Switch to full style
O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

dohrana i kasnim li s uvođenjem namirnica (dijete 2.g)

25 svi 2008, 20:54

Maleni ce sad u lipnju 2 godine.
Jos mu nisam dala jagode, gljive, grah (osim par zrna, ali nikako cijeli obrok), citruse, pastete, hrenovke i slicne namirnice prepune aditiva, nije probao ni lubenicu, ni dinju, sparoge,kikiriki, pistacio, da ne spominjem cipseve, krokije i sl... vecinu ostalih namirnica jede najnormalnije.
Sto mu od toga mogu dati i kojim tempom?

Re: dohrana i kasnim li?

25 svi 2008, 21:01

citruse si mu mogla dati (osim ako nema nekih problema s kozom i sl., jer to mogu pogorsati, isto kao i paradajz).
kikiriki i pistacio ni liam jos nije jeo. preporuka (za kikiriki) je min 3 godine, ako postoje alergije u obitelji, ceka se do 5.
gljive....misljenja su podijeljena. neki kazu cekati cak do 12 godina, no vecina obicnih smrtnika ceka do 5, 6. prave, divlje gljive su problematicne i zbog mogucnosti otrovanja, a sampinjoni navodno sadrze nesto sto ih cini tesko probavljivima.
jagode si isto vec i mogla. ako postoje alergije u obitelji ja bih ipak pricekala jos do sljedece godine sigurno. liam ih je probao s preko 2.5 g, skoro je 3 imao.
grah si mogla vec.
lubenicu mozes ovo ljeto, dinju mislim isto, sparoge ne znam.

pastete (osim domacih), virsle i sl. mi ne konzumiramo. ako pitas mene - nikad. :mrgreen:

ma kaj bi kasnila, sve se stigne. :)

25 svi 2008, 21:07

ma on sam je imao problem, on je osjetljiv na laktozu, a i koza mu je jako osjetljiva, svaki drek mu se vidi, imao je nekakav osip koji je trajao tjednima i nikad nisu ustanovili od cega.
navodno nije bio alergijski.
mene je frka jagoda, pa mu ih ne dam. Mislim da necu ovo ljeto.
Al iz nekog nerazjasnjenog razloga frka me je i naranci. I meda. To mu isto jos nisam dala (tj. dala sam mu da lizne).
hrenovke i pastete, mesni dorucci i ostala takva sr*** i nisu bas na jelovniku doma, tako da to nema prilike ni vidjeti. :dunno

25 svi 2008, 21:21

Probala bih sa svim voćem koje si nabrojala. Grah isto, M ga je jela već s 1,5 godinu. Jagode je probala s 2,5 godine. Ali nije ih baš zavoljela, tek ih sada jede onako pravo.

S gljivama bih pričekala. Čitajući članke i mišljenja, najviše govore da gljive ne do 12. godine.

M je probala paštetu s nekih 3 godine (kod bake pa se navukla, ali je kupujem vrlo, vrlo rijetko, kad me traži, a u vrtiću jedu pileću paštetu :dunno ).

Ostalo pokušavam izbjeći da uopće ne jede. Dakle, ne kupujem čipseve, smokije, kikiriki, hrenovke, ali na rođendanima se dijete posluži, ne branim joj, ali zna mjeru. A to se isto nekako dogodilo nakon 3. godine.

25 svi 2008, 21:32

moje su tri godine, pa im brdo toga jos ne dajem. voce jedu sve bez iznimke, ali recimo kata je prije dva tjedna jela nezaprzeni grah sa tijestom i tu noc se probudila i povracala sve sto je taj dan jela. helena ako se dohvati hrenovki, cipsa ili smokija odmah osip oko usta dobije (slici na neurodermitis) pa i to izbjegavam.
nista im to ne nedostaje u zivotu.

25 svi 2008, 21:46

daj mu graha u obliku maneštre. sad će biti mladog (ili ga već ima?) pa krenite sa njim.

