Sada je: 01 svi 2026, 10:18.

kriza - prilično je hitno :(

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

kriza - prilično je hitno :(

PostPostao/la podocnjaci forever » 24 sij 2008, 22:07

...za moju dragu prijateljicu :|

...malena joj ima 3 i pol mjeseca, rođena kao nedonošče od 1600 g; doji ju otkad je to bilo moguće (izlazak iz inkubatora), prva dva mjeseca se udebljala po 900 g, treći mjesec oko 700 g;
... ovaj, četvrti mjesec počela je dobivati prilično malo na težini, za dva tjedna svega 100 g... i tu su počele brige, no ne toliko s prijateljičine strane, koliko iz okoline... :(
...svi najbliži ju stalno osuđuju - da previše čita, da je "najpametnija", da joj se ništa ne da reći (uklučujući i pedijatricu) - i smatraju da se malenu uopće nije ni treablo dojiti, već direkt na adaptirano

Definitivno nešto ne štima i čni se da beba ipak treba dobivati više na težini, ali - skroz odbija bočicu (adaptirano)... ni čuti za bilo što osim sisanja... :dunno - odn. ako joj da sisati, nakon sisanja nikako ne želi bočicu; ako joj pokuša uvaliti bočicu, ona srkne par gutljaja i onda ne želi sisati :ne

...stvarno prolazi pakao, podrške apsolutn niotkud, samo osude, ma strašno... a nešto treba poduzeti..

...šta joj je činiti? Ja sam joj stalni savjetnik jer je i moj bio nedonošče s istom kilažom, ali mi takvih problema nismo imali... :dunno pa se osjećam skroz nemoćno...

... inače, kaže da je malena zadovoljna, živahna, baš onako dobro, pelene su pune, stolice nisu zelene, ma sve kao što je i dosad bilo... je li možda taj nekakva skok u razvoju u pitanju? ponavljam, ona doji na zahtjev, malena sisa po 10-15 min. i njoj (prijateljici) se čini da se dojke normalno pune i prazne...

...da li da joj pokušava "progurati" adaptirano (to je preporuka pedijatrice) i kako? Možda žličicom ili špricom? Je li stanje alarmantno? :conf :conf :conf
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la watani » 24 sij 2008, 22:20

forumasica MALA2006 ti je imala slican problem koliko se meni cini sa svojom bebom. imas nize topic “Slabo mlijeko ili...“
zadnje je da je od predzadnje do zadnje kontrole beba je dobila nekih 200g.
i, naravno, podrska okoline kao i kod tvoje frendice :| .

cure su joj dale dosta dobrih savjeta, i cini se da se stvar popravlja.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 24 sij 2008, 22:30

ovdje je situacija hitnija jer je bebica veoma sitna. dojiti je što češće uz kompresije kako bi izvukla više mlijeka, a posebno ono masnije. ja bi se i izdajala i davala joj na žlicu ili špricu. to traje, ali neophodno je.
ne bi išla odmah na adaptirano jer vjerojatno mlijeka ima samo beba ne vuče dobro (da nije prehlađena?), a izdojeno je uvijek izbor prije adaptiranog.
nikako je ne bi pustila gladnu više sati nego što ima kila. niti noću. ako ne bi prihvati sisanje u snu, išla bi je prematati da se razbudi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 24 sij 2008, 22:32

evo detaljnije o kompresijama. isprintaj za frendicu.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=111&Show=669
eli
Sveta krava

PostPostao/la Daphne » 25 sij 2008, 00:17

eli ,jel se ovo moze primjeniti i kod mojih beba? doduse, neznam im sadasnju kilazu, ali ne mogu vise izdojiti dovoljno za svo troje za svaki obrok pa kombiniram sa zamrznutim kad prifali preko dana a nocu im dam adaptirano (i dalje izdajam nocu i spremam u fridz)
Daphne

odgovor

PostPostao/la Plava » 25 sij 2008, 00:28

mama najbolje zna sama dali treba odvesti bebu liječniku, moje prvo djete je jedan mjesec dobila 1,5 kg i narasla 1 cm a drugi mjesec je dobila 0,5 kg a narasla 6 cm, tako je i dan danas u jednoj godini 17 cm a u drugoj 15 kg. treće djete mi je u prvih šest mjeseci dobilo jedva 0.5 kg već smo svi bili ludi od sisanja, dojenja dohrane koju nije htio itd a srednji klinac je bio kao po knjizi. Ukoliko ti frendica primjeti bilo koji znak koji bi ju mogao zabrinuti neka nazove svog pedijatra ili neka ode privatno kod dr.Sabola ako za to ima mogućnosti. Ali nek ne paničari i nek sluša svoje nazovimo ih prirodne instinkte. Sretno i dobro je da ima takvu podršku :bye
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 25 sij 2008, 09:17

daphne, definitivno mogu i tvoji tako, ali vi imate dodatni problemčić - navikli su se na bočicu, a troje ih je pa nemaš vremena za cjelodnevno hranjenje bebe. probaj, ali nemoj još izbaciti bočicu, presitni su za nagle promjene.
eli
Sveta krava

PostPostao/la podocnjaci forever » 25 sij 2008, 09:39

...ajme, hvala na tako brzim reakcijama :)

...je, stvarno i kod Male isti problem, ne znam kak sam to preskčila...

...proslijedila sam informacije, kaže da će isprobati/isprobavati jer ništa drugo ni ne može... no ne odustaje... dojila je ona i prvo dijete, i to uspješno, pa nekakvog iskustva ima... i ja sam joj rekla nek se izdaja i daje na žličicu... javim novosti...

:mah
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la NatasaM... » 25 sij 2008, 11:42

podocnjaci forever, je li mozda beba sada nemirnija na dojci? Mozda je sada vise zanima okolina, pa krace i rjedje sisa? Ako je tako, neka ti prijateljica proba dojiti u tihoj i mirnoj okolini (zamracena soba, bez buke, kao da idu spavati). Ili neka nazove SOS telefon, u razgovoru se stvar brze rijesi.

daphne, jesu li tvoji iskljucivo na bocici (izdojeno+adaptirano) ili ipak sisaju?
NatasaM...
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ema emily » 25 sij 2008, 13:36

možda da proba prije svakog podoja malo se izdojiti kako bi beba odmah došla do masnijeg mlijeka, pa da bude sigurna da nije pojela samo ono vodenastije.
Ako tada (dakle kad je krenula sa masnijim) beba isprazni tu dojku i želi još jesti uvijek joj može dati drugu i tada će dobiti i ono malo vodenastije mlijeko s početka.

Obavezno ne diskutirati sa neprijateljskom okolinom oko svakog grama, već sa pedijatrom i najbližima.
Svakako zatražiti savjet drugog pedijatra (po mogućnosti prodojećeg).

Ne vagati dijete svaki dan i sl jer će se samo zbedirati, nego recimo svaka tri dana. I paziti kod vaganja (uvijek nastojati vagati u sličnim okolnostima)- na tako male bebe stvarno težina varira ovisno o tome jesu li neposredno prije toga nahranjene odnosno jesu li se neposredno prije dobro pokakale :mrgreen:
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.