Sada je: 01 svi 2026, 10:18.

Sokovi

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Sokovi

PostPostao/la Sreca najveca » 19 vel 2008, 10:04

Zanima me od kad klinci smiju pit ove "normalne" vocne sokove, znaci Pago, Cappy, Juicy i sl.? Paola povremeno popije malo soka, dosad Hipp ili Bebivita. Navrsila je godinu. Jel joj smijem dat ove odrasle sokice?
Sreca najveca
je sada precool

Re: Sokovi

PostPostao/la mama25 » 19 vel 2008, 10:20

ja svojima uopce nisam davala sokove do nedavno znaci do neke 2,5 god.kupim im neki sok ako smo negdi u gradu ,doma samo voda,ali mislim da je to individualno!u biti doma im samo dajem sok od bazge ili visnje koje mi mama radi!
inace znm tipa koji proizvodi sokove tipa jucy i to i reka mi je da u njima nema nista prirodno da se svi rade od nekih smola!
mama25
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 19 vel 2008, 23:04

Kupovni sok sam mu dala tek negdje pred 3. rodjendan i jos to pomno proucavajuc deklaracije, uzela bi mu ili s Bio certifikatom ili Fructalov sa najmanje 50% udjelom soka. Inace je doma radio sokovnik.
Bebi od godine dana ne bi davala nista osim vode.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 19 vel 2008, 23:08

ne vidim razloga zašto djetetu kupiti sok. mislim da se i fruktalovi i hippovi rade od te guste mase (nešto kao marmelada, pa razvodne). sok je probala jako kasno i to u kafiću pa nam je ostala ta navika da je sok rezerviran za kafiće koje i onako rijetko pohodimo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 20 vel 2008, 11:02

Mislim da ste me krivo shvatile. Ona samo ponekad pije sok, npr. ako dodjemo kod nekoga ili kad nema drugog u blizini. Dosad bi joj kupila neki baby sok, a sad me zanima jel smije popit Pago ili nesto tog tipa?
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la eli » 20 vel 2008, 11:54

ako ima više od godinu dana smije povremeno. ja sam protiv kupovanja i baby sokića jer se time stvara navika. drugo je kad u gostima naleti na sok, a drugo kad dijete zna da je u doma u firžideru.
eli
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 05 ožu 2008, 11:26

Jedno pitanjce :mrgreen:
Lari jos nisam davala nikakav sok, osim u jednom slucaju prije cca 1 mj. kad je kao nesto pocela smrcati pa sam joj iscjedila narandju i limun malo zasecerila smedjim secerom i dala joj da pije. Nije bas bila odusevljena, al nekak kroz vuru dve je popila deci i pol. Pije samo i iskljucivo vodu, nikakvi kupovni sokovi.
Mene sad zanima, moja mama inace radi domaci sok od bazge i jabuka, bazgu bere na vikendici na Kupi daleeeko od automobila, a jabuke su iz sela nicim spricane. Ove godine bi joj ja pocela davati taj sok, ak ce uopce ga htjeti piti.
Jel to jos rano ili? Mislim necu forsirati jer stvarno voli vodu i niti ne trazi sok npr. kad smo negdje u gostima, al ko zna, pa da se pripremim :mrgreen:

A jesam se raspisala :roll:
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 05 ožu 2008, 11:49

Eto mene da napravim problem :mrgreen:
Zašto ne sok? Ako ga shvatimo kao prehrambenu namirnicu (što i jest), dakle ne kao zamjenu za vodu.
Sok je hrana. Preporuča se i kao početak dohrane sok od jabuke.
Sok je nutritivno gotovo jednak voću (ima neznatno manju količinu vlakana, to je jedina razlika)..
Dakako govorim o prirodnim sokovima, ne o sirupima, aromatiziranim sr.. i slično.
Ima veliki izbor prirodnih sokova na raspolaganju, bez umjetnih aroma, boja, bez dodanog šećera...Gdje je problem?
Pretjerujete, po mojem mišljenju, sa ne davanjem soka :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la vragec » 05 ožu 2008, 11:56

Mislila sam na davanje soka tipa tih za razrijedjivanje.
Da vjerojatno pretjerujemo, al eto neke stvari nisam ni sama znala :oops: no nebu joj nis ak do sada ga nije pila jer inace voca fakat jede puno. Eto ipak nisi stvorila problem :mrgreen:
Hvala :mah
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 05 ožu 2008, 12:03

Ha čekaj, vidit ćemo još.. :mrgreen:
Inače, bazga je jako jako zdrava, znaš i sama i ja bi bila sretna da moje to hoće popit, jer mi mama radi sirup od bazge iz totalno ne zagađenog područja. Na žalost moje to neće piti.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Nađa » 06 ožu 2008, 16:05

IINA je napisao/la:Ha čekaj, vidit ćemo još..

E da vidiš da ih ima koji ne piju sokove. :belji
Odnosno moji jedino piju domaći sok od šipka (nara).
Nalivaju se vodom i jedu puno voća.

