O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
31 kol 2009, 11:45
Kopiram svoj post s drugog foruma jer me i vasa misljenja zanimaju, a ovo me bas muci.
Malac jede vrlo raznoliko, ali, prema mojim ocekivanjima, u mikro kolicinama (osim iznimno), osobito rucak.
Cini mi se da bi to moglo biti zbog toga sto cesto doji, ako ga i ne zasiti skroz (kad u prolazu potegne par puta da utazi zedj), dojenje ipak (mozda) remeti apetit.
Zanima me, da li mu ograniciti dojenje kako bi bolje pojeo ostale namirnice, ili ga pustiti da sam dozira i bacati skuhano?
Moze li mu jos uvijek dojenje zamjenjivati dio nutrijenata koje bi dobio iz hrane (mozda, vjerojatno) da toliko ne cica?
Znam da ukidanje nekog od podoja nije garancija da bi poceo vise jesti, ali ne mogu a da se ne pitam.
Prosjecan dan nam izgleda ovako:
budjenje - cica
nakon sat vremena dorucak - zitarica i voce (kolicina, kako kad, najcesce sam zadovoljna koliko pojede)
prva siesta - cica prije i poslije spavanja
marenda - voce ili povrce, sirovo (kako kad, najcesce dobro pojede)
rucak - zitarica i povrce ili povrce i meso, riba ili mahunarke (najcesce jadna kolicina)
popodnevna siesta - cica prije i poslije
marenda - jogurt, jogurt i voce, jogurt i zitarica, zitarica i voce, ...
vecera - gris, palenta, zitne pahuljice na zobenom mlijeku, tjestenina s nekim povrcem, ... (najcesce jadna kolicina)
prije spavanja - cica
Izmedju jos nebrojeno puta cica, sto zbog zedji (iako popije i vode i nakon rucka dobije malo vocnog soka razrijedjenog vodom) sto za utjehu... kad bih morala izbacivati neki od podoja, ne bih znala koji, niti imam koji bih htjela izbaciti.
31 kol 2009, 11:53
ako normalno napreduje bolje se ne zamarati.
kod skoro isključivog dojenja većeg djeteta prvo će doći do deficita u potrebnim kalorijama nego u gradivnim i zaštitnim nutrijentima. u majčinom mlijeku ima svega, no velikima bi moglo pofaliti energije (šećera i masti). ako to kod vas nije slučaj, ne zamaraj se.
31 kol 2009, 11:56
i da, možeš li odokativno procijeniti količinu mlijeka koju uzme u 24 sata?
broj podoja i učestalost podoja nije neki pokazatelj.
31 kol 2009, 11:57
MZ malo sam zaboravila koliko su moji jeli s godinu dana ali čini mi se da su bili tu negdje. U tom razdoblju mislim da je važnija raznolikost nego količina. Sama kažeš da još ne želiš izbacivati podoje, ali ako kreneš s smanjivanjem, ja bih počela s podojima nakon spavanja.
31 kol 2009, 11:58
Po meni je 11 obroka previše.
Ja bi izbacila jutarnju "marendu", pa
bi ti onda najvjerojatnije pojeo normalan ručak
31 kol 2009, 11:59
mislim kao i eli, a na svoje dvojbe si najbolje sama odgovorila
kad bih morala izbacivati neki od podoja, ne bih znala koji, niti imam koji bih htjela izbaciti.
kako i sama kažeš, on jede mikro-količine (po tvome), ali jede raznoliko i to je bitno. od pet krutih obroka, kod dva si stavila napomenu da si zadovoljna, s dva da su jadna. kako pojede popodnevnu marendu - jogurt s voćem ili žitaricama?
31 kol 2009, 12:07
Ina, najcesce je sam jogurt ili sa zlicom-dvije zitnih pahuljica ili par komadica voca.
Sam jogurt pojede najcesce cijeli, s necim, pola do 2/3.
Eli, ne fali mu energije, niposto.
Ali mrsav je. I dugacak.
Za kolicinu mlijeka, nemam pojma. Ne zamaram se time jer mu dozvolim da visi na cici koliko mu treba, kad se odmice tijekom podoja, usta su mu puna, makne se kad je zadovoljan (a podoji ne traju predugo, do 10ak minuta), cujem ga da guta.
Zadnja izmjena:
MjesecevaZraka; 31 kol 2009, 12:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
31 kol 2009, 12:09
za nas u toj dobi su ove tvoje količine maxi, onda znaš koliko su bile naše
ja se nisam odlučila na ograničavanje dojenja, iz ove perspektive mislim da nisam pogriješila,
edit: inače kod nas je ručak uvijek bio taj koji je predvodio u količini, sve ostalo je bilo zanemarivo
Zadnja izmjena:
lastavica; 31 kol 2009, 12:12; ukupno mijenjano 3 put/a.
31 kol 2009, 12:09
najbitnije je da se super ponaša

, no tako aktivnog nejelca treba kontrolirati da ne bi krenuo sa padom težine ili stagnacijom. nema veze koliko dobiva, bitno je da pomalo dobiva i u težini.
31 kol 2009, 12:13
Iina, probala sam mu ne dati to voce koje ga drzi da prebrodi vrijeme do rucka, ali bez toga mi se cini da onda zica seku njeno voce ili stogod ona pojede do rucka.
Inace, razmak izmedju obroka mu je najcesce 3 sata, ponekad nesto ispod toga (izmedju rucka i marende npr.).
31 kol 2009, 12:17
MZ naš J. je takav, dugačak i tanak, od milja ga zovemo pauk

. Nikad nije jeo velike količine ali jede sve i raspoređeno na sve obroke. Dr. se ne zabrinjava, on raste normalno, aktivan je i živahan. Samo da ti kažem da mu moram sve hlače dati sužavati kod krojačice jer ih inače ne bi mogao nositi. Dojili smo se cca 20 mjeseci, prestalo spontano, nakon toga nije jeo ništa više nego prije.
04 ruj 2009, 12:35
Meni se cini da si sama sebi dala odgovor. Cini mi se da jede raznoliko, ne odbija hranu generalno, i ima krutih obroka koje kazes kolicinski dobro pojede. Ja bi se brinula u slucaju da vecinu hrane odbija ili da nema niti jedan kruti obrok koji je kolicinski potpun. A to sto je Kai dugacak i mrsav, pa takav je od rodenja, to mu je grada. Meni pedijatrica svaki put napomene da je sasvim normalno sto je nas prirast nekih 10% manji (iako, istina na zadnjem pregledu se vidi u krivulji rasta skok). To je posebno vidljivo u omjeru visina-tezina, kao i kod tvog decka.