Switch to full style
O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

alnatura vs bio&bio vs .... ?!?

14 svi 2009, 20:51

naslov sve govori. kome više vjerujete?

eto, neki dan sam naručila od tate koji je išao onuda da mi kupi lanene sjemenke u bio i imam što vidjeti.

made in china!!!!!!

alnaturne su, navodno, proizvedene u njemačkoj....a to je samo jedna od namirnica koje koristimo i za koje nisam više sigurna što je bolje.

ja sve više kupujem alnaturino :dunno
kako vi?

Re: alnatura vs bio&bio vs .... ?!?

14 svi 2009, 20:57

Ma daaaaaaaaaaaj! Užas, ja sam na tu Kinu alergična! Ja sam baš neki dan isto uzela neke žitarice, piše da je porijeklo Italija! Pa, ne znam, očito mogu napisati što hoće! Voljela bih znati da se to kontrolira...

14 svi 2009, 21:34

ja ne znam za bio&bio, ali mi u blizini imamo mali dućan zdrave hrane i tete koje su tamo radile prije su bile sjajne, ove nove ne znam tako dobro.
i uvijek bi nam rekle za nešto da ne uzimamo. tako da je moguće da nije sve tako bio u bio dućanima :dunno

za alnaturino suho voće znam da je bez sumpora i to je super, ali za drugo niš ne znam.

ma čuj, razmišljala sam malo, ubit ćemo se od tog premetanja po glavi što je bolje ili ne, možda neke stvari jednostavno prihvatit tako da si uzela najbolje od ponuđenoga :dunno

14 svi 2009, 21:43

ma čuj, razmišljala sam malo, ubit ćemo se od tog premetanja po glavi što je bolje ili ne, možda neke stvari jednostavno prihvatit tako da si uzela najbolje od ponuđenoga

da, tako se i ja uhvatim da razmišljam, ali onda me crvići sumnje izgrizu do besvjesti...hoću pomoći djetetu, ili sebi, mislim na zdravlje, a onda sve zeznem kupivši nešto što bi trebalo biti zdravo, ali je zapravo živi otrov.... :/

passata u boci kupljena u x dućanu od podravke je načinjena od rajčica iz italije :roll: , alnaturin paradajz u boci je od paradajza iz njemačke, mislim...tako bar piše....

i tako.... :jadnimi

14 svi 2009, 21:58

Ja ne kuzim zasto ne bi u Njemackoj, Italiji pa i Kini netko proizvodio organsku hranu :dunno .
Svi bi mi radije uvijek uzeli domace bio, s certifikatom po mogucnosti, ali kad nema - sta cemo onda?
U Gardenu je vecina svijezeg povrca i voca uvoz iz Italije. Ja to zaista ne vidim kao problem i vjerujem tom certifikatu. Ono sto me zalosti je da u Hrvatskoj nema takvog voca/povrca s bio certifikatom. I u Sloveniji ima toga nesto malo, u svakom slucaju premalo.
Ja imam lokalca koji ima ruzne bio mrkve i pisljive jabuke i zelenu blitvu... ali on certifikata nema niti prodaje po ducanima. Ne znam koja je procedura da se takav certifikat kod nas dobije no sumnjam da je jednostavna, inace bi ih bilo vise pored Severa i Mavrovica.

Osobno proizvodima u Bio&Bio ducanima vjerujem jer godinama pratim rad njihovih osnivaca/pokretaca i oni zaista nisu ljudi koji bi se poveli za zasluskom, a ljudima prodavali maglu.

14 svi 2009, 22:22

ja proizvođačima paradajza iz italije ne vjerujem. tamo mi je rodbina. ukratko.

a što se kine tiče, moj antagonizam po pitanju bilo kakvih proizvoda je prevelik. tamo mi kuma svako malo ide poslužbenoj dužnosti pa i od tamo mi je poznato stanje stvari po pitanju kontrole.

najviše vjerujem njemcima, ali nemam zato opravdano povjerenje, nego po principu gornje navedene eliminacije.

od kuda bi ti tanja najradije kupila bocu paradajza?
ili paket lanenih sjemenki? uzela bi radije vrečicu iz njemačke ili kine?
samo sam to pitala :dunno

14 svi 2009, 22:30

Ja nemam takvih predrasuda prema drzavi podrijetla bilo cega. Ili vjerujes certifikatu ili ne. Ne znam tko stavlja certifikat na njemacki proizvod a tko na talijanski, ali sta ako je recimo ista institucija :dunno . Za sebe mogu reci da vjerujem vlastnicima Bio&Bio da u svojim ducanima ne bi prodavali lazne bio proizvode.