Ali ne živim u zabludi, znam da nije daleko dan kad će im coca-cola biti omiljeno piće :strah
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 06 ožu 2008, 16:16

Cola po mojoj definiciji nije sok. To je skupina kemijskih spojeva :dunno
.... koji jako dobro služe za čiščenje nekih tvrdokornih zmazanoča u stanu :mrgreen:
IINA
Sveta krava

PostPostao/la olja » 06 ožu 2008, 16:57

Ja se slazem s IInom - ako pod sokovima podrazumeva cedjenu narancu, limun, ciklu, mrkvu..... To mi je sasvim ok. Ako dete nece nikako pojesti npr. narancu a i inace slabo konzumira voce, verujem da je bolje da joj "podvalim" tako što ću joj istu tu naranču iscediti i ponuditi kao sok nego da bežim od sokova uopće.
S druge strane - ni ja ne računam u sokove ni Coca-Colu a ni "vocne sokove" sa npr. 30% vocnog koncentrata :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la tajci » 07 ožu 2008, 09:49

ja isto tako ne vidim razloga zašto dijete ne bi trebalo uopće piti prirodne sokove. S tim da je jedno da popije sok povremeno ili nakon obroka a drugo da ga pije po cijeli dan pa da zbog toga ne jede. Mi inače svi doma, pa tako i mališa, obožavamo domaću bazgu, to je najbolji sok koji postoji.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 07 ožu 2008, 10:02

nemojmo miješati kruške i jabuke - nitko ovdje, a naročito moderatorice, nije nikad riječ rekao protiv prirodnih sokova. moja voli sok od naranče - svježe iscijeđeni - ili sok od više vrsti voća iz sokovnika (bude tu i cikle i mrkve i jabuke...) bez šećera, meda ili nekog trećeg zaslađivača

ono što smo spominjali i iza čega stojim su kupovni sokovi koji su prepuni šećera. pogledajte malo koliki je udjela voća u tim sokovima.
drugo, sokovi tj. sirupi koji se razrjeđuju s vodom (opet govorim o kupovnim) su kemija jednako ko cola i slični napitci. domaći još i mogu proći iako i oni znaju biti nakrcani šećerom. recimo, moja mama napravi domaći sirup od višnje u koji stavi jako malo šećera i on bude prilično kiselkast. naša susjeda stavi toliko šećera da ti zubi trnu dok ga piješ.

mislim da bi zlatno pravilo trebalo biti - umjerenost u svemu. i ako dijete hoće i želi piti vodu, ne vidim razloga da mu se guraju sokovi
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la AA » 07 ožu 2008, 10:22

Tu gdje ja zivim ne postoji sok za djecu do 3 godine, tj. na svim kupovnim sokovima (bez obzira koliki je udio voca) pise da nije za djecu do 3 godine... o bebi sokovima ne znam sta bih rekla, nikad ih ovdje nisam vidjela :dunno a u knjizici dohrane je boldano da sok nije dohrana i da djeca trebaju jesti voce bas zbog dijetarnih vlakana iz istog

ako pod sokovima podrazumeva cedjenu narancu, limun, ciklu, mrkvu..... To mi je sasvim ok. Ako dete nece nikako pojesti npr. narancu a i inace slabo konzumira voce, verujem da je bolje da joj "podvalim" tako što ću joj istu tu naranču iscediti i ponuditi kao sok nego da bežim od sokova uopće.
S druge strane - ni ja ne računam u sokove ni Coca-Colu a ni "vocne sokove" sa npr. 30% vocnog koncentrata

X

Ja valjda imam srecu da moja djeca vole voce, al' s vremena na vrijeme imaju faze "ne mogu" pa im onda nudim, podmicujem i podvaljujem cijedjene sokove, a uspjeh mi je :roll: u vecini slucajeva ce odabrati vodu :dunno

:off Ina66 iskrene cestitke :sve
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nađa » 07 ožu 2008, 10:30

Dakle, ni ja nemam ništa protiv domaćih sokova.
Ovo što sam rekla da ih moja djeca nije zato što im ja to ne dozvoljavam već zato što ih oni ne vole, izuzev, kao što sam već rekla sok od divljeg nara koji pravi svekrva.

Ali sam protiv kupovnih sokova (bilo to "prirodni" ili cola ili cedevita) i da ih traže ne bih im dala.
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tajci » 07 ožu 2008, 13:29

Zašto je cedevita loša?
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 07 ožu 2008, 15:09

Ima previše svega i ima slučajeva alergijskih reakcija.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 07 ožu 2008, 16:39

Cedevita je čista kemija, to prirodnih sastojaka vidjelo nije.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MATEJA » 08 ožu 2008, 15:50

Moja ga je uz vodu pila na litre,mislim ne doslovno,i to od 13 mjeseci.Pila je i dosta čaja.Sad sam joj ukinula flašicu,i popije dva deci soka kreoz dan,većinom pije vodu.
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamica » 03 tra 2008, 00:48

Hajdi je napisao/la:Cedevita je čista kemija, to prirodnih sastojaka vidjelo nije.

Potpisujem...
Ja svom Dariu dajem najcesce HIPP-ove sokice, ali i dalje je voda na prvom mjestu. Tu i tamo nekada i ja napravim sokic ali nije bas nesto odusevljen.
slika

DARIO 11.10.2006.
MIRNA 11.01.2011.
mamica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Žličica » 23 tra 2008, 22:06

a što će joj sok?
Pa jede voće :roll:
U kafiću se razdere daaaaj pa dobije gut da odustane od moljakanja. Inače pije vodu.
Žličica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.