25 svi 2008, 22:32

swenova mama je napisao/la:ma on sam je imao problem, on je osjetljiv na laktozu, a i koza mu je jako osjetljiva, svaki drek mu se vidi, imao je nekakav osip koji je trajao tjednima i nikad nisu ustanovili od cega.
navodno nije bio alergijski.
mene je frka jagoda, pa mu ih ne dam. Mislim da necu ovo ljeto.
Al iz nekog nerazjasnjenog razloga frka me je i naranci. I meda. To mu isto jos nisam dala (tj. dala sam mu da lizne).
hrenovke i pastete, mesni dorucci i ostala takva sr*** i nisu bas na jelovniku doma, tako da to nema prilike ni vidjeti. :dunno

ako te frka jagoda (i mene je bilo s liamom, a s kianom ni ne pomisljam na njih), odgodi ih za sljedece ljeto. nis mu nece faliti.
agrumi znaju biti koma za djecu s raznim dermatitisima pa ista stvar: ako ima dobro izbalansiranu prehranu - nece mu faliti. no uvijek mu mozes probati dati komadic pa vidjeti. nisu oni bas neki teski alergeni da bi to bio problem.
med....da, ima nas vise takvih. liam ga je dobio s oko 3 godine. kian niti da bi.

kao sto rekoh u prijasnjem postu: ima vremena. ;)

25 svi 2008, 22:58

nigdi ne kasnis...
moja ima 3 god i 5 mj. jagode samo pomirise... jednostavno ih ne zeli....
med ne jede....
tu i tamo je jela smoki - bilo emmalo trta ali niej bilo alergije.
Tek unazad nekoliko mjeseci primjetili smo alrgijsku reakciju na zglobu ruke. Dr je rekal da je od neke hrane. Sumnjive namirnice smo izbacili (ujkljucujuci i cokoladu) ali osip je jos ponekad tu - mozda znoj.
Pastet nije jela do 3 godine, ne jede ih ni sada osim one Argetine od tune i to rijetko, rijetko kad bas nista drugo nece.
OD agruma posise samo sok pa mi je lakse to iscjedit u svjezi sok - tako popije.
Grah jos nije jela, hrenovke ne dam, lubenicu provala sa svoje dvije godine bez ikakvih reakcija.
ZAsto ti sve ovo spominjem? jer je sa 8 mj. imala ekcem ramena... poslije alergijsku reakciju na ruci. Nitko od nas u obitelji nije alergican..
neke stvari ni sama nece pa joj ni ne nudim. Pokusavam davati puni obrok znaci i meso i povrce - sezonski tako da mislim da joj ne fali ....
mseka je maloj rano pocela davati susene brusnice - mojoj se to jos ne svidja. pa provaj , ponudi pa ces vidit.

25 svi 2008, 23:30

Luka ima pet pa jos nije jeo ni pistacije ni kikiriki. Pastete jede samo iz kucne radinosti. Grah je probao u vrticu i njime punio djepove, sad vec tete znaju da on jede nesto drugo kad je grah za rucak. Gljive nikad nije probao, cak ni sampinjone.
Citruse smo uveli negdje oko drugog rođendana. Jagode također.
A ja sam sparoge probala s 30, MM neki dan :rolf

26 svi 2008, 01:11

grah jedemo odavno, ne znam tocno od kada. Jagode od ovog proljeca (sad puni 3), gljive ne zeli iako ja stavljam suhe shitake u juhe. Med sam pocela davati s 2,5. Smokice nismo jeli. Kikiriki je jeo nedavno, ja sam ih przila na suhoj tavi i polila s par kapi soja sosa. Kod nas niko u obitelji nije imao alergije pa sam tu malo lezernija. Ipak, cekala sam 2 i 2,5 godine, ili 3g za neke namirnice. Ima toliko toga sto se moze dati bez rizika.

26 svi 2008, 08:17

od svega nabrojanog, mislim da mu možeš davati voće. ako imaš otpor prema jagodama (uzgojenim), pokušaj najprije sa šumskim. lubenice za početak davaj iz sredine, ali tu pričekaj domaće, neretvanske ili ravnokotarske.
što se kikirikija i pistacija tiče, mišljenja su podijeljena. djeca do tri godine bi ih trebala izbjegavati više zbog mogućnosti da se zagrcnu (zahliknu, kako vi kažete), a sama alergijska reakcija na njih je moguća i sa 30 godina jednako kao i s jednom godinom.
grah - misliš na suhi grah? pričekaj do kraja ljeta tj. jeseni kad će biti ovogodišnjeg
med je moja probala tek nedavno, dakle, između 2 i 2,5 godine. bez nekog valjanog razloga. ništa ne sladim, a dati joj sam med iz žlice mi je bez veze

i gljive - vječiti kamen spoticanja :)
preporuke o ne konzumiranja gljiva do 12. godine se odnose na divlje, šumske gljive i to mi je OK. Pejićka spominje da se shiitake mogu s 4 (ili tri? :da?).
ja bih stvarno molila da netko, bilo tko, stavi linkove na tekstove gdje se spominje zašto se ne smiju jesti gljive do 12. godine - znači, stručne tekstove, stručna objašnjenja, a ne mišljenja s drugih foruma.
svojevremeno mi je to bila opsesija i danima sam tražila ikakav podatak o tome - ništa nisam našla što bi stručno potkrijepilo tvrdnje o nekonzumiranju gljiva. tražila sam koji je to enzim koji se magično stvori u organizmu, po jednima, s 3 godine, po drugima, s 12 godina. nigdje ništa :dunno