14 svi 2009, 22:42

gledala sam nedavno neki dokumentarac o proizvodnji raznih proizvoda u Kini koji idu na europsko trziste, i trebali bi se proizvoditi po europskim standardima. gdje god se moglo ustediti, ustedilo se krseci gotovo sva pravila proizvodnje. razni materijali zamijenjeni jeftinijim toksicnim, nacin obrade s kojekakvim kemikalijama umjesto tehnoloski naprednijeg i skupljeg... i to tako lukavo izvedeno da su neki trgovacki lanci cak bili u zabludi i nisu znali da se to tako radi.
zato ne vjerujem nicemu sto ima porijeklo iz Kine. kosa mi se dize na glavi kad vidim da se u kineskim ducanima kupuju igracke i robica za djecu, cak bebe. pa tako ne vjerujem ni u bio uzgoj u Kini.
njemackoj i talijanskoj robi bi dala jednaku prednost, prema njima nema predrasuda, a prema kineskim nazalost imam

15 svi 2009, 02:01

tanjabb je napisao/la:Ja ne kuzim zasto ne bi u Njemackoj, Italiji pa i Kini netko proizvodio organsku hranu :dunno .
Svi bi mi radije uvijek uzeli domace bio, s certifikatom po mogucnosti, ali kad nema - sta cemo onda?
U Gardenu je vecina svijezeg povrca i voca uvoz iz Italije. Ja to zaista ne vidim kao problem i vjerujem tom certifikatu. Ono sto me zalosti je da u Hrvatskoj nema takvog voca/povrca s bio certifikatom. I u Sloveniji ima toga nesto malo, u svakom slucaju premalo.
Ja imam lokalca koji ima ruzne bio mrkve i pisljive jabuke i zelenu blitvu... ali on certifikata nema niti prodaje po ducanima. Ne znam koja je procedura da se takav certifikat kod nas dobije no sumnjam da je jednostavna, inace bi ih bilo vise pored Severa i Mavrovica.

Osobno proizvodima u Bio&Bio ducanima vjerujem jer godinama pratim rad njihovih osnivaca/pokretaca i oni zaista nisu ljudi koji bi se poveli za zasluskom, a ljudima prodavali maglu.

meni najlakše citirati tanju :)
iako, prije par godina sam ispunjavala jednu anketu za curu koja je radila doktorat u Italiji o bio proizvodima i ona sama je rekla da često ono što ima oznaku bio i nije baš tako bio (bar ne to iz Italije - obilazili su proizvođače, kontrolne službe itd.)

ja, na primjer, ako ćemo konkretno, u bio&bio najprije gledam ima li domaćeg orza jer mi je puno ukusniji nego kineski, crvena leća mi je najbolja iz Turske, kao i suhe marelice...ali sve više uzimam alnatura proizvode da ne moram ići u dva dućana već sve obavim u jednome (iako sam jučer bila i u jednom i u drugom, u bio&bio sam uzela tofu i neke stvari koje DM nema)

15 svi 2009, 12:32

Baš sam danas bila i u jednom i drugom dućanu! I ja volim vidjeti naše, ali kad pogledaš s druge strane tko može biti siguran da je naše provjereno, a ovo uvozno bi trebalo biti pregledano i u proizvodnji i prilikom uvoza. A, ima tu svega, i na Alnaturinom prosu piše Made in China! Sreća naletila sam na Severove žitarice u DM, pa uzela to! Na kraju krajeva, sva je riža uvozna!

15 svi 2009, 14:46

Ima paradajz umak u Bio&Bio i domaci, vidjela ga ja danas.

15 svi 2009, 15:53

Ja se priklanjam Bio&Bio.I žao mi što nema u zapadnom dijelu ZG nešto bližih dučana :protest . Do sada se kod njih nisam u ništa razočarala. I uvijek sam sklonija uzeti nešto naše ili evropsko nego Kinesko pa i američko, australsko...Ne znam zašto :dunno
Možda zato što su mi ovi nekak bliži i čisto psihički mi se čini bolje.
Posebno u kineske sam se uspjela uvjeriti da su barem na našem tržištu dosta nekvalitetne stvari ali i opet nekad nešto njihovo kupim.

