Sada je: 01 svi 2026, 07:33.

Kako spreciti spavanje dok se siki..

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Kako spreciti spavanje dok se siki..

PostPostao/la servuz » 30 ruj 2006, 12:45

Moja mala cerkica od 7 dana jako brzo zaspi na siki i ne stigne se dosta napapati,pa kad je stavim da spava budi se i onda opet u krug,sikinje,spavanje..budjenje.Imate li savet kako da je odrzim sto duze u budnom stanju?Uz to ima i problem jer joj bas "ne ide" podrigivanje..u vecini slucaja to ne obavi i onda je muci stucanje tj.nagutani vazduh.
Mozda je topic za pod forum dojenje,ali mozda i ovde neko procita ko bi mi mogao nesto savetovati..
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kokomamac » 30 ruj 2006, 13:09

ipak sam premjestila, ak niš drugo, svi će otvorit kad vide da sam ja :shock: ,nedojeća nemajka neš kao odgovorila :pee

enivej, u mom kratkom dojilačkom stažu prvi puta to što opisuješ nije bio problem, a drugi puta jest, jer je beba bila nedonošče.. svakak sam to hendlala, samo ne uspješno.

zato je ovo ipak pravo mjesto za odgovor. :juhu
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 30 ruj 2006, 16:51

to je normalno za tako malu bebu.
koliki su razmaci između podoja i koliko dugo sisa? što smatraš pod brzo se umori i zaspi?

npr. moja je sisala 20tak minuta, rijetko bi uspjela podrignuti i to me nerviralo dok nisam promijenila sistem. umjesto da je dignem na rame, ja bi se stavila u poluležeći sa dva jastuka iza leđa i legla ju potrbuške na sebe. ako u roku od pet minuta ne bi podrignula vratila bi je u krevetić. nakon nekih dva sata ona bi se probudila i tada bi skužila da se u međuvremenu izbljucala. ništa strašno.
kad je imala oko tri tjedna prestala sam je uopće stavljati podrigivati po noći i to je rezultiralo njenim i mojim boljim snom.
da se bolje beba najede, možeš koristiti komperesije (pokreti slični ručnom izdajanju) kad vidiš da se umorila, iako mi se čini da je još rano za takvu taktiku.
eli
Sveta krava

i ja mislim da je normalno,ali opet..

PostPostao/la servuz » 30 ruj 2006, 18:32

..Zaspi posle par minuta sisanja.Ja je blago cupkam za uho i mazim,ona tu i tamo nastavlja da sisa i to onda traje,traje..
Juce je za 1,5 ispraznila obe sike..i verujem da je bila sita ali onda u snu stucne ili krenu gasovi(to cujem) i probudi se..pa onda u krug da se opet uspava.Inace ako uspe da ucvrst san,ogladni za oko 3 ipo sata.
Evo sad je muz seta.Probudila se posle 1h spavanja a bas je isto dugo sisala,cak je i podrignula.Sad mislim mozda joj smeta nesto sto sam pojela,pa se preispitujem.Znam da tako malim bebama sistem za varenje jos ne funkcionise kako treba i nadam se da ovo sad nije nista strasno,ali opet tesko mi je da gledam kako se muci place.
Da ja joj vec pomazem pritiskanjem grudi..
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 30 ruj 2006, 19:45

ako zaspe za minutu i po, da. još je jedan način da bebu potakneš da vuče. kad vidiš da tone u san, a još nije zaspala već samo slabo vuče, pomakneš tijelo u nazad kao da joj želiš izvući bradavicu iz usta. tada beba većinom automatski krene brže i jače sisati.

kakav joj je bio bilirubin? uspavane bebe većinom imaju malo povišeni. zato je dobro da što više i što češće jedu kako bi ga što prije izbacili iz tijela i po danu da borave pokraj prozora sa otvorenim roletama kako bi se malo osunčale.

to što beba spava na sisi nije neki problem, mnoge to rade, ali ja svoju nisam puštala. mogla je jesti koliko dugo je htjela (iako nije nikad preko pola sata), ali spavati na sisi ne.

tvoja je sitna beba i ja je ne bi puštala tri i po sati bez da jede. neko pravilo je da beba smije biti bez jela maximalno onoliko sati koliko ima kila. ja svoju nisam do dohrane pustila više od tri sata. što je sigurno je sigurno. ;-)
eli
Sveta krava

Hvala na savetima..

