O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
17 ruj 2002, 13:18
Kako je moguće da se beba kad sisa najede za desetak minuta, a ja kad izdajam treba mi bar pola sata rada Aventovom izdajalicom da izdojim količinu od 130 ml koliko on pojede otprilike u jednom o
oku (barem kad jede iz bočice izdojeno mlijeko)??? <
>Ima li tu možda veze ono prvo rjeđe mlijeko i kasnije gušće, pa ja izdojim u bočicu samo ono prvo pa mu treba više??<
>Kako god, nije mi jasno pa molim vaša iskustva. <i></i>
17 ruj 2002, 14:55
nema tu zapravo neke posebne tajne.<
>bebe imaju savrsen prirodni "mehanizam" koji ni jedna izdajalica ne moze imitirati. <
>moj osbni rekorid kod izdajanja je bio sveha 60ml, a Lukica je cicao sve u sesnaest... <i></i>
17 ruj 2002, 16:09
Potpisujem post mame lav <
>Nista se ti ne
ini!! <i></i>
17 ruj 2002, 20:23
Evo i mene i ista stvar. Cinjenica je da nema te izdajalice koja bi mogla izvuci onoliko koliko i beba i zato se nis ne
ini.<
>Ja pak mislim da tebi jos i do
o ide.<
><
>E sad, koju izdajalicu imas? Neke nis ne valjaju. Aventove i Medeline su do
e.<
> <i></i>
18 ruj 2002, 13:20
Meni treba 100 godina da postignem let down na izdajalicu, strpljenja barem 20 min da krene. A kad krene obično iz obje izađe svega 80 ml (ukupno, rekord). Uskladili smo valda ponudu i potražnju pa neće više van .<
>Ako se izdajam neposredno nakon podoja onda skoro odma šišti. <i></i>
19 ruj 2002, 21:39
Imam Aventovu izdajalicu i stvarno je do
a. Moj osobni rekord je 160 ml. To se desilo samo dvaput kad je mali prespavao cijelu noć (a i to se desilo samo dvaput) pa sam se ujutro probudila kao Super Silva. <i></i>
22 ruj 2002, 22:03
Ja sam, na svoju nesreću, svojevrsni stručnjak u izdajanju jer izdajam se dnevno 6-7 puta (Janu dojim 4 mjeseca, ali najveći dio ona popapa na bočicu, tj. jede dnevno 4-5 o
oka izdojenog mlijeka, inače na sisi odmah spava i tako mi je na početku počelo nestajati mlijeko i morala sam uvesti dohranu sve dok nisam stalnim izdajanjem opet uspostavila bolju laktaciju). Rekord mi je nakon jedne prospavane noći (cca8-9 sati) 250ml. Iako nisam uspjela isključivo dojiti znam da greška nije bila u količini mlijeka i uvjerena sam da meni u prsima i sada ostane mlijeka koje ne uspijem izdojiti (btw, ništa od stare odjeće ne mogu zakopčati na cicama!!). Izdajanje mi je već takva rutina da mi se desi da se nešta zamislim ili gledam TV i već zaboravim da pumpam i pumpam tako desetak minuta na prazno i onda odjednom opet počinje teći mlijeko. Dakle, Avent je za mene zakon, ali nije savršen kao dijete koje pravilno sisa! <i></i>
04 ožu 2003, 20:17
ja bih podigla ovaj topic u zelji da nekome pomognem a usput bih molila mame da jos napisu svoja iskustva i rekorde jer ja jos nisam izdajala, nemam potrebe jedino cu poceti ujutro kad imam puno da napravim malu zalihu<
>nadam se da cete se odazvati i da ce pomoci nekima u odluci <i></i>
05 ožu 2003, 00:05
izdajam se rucno jerbo izdajalicu nemam i to samo kada moram negdje ici na duze bez bebe, rekord mi je 120 ml i to naravno ujutro nakon 8-9 sati nedojenjea iz jedne cike <i></i>
05 ožu 2003, 00:19
ajme cure, blago vama, koji uspjesi.<
>imam bebu od 5 mjeseci koju isključivo dojim i lijepo je debeljuškasta, a na aventovu izdajalicu ne mogu izvuči niti kapi, nakon 15 min pokušavanja odustajem. u prva dva tjedna, u par navrata izdojila sam po 10ml. <
>jako bih voljela da se mogu izdojiti jer se za mjesec dana vraćam na posao pa me strah da ne izgubim mlijeko zbor prerijetkih podoja.<
