O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Trudnoca(drugo dijete) i dojenje prvog djeteta

28 vel 2003, 00:55

prijateljica me molila da joj nadjem informaciju, pa vas molim, iskusne mamice (malo sam pokopala, nemam bas previse vremena): prvo dijete-sin- star devet mjeseci, do sestog ga je iskljucivo dojila, sad kombinira dojenje i kasice. sad je zatrudnila i ginekolog je rekao da bi trebala malenog prestati dojiti. molimo vasa iskustva <i></i>

Re: Trudnoca(drugo dijete) i dojenje prvog djeteta

28 vel 2003, 01:23

Osobno iskustvo: zatrudnila 5 mjeseci nakon prvog poroda, dojila kroz cijelu trudnocu i nakon poroda nastavili u tandemu jos 6 mjeseci (Vjeran je tada ima 20 mjeseci i sam je prestao). Jos uvijek dojim Vedranu koja je nedavno navrsila godinu dana i to bogme vecinski jer mlada dama vise-manje odbija ostalu hranu .<
>Ono sto sam htjela reci: ako tvoja prijateljica zeli nastaviti dojiti neka to i napravi. Dojenje u trudnoci se ne preporucuje ukoliko postoji povijest spontanih pobacja ili prijevremenih trudova u ranoj trudnoci. <i>Edited by: AstraKT  at: 2/27/03 11:26:27 pm<
></i>

28 vel 2003, 11:51

E da, stimuliranje
adavica zna izazvati grčenje maternice, tako da se recimo stimuliraju
adavice ako žena želi pojačati ili započeti trudove.<
>Ja sam rodila Luciju dan prije nego što je Roko napunio 12 mjeseci, i dojila sam ga najnormalnije... negdje sam već pisala da me je bilo malo strah da ne pocica sekin kolostrum, ali očito nije ... Tako, složila bih se sa Astrom, ako ima razloga bojati se prijevremenog porođaja ili spontanog, neka prestane... <i></i>

28 vel 2003, 19:21

Nažalost ja sam na forumu dr. Harni pročitala i suprotno mišljenje, da u trudnoći nije baš do
o dojiti zbog povišenih hormona u maminom organizmu koji prelaze u mlijeko.<
>Ali da sad ne lupam na pamet Forum je na adresi:<
>www.poliklinika-harni.hr<
>(ne znam točno kako se topic zove, malo prekopaj) <i></i>

01 ožu 2003, 00:40

cure, hvala vam, u ime prijateljice i moje.o <
>prestala bude dojiti malenog jer osjeca jake bolove u podrucju zdjelice, a i imala je spontani pobacaj prije prve trudnoce, pa se boji. <i></i>

05 ožu 2003, 12:53

Ja bih vas nešto pitala u ime moje neviste tj.
atove žene.Ona ima curicu od dvije godine i bebača od 6 mjeseci.Iako ga doji već je dobila menzes,nisam baš sigurna koliko ga je puta već imala ,uglavnom sad joj kasni do
ih deset dana,pravila je test na trudnoću,koji je ispao negativan tj. nije trudna.No ona kaže da je kratko test držala u urinu i boji se da nije do
o postupila...pa da je nalaz lažno negativan.Pitamo se jeli moguće da joj ciklus zbog dojenja bude neredovit,kakva vi imate iskustva s tim kućnim testovima za utvrđivanje trudnoće?Meni su uvijek pokazali stvar kako je,a nisam ga baš malo puta koristila(imam troje djece,jedan spontani)Sitacija je napeta jer se ženi baš ne žuri na treće dijete pa nam se javite i posavjetujte.Mom
atu je sad ovako ,a nevistici i ovako <
>Ali kako bilo da bilo znam da će na kraju ipak biti <i></i>

