Switch to full style
O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

dojenje dok beba spava

29 srp 2010, 22:01

Ma imam jedno pitanjce. Imam bebu od 3mj. i jako rano je počela spavati cijelu noc. Uredno dobiva na težini. A po danu jako slabo spava(po pola sata) pa mi je i dargo da odrapi noć. Ali sam stalno u nedoumici oko dojenja noću. Stalno me je strah da će mi se smanjiti produkcija mlijeka zbog toga što ona na jede. Zadnji obrok bude u 8 30 pa spava do 6. Prvo sam se ja dizala po noći i dva puta izdajati ali sam odustala jer sam bila preumorna za to pošto mi po dani nije spavala a uz to je i plakala dosta. Onda sam se izdajala oko ponoći ali to me malo izbediralo jer mi je bilo jako malo mlijeka. A onda se počela buditi po noći i po 2 puta. Sada će me zgromiti mame koje ne spavaju noću,bilo mi je drago što se budi jer sam stalno u strahu da je pothranjena( dobiva 700g mjesečno). PO danu joj dajem šta češće, svaka 2h jer me strah ako ne jede dovoljno po danu, a prespava noć.... E sad-noćas je opet spavala u komadu. Ja sam navila sat u 3 i razmišljala sam da joj dam u snu ili šta. Na kraju sam izdijila malo jednu i drugu jer su bile prepune. Sad razmišljam da joj dam u snu oko ponoći kada i ja idem leći pa neka se ona naspava a i ja u komadu. Znam da sam napisala puno ali strah me da će mi se smanjiti mlijeko a i da mi ne dođe kakva upala. Molim za pomoć. Hvala

Re: dojenje dok beba spava

29 srp 2010, 22:25

sasvim ti lijepo dobiva i razloga za brigu nemaš.
i moja je rano počela prespavljivati noć, ali ja bi je kad bi me sise probudile uzela i u snu stavila. ona je uvijek prihvaćala pa nisam imala problema. probaj tako, puno je jednostavnije od izdajanja. no nemoj si navijati sat, ako te prepunjenost probudi, ok, ako ne, spavaj. najgore je buđenje koje je zadano izvan tijela.
da li će ti se smanjiti količina mlijeka ili pojaviti upale nitko ti ovako ne može reći. neke su žene tome sklonije (kao ja) druge uopće nisu imale problema zbog jedne velike pauze (noćne ili dnevne) i poslije čestih podoja.
meni su ti podoji u snu jako pasali jer bi tako odspavala dvanaestku i nije je trebalo posebno uspavljivati. s tim da po noći nisam dizala za podrigivanje.

30 srp 2010, 12:24

Kužim tvoju brigu, al slažem se s Eli - dok ti ovako fino dobiva pokušaj manje brinuti i koncentriraj se na praćenje stanja.

U biti baš bi potpisala Eli - i za preskakanje izdajalice i za prirodno buđenje (i prištekavanje) ako osjetiš da su ti dojke prepune.

Prati i dalje da li ti fino dobiva na težini, količinski gledano je li popila dovoljno možeš provjeravati po popišanim pelenama (barem 6 do 8 popišanih u 24h), treba redovito kakati (iako sad je već u dobi gdje ne treba nužno svaki dan), po danu je fino često stavljaš - dakle ako ne primijetiš sama neki problem, uživajte.

Pa pokušaj iskoristiti taj san da i ti napuniš baterije. :dada

30 srp 2010, 14:02

Ma pokušavam se opustiti ali mi ide na živce jer svai dan me neka baba pita imam li mlijeka. I savjetuje da dojim dok imam mlijeka jer ne znaš nikada do kada ćeš ga imati. Pa zato pokušavam pohvatati sve zamke da se to ne bi slučajno dogodilo. Bebica ima stolicu po 2-3 puta dnevno, zlatnožute je boje, mokra pelena stalno, ja masiram prsa pri kraju podoja da posiše što više. Paranoju o gubitku mlijeka mi stvara okolina. Ma tko je imao izdajalicu i sat dok je čovječanstvo živjelo u pećini!? Treba slijediti bebine potrebe(ovo sama sebe tješim :/ )

30 srp 2010, 14:35

Je, vjerujem da je teško kad se tako okolina petlja. Čuj generacija naših mama je živjela maltene u uvjerenju da je adaptirano super, a da mlijeko može nestati iz jednog trena u drugi sam tak i bez razloga. Danas se ipak više zna, pa tako i zakon ponude i potražnje (čije nepoštivanje iz neznanja je mnoge "koštalo mlijeka") i još masu drugih stvari.

