cetvrtom mjesecu beba bi trebala da pravi vece razmake izmedju obroka...
ne znam za takav slučaj. bebe nakon prvih šest tjedana počinju povećavati razmake, a nakon par mjeseci ih prorijede kako bi namakli potrebnu hranu za sve veću tjelesnu masu, tj. bebi od 7kg treba puno više hrane nego onoj od 3,5. pred dohranu počnu još češće jesti i sve rjeđe kakiti. to vrijedi za većinu djece, ne za sve.
ako po noći traži jesti svaka dva sata razlozi mogu biti: navika, želja za maženjem ili taj što se ne najede dovoljno pa brzo ogladni. sad ću ja, opet propagirati kompresije (pokreti slični ručnom izdajanju) pri kraju podoja kako bi beba pojela što više masnog mlijeka. na taj način ga možeš potaknuti da se bolje najede kako bi malo duže odspavao.
možeš mu, ako se nije sasvim razbudio, pjevušiti i lagano ga maziti po leđima pa možda malo produži san. no sve to i ne mora upaliti.
bez brige, ne smatram te nemajkom zato što ti se čini da često jede.
što se dana tiče, razmak od dva sata je dobar - dijete sigurno ne pregladni, a mama si može organizirati malo vremena za sebe (skočit kod frizera, oprati kupatilo i sl.). meni je taj razmak značio ponajviše radi organizranja zajedničkih šetnji, jer nije zgodno usred zime dojiti u parku.
dojenoj bebi mlađoj od 6 mj ne treba ništa osim majčinog mlijeka. eventualno d vitamin ili željezo, ali samo ako pedijatar to preporuči. zavaravanje čajem može štetiti probavi. bolje je da ga pustiš da se dobro najede i onda sitog ostaviš na čuvanju dok si u gradu.