Switch to full style
O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Parmezan, za i protiv

02 stu 2008, 16:53

Zanima me jel Zmaj, sa svoje nepune 2 godine, premal za jest sir parmezan? Čula san od više ljudi iz svoje okoline da ga daju svojoj djeci, naribanog na čistoj riži, jer da je jaaako zdrav za kalcij i kosti. Šta mislite?

Re: Parmezan, za i protiv

02 stu 2008, 19:45

ja sam ga bongu počela davati kada je navršio godinu dana. punomasan je i bogat kalcijem. davala sam mu ga naribanoga na jelo, a sad mu ga znam dati onako komadić u ruku, pa ga on gricka i fini mu je.

02 stu 2008, 21:01

nije premali nikako. važno da mu ga nitko ne da na žlicu, suhog.
je, bogat je kalcijem, ali nema šanse da ga pojede toliko da mu to postane bitan izvor kalcija, a velike količine nisu preporučene jer je stvarno jako masan. a i sadrži dosta soli. znači, da, može i svakodnevno samo umjereno.
najbolja mu je osobina ta što ga djeca vole pa ako neko jelo izbjegavaju, često je dovoljno naribati parmezana preko i tako popraviti okus.

02 stu 2008, 23:17

Super, onda znači može! Zmaj obožava sir, svakakvi, al na periode (i mladi, i sir vulgaris, i mazivi tipa Zdenka, sve...), pa se nadan da će i parmezan volit. Sviđa mi se ovo kamufliranje hrane s parmezanom jer Zmaj zna nekad bit užasno tvrdoglav oko hranjenja pa bi ga, ako ga zavoli, mogla ovako privariti. ;)
Fala!

03 stu 2008, 10:17

Hm, mislim da parmezan itekako može biti i jedini izvor kalcija. 10 g sadrži 116mg kalcija, dok 100 ml mlijeka sadrži 120 mg.
Znači da jedna mala žličica parmezana zamjenjuje decilitar mlijeka :dunno

03 stu 2008, 10:46

koliko kolesterola sadrži 55g parmezana?

03 stu 2008, 10:48

Pričam o kalciju, ne o masnoći.

03 stu 2008, 11:09

a ja sam mislila da pričamo o parmezanu kao jedinom izvoru kalcija. ;)

03 stu 2008, 11:10

Da o tome pričam. teoretski...

06 stu 2008, 13:34

pa ako neko jelo izbjegavaju, često je dovoljno naribati parmezana preko i tako popraviti okus.

O da, kod nas ono kaj nikak ne prolazi uz parmezan može :naughty
mala ga obožava,no ona voli i sve drugo mliječno ,favoriti su Mozzarela i jogurt ,mlijeko sve manje gotovo da i neće.

07 stu 2008, 19:33

i kod nas takodjer :)
parmezan moze u sve i na sve i carobna je formula kada ne zeli pojesti ono sto mu je u tanjuru. sta god to bilo. :roll:
Odgovori