PostPostao/la servuz » 30 ruj 2006, 19:57

..ma to 3,5h se retko desi,mada je ona i blizu te gramaze 3500g..eto preko noci,pa i danas jednom preko dana.
Jeste imala povisen bilirubin,tj.malo je zuta ali ne toliko da prima terapiju tj.da bude stavljena pod lampe.

Danas je puno prduckala i evo sad se smirila.Mislim da bi bila ok,da je gasovi ne muce.To se bas cuje.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 30 ruj 2006, 20:12

lijepo napreduje, znači da ipak jede dovoljno.
za malo povišen bilirubin bolje je sunčanje pored prozora nego lampe. one su za slučajeve kada je jako povišen.

bolje joj ne dati obje sise od jednom. za tako malu/mladu bebu sigurno ima dovoljno u jednoj za jedan obrok. važno je da je dobro isprazni. ako ih prebrzo šaltaš, beba ne dobije optimalnu količinu masnoće i optimalni omjer ml.masti i ml. šećera. više ml.šećera pojačava vrenje i stvaranje plinova. zato, ako jede često i malo, istu sisu davati dva sata, a drugu slijedeća dva.
eli
Sveta krava

Sad ocekujem da se probudi..

PostPostao/la servuz » 30 ruj 2006, 23:01

..draga eli,sad si mi svojom pricom o mlecnom seceru stavila upitnik iznad glave.

Ja zadnja 2-3 dana uzimam mlecni secer zbog probave,da li je moguce da bebi to smeta?
Hm..jedna strana po podoju?Pa ona poruca sve,sa obe strane..nije halapljiva,vec gusta polako obe strane.Kad su je u bolnici merili posle posisane jedne strane,dobila je 30g i to njoj nije bilo dosta.Trpala je ruke u usta i sestre mi rekose,nema drugo..ona je gladna.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maslacak » 30 ruj 2006, 23:16

I mi smo bili u istoj situaciji.
Jos u rodilistu su mi pokazali nekoliko metoda budjenja bebe kad bi J. nakon nekoliko minuta sisanja zaspao. Ne sjecam se vise koja je metoda kod nas palila.
Cesto ga ni sestre nisu uspjele probuditi...
To je trajalo svega prvih par dana- odnosno dok mu se bilirubin nije dovoljno spustio.
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 30 ruj 2006, 23:17

mliječni šećer koji ti piješ odmah se razgradi u tvom želucu i gornjem dijelu tankog crijeva tako da to do bebe ne stigne u tom obliku.
to što je beba jednom posisala samo 30ml ne znači da samo toliko ima mlijeka. kad usporediš sadašnju veličinu sise i onu prije poroda bez nekog mjerenja vidiš da je bar za 150g teža, a to je za tako malu bebu i previše. bit će da se tvoja cura brzo umori ili možda imaš slab refleks otpuštanja ili kombinacija oboje. za poboljšati otpuštanje mlijeka možeš se prije podoja istuširati toplom vodom ili si malo ušmrkati oksitocina (kod nas se prodaje pod imenom syntocinon). ja ipak ne bi išla na oksitocin jer njegovim korištenjem možeš dodatno ulijeniti bebu. bolje onda kompresije, ali tek kad vidiš da se stvarno umorila.
trpanje ruku u usta ne znači glad već dobru motoriku.

rekla si da je u ovih tjedan dana dobila oko pola kile. to je puno. zato ne vjerujem da joj je svaki obrok 30ml. to je bilo tada i kako bebe ne uzmu svaki put istu količinu mlijeka bolje ih ne vagati po principu prije i poslije podoja. a i želudac novorođenčeta je mali pa zato trebaju češće jesti. daj joj kad zatraži i nudi ako prođe više od tri sata. mnoge bebe instinktivno u snu prihvate bradavicu.

ako si skužila da joj nešto što jedeš smeta, to izbaci. najbolje je odmah izbaciti sve što u sebi sadrži konzervanse, umjetne arome i boje te pojačivače okusa (to bi bilo svu gotovu hranu, ne samo konzerviranu već i smrznutu), a ako se grčevi pojačaju i mlijeko i mliječne proizvode. tada možeš, a i ne moraš, ptiti dodatni kalciju u tabletama (bolje ne šumećim).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Maslacak » 30 ruj 2006, 23:31

Ovo sto kaze Eli za tusiranje toplom vodom je djelotvorno.
Mozes cak i kombinirati 20 sec hladnu i 20 sec toplu vodu... JA sam to jednom isprobala u rodilistu. Julic je tu noc bio pod lampicama a ja sam se pored njega izdajala sa izdajalicom i izvukla sam stvarno zavidnu kolicinu mlijeka (skoro 2 pune bocice) u pola sata.
Prije toga sam se mucila i jedva da bi izvukla 10 ml.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la servuz » 01 lis 2006, 12:55