05 ožu 2003, 13:03

Sorry,vidim da sam fulala topic,pronašla sam dolje jedan baš vezan za ove gore navedene situacije.Bezveze mi je sad opet sve ovo prepisivati tamo pa se nadam da će te mi i tu odgovoriti.<
>Pozdrav svim mamama i dojiljama,i ja sam bila jedna od takvih do nedavno i moram kazati da iako bude puno teškoća,muka,nespavanja...zbog dojenja,to je ipak jedna divna stvar koja proleti
zinom svjetlosti. 2 <i></i>

05 ožu 2003, 19:46

Joj da mi netko vrati novce za sve testove koje za tako radila <
>Menstrualni ciklus za vrijeme dojenja je vrlo cesto neredovit. Evo samo moj primjer, mengu dobila 3-4 mjeseca nakon drugog poroda (i to za vrijeme TANDEM dojenja :"> ) i nakon toga dolazi svakih 30 dana ili 45 dana ili dva mjeseca. Rekord je bila ova zadnja koju sam dobila prosli vikend a nije je bilo od pocetka prosinca <
><
>Najvjerovatnije je da ti sogorica ipak nije trudna. <i></i>

08 ožu 2003, 10:57

Hvala na odgovoru,mislim da će je utješiti jer od menge još ni m.Ali ja isto vjerujem da nije trudnoća u pitanju,ti testovi su prilično pouzdani,biće da su joj hormoni malo u neredu pa zezaju... <i></i>

13 ožu 2003, 10:11

do prekjucer je i kod mene bila ista situacija kao kod prijateljice. i nakon sto sam kupila testic, dobila sam stvari. ali mi smo strogo pazili, i muz se za
inuo kad je vidio kopliko ja
inem oko (ne)moguce trudnoce . <
>a nakon prve trudnoce, prvi izostanak menzisa je znacio trudnocu. ali prvi test ju nije pokazao, ni dr na ultrazvuku nije nis vidjela. a za 7 dana test je bio pozitivan . Borna, 05.04.2001.<
>Erik, 06.08.2002.<i></i>

Dojenje u trudnoci

17 tra 2003, 21:44

Cure da li to ide. Ako je zena trudna a ima malu bebu koju doji. Da li da nastavi ili to ne funkcionise. Molim na sto
zem odgovoru. Hvala Unaprijed Lejla 30.12.2002 <
><i></i>

Re: Dojenje u trudnoci

17 tra 2003, 22:27

septembar...trudna si????<
><
>ja sam dojila Jasminu,a bila trudna,sve do onda dok ona sama više nije htjela... <
>išla sam kod našeg doca da se uvjeri jer mi nije vjerovao...mi kod njega,ona gladna...ja joj dam,a ona glavu okrene...malo posle ...proljev...i tako 4-5 dana i više nije htjela... <
>tako da neznam....možda neka mama zna više??? Jasmina 22.01.1994<
>Dino 15.01.1995 <i></i>

17 tra 2003, 22:45

<
><
>Moje iskustvo (koje stalno prepricavam po ovom forumu ): zatrudnila kada je Vjeran imao svega 5 mjeseci dojila kroz cijelu trudnocu ali sam pred kraj prestala dojiti po noci, kada se sestrica rodila imao je 14 mjeseci pa smo nastavili dojenjem u tandemu dok nije sam prestao sa 20 mjeseci (sestrica ga je izgurala sa sike ). Sve u svemu moze se,
adavice su jako osjetljive i pomalo bolne, plus proizvodnja mlijeka opada negdje pocetkom drugog tromjesecja trudnoce pa je bitno da dijete jede i drugu hranu (mi smo poceli s dohranom oko 6 mj. voce, povrce, rizine i zobene pahuljice, oko 7-8 mjeseci kasice sam pocela mijesati sa rizinim pa zatim i sojinim mlijekom, oko godine dana jeo je vecinu stvari koje i mi jedemo). <i></i>

