Switch to full style
O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Opet ja na konferenciju....

24 sij 2007, 02:39

prodje znaci skoro godinu dana od mog proslogodisnjeg topica na ovu temu - lani sam prvi put isla sama (pa sam topic otvorila negdje u 10. mjesecu :mrgreen: prethodne godine), ove me to sto moram ovih dana poslati aplikaciju za early bird rezervaciju :dj podsjetilo da se javim, po inerciji, jer sam sve ranije ovdje 'prijavljivala'...

radi se naravno o godisnjoj konferenciji LLL Irske, svake godine u 3. mjesecu jedan vikend se odrzava. ovo ce mi biti mislim 4. konferencija, ne znam koliko ima sacuvano na forumu, nakon svih nesreca, rusenja, selidbi, svako malo je ponesto nestajalo... nema veze...

sto jos za uvod a da ne moram ustati iz udobne zavaljenosti i potraziti program, da, svaka konf. ima 'key speakera', ove je to Carlos Gonzales, spanjolac cija je knjiga My child won't eat prevedena sa spanjolskog na engleski i nasla se medju knjigama koje LLL preporuca (sto je malo raritetno jer su obicno knjige s engleskog gov podrucja, pa je ova dobila dodatni publicitet jer je uzeta iz drugog jezika). Cula sam da je mr Gonzales i vrlo dobar i duhovit govornik, tako da dodatno jedva cekam da se malo rijesim familije i svakodnevice i otperjam :mrgreen: za nekih mjesec i sitno na konferenciju...

24 sij 2007, 08:51

vau. hoces nam napisati izvjestaj kad se vratis?

a knjiga mi zvuci super, vec sam naletjela na nju

24 sij 2007, 09:12

Prvo, zavidim ti sto ides, a drugo cekam da nam se javis sa punim izvestajem, pa cu to sacuvati za sebe ;-)

24 sij 2007, 09:15

Sva sreca pa postoji inercija :juhu , naravno ocekujemo izvjestaj.

Koliko vidim po naslovu knjige dobro bi mi došla prije par godina. A ni sad mi nije kasno da ju pročitam (kad dođe kod nas na hrvatskom :mrgreen: ) možda si opovrgnem ili potvrdim neke postupke

24 sij 2007, 13:34

lijepo se provedi :)

i rado cu procitati izvjestaj :)

pozdrav :)

godisnja konferencija LLL

25 ožu 2007, 21:09

bila, odslusala, vratila se...

ukratko i ovako napamet, negdje sam gurnula fasciklu s materijalima kad sam se vratila i trenutno pojma nemam gdje je:

- ovogodisnji glavni gost konferencije je bio dr Carlos Gonzales, glavno predavanje mu je bilo na temu na koju je napisao i tu knjigu My child won't eat (kupila sam je po promotivnoj cijeni i dobila autogram senor Gonzalesa :cool ). bilo je vrlo zgodno, on govori ocajno engleski, ali je beskrajno simpatican i strucan za ovo sto radi, i ima odlican smisao za humor. neke teze su mu vrlo zanimljive, dosta sam biljeski napravila.

imao je jos jedno, vise relaksirajuce predavanje a manje strucno, o obitelji danas, s vrlo zgodnim slajdovima i isto jako duhovito a istovremeno nije neko salabazanje nego ima znanstvene osnove.

ostala bitnija predavanja: jedan je bio o danasnjoj situaciji poroda u Irskoj. meni je dodatno uvijek zanimljivo slusati s cime se bore ovdje, i razmisljati kako je to kod nas (koliko smo daleko od nekog prosjecnog svijeta, nije Irska nikakva prenapredna zemlja). covjek koji je drzao predavanje radi na Trinity College a zvanicnu funkciju bih mu morala potraziti, uglavnom on sebe zove od milja 'male midwife', i napravio je i zanimljiv presjek povijesti babica, sa izvadcima iz srednjovjekovnih knjiga gdje se po njegovim rijecima vidi prvi progon babica koje su od katolicke crkve proglasavane vjesticama.