Pa mislim da mleko ide dosta dobro,jer kad god je odmaknem od cice da bi je probudila,"sesiric" je pun mleka koji je vec navukla ali nije progutala.Sad mi se cini da ipak malo duze vuce..valjda ipak jaca,ali i dalje se cesto zastuca i retko podrigne.Uh kad bi to usavrsili,cini se da bi bilo lakse jer ona zaspi,pa je probudi ili stucanje ili gasovi..Kako se boriti protiv gasova i stucanja?
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maslacak » 01 lis 2006, 14:33

Stucanje je skroz normalno i skroz cesto u tako malih beba. Ono se sa vremenom prorijedi.
Jesi probala dojiti bez sesirica- mozda zahvaljujuci njima beba proguta vise zraka :dunno pa od tud gasovi...
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la servuz » 01 lis 2006, 16:11

Ma jesam,ali ona ne zna drugacije da sisa..Tu i tamo probavamo,pa mozda naucimo.Evo sad se lepo nasisala,ali sve zmurecki tj.spavajuci.Ostaje da se nadam da ce sa svakim danom biti jaca,te da nece odmah zaspati na siki.

Hvala na pomoci!
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RitaZG » 04 lis 2006, 05:24

Servuz, samo ti nju hrani cesce, smirit ce se taj tempo. I Zoe je jela po 5 min. i zaspala bi u subu. Ja sam je otkrivala, razbudjivala, ma svasta ali na kraju je ispalo da sma je hranila svaki put kada bi zacvilila ili se probudila. Pol kile je super napredak Servuz.
Ja bi se stvarno potrudila samo da se dobro podrigne, probaj hopsanje na lopti, masiranje ma sta god su ti vec cure predlozile.
Nisam skuzila zasto ste na tim jastucicima za bradavice? JA bi to isto sto prije maknula. Brzo se oni nauce a sto prije krenes manje ces ju zbunjivati.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la servuz » 04 lis 2006, 10:20

Sa jastucicima smo krenuli jer drugacije nije islo.Ona zna da otvori usta samo toliko da joj se moze slamka ugurati.Posle dosta pokusaja to su mi predlozile sestre u bolnici.Ja sad uvek na pocetku sisanja probam i bez,da vezba ali jos uvek ide tesko.Ona uhvati samo vrh bradavice i lize je posto meni i samo mleko tece..
Znala sam da produkcija mleka nema veze sa velicinom dojke a ja sam zivi primer za to.
Isidora sad svaki dan vise vuce,a kako su poceli problemi sa grcevima ona sad cesto ne zaspi na siki.
Cesto da joj nudim?
Juce smo imali maratonski problem sa grcevima i zaspivanjem u trajanju od 14 sati i ona je oko 10 sati bila na mojim grudima
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RitaZG » 04 lis 2006, 22:30

Servuz, Zoe i dan danas samo zvace bradavicu i ne ce otvorit usta. Damice male. NEgo meni je moja strucnjakinja z alaktaciju pokazala par trikova kak ih vjezbat da otvaraju usta.
Sa malim prstom joj gladis po jeziku iz nutra prema van, vazno je da se nauci izvuc jezik van kad cica. Vjezbaj to s njom i svaki put onak malo pogurnes doljnju vilicu prema dole. Kad je gladna nemoj je stavit na cicu dok ne otvori usta,prvo joj s prstom prodjes po jeziku par puta i bas kad krene otvarat onda joj gurnes glavicu na cicu. JEr je primis onak od iza sa rukom i stavljas na cicu ili joj cicu stavljas u usta? Pravilno je drzat joj glavicu u ruci i onda je nasadit na cicu bas u trenu kad otvori dovoljno usta i trebas ju skidat s bradavice svaki put kad ne uhvati dobro,pazi da prvo s prstom odljepis bradavicu da te ne cupa. Vjezba je to ,treba se naucit i ti i ona. Fakat nije jednostavno ali ako se nauci bar donekle bit ce ti puuuuno lakse kasnije. NAdam se da razumijes sta sam napisala jer je tesko opisat tocno , bilo bi super kad bi uzela voditeljicu LLL grupe u tvojjoj regiji pa da ti ona tocno objasni i pokaze. MEni je jako puno pomoglo gledajuci druge dojilje i kad su mi bas pokazali osobno sta da radim.
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.