18 tra 2003, 07:52

Nisam trudna <
>Prijateljica koja ima bebacu od 7 mjeseci je trudna ali nema trenutno ptristup internetu pa je zanima <
>Sto ce reci zavisi od trudnice i trudnoce da li ce dojiti ili ne. <
>Oki hvala ja cu joj prenjeti ovo sto ste odgovorile vi many i Astra Lejla 30.12.2002 <
><i></i>

19 tra 2003, 14:35

ako nema problema s trudnocom i ne iscrpljuje je previse, nema razloga da prestane (bar u pocetku ) ----------------------------<
>Hanna 18.9.2001. djevica <
>Andrej 24.11.1989. strijelac<i></i>

19 tra 2003, 18:31

Koliko sam ja citala, neki hormoni u trudnoci tako djeluju da mlijeko promijeni okus (kazu postane gorko). Navodno je tako priroda rijesila problem dojenja i dolaska nove bebe. Zene koje imaju to iskustvo kazu da do toga dodje negdje u 2. ili 3. tromjesjecju trudnoce i da nije potrebno da zena sama nesto poduzima. Dijete jednostavno u jednom trenutku pocne odbijati sisanje. <i></i>

Re: trudnoca i dojenje

16 lip 2003, 19:56

nije stetno, ali moras vise paziti na prehranu. Malo je vece samo opterecenje za organizam sto se tice vitamina i minerala. Mozes dojiti dokle god pase tebi i bebi....<
><
><
>Ja sam osobno dobila prvu mengu mjesec dana nakon prestanka krvarenja <
><
>Ovisi to od zeme do zeme - ja nisam bila sretnica makar sam dojila 14 mjeseci Mame&Bebe - Početna stranica<i></i>

16 lip 2003, 20:39

Ne znam to za trudnocu,ali meni je krvarenje stalo nakon 40 dana s tim sto se znalo desiti da mi nikako ne curi dan -dva. Menstruaciju sam dobila odmah nakon 5 dana od prestanka onog krvarenja po porodu. <i></i>

17 lip 2003, 13:07

meni se cini da 90% zena ne dobije dugo mengu dok doje no i ja sam od onih "sretnica" pa dobila 5 tj nakon poroda Matea,11.01.03.<i></i>

17 lip 2003, 22:59

u vezi trudnoce i dojenja, pogledaj i ovaj link<
>http://pub237.ezboard.com/fmameibebefrm14.showMessage?topicID=449.topic<
><
>menstruaciju ja nisam dobila, Vito ima pet mjeseci i 9 dana, samo , i bas se pitam do kad moze potrajati.<
>bas sam mislila da vecina mama dobi zacas nakon poroda, pa i ja svaki cas ocekujem.<
>mozda se bum jos nacekala, a to bi mi bas tesko palo Vito, 08.01.03<i></i>

18 lip 2003, 00:37

Brunu je malo vise od 8 mj. i jos nisam dobila menstruaciju <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>

18 lip 2003, 08:02

Dojila sam kroz drugu trudnoću prva 3 mjeseca. Zbog komplikacija sam završila u bolnici i bila prisiljena naglo prekinuti dojiti. Komplikacije nisu bile uzrokovane dojenjem. Nekoliko mama s ovog foruma su uspješno dojile kroz trudnoću čak i u tandemu nakon trudnoće. Što se štetnosti za plod tiče zaključak iz onoga što sam ja čitala uglavnom je da se majčin organizam prilagođava situaciji i sve usmjerava održavanju trudnoće tako da nije rijetkost da oko 5 mj trudnoće majci nestane mlijeka. Sve mame s foruma u sličnoj situaciji rodile su zdravu djecu kao i ja.<
>Što se pak menzesa tiče nakon prvog poroda za 11 mjeseci, a nakon drugog za 10. Onda sam ja valjda bila sretnica? <i></i>