26 svi 2008, 10:47

Ja ti nemam nikakav link, meni je to pedijatrica naglasila (i inace je dosta stroga sto se tice nekih namirnica, sto mi se jako svidja) pa se toga i drzim. Isto tako mi je spomenula secer, tj. smeđi da nije dobar za malu djecu i preporucila upotrebu grožđanog secera. :dunno

26 svi 2008, 10:55

e vidiš, Rima, meni je moja pedijatrica rekla da gljive može već nakon drugog rođendana
zato ja i tražim linkove da mi to stručno potkrijepe

26 svi 2008, 11:14

i ja čekam naziv tog famoznog proteina i njegovog enzima. što se gljiva tiče.

ne vidim u čemu bi grožđani šećer bio bolji od smeđeg (osim za maratonce). grožđani puno brže ulazi u krv i ima veći glikemijski indeks.

26 svi 2008, 11:48

jedno pitanje: zasto cekati sa uvodjenjem lubenica i dinja? ako se ne varam, oni su u istoj porodici sa bundevastim (kako se veli strucno?) vocem i povrcem, a tikvice i bundeve su meni preporucene na samom vrhu kod uvodjenja dohrane. tj. nakon mrkve, su tikvice i bundeve bile slijedece povrce koje sam ja davala djeci?

26 svi 2008, 11:52

kora im je porozna pa pesticidi i kojekakve kemije s kojima se spricaju udju kroz koru u voce. ali ako dajes samu sredinu (kao sto im se uvijek i daje ;) ) mislim da nema straha.

26 svi 2008, 11:57

fala :mah

26 svi 2008, 12:22

moj ima tri godine.
jagode je probao proslo ljeto, imao je pune dvije.
citruse je poceo jesti s punih godinu dana.
med sam mu prvi puta dala tek nedavno.
kikiriki, smoki, cips.... nije NIKADA stavio u usta. od grickalica dobije tek stapice i perece.
gljive - nikada.
suhomesnate proizvode - nikada. zao mi je sto nece ni domacu sunku / prsut, pancetu, slaninu ... jer bih mu to dala ponekad. ali parizere, salame i slicne stvari od mene nece dobiti nikada.
hrenovke - nikada.
pasteta - sacuvajmeboze.
vocne jogurte je poceo jesti s nekih dvije i pol.
grah sam mu dala cini mi se s neke dvije godine prvi puta, ne sjecam se, mozda i ranije. ali blag, bez suhog mesa. zaprsku ne stavljam nikada niti nama.
kupovne sokove, tipa juicevi i sl. - tek nedavno i to tako da mu stavim prst takvog soka i dolijem vodu u casu. a i to dobije jednom u sto godina.
ja mislim, swenki, da ti ides skroz ok tempom :proljece

26 svi 2008, 12:25

zao mi je sto nece ni domacu sunku / prsut, pancetu, slaninu ... jer bih mu to dala ponekad

jel' to on neće jesti (odbija) ili mu ne daješ?
mi imamo domaću, našu, pancetu i ema ju obožava

26 svi 2008, 12:32

ma dala bih mu i dajem mu, ali nece :(
opcenito je tezak za jelo.

26 svi 2008, 15:46

Nije ni moj htio ni prismrditi bilo kakvoj domacoj sunki, prsutu, nije ga zanimalo i tocka. Do proslog ljeta kad je imao 3 godine i 8 mjeseci.
Swenki, super ste, sve je u najboljem redu, nije ni moj jeo sve nabrojano s 2. godine (osim lubenica, te je tamanio na moru s 1,5 godinom) i grah oko 2. rodjendana.
Sparoge je domace probao jednom, reagirao osipom, i nikad vise.
Gljive mu ne dajem.

26 svi 2008, 15:54

thx, cure :)

27 svi 2008, 08:02

I ja dosla zamoliti:
ja bih stvarno molila da netko, bilo tko, stavi linkove na tekstove gdje se spominje zašto se ne smiju jesti gljive do 12. godine - znači, stručne tekstove, stručna objašnjenja, a ne mišljenja s drugih foruma.
svojevremeno mi je to bila opsesija i danima sam tražila ikakav podatak o tome - ništa nisam našla što bi stručno potkrijepilo tvrdnje o nekonzumiranju gljiva. tražila sam koji je to enzim koji se magično stvori u organizmu, po jednima, s 3 godine, po drugima, s 12 godina. nigdje ništa

Jer sama nisam nista nasla.

