Postao/la Nincka » 15 ožu 2003, 03:56
Ja sam svoje decke prestala dojiti s godinu dana i od tada piju kravlje mlijeko - oko 2 dL ujutro i 2 dL navecer (u stvari, Luka koji ima 4 godine pije samo ujutro, ali do prije godine dana je pio i ujutro i navecer). Naravno da ga od te dobi upotrebljavam i za pripremu kasica. Prije toga sam kasice radila ili s izdojenim mlijekom ili s vodom ili s voćem koje je dalo dovoljno tekućine.<
><
>Iskreno receno, moje je misljenje (ali to je samo moje misljenje) da follow up mlijeko nije puno korisnije od obicnog kravljeg. Kao i sve adaptirana mlijeka (osim sojinog, ali to se i ne zove adaptirano mlijeko) bazira se na kravljem - dakle proteini koji bi mogli biti odgovorni za alergije su tu. Kroz tehnoloski proces koji moraju proci da bi ih se adaptiralo (te smanjiti koncentraciju proteina, te dodati demineraliziranu sirutku, te dio mliječen masti zamijeniti biljnom, te dodati vitamine i kaj jos ja znam kaj sve...) usput pokupe i ponesto stetnih tvari, tako da sam ja puno zadovoljnija s koliko toliko neo
adivanim mlijekom. Iako bih i o tome mogla diskutirati.....<
><
>Naime, razlozi zasto kravlje mlijeko u dojenackoj dobi nije preporucljivo je sto ima puno vise proteina od majcinog (i ti su proteini razliciti od onog u majcinom mlijeku), zatim ima manje ugljikohidrata i punu vise minerala. I proteini i minerali opterecuju jos nepotpuno razvijene bu
ege, a kolicina ugljikohidrata nije dovoljna.<
>I, naravno, tu su alergije.<
><
>E sad - sto se tice sastava (u smislu kolicine proteina, miinerala, ugljikohidrata) - u dobi iznad godine dana dijete ionako jede hranu koja ima puno vise proteina od mlijeka - npr. meso. I ocito su bu
ezi, kao i probavni sustav, za to spremni. Takoder buduci da vise to nije jedina hrana kolicina ugljikohidrata koju ce dijete dobiti mlijekom nije toliko vazna.<
><
>A sto se tice alergija - buduci da se adaptirana i follow up mlijeka baziraju na kravljem mlijeku - proteini odgovorni za nastanak alergija su ionako prisutni. Mozda su zbog tehnoloskih procesa koji prolaze manje alergogeni (to ne znam, vise nagadam) - ali ako ce neko dijete bas razviti alergiju, moze je razviti i na adaptirano i na follow up mlijeko.<
><
>Iz svega navedenog, moje je misljenje da je to vise marketing firmi koje prozvode follow up mlijeka nego doista stvarna potreba da se dijetetu starijem od godine dana ne da kravlje mlijeko.<
><
>A ako neka mama ima neka pametna saznanja koja bi govorila suprotno radu cu preispitati svoje misljenje <i></i>