stucanje i grcevi - help!

PostPostao/la petronija » 07 srp 2003, 14:28

Moj malisa ima stalne probavne smetnje s kojima se svakodnevno od drugog tjedna njegovog malog napacenog zivota borimo. Jede dosta cesto (7-8 puta dnevno) najcesce moje izdojeno mlijeko na bocicu, ali pokusavamo i sa cikom barem jednom dnevno (obicno ih zgrize pa se opet vracamo na izdajanje). Uvijek nakon o
oka ima grceve, kaka s mukom, nece podrignut pa se zbljucka i stuca oko pola sata. A svaki dan oko 12:30 ima dva sata napadaja grceva, vristanja i uzasnih bolova od kojih dobivamo slom zivaca svi od reda. Takodjer se barem jednom dnevno posteno pobljuva - skoro pa cijeli o
ok.<
><
>Ukratko, zivot tog jadnog stvorenja sastoji se od neprestanih probavnih smetnji.<
><
>Imate li slicnih iskustava i jeste li otkrile neki lijek? Da li dojena djeca imaju slicne probleme ili je to stvar bocice. Pomazu li neke kapi. Ili jednostavno, kako to moja majka kaze, tome nema lijeka vec treba cekati da narastu i da ih prodje samo od sebe. Hvala unaprijed na pomoci. <i></i>
petronija

Re: Bljuckanje,bljuvanje, stucanje i grcevi - help!

PostPostao/la djecakovamama » 08 srp 2003, 00:15

Ajoj koliko pitanja<
><
>bas mi je zao da se tako mucite.<
><
>kao prvo, htjela bih ti reci da do
o, do
o o
atis paznju na polozaj malenog na prsima. Pogledaj gore topic Tehnika dojenja i provjeri da li maleni ima veliki dio aureole u ustima. dojenje ne bi trebalo da boli, iako prvih mjesec-dva je najnormalnije da ti se
adavice privikavaju na dojenje.<
><
>Bljuckanje i stucanje su normalne pojave i to te ne bi trebalo za
injavati. Za stucanje nam je svaki put nesto drugo pomoglo, najcesce ponovni kratki podoj.<
>Sto se tice podrigivanja, imas ispod topic bas o tome, procitaj ga, vidjeces da svaka beba ima svoje sto se toga tice. moj sin, konkretno, je od pocetka dojio na obje strane i cesto je podrigivao, pri svakim mijenjanju i nakon dojenja. Tek kad je malo narastao, onda se to prorijedilo.<
><
>Povracanje, o tome stvarno puno ne znam .. moj sin mi dosada nije (kuc-kuc) nikada povratio; znam da ne bi trebalo da povraca "u luku" (projektilno) - to moze pokazivati problem sa refluksom.<
><
>Mozda maleni reagira na to sto ti jedes/pijes? <
>(imate li alergije u obitelji??? ako da vidi ovdje neke informacije http://www.lalecheleague.org/lll...97p75.html )<
><
>Mozda ne podrigne koliko treba? probaj da legne nakon o
oka i onda ga opet digni i prosetaj po kuci ... <
><
>Sad, ovo zadnje - kolike, to je jos uvijek misterija mnogim strucnjacima ...<
>Vidi o masazi: http://www.lalecheleague.org/NB/...98p13.html<
><
>javi se opet, sa vise detalja, meni je zao da ti ovako ne mogu vise pomoci<
> Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

tko pita...

PostPostao/la petronija » 08 srp 2003, 12:39

puno hvala na odgovorima - našla sam ih još puno na stranicama la leshe legue - hvala na tipu, odličan site. Ipak, nisam našla odgovor na jedno banalno pitanje - da li dojiti iz obje cike svaki podoj ili je dosta jedna. Obzirom da sam definitivno odlučila dojiti i prestati s izdajanjem, imam za sada gomilu mlijeka i malac odustane vec na pola prve, a drugu nece ni pomirisat. Znaci li to da jede samo predmlijeko? Draga Ledinamama imas pravo, on počne gristi kad mu prestane jako curiti i umjesto da vuče, on grize. <
><
>Velika pusa od nas malih patnika <i></i>
petronija

dojenje

PostPostao/la mama 30 » 09 srp 2003, 19:06

jedan podoj jedna cika, stvorit ce se u njoj na osnovu ponude-potraznje dovoljno mlijeka za jedan o
ok<
>-ako bas vidis nakon recimo tjedan dana da je gladan i da moze u potpunosti obadvije isprazniti daj i drugu<
>-ili das drugu pa samo malo potegne onda opet s tom zapocnes drugi o
ok<
><
>Nadam se da sam do
o napisala, sretno <i></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

hvala na savjetu :)

PostPostao/la petronija » 10 srp 2003, 12:08

Ah, jedva čekam da to dojenje postane rutina. Za sada je prilična muka, pojede pola cike (znam da mu je premalo) pa i probudi se za sat i pol gladan. Opet pojede premalo i tako stalno. Pred večer je gladan ko pas i frustrirano vuče i istovremeno plače i vrti glavom lijevo desno. <
><
>To me naravno boli, pa odustanem i na kraju mu dam izdojeno na flašicu (popije oko 90) ml. Mislim da ga je flašica definitivno razmazila i sad teško prihvaća dojku. <
><
>Ali mi ne odustajemo. Sutra je novi dan <i></i>
petronija

Re: hvala na savjetu :)