Ti se stvarno trudiš i pratiš sve, tako da se pokušaj opustiti. Mlijeko ne nestaje sam tak, nestaje ako nema potražnje. Ima mama kojima relativno ran početak duljeg spavanja može raditi probleme, ali ima i mnogih mama kojima je to sasvim ok i dojke se prilagode.

Tko zna što vas još čeka, u neko vrijeme ćete početi dobivati zubiće, možda više neće spavati onda sve u komadu, pa će se prirodno regulirati i da ćete opet nešto i dojiti po noći. S druge strane ako ti ideš kasnije spavati nego malena, ako te to stvarno tišti, možeš joj i tada, prije nego ti legneš, pokušati u snu "uvaliti" dojku pa nešto popije. Tako bi ti se smanjio taj veliki razmak.

A i kak ti je Eli rekla - ako će te buditi prepunjenost dojki, slobodno joj uvali - ukoliko povuče tim bolje, ti ćeš se riješiti prepunjenosti, ona će se malo najesti, nastavit ćete spavati, hormoni mogu dodatno odraditi svoje.

Nije isključivo noćno dojenje bitno za produkciju, bitno je dojenje tijekom svih 24 sata, bitno je da je mama sita i da nije žedna, a i da je odmorena - iskoristi noćni odmor, kad ti ga već po danu bebica ne pruža puno. :dada

03 lis 2010, 17:10

Mene isto zabrinjava to nocno spavanje :/

Helena dosta dugo po noci spava ; po 5-6 sati. A posljednje dvije noci je odspavala skoro 8 sati. Kaj se tice tezine dobila je 2 600 g u prva dva mjeseca, pišanje je ok, ali ne kaka po nekoliko dana otkako je navrsila mjesec dana :dunno Rekla je pedica da to nije nista zabrinjavajuce.

Sinoc je cicala ok 22, i spavala je jutros do 6 :shock, i nije se bas sama probudila, nego sam ju ja stavila na cicu u polusnu...Inace se normalno ponasa, prek dana je relativno zadovoljna i dosta cesto ju dojim (svaka 2-2i pol sata). Navecer ju malo uhvati nervoza pa je malo duze na cici. Jel moguce da je od toga sita 8 sati?? :dunno

Naime sa starijim sam prospavanu cijelu noc dozivjela tek nakon 2 godine :loce

03 lis 2010, 21:22

lilly ako dobiva po kilo i nesto u mjesec dana ne bi se bas trebala brinuti, ocito joj je dovoljno ovo sto pojede danju
koliko je ona stara, vjerojatno ce sad tri mjeseca, vazno je buditi bebu po noci prvih mjesec dana kada se mlijeko stvara
:mah

03 lis 2010, 21:49

Ma razum mi govori da se ne bih trebala brinuti, ali kako je svako dijete drukcijetako je i meni ovo drugo totalno razlicito od prvog...i onda se pitam da li sve ispravno cinim...

Inace, ona je sad dva i pol mj, prvi mj. je dobila 1600g, drugi 1000g

Uglavnom, izguglala sam ovo:

"1.Da li mlađe dojenče treba buditi po noći za hranjenje,ako ono spava bez prestanka 8-10 sati,a inače dobro napreduje.Pročitala sam na internetu,web stranici mame i bebe da to može oštetiti dječji mozak!
"
"Pospanost, inače može biti znak ozbiljne bolesti i potrebe za hitnom intervencijom",

http://www.cybermed.hr/forum/specijalizacije_medicina/pedijatrija/3_pitanja2

pa sam nesto "zabrijala" :oops: :oops:

04 lis 2010, 09:35

Ma nema potrebe za brigom, uzivaj sretnice, malena super napreduje, ova rečenica koju si kvotala ima nastavak i objašnjava se u tom drugom dijelu na koju vrstu pospanosti se odnosi.

Kako bilo, ja ti zavidim jer moj se budi svaka 2 sata :roll

04 lis 2010, 13:49

Mislim da dijete samo traži kad mu je potrebno. Moja cura se budi jednom tijekom noći, dojenje je uspava i ja ju vratim ponovno u krevet. Nekad i po danu spava po 5 sati... Na tren se preplašim, ali zbilja nije bilo nikakvih problema tako da sam sve mirnija i mirnija. Još se privikavam.
Odgovori