Sada je: 01 svi 2026, 17:37.

mliječno i bolest

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

mliječno i bolest

PostPostao/la frrr » 06 lis 2009, 21:40

kravlje/adaptirano mlijeko i mliječni proizvodi poriču stvaranje sluzi pa ih treba izbjegavati kad je dijete šrmkavo i stvara mu se šlajm.
i tako je dorosaur bila šmrkava prošli tjedan malo i tih sam joj dana ukinula adaptirano i pila je zobeno mlijeko na bočicu prije spavanja, niš se bunila nije. izbjegavala sam i jogurt, no nisam se usudila potpuno joj uskratit mliječno na nekoliko dana pa sam joj davala jedan jogurt dnevno.

posipavam joj ručak sa sezamom, davi se u brokuli i slično, al ja sam svejedno paranoična oko unosa kalcija. mislim, ak joj uskratim adaptirano i reduciram mliječne proizvode daaaaleko je od unosa od 500 mg dnevno. jel to bed? i ak traje nekoliko dana?
palo mi je na pamet da joj ne dajem onda ad mlijeko i par dana nakon što prođe šmrkljavost, tek toliko da se sve pročisti. :dunno kolko je to pametno.

e, i jel se kalcij skladišti u organizmu ili svaki dan treba uzet dnevnu dozu? kad dva dana zaredom ne uspijem uzet dnevnu dozu jel olakotna okolnost ak je koji dan prije i prekoračila?
šta vi radite s mliječnim prozvodima kad su klinci puni šlajma?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: mliječno i bolest

PostPostao/la šiljo » 06 lis 2009, 22:01

Nisam imala pojma o ovome. :conf
Čini mi se jako radikalno srezati patuljku mlijeko i mlijecne obroke, a ipak ako to pomaze kod smrkavitisa onda bi sigurno pokusala.
frr- a ako bi ima se u tom periodu dao neki siruo koji ima minerale i vitamine cisto da se odrzi kolicina unosa kalcija? Sto o tome mislite?
slika
šiljo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 07 lis 2009, 08:11

Ništa im neće biti tjedan dana bez mlijeka.
Ali se može dogoditi da se odviknu, pogotovo od adaptiranog.
edit: kalcij se skladišti u organizmu u kostima
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 07 lis 2009, 08:35

Ja ne bi tako ukidala mlijecno. Mozda nikad nismo bili toliko bolesni da o tom koraku mislim :dunno
Kalcij se skladisti u kostima al isto kad ga nedostaje se uzima iz kosti. Zato se u krvi gledaju oni omjeri fosfor-kalcij kad je sumnja na tu problematiku (nedostatak vit D, kalcija, rahitis...) E sad u vremenskim omjerima nemam pojma koliko to treba proci da krene proces u suprotnom smjeru, kolike trebaju biti zalike kalcija da ga ne nedostaje...
Ne znam, meni je pitanje jel mlijeko ima toliko bitan, velik utjecaj na smrkavitis da bi ga se u tom periodu islo drasticno smanjivat?
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 07 lis 2009, 08:37

Ima, :dada
nama je otorinac savjetovao isto da izbjegavamo mlijeko, no
ne samo zbog šmrkavog nosa, nego zbog komplikacija izazvanih
sekretom koji je odlazio u uši.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 07 lis 2009, 08:41

Ja sam uvijek to uzimala kao neku informaciju al iskreno nije mi se cinilo da to moze biti neki jako bitan faktor. :dunno Al OK, ocito moze.
A jel frr ti vidis kakvu razliku od kad ima manje mlijecnoga? (Ok, moze biti bolje i zbog samog tijeka bolesti, al pitam jel me bas sad ovo zanima).
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sandram » 07 lis 2009, 09:01

Mlijeko nece ni pomoci ni odmoci kod smrkavitisa vulgaris i tu nisam za izbacivanje mlijecnog. To bi znacilo da bi gotovo cijelu zimu trebalo izbjegavati mlijecne proizvode. Kada bi dijete bilo zatrpano slajmom koji bi otezavao disanje, e tu bih izbacila mlijecno i nastojala da kalcij primi preko drugih namirnica.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la frrr » 07 lis 2009, 09:31

sandram je napisao/la:Kada bi dijete bilo zatrpano slajmom koji bi otezavao disanje, e tu bih izbacila mlijecno i nastojala da kalcij primi preko drugih namirnica.