uvijek volim i osobna predavanja, za svaku konf. se pripremi barem jedno takvo, gdje su predavaci sami clanovi LLL, ove godine je to bilo predavanje tri LLL leaderke o svojim iskustvima u obitelji s vise djece (mada, ovdje su sve obitelji s vise djece, ali vise djece ovdje se smatra od 3 nadalje, ovi s jednim ili dvoje su mikro-obitelj). i kako se nositi s 'mitom o idealnoj mami' pogotovo s razlicitim izazovima osobnosti djece, tu sam se dosta nasla s mojim iskustvom dvoje toliko razlicite djece koje imam.

bila je i jedna homeopatska radionica, no vise uopceno o balansu i disbalansu u tijelu, sto mene zanima, nije bilo prespecijalizirano o homeopatiji, pa sam tu radionicu odabrala - nezgodno je jer osim 2-3 glavna predavanje, sve drugo je poduplano, tako da morate odabrati jedno od 2 istovremena predavanja.

nisam vidjela book club, jer se poklapao s necim drugim sto sam isla slusati (a sad se ne mogu sjetiti sto?), i morala sam po sluzbenoj duznosti propustiti jedan termin jer sam vec dugo u LLL pa spadam u one koji moraju i pomagati, pa sam u nedjelju za vrijeme 2 jutarnja predavanja (jedan termin 2 predavanja) bila dezurna na pomoci u igraonici - za vrijeme svih predavanja je organizirano cuvanje djece.

eto, vrlo ukratko to je to. izmedju ovog oficijelnog dijela, ima puno druzenja i nesluzbenih 'poslova', uglavnom, meni svake godine djeluje da sve brze prodje - ove godine nakon rucka hodam po holu hotela i nesto pricam s jednom, kad vidim da se razduzuju bedzevi i ljudi spustaju kofere (ono kad se mora isprazniti soba makar jos ostajete par sati na popodnevnom programu) i tek tad sam shvatila da je nedjelja rano popodne i da je konferencija vec pri kraju, uzasno mi je brzo proslo

vrijeme je bilo ocajno - ove godine je konf. bila u Westportu, a Westport je bas na zapadnoj obali gdje i inace je vise kise nego u 'mom' dijelu Irske, tako da sam iz hotela izasla samo u subotu ujutro rano sam ustala i medju prvima doruckovala, i onda imala vremena do 9 kad su pocinjala prva predavanja, jer sam dosla s grupom vec u petak i obavila u petak navecer sve oko registracije, programa, materijala, akreditacije, na sto inace stojite u redu u subotu ujutro, pa sam imala dragocjenih sat vremena 'praznog hoda' i iskoristila za malu setnju oko hotela, cak sam se i spustila do neke lucice i slikala ovce u marini :mrgreen: i to je otprilike bilo to, nakon toga sam upala u 'masinu' predavanje - pauza za kavu - predavanje - rucak - kupovina poklona i knjiga - predavanje.... a u nedjelju ujutro je bilo tako ruzno i sipila neka dosadna kisa da sam se ostala socijalizirati u baru restorana uz kavu :mrgreen:

doma proslo sve super, H. me cak nije htjela ni cuti na tel kad sam zvala - ne jer je bila nesto ljuta, nego jer nije imala vremena. kad sam se vratila u Dublin, zovem mm-a da ga pitam sto jos osim kruha za sendvice djeci za skolu trebam kupiti za ujutro (ponedjeljak - H. jede samo jednu vrstu kruha tosta za uzinu, pa od petka do pon ga ne kupujemo), kaze mm - ja ga vec kupio, sve je kupljeno. zakljucak - dok najmladje dijete napuni 5 godina, i muzevi nauce poneku neocekivanu vjestinu

ako ima nekih posebnih pitanja, ovo je onako, ugrubo, ne znam sto bi jos bilo zanimljivo a da ga ne oduzim....
Zadnja izmjena: natasha32; 25 ožu 2007, 21:35; ukupno mijenjano 3 put/a.