PostPostao/la fiona » 10 srp 2003, 14:34

Ovo što ti navečer vuče i vrti glavom lijevo desno uopće ne mora biti od gladi nego od nervoze, možda ne zna kako zaspati i tome sl. Mirta je dojila često i po mom mišljenju premalo. Isto je radila navečer (ja sam je stalno stavljala na cicu jer sam mislila da je gladna). Ali, mala je u prva dva mjeseca dobila 2.700 grama (čitaj preko dvije i pol kile, a s dvije i pol je izašla iz bolnice). Kasnije sam shvatila da plač i nervoza navečer nisu zbog gladi nego ona jednostavno nije znala kako zaspati. Počeli smo smanjivati svjetlo, stišavati buku i popravilo se. I kasnije se pokazalo da je ona vrlo aktivna beba i da uspavljivanje treba trajati barem sat vremena. Ovo ti je moje iskustvo i ne mora biti ista situacija kao i tvoja, ali vrijedi probati. I probaj dojiti a ne izdajati se jer će ti za kratko vrijeme biti predivno (najljepše mi je u sjećanju ostao pogled za vrijeme podoja i polusmijeh u stilu - kako je meni do
o!!!). Da ne zaboravim - Mirtin podoj je trajao 3-5 minuta i to cijelo vrijeme dojenja. Mirta, 18.12.1999.<
>beba, termin 07.11.2003<i></i>
fiona
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la LedinaMama » 11 srp 2003, 09:28

Drzim ti fige da izdrzis. Stvarno se isplati. <
><
>BTW i Leda je dojila najvise 5 minuta (cesto i krace). I sada doji isto toliko, ali ponekad zna samo drzati sisu da se utjesi (obicno ako je bolesna ili zbog neceg nesigurna). Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la djecakovamama » 11 srp 2003, 14:56

I mi smo kratko dojili <
>A za nervozu navece - to mislim da je svim bebama vise-manje tako ... mom sinu je cak i smetalo mlijeko da zaspe. Zvonimir, 13.06.2001<i></i>
Life is not about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain!

slika

slika
djecakovamama
pošla ALFAkoka u dućan

Re: petronja

PostPostao/la DarijaB » 14 srp 2003, 12:32

Moja maleni takodjer kao tvoj povraca i pljuje skoro sve sto je prethodno popio.<
><
>Bila sam zbog tog u doktora koji kaze da je mu se to kiselina vraca u jednjak. Ta dica navodno pre
zo i previse pojedu i zato ih i stucavica uhvati.<
><
>OVAKO: 1. Nakrivi krevet. Stavi mu ispod jogija kod glave par kusina ili deka. Tako sprijecavas da se vraca mliko i ta kiselina. (Kod mene je to sad znatno bolje)<
><
>2. Kad stuca nemoj bebu opet stavljati na sisu jer ce samo jos vise popit i onda ce mu biti samo gore.<
><
>3. Gledaj da bebica jede manje o
oke, recimo svaka 2-3 sata.<
><
>Nadam se da ce ti to imalo pomoc, meni je.<
><
> <
>Darija sa malim andjelom duboko u srcu<i></i>
Veeeelika slika
little angel, 14.06.02
Lenny, 03.06.03
Luna, 16.07.06
DarijaB
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Bljuckanje,bljuvanje, stucanje i grcevi - help!

PostPostao/la LedinaMama » 07 kol 2003, 09:34

Moji i Ledini problemi su bili slicni tvojima pa evo nekih mojih situacija i zakljucaka iz tog perioda:<
><
>1. Kako je Leda prvih 8 dana bila odvojena od mene (nedonosce je), na ST neonatologiji su je hranili na bocicu prvih 6 dana, a onda nadohranjivali uz dojenje 2 dana. Iz bocice hrana skoro pa curi sama i beba ne treba toliko vuci. To je razlog zasto ti grize
adavicu - jednostavno ocekuje da hrana sama pomalo tece kako gricka ono sto mu je u ustima.<
><
>Ja sam to rijesila na nacin da joj nisam davala bocu, nego samo sisu, ali se onda dogodilo sljedece:<
><
>- grizla mi je sisu stalno,
adavice su mi bile u ranama i grozno me je boljelo puna tri mjeseca.<
><
>- nije dobijala na tezini: rodila se sa 2800g, a toliko je imala i nakon skoro mjesec dana. Zatim je krenulo na bolje.<
><
>- zbog gladi je plakala dan i noc - to treba izdrzati (a tek komentari okoline!). Plakala je i zbog kiseline koja se vracala iz zeluca u jednjak sto je bolilo.<
><
>2. Leda je i povracala skoro stalno sve do svojih 5,5 mjeseci, a jos uvijek joj se povremeno dogodi ili sama to namjerno inicira. To je zato sto joj (sad laicki govorim) zeludac nije do
o zatvoren i zbog toga se kiselina vraca u jednjak ako je gladna (i to je boli pa place) ili se prejede pa povrati.<
><
>Nismo je lijecili, jer je doktorica stalno govorila da je to sve normalno i da ce prestati samo od sebe. I prestalo je to stalno i nekontrolirano povracanje, ali znam da je jos uvijek boli kad je gladna ili kad se prejede (pritisne stomak i kaze mi DOBO onako tuznim glasom).<
><
>3. Za kolike ti nema pomoci - izdrzi.<
><
>Edit: zaboravila sam napomenuti za refluks da je mnogo bolje da djetetu dajes svoje mlijeko, jer je lakse probavljivo od adaptiranog. Zato se treba potruditi ili da dijete doji ili se nastavi izdajati (ako ne zelis proci onu pricu pod tockom 1). A mlijeka ce se stvarati koliko se izdajas ili koliko ti dijete vuce. Leda 24.12.2001.<i>Edited by: LedinaMama at: 7/8/03 9:38 am<
></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.