15 svi 2009, 18:55

evo bila danas opet...mislim ne po sjemenje :mrgreen: , ne jedemo ga baš toliko, nego iz drugih razloga.
danas sam na alnaturinim vrečicama sa lanom vidjela da je iz argentine (nova pošiljka) a na sezamovim da je iz ugande.

na severovim vrečicama - griz od pira - piše da je, naravno, hrvatsko.

eh sad tu opet moja dilema. moja mama je nedavno bila kod njih i pitala da gdje je griz od pira jer ga već mjesecima nije bilo kod nas u zg dm-ovima. i onda joj je žena žalosno odgovorila, da je to jako teško prosijavati i da ona jednostavno ne stigne više, da će se javiti ako će ga opet distribuirati u takvom obliku.

i eno ga....u 4! dm-a osvanule vreće sa grizom od pira.

( ja sam probala i kunem se da ga je teško prosijavati za griz...treba vreeeeemena )

tanjabb, koliko košta ta boca hrvatske buteljirane :mrgreen: rajčice u bio&bio?

apropo rajčica iz italije, iako maltene skup sa maslinovim uljem, njihov zaštitni znak, tamo se stalno događaju neke afere po pitanju jednog i drugog, posebno sa bocama paradajza (znači ne samo tetrapacima i konzervama nego i bocama) , i moji koji su tamo su rekli da im se sve tamo po pitanju paradajza gadi, pa onda uzgajaju već godinama na gruntu.

15 svi 2009, 20:52

Ne znam jel off, al, jel tko uzimao u Zrna, kod Nanićke proizvode?

15 svi 2009, 22:25

ja kod nje kupujem zrnetu, ostalo je preskupo

inače, pristajem vjerovati certifikatu da je nešto bio. inače ne znam kak bi živjela. porijeklo mi nije toliko važno akonije hrvatsko.

ono što me živcira je kad se odlučim odreći preeefinih alnatura maslina jer su grčke i sama sebe opomenem šta kupujem grčke masline, a svojih imamo i kupim sljedeći put zvijezda ili podravka, ne sjećam se više, e da bi kupila hrvatske, a kad tamo...porijeklo ploda: grčka :roll:

28 svi 2009, 12:32

Danas sam na jednom predavanju slusala o organskom uzgoju u Kini. navodno se radi o izuzetno kvalitetnom uzgoju na tlu prepunom humusa, gdje cak nema ni prevoznih sredstava, a sve kontroliraju certifikatorske kuce iz Europe.

29 svi 2009, 17:12

Dobra vijest, al ja kad vidim made in china, zlo mi je, ne mogu si pomoći...
Malo ću off, uzimala povrće u Zrnu, oduševljena!!!!

29 svi 2009, 22:52

ja sam skužila da pretjerujem oko "made in china" fenomena kad sam htjela kupiti chinese noodles - po navici pogledam natpis na vrećici i naravno, piše da je iz kine, a ja automatski pomislim - shit, sad neću kupiti :bonk

29 svi 2009, 23:28

anlan je napisao/la:ja sam skužila da pretjerujem oko "made in china" fenomena kad sam htjela kupiti chinese noodles - po navici pogledam natpis na vrećici i naravno, piše da je iz kine, a ja automatski pomislim - shit, sad neću kupiti :bonk

:rolf :rolf

tak je i MM sav sretan došo iz bio&bio s tamarijem i kaže: čuj, to je stvarno iz Japana. nije iz Kine :lol :sumo

04 lip 2009, 14:45

nevjerojatno je koliko je dobro odradjena ta akcija nepovjerenja u kinesko. Sukus je da dans ne vjerujemo nicemu sto je iz Kine, premda nema logike jer vecina danasnjih proizvodjaca sa zapada trose proizvodne pogone i radnu snagu i u Kini.

18 lis 2009, 17:05

ja sam pak čula da je u Njemačkoj (emisija na njem. tel.) birokracija oko tih certifikata postala tolika, da se uzgajivači skoro pa ne stignu baviti svojim poslom, te da certifikatori prilikom certificiranja samo uzimaju dokumentaciju a ne rade uzorke, tako da ti u posljednje vrijeme da dobiješ certifikat (a certificirani dobiju naravno i neku lovu iz raznih fondova) dovoljno sredit svu tu papirologiju, a za hranu nikog nije više ni briga.

18 lis 2009, 21:26

Anlan :rolf :klanja
Odgovori