25 ožu 2007, 21:20

baš mi je drago da si se super provela i da nisi previše falila već velikoj curi. :5

daj koju zanimljivost iz svijeta dojenja, neki manje poznati savijet ili interesantno otkriće. :mrgreen:

25 ožu 2007, 22:10

ajme, nemam ti nista tako senzacionalno, LLL je vrlo ne-senzacionalisticka organizacija, zato sam tamo i clan ;-)

stajaznam sto bi bilo zanimljivo. evo recimo na prvu ruku, iz predavanja dr Gonzalesa, meni je bilo zanimljiv podatak koji moze umiriti zene koje doje nakon godinu dana - da majcino mlijeko nakon godinu dana ima puno vise masnoca i proteina nego u prvoj godini dojenja. ja sam H. vrlo intenzivno dojila u tom uzrastu, ali buduci da nisam ni sumnjala da radim nesto pogresno, nisam ni trazila takve podatke, pa je to meni recimo nesto sto nisam prije znala. a znam da puno ljudi misli da je dojenje nakon godinu dana uglavnom samo emocionalno, no po ovome i nije - Gonzales je napravio shemu koliko 'prave' hrane dijete od 12-15 mjeseci mora unijeti u sebe da bude adekvatno kolicini proteina koje dobije iz jednog prosjecnog podoja. znaci po njemu, ako je dijete dojeno i nakon godinu dana, bolje je da proteine i masnoce dobiva iz majcinog mlijeka jer je to mlijeko bas za to dijete 'priredjeno'. a i puno je vjerojatnije da ce uzeti dovoljno proteina - koji mu trebaju za dalji razvoj, nego da se nastoji isti balans masnoca i ostaloga napraviti raznovrsnom prehranom i kolicinski je tesko toliko hrane u dijete unijeti, osim ako niste naravno sretnica ciji jednogodisnjak jede izrazito raznovrsno i kolicinski puno (oboje mora biti zadovoljeno - i raznovrsno i mnogo). moja je H. recimo u tom uzrastu jela relativno raznovrsno, ali kolicinski zanemarivo, no sisala je kao da ima 6 mjeseci, cesto i puno.

na predavanju o aktualnoj slici poroda u Irskoj, jedna je zena ispricala svoje nedavno iskustvo, kako je vaginalno rodila bebu u 'breach position' - kako to kaze? kad je beba ? editirat cu kad se sjetim, uglavnom kaze da je imala osjecaj da je medju 10 ljudi koji su se oko nje okupili (osoblje) ona jedina znala sto radi i davala je upute (nije bila prvorotka ali joj je bila prva ovakva beba, no ona je znala da ce biti breach porod i pripremila se uz pomoc literature i interneta za vaginalni porod). predavac, ovaj 'muska babica-znanstvenik s Trinityja, je rekao da je to posljedica jednog istrazivanja i strucne publikacije rezultata od prije 6-7 godina kad je takav porod proglasen 'visoko rizicnim' i da je prekonoci se u mnogim zemljama koje ukljucuju i Irsku, preslo na elektivni carski kad je beba tako postavljena, i da je vrlo moguce da u slucaju ove zene stvarno dio osoblja nikad nije ni porodio vaginalno breach-bebu, a tko i jeste, nije vjerojatno zadnjih 6 godina.
bilo je i nekih internih traceva :dj kako koje ovdasnje rodiliste sto radi, no to je uvijek zanimljivo samo na lokalnoj razini.

