Sada je: 01 svi 2026, 10:18.

Trebam BRZO pomoć...

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Trebam BRZO pomoć...

PostPostao/la MamamaleP » 23 srp 2008, 17:00

...ako mi tko može pomoći savjetom!!!
Maleni ima 7 mjeseci, isključivo dojim, od navršenih 6 mjeseci počeli smo s dohranom, sada ima jedan voćni prijepodne i jedan povrtni posljepodne, ostalo doji na zahtjev.
Dugo nisam izdajala jer nije bilo potrebe, ali sutra ga trebam ostaviti od 8 do 16 h kod bake na čuvanju, pa bih voljela izdojiti jednu bočicu mlijeka da mu baka da dok mene nema.
Ali ne ide!!! Nikako ne ide!!! Od ujutro u 10 h do sada (17 h) uspjela sam izdojiti jedva 30-tak ml.
Probala Aventovom izdajalicom, probala ručno, probala dok on doji na jednoj cici, probala dok on spava, probala ugrijati cice toplom vodom,probala ručno izdajati tako da sam se sasvim nagnula nad posudicu, probala njemu davati samo lijevu a desnu čuvati da se napuni pa onda izdojiti (ali me "zeznuo", taman kad mi je desna bila puna, počeo je jako plakati pa sam mu dala da se smiri i sve je pojeo).Pijem ekstra puno tekućine, odmaram,jedino me sada dosta cice bole od ručnog izdajanja. Po oksitocin ne mogu jer vani pljušti a ja sama i bez prijevoza.

Što još mogu učiniti? Trebam brzo neki savjet.
Ako mu dam cicu u 8 ujutro i u 16 h, je li mu dovoljno između toga oko 120 ml? Uz voćnu kašicu ujutro i malo povrća popodne?
Hvala...
slika
slika
MamamaleP
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Trebam BRZO pomoć...

PostPostao/la Hajdi » 23 srp 2008, 17:51

Ne možeš izdojiti jer ti maleni usput sve popapa, a stvara se toliko mlijeka koliko on inače treba. U tom intervalu od 8 do 16 koliko podoja imate? Da li zaspi na prsima? Problem s podgrijanim mlijekom je da ga ne možeš više puta podgrijavati. Postoji li mogućnost da ga uzmeš sa sobom ili da ti ga netko čuva u blizini i donese na podoj?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la eli » 23 srp 2008, 18:15

što se količine mlijeka tiče, dovoljno je ako će htjeti jesti kašicu. to što će sutra propustiti par podoja neće mu smetati za zdravlje i nadoknadit će kad se vratiš, ali će biti nezadovoljan jer mu je naglo izostao najvažniji izvor hrane i utjehe. zato je najbitnije da ga čuva netko blizak i da je baka spremna na cjelodnevno nosanje, pjevušenje, zabavljanje i uspavljivanje na rukama.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MamamaleP » 23 srp 2008, 19:01

Napisala post, ali mi ga izbrisalo:
Nažalost, neću ga moći podojiti između 8 i 16 h.
Neznam koliko podoja imamo u tom periodu, stavljam ga na prsa kad god poželi, pa nekad doji a nekad se samo tješi ili uspavljuje. Baka ga može uspavati na rukama, a vrlo rado će ga i nosati koliko god treba.
Znam da umrijeti od gladi neće, ali htjela sam mu bar jednu bočicu pripremiti, tako da ima nekakav ritam: 8 h dojenje, 12 h izdojeno mlijeko, 16 h evo mame s cicom, baš iz tog razloga da osjeti ugodu s poznatim okusom (sutra će prvi put biti na čuvanju tako dugo).
Inače, obožava i voće i povrće (toliko koliko smo uspjeli probati u ovom kratkom vremenu od uvođenja dohrane).
I dalje bih mu, ako postoji ikakav način, rado poslala bar malo mlijeka: bojim se izdajati noću s njim na jednoj cici, jer njega ta izdajalica toliko interesira da odmah prekida dojenje i pokušava je dohvatiti, bojim se da bi se po noći probudio kako bi se igrao s tim čudom.
Nažalost, baka mu nije baš bliska osoba, jedino tko mu je blizak sam ja, sve ostale slabo poznaje. Ali, bio je u nedjelju kod nje nekoliko sati i nije niti jednom zaplakao, pa se nadam da će i sutra proći ok.