27 svi 2008, 08:12

a u čemu je problem sa šparogama? :oops: ja sam ih neki dan dala (još nema 2 g. i sve ok).

jagode isto probao neki dan, sve ok, lubenicu je liznuo prošle godine, ali ove će vjerojatno tamanit jer obožava voće. gljive je rekla moja pedijatrica da ne dajemo zbog spora i tako nečega zbog čega su teško probavljive, nije spominjala enzime :dunno

od grickalica dobije čipsić jedan, običan slani bez paprika i koječega i onda ga razvlači sat vremena, ali ga obožava pa se trudimo ne imat doma. suhomesnato, jede domaću šunku i pancetu i o-bo-ža-va ih, mogao bi ih jesti svaki dan. ponekad bi se odmorio s paštom :mrgreen: , a smokiće i to nije probao. paštete i to suhomesnato ni mi ne jedemo pa ni on :dunno

i ja sam se jako bojala jagoda i citrusa, ali sve je ispalo super. e, da, grah je probao prije tri tjedna i stalno bi ga jeo. ali skuhala ga moja mama, ono tri vode prije i bez zaprške.

27 svi 2008, 10:40

od grickalica dobije čipsić jedan, običan slani bez paprika i koječega i onda ga razvlači sat vremena,

:rolf
o jadna nasa djeca. moji dobiju tu i tamo neke organske od kukuruza u kojima nema ama bas nista, a cak su i fini.

27 svi 2008, 10:44

Za gljive još nisam čula da se daju tako kasno
Moja doktorica je rekla nakon 2. g. bez problema (na našem meniju su uglavnom šampinjoni i bukovače)
Med je isto išao nakon 2 godine, kod najstarije i par mjeseci ranije, ali prvenstveno iz medicinskih razloga i kupovala sam posebni dječji za jačanje imuniteta. S obzirom da se u našoj kući inaće zimi tamani med i to smo vrlo brzo apsolvirali.
Grah je išao oko 2. godine.
Domaće suhomesanato uglavnom nakon 2. godine, ali opet najstarija je to poćela i ranije kradeći dedi sa stola domaći špek i još uvijek je luda za jakim okusima, a pršut joj je omiljena hrana (išli smo kod frendova u goste - imala je tada 4 g.- i gospodična je izjavila kak je sretna što idemo tamo jer tamo ima fine salame i čim smo došli navalila je na pršut - zna djete šta valja :naughty )
U principu im ništa ne branim, ali niti ne kupujem, niti ne držimo doma čips, smoki i ostale grickalice (osim čokolade i ponekad keksa), doma se uglavnom pije voda i razblaženi sokovi)
jagode jedu od 3, prije nisu ni htjeli, agrume u principu ne vole osim kao sokove i to im radim od 1,5 g., kikiriki mislim da nisu nigdje ni jeli, paštetu kad mama napravi od četri vrste mesa :naughty , ponekad i kupimo, ali Zdenka sir im je omiljen tako da od kupovnih namaza imamo Zdenku i maslac

27 svi 2008, 10:50

Ni moja Pia ne jede skoro ništa od ovoga za što se Swenovamama pita treba li dati svom malenom. Jagode sam joj dala da lizne, ne voli, gljive nisam niti pokušavala zbog iste ove informacije koju sve imamo pa i ja čekam potvrdu jer ni ja nisam uspjela naći stručno mišljenje zašto ne davati gljive. Lubenice i dinje također neće, šparoge neće, grah neće....itd.itd. Grickalice bi, ali ja ne dam, tu i tamo popustim pred štapićima i eventualno krokijem ako neko drugo dijete jede pa joj onda ne branim. Ostale ne dolaze u obzir. Šunkice, pancete, pršuta voli, ali ono što mi je drago ne voli hrenovke, paštete i kojekakve poli salame. Pokušale su joj bake ponuditi ali ona neće.
E da, med sam joj počela davati ove zime i bilo je sve u redu, jako ga voli. Njime joj uglavnom sladim čaj, a nekad i sama zatraži žličicu meda.

27 svi 2008, 14:43

Sparoge su izuzetno jaki diuretik, pogotovo divlje.

27 svi 2008, 15:22

prijavljujem da sam mu jucer dala jednu domacu, iz vrta, nespricanu i organski uzgojenu, jagodu. Slasno ju je pojeo i vikao vos, vos (jos, jos), fino i to. Danas ce dobit jos koju.

27 svi 2008, 16:17

opa, ohrabrila si se. :5
Odgovori