meni su super uvijek imaju standovi s materijalima, neki od LLL, knjige se prodaju, materijali se dijele, no dio standova imaju i neke ogranizacije koje nemaju direkt veze s LLL, recimo o homeopatiji i sl., i kako je ovdje porod doma, babice i sl. potpuno normalni 'mainstream', i ne moras biti nista posebno cak ni osvijesten da se odlucis na porod doma iz nekih potpuno prakticnih razloga - hocu reci, najobicnije zene ovdje radjaju doma, nije nista alternativno, meni je uvijek smijesno kad vidim na konferenciji stand organizacije koja se zove 'radical midwifes', one vise onako briju na dodatni dojam uz porode doma, hipno-porode i sl. no to je meni smijesno zato sto su za nase (hrvatske) mentalitete i ove 'obicnjace' babice, vrlo alternativne, a ovdje da bi bio shvacen alternativno, moras se zvati 'radical midwife'. znam jednu njihovu koja na svakom predavanju vezanom za porode u onom dijelu pitanja-odgovori uvijek iskoristi priliku da malo poetski velica svoje radical midwifes, mislim, simpa je zenskica, ali da je to recimo nesto prvo sto vidis kad se doselis ovdje, a prije nego se malo asimiliras i naviknes na drugaciji zdravstveni sustav, vjerojatno bi imala dojam da si upala u vrlo cudno okruzje.
ove radical midwifes jesu malo preradikalne za recimo prosjecni profil LLL, ali kako nista od njihovog koncepta se ne kosi sa LLL konceptima, nema im se razloga uskratiti stand ako ga traze, tako da je to meni recimo jedinstvena prilika da vidim i takav rad, uvijek imaju zanimljiv stand i otkacene materijale, lani sam kupila i mislim cak i jos jednoj forumasici poklonila njihovu vrecicu/torbicu, s jedne strane pise 'push push push (ono sto se govori u filmovima dok radjas :mrgreen: ), a ispod toga 'for natural birth in Ireland'. imaju uvijek i otkacene igracke, pa kako sam sad dvaput zaredom isla sama, mogla sam H. kupiti nesto zgodno, ove je godine dobila stramplice u duginim bojama, i slatku zirafu s rucno radjenom pelerinom (kao poncho), to sve rade ove 'radikalke' dosta su onako, kreativne i otkacene...

25 ožu 2007, 22:21

a mi smo tako daleko od pravog pluralizma mišljenja... :(

25 ožu 2007, 22:33

Baš mi je drago što si nam prenjela malo atmosfere :mah
A naročito mi je sjelo predavanje Gonzalesa :dj

25 ožu 2007, 23:21

A naročito mi je sjelo predavanje Gonzalesa

Joj, i meni je to turbo zanimljivo. A i sam naslov predavanja. Ako imas vremena, mozes malo vise o tome?

26 ožu 2007, 13:03

A naročito mi je sjelo predavanje Gonzalesa

mogle bi i klub oformiti :mrgreen:

može li se što o njegovom radu pronaći?
edit: našla sam, ali na španjolskom
http://www.amamantarasturias.org/eto/index.php?id=24

26 ožu 2007, 13:10

Nato :3srca

moze i meni jos detalja o predavanju :)

i pliz od ovih radikalnih :mrgreen: ako imas slike tih njihovih stvari i sl.. aj posalji mailom, ili stavi negdi na forum kako oces

26 ožu 2007, 13:32

eli - nije ti ni ovdje bas toliki pluralizam misljenja, ali mislim da su ljudi u globalu tolerantniji, onako u stilu, brinem svoju brigu, i ne trude se pod svaku cijenu imati misljenje (i jos ga i izreci) bas o svemu sto im mozda ne pase. mi smo po temperamentu vise za zabadati nos u tudja posla

sinoc sam pokusala staviti koju sliku, no nesto sam spetljala pa odustala. dodam nesto ovih dana, nisam puno slikala kao prethodnih godina, ali i meni je nekako taj slikovni aspekt uvijek bitan