Inače, meni je to dojenje fascinantno: izdajam se kao luđak preko sat vremena i uspijem jedva malu žličicu od kave napuniti, cice djeluju prazno i opušteno, a zatim po prestanku izdajanja njega stavim na navodno prazna prsa...i ...5 minuta vuče i guta, onako baš se čuje "gulp, gulp", a višak mlijeka mu sa strane curi van iz usta.
Probat ću ga opet stavljati samo na lijevu da desnoj dam vremena da se napuni.Ako se ne varam, mlijeko se za vrijeme dojenja stvara u obje ili samo u onoj dojci koja se prazni?
slika
slika
MamamaleP
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 23 srp 2008, 20:48

zna se da su bebe najbolje izdajalice :-)
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 25 srp 2008, 07:11

kako ste preživjeli dan?
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MamamaleP » 25 srp 2008, 07:29

Evo ovako: Izdajala se ko blesava cijelu večer, pa još dvaput po noći i jednom rano ujutro i uspjela na jedvite jade skupiti 120 ml mlijeka. Poslala malog na čuvanje u 8h.U 10 h je popapao voće, zatim zaspao i spavao do 12. Kad se probudio baka mu je dala moje mlijekeco koje sam tako marljivo skupljala i frajer pojeo oko pola bočice i neće više!!!
Zatim je u 15 h dobio ručak, spavao do 16 i 30,a u 17 sam stigla ja da ga podojim, već su mi cice pucale od mlijeka (nisam se stigla izdojiti od 8 ujutro).
Nije niti jednom zaplakao, bio je super, baka prezadovoljna.

Imam još jedno pitanje: doji na obje cice, ali jedna "radi" bolje: brže se puni i bude uvijek malo veća od druge (prije trudnoće su bile potpuno simetrične)- Jel moguće da jednu više papa, a na drugoj se više mazi? Puno je na prsima pa nekad ni ne kužim da li jede ili se mazi, samo ako ga dugo ne stavim na prsa onda baš kužim kad guta.
Imaju li bebe "omiljenu" cicu?
slika
slika
MamamaleP
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 25 srp 2008, 08:04

normalno je i djeca uvijek jednu preferiraju. probaj drugu više nuditi, posebno noću kako bi smanjila razliku u produkciji i veličini sisa.

čestitke tvom prilagodiljivom sinčiću.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MamamaleP » 25 srp 2008, 08:16

Hoću, hvala na savjetu za noćno dojenje. Mislim, meni je svejedno u biti koju cicu papa dok god je zdrav i dobiva na težini, ali danas idemo na more a htjela bih lijepo (proporcionalno) izgledati u badiću, pa ću mu svakako noću više nuditi ovu "manju".
Inače, i mene je iznenadio malac. U 7 mjeseci je bio samo jednom prije na čuvanju i to protekli vikend na par sati, pa sam se bojala da će biti frke bez mame. Međutim, on je to junački odradio, kod bake ima puno zanimljivih stvari (uključujući velikog psa kojeg nikad prije nije vidio izbliza) pa mu je sve bilo toliko interesantno da se nije imao vremena sjetiti mame.
slika
slika
MamamaleP
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 25 srp 2008, 09:25

Moram se malo nasmijati na ovo
htjela bih lijepo (proporcionalno) izgledati u badiću
... puno mama koje doje opažaju razliku u dojkama, bojim se da u jednom danu nećeš moći puno promijeniti .. ne opterećuj se uopće time! Poznam curu koja je prekinula dojenje (posve neproblematično) nakon šest mjeseci samo da bi mogla dobro izgledati u kupaćem.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la MamamaleP » 25 srp 2008, 13:36

ma neeee...nije sad baš tolika razlika da bih se trebala zabrinjavati...u biti, mislim da samo ja to vidim.
Stavljat ću ga malo više na ovu koja slabije radi čisto preventivno da u dva tjedna koliko smo na moru ne dođe do te velike razlike. A i ako dođe, pa što? Ako sam mogla prošle godine biti u badiću s trbuhom kao lubenicom, mogu i ove godine s cicama kao jednom dinjom i jednom breskvom. U svakom slučaju, bar mm može biti sretan i zdrav kraj toliko voća.
Ja vas pozdravljam, odoh na more...
Pusa svima i hvala na savjetima!!!!
slika
slika
MamamaleP
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 25 srp 2008, 13:39

mm može biti sretan i zdrav kraj toliko voća

:D
ivana7997