>mislim da su moj problem premale sise pa se ne uspije stvoriti podtlak. što vi mislite? <i></i>
06 ožu 2003, 00:48
jutros sam obavila svoje prvo izdajanje Nakon podoja prvo 30ak ml a zatim sam osjetila let down te jos 10ak. Dakle moja prva zaliha 40ml Rucno izdajanje u Aventove vrecice. <
>Mislim da ce ipak biti veci rekord kad mi bude vise mlijeka sto jutros i nije <
><
>Imam i pitanje; da li se moze skupljati dva tri izdajanja dnevno u frizideru pa zajedno zamrznuti ili bolje ovako pomalo pa pomijesati kad se odmrzne<
> <
><
> <i></i>
06 ožu 2003, 10:24
Samo da se pohvalim: moj je rekord 350ml i to ne sve: samo toliko da me ne bole sise (kad sam pocela ici na posao pa je Leda jela drugu spizu). Inace, za to mi je trebao 1 sat mukotrpnog rada sa onom jadnom jeftinom 'Chicco' izdajalicom. <i></i>
06 ožu 2003, 16:44
350ml ??!! i samo da ne bole sise <
><
>Ja nijesam znala da se smije izdajati vise od deset min, negdje sam procitala pa zar je i to laz <
>Znaci dok ide? pobit cu onda svoj rekord <i></i>
06 ožu 2003, 20:31
moj rekord je bio 180 u nekih 25 minuta naravno s Aventovom. Probala sam i sve druge izdajalice ali kod ove sam imala i letdown i do
o mi je islo pa sam bila odusevljena. A sad kad vas sve citam tek sad vidim da su mi cice bile do
e. Nego pocela sam precesto ovamo zavirivati bojim se da me ne ponesete pa hop na trece. <i></i>
08 ožu 2003, 02:34
Ja sam se jedno vrijeme izdajala i to prije spavanja jer bi oboje bili jako gladni kad bis e probudili, poceli plakati, prejako vukli, uglavnom nije islo, pa bi ja za taj prvi nocni o
ok, koji je bio nakon najvece pauze izdojila mlijeko obicno je to bilo oko 260, a rekord mi je mislim oko 280 - ma puna ona srednja Aventova bocica. (Ali ja ipak imam dvoje djece ). Izdajala sam se Aventovom izdajalicom. Ako ne bi islo odmah izdajalicom u pocetku bi malo izmasirala grudi i izdojila prvi dio na ruku. (Inace u bolnici se uopce nisam mogla izdojiti na izdajalicu, samo na ruku).<
>Kad su klinci malo odrasli i postali strpljiviji prestala sam se izdajati i sad noc dojimo. Lea i Ivan, 22. 08. 2002.<i></i>
29 lis 2005, 21:40
Sigurna sam da je na forumu već bilo rasprava o ovome, ali nemam vremena pretraživati arhivu. Uglavnom, sutra imam neki seminar i neće me biti oko 4-5 sati, a micica je po danu svaka 3 sata prištekana na mene. Spremam se izdojiti, ali ja tupača , pred mm se naravno pravim najpametnijom na svijetu, nemam pojma kako mu prirediti to mlijeko. Kako da ga zagrije, da li bočicu držati u frižideru prije? Cure pomažite. <i></i>
30 lis 2005, 01:23
Izdojeno mlijeko može biti u frižideru na temp. od 0-4 stupnja do 8 dana. Može se zagrijati za bebu pod mlazom tople vode (na 36-37 stupnjeva) ili u vodenoj kupelji. Normalno je da se mlijeko kad odstoji podijeli na dva dijela (vodenastiji i masniji) pa ga treba protresti prije uporabe. Ne smije se prokuhavati jer onda gubi puno korisnih svojstava.<
><
>Evo jednog korisnog linka:<
><
>Pohranjivanje i čuvanje majčinog mlijeka <i></i>
30 lis 2005, 01:43
Imas ovdje detaljno objasnjeno <i></i>
30 lis 2005, 11:16
Puno hvala. <i></i>
31 lis 2005, 08:26
Moze biti vani na sobnoj temperaturi do 8 sati ako se ne varam. Tu negdje uglavnom. <
><
><
><i></i>
01 stu 2005, 03:09
Za one kojima se ne da otvarati linkove:<
><
><
>Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:<
><
>Kolostrum:<
><
>na 27-32 °C - 12 sati<
><