21 lip 2003, 02:50

nakon 11 mjeseci, <
><
>Hanna (18.9.2001.) i Andrej (24.11.1989.)<i></i>

22 lip 2003, 22:11

Ja sam jedna od sretnica i dobila sam odmah nakon krvarenja nakon poroda <
><
>Sto se tice trudnoce i dojenja, dok god to ne predatavlja problem ni za mamu, ni za bebu koja doji ni za onu koja je u stomaku, to nije problem; mislim isto kao i sto je Webmama napisala Zvonimir, 13.06.2001<i></i>

22 lip 2003, 22:49

Nadja juce napunila 10 mjeseci a od menge ni traga. Ja sam prije trudnoce stalno sa tim imala problema, nikada nisam znala kad cu dobiti (povisen prolaktin), pa se bas pitam da li ce se po tom pitanju sta promijeniti. Nadja 21.08.2002. <
><
><i></i>

11 srp 2003, 19:59

mengu sam dobila mj. dana nakon prestanka krvarenja pa onda opet nakon 2 mjeseca bila je neredovita i ostala sam trudna negdje kad je moja mala imala 4,5 mjeseca i normalo pročitala sam sve o dojenju i trudnoći tu na forumu i nastavila dojiti kad tamo negdje u 7 tjednu prokrvarim lagano i doktor me je odmah upozorio da su to izazvale kontrakcije maternice prilikom dojenja kao da prestanem i ja nisam misleći da on nije u pravu i tjedan nakon stanje se pogoršalo krvarenje uz bolove , hitno prestanem dojiti ali 10 dana nakon spontani., eto to je moje iskustvo.<
>teško mi je bilo prestati dojiti a sad mi žao što sam izgubila dijete tim više što me je to jako izmučilo i kiretaža na kraju kao šlag na torti. <i></i>

12 srp 2003, 23:45

mamaMarina zao mi je sto si izgubila bebu Zvonimir, 13.06.2001<i></i>

13 srp 2003, 09:22

jako mi je zao sto si prosla kroz sve to ANA 20.05.2003.<i></i>

23 srp 2003, 14:24

Zao mi je sto si izgubila bebu i puno sam razmisljala o tome sto da ti odgovorim. Ja naravno nisam ginekolog i moj se odgovor ne moze ravnati sa odgovorom strucnjaka, ali ni tvoj ginekolog nije do
o postupio dajuci ti povrsne "prijetnje" i objasnjenja, koja su rezultirala, prestankom dojenja i griznjom savjesti.<
><
>Ja znam da ti ova objasnjenja mozda nece biti utjesna, ali ce ti pruziti smjernice za dalje informacije i manje ce uplasiti mame koje se spremaju dojiti u trudnoci.<
><
>Istina je da dojenje izaziva kontrakcije maternice, ali one su blage i ne smetaju jajascu koje se do
o ugnjezdilo i koje je zdravo. Sto znaci, nemoj se gristi, mozda se trudnoca ne bi odrzala ni da nisi dojila. Puno je razloga zbog kojih maternica odbacuje plod i danas se ne znaju svi. Ono sto se zna je da organizam odbacuje plod koji nije savrsen...<
> Mame&Bebe - Početna stranica<i></i>

24 srp 2003, 21:15

<
>hvala , na lijepim odgovorima i suosjećanju , mislim i njegovo je mišljenje da moja trudnoća nije bila kako bih se izrazila da se jajašče do
o učvrstilo međutim , on smatra da sam dojenjem samo pogoršala situaciju umjesto da je ublažim i pokušam spasiti plod, naravno uz terapiju utrogestona i b vitmania itd znate kako to ide , mnogo žena koje ja poznajem je donijelo djecu na svijet na takav način, mada se ja isto tako tješim da tu nešto nije bilo u redu i da je bolje da je tako završilo u drugom mj.trudnoćće nego kasnije da su se ispostavile komplikacije, isto se manje osiećam krivom što mi je jako teško bilo prekinuti dojenje , osjećala sam se strašno kao da joj uskraćujem kisik, tim više što je to moje prvo dijete nekako sam joj dala prednost, možda sam pogriješila tko zna. <i></i>
Odgovori