Eto da i ja napišem svoje iskustvo...
Prvo da naglasim, imam iznimno male grudi, i ne pretjerujem, više ih nema nego ima
Nemoram ni navoditi da još uvijek osjećam komplekse zbog njih (iako imam 29 godina i već sam to trebala "prerasti").
Kada sam saznala da sam trudna, prvo što sam se ponadala , je kako će one nekom čarolijom narasti...
To se naravno nije dogodilo. I rekoh, dobro, očito neću imati mlijeka, a šta sad, tu je AD (bila sam jako neupućena oko nepovezanosti MLIJEKO-VELIČINA GRUDI).
Moj mali veliki bebač se rodio 18.12. i odmah nakon poroda stavili su mi ga da cica, što je jedno neopisivo i prekrasno iskustvo. I osjećala sam se istovremeno i sretno i tužno (mlijeka nije bilo ni u tragovima).
Ni drugi ni treći dan ga još nisam imala iako sam masirala ko luda i trudila se.... Naravno i maleni
Nažalost, u bolnici su malom dali AD odmah od samog početka, bez pitanja, tako da nismo niti imali početak kakav je trebao biti. Čim su vidjeli moje grudi, i divljački ih "izmasirali" (nemoram ni reći da sam sve zvijezde vidjela") rekli su; pa vi nemate mlijeka! ( MA DA?!???) te mu nastavili davati AD uz donošenje meni na podoj.
Nešto je izgubio na težini, što su mi odmah nabili na nos - ko da sam ja kriva što mlijeka još nema.....
Srećom, četvrti dan kada smo došli doma mlijeko je polako krenulo. Malo, ali i to mi je puuuunoooo značilo!
Imala sam i neke kvrge, koje sam jedva uspjela razbiti, ali jesam!
Kako mi je povjerenje u sebe bilo prilično poljuljano a i od straha da maleni ne ostane gladan, nastavila sam sa AD-om i kod kuće.
Sada imamo već mjesec dana staža, tokom kojih sam kombinirala AD sa onime što mu uspijevam izdojiti.
Iako su te količine koje izdojim veoma male (max 30 mL kada imam sreće...) svakih 3 sata, ja ih malome dajem svaki puta prije AD-a. Pokušala sam izdajati i češće, ali ne pomaže, pumpam u prazno...
Također ga stavljam na ciku kada god to želi, jer ništa ga drugo nemože smiriti, a nitko sretniji od mene!!!!
Primjećujem da mu zna mlijeko dok cica, curiti niz usne, pa mi to kaže da možda ipak nekako "radim" mlijeka i više nego što sam svjesna. Ali nakon npr 1 h što cica na meni, kada mu dam bočicu, on svejedno željno popapa još bar 90 - 120 mL, ovisno kako kada.
Molim vas vaše savjete, radim li dobro ili što da promijenim??? Ne znam ni sama.
Ovo mi je prvo dijete i nemoram reći koliko sam od svega izgubljena i uplašena.
Samo da naglasim i dvije patronažne sestre koje su bile kod mene su rekle da ću morati davati AD i dalje....
- druga je čak prvo rekla; ma zašto AD, pa veličina nema veze sa mlijekom - ali kada mi ih je pregledala, rekla je - da, morate ipak nastaviti sa AD......