sad sam procitala sto napisah u dahu - mozda nisam bila dovoljno jasna u ovom dijelu iz Gonzalesovog izlaganja o unosu proteina nakon godinu dana (pisala sam nabrzinu), pa da netko slucajno ne shvati pogresno (mada je zdravorazumski jasno, no nikad dovoljno opreza) - ono sto ta istrazivanja i Gonzales tvrde je da dojeni jednogodisnjak prima vecu kolicinu proteina i masnoca iz majcinog mlijeka nego sto to majka vjerojatno zna, i da problemi s jelom koji mogu nastati nakon prve godine su rezultat dvije pojave - 1. da dijete do prvog rodjendana raste puno vise nego ikad poslije u zivotu, i da mu realno nakon prve godine uopce ne treba kolicinski toliko vise hrane koliko roditelji misle (ono, nije vise beba, prohodao je, sad mora kolicinski vise jesti - ne mora, nego je normalno da ostane negdje na slicnoj kolicini), a drugo da dojena djeca i dalje primaju ogromnu kolicinu proteina iz majcinog mlijeka i da vjerojatno kad ocajni roditelji racunaju unos kalorija, mozda uopce ne racunaju na podoj kao hranu - a mlijeko se u medjuvremeni ne samo da nije 'razvodnilo', nego je dapace jos masnije. da netko ne pomisli da govorim o jednogodisnjaku koji je samo dojen - nego da unos mlijeka je i dalje bitna stavka u prehrani, a proteini idealno 'umuckani' - za tako male stomake teze je napraviti izbalansirani obrok cak i u uvjetima da dijete idealno pojede bas sve sto mu slozimo - a malo tko je sretnik s takvim jednogodisnjakom. znaci, dijete uzima naravno i krutu hranu, ali treba uracunati i podoje kao viskokaloricnu i vrlo vrijednu hranu

tanjabb, ina66, sany, laro.... - bas mi je fino vidjeti da ste procitale - da, mogla bih jedan dan malo sjesti i po biljeskama zapisati neke zanimljivosti. knjigu sam pocela citati, ali kako ja u stvari ni nemam neki (veliki) problem s hranjenjem, nije mi nesto hitno da je iscitam, pa citam trenutno nesto drugo (uvijek s konferencije dovucem knjiga jer budu jeftinije), no ono koliko sam procitala, knjiga je napisana bas u tom jednostavnom i mozda onima koji zbilja imaju problema s hranjenjem malo preironicnom tonu, no mislim da ako individualni roditelj moze prevazici taj osjecaj da je lagano ismijavan, sto moze biti tesko ako si ovaj cas u teskoj situaciji s prehranom djeteta, no ako se to uspije prevazici, on zbilja ima dobre utemeljene i prakticne savjete, iskustva i informacije koliko djeca stvarno trebaju jesti i sto je problem (~Gonzales je apsolutno na strani djeteta i tvrdi da ne postoji dijete koje je toliko ludo da ne bi jelo ako je gladno~)
moje nijedno dijete nije imalo probleme s hranjenjem, no znam da tu puno znaci to sto sam ja bila sopano dijete i imala drugaciji pristup jelu s mojom djecom. cak je i mm vise puta primijetio kad bi vidio H. vrsnjake i njihovih roditelja komentare kako im djeca 'nista ne jedu', da kako je moguce da nasa H. 'jede dobro', kad realno jede kolicinski manje nego to dijete 'koje ne jede nista'. ja se na to samo nasmijesim i kazem da je puno i u oku promatraca - sreca da je mm bio jako malo prisutan u doba kad se formira djetetov odnos prema hrani tako da je poslije samo dosao na gotova kucna pravila i bez pitanja usvojio moj stav - ali ga zato zbuni kad vidi razlike (srecom, prekomotan je da se dublje mijesa, jer mijesanje nosi i odgovornost :dj )

no, mogu povaditi neke uopcene stvari, tipa kako su (a mozda i zasto, no to je malo duga prica), pretjerane tablice koliko stvarno kalorija djeca trebaju unositi, i kako to negativno utjece na zdrav pristup prehrani, i kako je doslo do mijesanja nekih 'pravila' kad se nakon prvog i drugog svj. rata pocela raditi umjetna hrana za bebe i time pocela i raditi prosjecna slika prehrane dojenceta iz perspektive ne-dojene bebe, i kako se to onda s vremenom automatizmom potpuno neosnovano i bez potrebe prebacilo i na dojenu djecu. tek zadnjih godina radi se revizija skoro svih tablica (ne samo prehrane), da bi u njima 'prosjecna' beba bila - dojena beba. ovo je malo sire od njegovog predavanja, on je to samo spomenuo jer je to jedna od konstanti puno sire teme od same prehrane...