>Zrelo mlijeko:<
><
>Na sobnoj temperaturi<
><
>do 15 °C ....... 24 sata<
><
>19-22 °C ....... 10 sati<
><
>25 °C ........... 4-6 sati<
><
>30-38 °C ......... 4 sati<
><
>U hladnjaku:<
><
>na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana<
><
>U zamrzivaču:<
><
>- u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka) ....... do 2 tjedna<
><
>- u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata) <
><
>....... 3-4 mjeseca<
><
>- u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže <i></i>
17 srp 2006, 10:55
Mislim da naslov sve govori!Naime,pošto Mia spava cijelu noć do jutra se meni napravi mlijeka za 2 o
oka pa ona pojede i još se izdojim!To mlijeko sam joj znala davati oko ponoći i ona bi ga u snu popila ali mislim da je to sasvim nepotrebno,mislim da bi ga bolje bilo zamrznuti pa da joj netko može dati kad ću ja biti odsutna jer od 10.mj imam fax!Čula sam za neke vrećice za zamrzavanje mlijeka pa me sad zanima gdje mogu to kupiti ili postoji neki drugi način zamrzavanja mlijeka? <i></i>
17 srp 2006, 18:52
ja sam dobila te vrecice sa izdajalicom (Avent). kod njih je do
o sto se izdajas direktno u vrecicu, nema preljevanja iz posude u vrecicu i sl. a gdje bi ih mogla kupiti, ne znam, probaj u nekom baby shopu gdje prodaju izdajalice. <
>a vise o zamrzavanju i cuvanju mlijeka imas ovdje na rodinim stranicama. <i></i>
17 srp 2006, 22:34
ja sam mlijeko zamrzavala u obicnim vrecicama za zamrzivac, prelila bi u njih mlijeko iz izdajalice, zavezala i onda bi vrecicu stavila u neku posudicu ili plasticnu casu da se ne bi slucajno probila vrecica pa da se ne prolije mlijeko. <
>Bruno 10.10.2002.<i></i>
18 srp 2006, 07:28
http://www.avent.com/uk/en/eastfeeding_
eastmilk_containers.php<
><
>Ove posudice za zamrzavanje mlijeka možeš kupiti u više-manje svakoj ljekarni. Izvrsne su jer poslije, kad počneš s dohranom, u njih možeš spremati voćne kašice, skuhane o
oke ako idete u šetnje, na izlete i sl. Pet-šest sati nakon kuhanja papica bude još uvijek fina i topla. <
><
>Naravno, mislim na ove posudice na slikama 2 i 3. <i>Edited by: melita at: 18/7/06 7:29<
></i>
18 srp 2006, 22:24
hvala svima! <i></i>
17 tra 2011, 20:54
ja sam izdajala dvije dojke istodobno. to bi mi skratilo vrijeme izdajanja. smontirala bih elektičnu, ona sama pumpa a ja sam pumpala s ručnom na drugoj dojci.
jako je dobro prije izdajanja staviti nešto toplo na prsa da se malo opustiš pa onda izdajati. ja sam stavljala ručnik umočen u toplu vodu, stavila bih ga 2 minute max.
kreni s malom brzinom i onda malo pojačaj, nemoj silovito da se ne ozlijediš. dakle, nema smisla punpat ko lud odmah, kreni polako pa povećavaj brzine.
kad izdajaš nagni se naprijed.
17 tra 2011, 22:10
Moj isto nije htio sisati pa sam izdajala punih 7 mjeseci. Medelina električna izdajalica mi je bila spas. preporučam u svakom slučaju.
17 tra 2011, 22:47
ako imaš mogućnosti idi na grupu za potporu dojenju, mogu ti pomoći i dati praktične savjete. ne znam gdje si i ima li kod tebe grupa za potporu dojenju
21 tra 2011, 19:06
Ja se izdajam Aventovom ručnom evo već skoro 6mj. Nisam imala takvih problema, i ne znam na koji način ti je izdajalica napravila rane, zaliječiti prvo ranu mažući sa melemom ili nekom specijalnom kremom, ima u ljekarni. Za to sad trebaš imati živaca i strpljenja jer te boli, ali nema druge, a ako je na obje dojke, hm dok ne saniraš, a ne ide to odmah, mislim da ćeš morati dati adaptirano, ne znam šta drugo.