O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
28 kol 2009, 10:02
Pročitala sam da bebe na adaptiranom ranije počinju sa dohranom,znači negdje sa 5 mj.Šta vi mislite?
28 kol 2009, 10:27
gdje si to pročitala i koje je objašnjenje za raniji početak dohrane?
samo ukratko - početak dohrane ne ovisi o tome koje mlijeko dijete pije već o zrelosti probavnog sustava i spremnosti djeteta. preporučam pročitati Brošuru o dohrani i pogledati malo po ovom pdf-u, ima dosta o počecima - Prva mrkvica, na primjer
08 pro 2009, 12:28
Moj maleni je pio Aptamil, i počeli smo sa voćem kada je imao 4,5 mj. Prihvatio je dohranu super.
08 pro 2009, 12:32
dohrana se prema preporukama svjetske zdravstvene organizacije zapocinje s napunjenih 6 mjeseci zivota, nevezano za to je li dijete na majcinom ili adaptiranom mlijeku. jedina iznimka su posebni slucajevi koji s ranijom dohranom krecu iz medicinskih razloga.
sve ostalo odluka je roditelja, uglavnom majki, koje nazalost ili nisu dovoljno informirane, ili su nestrpljive, ili su naprosto pod utjecajem majki, svekrva, strina i tetki... koje su nas, svoju djecu, hranile telecom juhicom s navrsena 4 mjeseca i "vidis kako vam nije nista".
15 pro 2009, 06:47
i ja sam se naslusala toga kako nam nije nista a znam jako puno ljudi koji imaju problema sa probavom, gastrisitis, a cini mi se da svaka treca osoba koju znam nema zucnu kesu
mozda grijesim ali mozda ima nesto u tome sto smo jeli grah sa 4 mjeseca
15 pro 2009, 09:47
mamashnita od noje je napisao/la:sve ostalo odluka je roditelja, uglavnom majki, koje nazalost ili nisu dovoljno informirane, ili su nestrpljive, ili su naprosto pod utjecajem majki, svekrva, strina i tetki... koje su nas, svoju djecu, hranile telecom juhicom s navrsena 4 mjeseca i "vidis kako vam nije nista".
Kratkoročno, majka je sretna jer dijete papa, dijete je sretno jer ne osjeća glad. Dugoročno, ode želudac.
I onda bebača tam kad ima 5 ili 6 banki boli želudac, što kaže ela sami gastritisi i karcinomi.
15 pro 2009, 10:08
I ja sam za dohranu nakon 6 mjeseci, ali - svaliti sve gastritise, karcinome, odrstranjene žučne vrećice i druge probleme na raniji početak dohrane mi je malo previše ekstrema.

Ipak mislim da tu i mnoge godine prehrane čine mnogo više štete i lošeg utjecaja nego to ranije kretanje s dohranom.
15 pro 2009, 10:32
Ne samo ekstremno nego i sasvim nedokazivo.
Može se dogoditi da današnje generacije završe sa još večim
postotkom svega toga, nedaj Bože.
Dohrana nakon šest mjeseci, bez obzira na vrstu mlijeka
Ali iz jedinog razloga što do tada bebi ništa drugo nije potrebno
osim mlijeka.