Sada je: 01 svi 2026, 10:18.

Plac i jelo

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Plac i jelo

PostPostao/la Maya » 17 lip 2008, 11:07

zanimaju me vasa iskustva...
moja beba ima 40 dana, bili smo na kontroli i dobila je 900gr, a samo dojimo...
ono sto mene brine je, sto zadnja dva dana vise spava, a manje jede, a i kad jede nakon 10-tak minuta pocne plakati...ja je dignem da podrigne, pa vratim, povuce malo pa opet place, opet je dignem i vratim al i dalje place...nakon par minuta se umiri i zaspi...
nekako strahujem da ne jede dovoljno (a valjda bi plakila), a druga stvar me brine da mozde nece da jede sa sike (iako nije flasicu dobijala ni za sta, sem za caj kad ima grceve)....
panicim li previse?
(evo sinoc je zaspala nakon grceva u 22:30 jela 10 min u 3:30, pa jutros u 7:30 sat kasnije zaspala i sad je 11h, a ona dalje spava...cak sam joj u snu pokusala ponuditi siku, al nije htjela)...
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Plac i jelo

PostPostao/la eli » 17 lip 2008, 11:51

dobitak na težini je kao iz knjige :5
sve ok. ako ima četiri kile može praviti i takve razmake između podoja. to što sisa oko 10 min je ok, većinom bebe kako jačaju tako skraćuju duljinu jela.

kad jede nakon 10-tak minuta pocne plakati...ja je dignem da podrigne, pa vratim, povuce malo pa opet place, opet je dignem i vratim al i dalje place...

dobro radiš. ako beba plače za vrijeme podoja i neposredno nakon njega, muči je želudac zbog progutanog zraka. treba podrignuti. probaj je dojiti tako da joj je tijelo malo više nakošeno, moglo bi pomoći. također je dobro bebama koje imaju problema za podrigivanjem, bljucanjem ili želucem malo nakosti krevetić.
drugi razlog plača moglo bi biti prejako štrcanje mlijeka i onda je dobro probati promijeniti položaj. npr. da beba leži na tebi ili hvat nogometne lopte (bebino tijelo, nogice idu mami ispod pazuha).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 17 lip 2008, 12:23

Maya, upao mi u oči onaj čaj. Potvrdit će moderatorica i druge cure, prvih šest mjeseci bebi ne treba ništa osim isključivo majčinog mlijeka. Ni čaj ni voda ni sok. Jako lijepo napredujete, samo tako nastavite!
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la eli » 17 lip 2008, 12:38

hvala, hajdi.
nikako čaj. ne pomaže kod grčeva, a remeti razvoj crijevne flore.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maya » 17 lip 2008, 18:01

ja sam skuzila da bebac pocne plakati kada se najela...jer nakon par podrigivanja, ona vise nece jesti i ako joj ja guram siku, onda ona place...cim je odmaknem mirna je...da je gladna plakala bi...kako kaze moja mam, gladan niko ne moye spavati pa ni beba
da znam da beba treba samo dojiti, al su mi rekli da joj kad ima grceve dam caj od komoraca (rekli: pedijatrica patronazna i sl.)...cak sta vise pedijatrica br 2 mi je rekla i da joj dajem vode ?! jer je ljeto...
u zadnja 2 dana bebac zna jesti po (samo) 5 min ili 10 (ovo mi je ok, al 5?!) i koliko god jela, od ovo dvoje, ona je nakon toga zadovoljna, a mama zabrinuta da slabo jede...cak sam je i budila da jede...al je stvar ista...samo jede malo i nastavi spavati...sto je gore, tim joj poremetim njen red, pa nikad nisam sigurna dal se najela....

da sumiram: beba place kad je gladna? da je moja gladna, plakala bi, ako nije, ne bi ma koliko jela? (napomenucu da je kontrola bila prije 2 dana i da je bebac super zdrav...cak sam provjeravala da nema temp povišenu koja bi je uspavala)
Naša Farah -14.05.2008.
slikaslika
Maya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 17 lip 2008, 18:22

maya - cure su ti do sada sve dobro rekle :)
i ja mislim da je sve u redu i da se ti, kao i svaka mlada mama, možda pretjerano brineš.
što se tiče toga da jede 5 minuta, to ti ne mora ništa značiti. svako dijete ima svoj ritam i način hranjenja. čisto za usporedbu - moja starija je znala jesti po 45 min i dulje, a mlađa bi za 5 min bila gotova. u početku sam i ja s drugom bila zbunjena, ali nakon prve kontrole nije više bilo nedoumica jer je dobivala oko kile

zato, samo mirno i opusti se :)

e da. savjet da djetetu daješ čaj zbog grčeva možeš riješiti na način da ga ti piješ (kupi biljni čaj od koromača u ljekarni, a ne gotove komercijalne zaslađene mješavine)

a sad prebacujem topic na Dojenje :mah
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la eli » 17 lip 2008, 21:22

da je moja gladna, plakala bi, ako nije, ne bi ma koliko jela?

prvi dio je točan, ali drugi nije. ima mali milion razloga zbog kojih bebe plaču i svakoj mami treba vremena da nauči prepoznati plač. najčešći razlog za plakanje site bebe je želja za nosanjem. tu su i grčevi i problemi sa podrigivanjem u prvih par mjeseci.
eli
Sveta krava

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.