da zavrsim s jednom od Gonzalesovih sala, pitaju ga iz publike o misljenju o cokoladi. to je bilo vec u prilicno neformalnom tonu, pa je njegov odgovor bio potpuno saljiv (nadam se, smijao se dok je odgovarao): Cokolada? Ne vidim neki problem s cokoladom. Ona je sastavljena od kakaa, sto je voce, i secera, sto je povrce, he he! (secerna repa naravno op nata).
Kad se uozbiljio naravno dodao je i ozbiljniji odgovor (ali i dalje ne puno protiv cokolade kao namirnice :cool bitnije je kako kada i zasto se unosi i znati posljedicu ako se djetetu daje umjesto obroka)

26 ožu 2007, 13:41

kad ocajni roditelji racunaju unos kalorija, mozda uopce ne racunaju na podoj kao hranu - a mlijeko se u medjuvremeni ne samo da nije 'razvodnilo', nego je dapace jos masnije.

da. moja je nakon prvog rođendana puno rjeđe sisala, jela jednako super i nije izgubila ni grama bejbi sala, već nastavila šibati naprijed i u visinu i u težinu, a većina se njenih vršnjaka tada vizuelno stanjila.

sviđa mi se to viđenje čokolade. :mrgreen:

26 ožu 2007, 13:51

Nato, jako jako zanimljivo, dok ovo citam i ja bi da sam bila tamo na tom predavanju :mrgreen: . Ako stignes napisi jos, ja bi cak stickala takav topic na Dohranu, jer ima masa roditelja koji se pate s nejedenjem svoje djece.
Idem cackat na Amazon, mozda cu naci ovu njegovu knjigu...

edit: Ima, 10$, paperbag. Narucit cu.

26 ožu 2007, 23:27

tanja i ja mislimo ko jedno :mrgreen:
i meni je senor Gonzalez zanimljiv zbog onoga o čemu piše i što bi rado pročitala, ali ne zbog mojih cura - one "dobro jedu" ;-) , raznovrsno i ne puno količinski.

27 ožu 2007, 08:40

Natasa tnx :3srca

27 ožu 2007, 08:58

tek sad sam uspjela pročitati sve!
super!

27 ožu 2007, 09:41

citam i ja :cool

27 ožu 2007, 11:21

Nataša, jako puno zanimljivih informacija. Pogledat ću i ja za ovu Gonzalesovu knjigu. Dolazi li u obzir za izbirljivu osmogodišnjakinju? Kupila sam nedavno "Moje dijete ne želi jesti" od Joela Machta preko Mame i bebe ali mi se ne sviđa i ne daje mi nikakve odgovore na naše probleme.

Zanimljivo mi je ovo s porodom kod kuće, da je to tako uobičajeno. Kod nas te skoro u zatvor strpaju ako pokušaš nešto slično, da ne govorim da nema babice koja bi se svjesno upustila u takvu avanturu.

Još pitanje u vezi s produženim dojenjem. Jakoba još dojim, on će sad 20 mjeseci. Količinski je to jako malo, čak i sad kad smo bili u bolnici 4 dana uopće se ne bi sjetio dok ne bi došlo vrijeme za spavanje. On jede dobro i raznovrsno drugu hranu ako nije baš bolestan. Najviše me pokopao podatak da ima samo 9500 g (izvagan pred mojim očima u bolnici). Mislim gdje su tu hranjivi sastojci majčinog mlijeka kad moje dijete ne dobiva na težini? Da ne govorim o drugoj hrani. S 13 mjeseci je imao 9250 g. Izvini što gnjavim ovdje, ipak je to tema za drugi topik.