ma, zapravo joj nisam izbacila mliječno skroz nego samo to adaptirano prije spavanja i samo 3 dana. nije bila 'zatrpana' šlajmom, ali joj se nos punio s vremena na vrijeme, hroptala bi po noći i u principu sam htjela učiniti sve da spriječim zatrpanost šlajmom.

e, sad, kol'ko je pomoglo, TP, ne znam reći jer je, baš kao što veliš, odšmrkavjenje bio možda normalan tijek oporavka :dunno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 07 lis 2009, 09:35

Pitam te to frrr jer smo i mi nocas muku mucili sa zacepljenim nosicem al nisam vidis ni pomislila na smanjenje mlijecnog zbog toga. Samo kapula vulgaris pored kreveta :p
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 07 lis 2009, 09:40

Jel to vrijedi samo za kravlje mlijeko i proizvode od njega?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la frrr » 07 lis 2009, 10:04

u principu ja sam na umu imala najviše izbacivanje tog mlijeka prije spavanja da se smanji šlajm prek noći, koji i jest najproblematičniji
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la corazon » 07 lis 2009, 15:59

nakon što sam pročitala knjigu "fit for life" više uopće ne forsiram mlijeko niti mliječne proizvode

frrr htjela sam samo dio kopirati al vjerujem da će ti se dati pročitati ovo:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=264
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Malena šarena » 07 lis 2009, 19:20

corazon je napisao/la:nakon što sam pročitala knjigu "fit for life" više uopće ne forsiram mlijeko niti mliječne proizvode

frrr htjela sam samo dio kopirati al vjerujem da će ti se dati pročitati ovo:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=264

odličan članak,ja sam mišljenja da kravlje mljeko nije za ljude,ja ga ne pijem,neču ga davati ni djetetu.
tu i tamo konzumiram fermentirane proizvode kao kefir,jogurt,kis.vrnjhe i mljeko,ali generalno mlječne (čitaj kravlje) ne konuzumiram.Od kako sam prestala(nekoliko godina) moja alergije i prehlade i slinavost i hunjavice su netragom nestale.
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 07 lis 2009, 19:29

mislim da je ovo preradikalno.
ali ja sam i inace prelezerna.
mi smo vecernje mlijeko izbacili i uveli ga kao popodnevno, navecer ga nece a popodne trazi - mozda je to rjesenje bolje neko potpuno ukidanje? (ovdje pricam kao sto je TP rekla, o prehladama ne o kronicnim slucajevima)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Ina66 » 07 lis 2009, 19:31

a ja čekam da se javi doktorica za mlijeko :faca
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 07 lis 2009, 21:05

ja više nemam dileme. danas sam izvela eksperiment koji je uspio - dora hoće jesti prženi sezam na žličicu. daklem, dileme nema, kad je puna šlajma nema adaptiranog nego zobeno i sezam na žličicu ;)

iako i u člancima/knjigama kontra kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda ima dosta propagande i uzimamih sa zrnom soli.
ali ne vidim ništa radikalno u tome da se na par dana djetetu izbaci iz prehrane nešto što mu odmaže kad je bolesno. pa i kad ima proljev ne dajem joj krušku ili šljive!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la šumska » 09 lis 2009, 12:49

u citiranom članku se spominju sirove sjemenke sezama, neki kažu da ih treba pržiti.
jel to stvarno igra neku ulogu veliku?
šumska
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 09 lis 2009, 14:33

prema jadranki boban pejić tj. makrobiotici sve sjemenke treba pržiti jer tek prženjem oslobađaju vrijedne sastojke
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 09 lis 2009, 15:00

Osobno mislim da je kravlje mlijeko precijenjeno kao namirnica i ne silim djecu njime. Ali ga nisam potpuno isključila iz prehrane. Adaptirano nikad nismo pili.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la LTL » 14 lis 2009, 20:42

koliko bi na dan trebalo pojesti tih sjemenki sezama? otprilike?
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Malena šarena » 14 lis 2009, 21:54

frrr je napisao/la:prema jadranki boban pejić tj. makrobiotici sve sjemenke treba pržiti jer tek prženjem oslobađaju vrijedne sastojke

ii lakške su probavljive
isto tako treba pržiti (na suhoj teflon tavi naravno ne na ulju) i orašaste plodove!! Mmm jami
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.