27 ožu 2007, 11:22

Hajdi, tko ima 9000 g? Jakob? :shock:

27 ožu 2007, 11:23

Vipmama, Jakob ima sad 9500 g. Ma kad ti kažem mislila sam da ću u zemlju propasti.

27 ožu 2007, 11:25

a je padam u komu kad mom m vaga pokaže 18,5 kg! Jest stariji, ali što je previše, previše je :ne

27 ožu 2007, 22:58

nato, letim kroz forum u zadnje vrijeme, jedva da ista procitam, ali tvoje sam postove iscitala cijele i jako su mi zanimljivi. i na neka svoja dosad neodgovorena pitanja sam dobila odgovor.

:mah

(hajdi, nas marko ima punih 6 godina i 17 kg. s nepune dvije bio je slican tvom jakobu.)

28 ožu 2007, 20:36

lani sam kupila i mislim cak i jos jednoj forumasici poklonila njihovu vrecicu/torbicu,

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jel za placentu :lol
:sala
čitam te, čitam i učim :cool

28 ožu 2007, 21:22

Meni je bilo jako drago to sve procitati o dojenju nakon prvog rodjendana i unosu druge hrane... :papica

04 tra 2007, 21:14

nato, hvala na izvjestaju :3srca
bas zanimljivo
zavidim na LLLI konferencijama
i bas mi je drago da postoji jos ekstemnih na ovo svijetu :juhu

11 tra 2007, 05:34

Nato, jako si me razveselila izvjestajem. Ja se nadam da cu uspjet otic na koju od konferencija ovdje u neko dogledno vrijeme.BAs bih voljela.
NEgo zanimam me da li je bilo rijeci o tandemskom dojenju i da li u prosjeku stariji sisavci doje duze ako su uz mladje? Kuzis kaj mislim?
ISto me znaima da li je bilo rijeci o dojenju kod posvojenja novorodjencadi ili kod koristenja surogat mama?
Nacini na koje se moze navuc mlijeko i sl.
Ako nesto znas o tome bas mi me zanimalo cut. Ja cu se mozda za koju godinu nac u situaciji da moram nac surogat mamu ako ce mo htjeti jos jedno dijete pa me zanima koliko je u stvari tesko navuc mlijeko. Cula sam i vidjela na TV o tome. Mozda cu jos uvijek i dojiti Anu ali ne bi htjela zurit.

08 svi 2007, 03:51

Rita - mislis ovaj put, ne nije bilo rijeci o tandemskom dojenju. i da, stariji nacelno duze doje uz mladje - no to je ocitije ako je razlika u godinama izmedju djece veca, nemas ticker ali mislim da je kod vas manje ili oko 2 god. razlika?
edit - tek sad vidim da imas djecu u potpisu, dok sam pisala odgovore bio mi je okrenut tvoj post obrnuto i nisam vidjela a i nikad se valjda na ovu grafiku foruma necu naviknuti. znaci vi ste oko 2 god razlike, je li pises negdje o vasem dojenju rado bih procitala
za sve ovo sto pitas, mozes naci na LLL stranicama. o tandemskom dojenju u nasoj knjiznici ima nekoliko knjiga, nisam ih citala jer mi nikad nisu trebale, ali imas dosta o tandemskom dojenju na engleskom. ako imas priliku otici na konferenciju, najtoplije preporucam. bas zbog kontakta s puno drugih sa istim ili slicnim iskustvima. a i atmosfera je super.
ti imas i svoju LLL grupu sjecam se da si spominjala, svaka zemlja ima drugacije za surogat mame, to najbolje da direkt se raspitas.

oprostite na sporosti odgovarana ali ja tako rijetko na forum navratim da zaboravim da sam negdje nesto i napisala.
a sad me iznenadio broj viewa, ne znam zasto bi skoro tisucu i petsto puta se ovaj topic otvarao, nije trebao biti nista posebno, svake sam godine pisala izvjesca.
Zadnja izmjena: natasha32; 08 svi 2007, 05:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Odgovori