Sada je: 01 svi 2026, 13:11.

vrsta mlijecne formule i probavni problemi

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

vrsta mlijecne formule i probavni problemi

PostPostao/la Rogue » 11 ožu 2009, 15:41

sad citam dosta po forumu razlicitim vrstama adaptiranog mlijeka pa sam malo zbunjena.
naime moj maleni ce za 6 dana napuniti 2 mjeseca. prvi mjesec svog zivota je bio iskljucivo dojen, a od kad se nagutao moje krvi i gnjoja i od kad smo proveli par dana u bolnici presli smo na adaptirano mlijeko. probala sam s aptamilom jer mi je patronazna rekla da je najbolji. kad smo bili u bolnici davali su mu bebimil koji je lijepo prihvatio pa sam ja i kod kuce nastavila sa time. sve se cinilo uredu do prije tjedan dana kad su poceli grcevi, jako bljuckanje i prduckanje.
e sad sam mislila da su ti grcevi od progutanog zraka jer kad je gladan cuje ga se po cjelom susjedstvu, ali tu citam da neke vrste adaptiranog pospjesuju te grceve. pa me zanima koje mlijeko koristiti. da li je moguce da prducka i bljucka zbog vrste mlijeka ili? on uglavnom podrigne nakon obroka (dok sam dojila uopce nije podrigivao), a bljuck dosta kasnije, i stuca cesto.
da li je neko imao slicnih problema? da li su to tipicni problemi za dob ili mu ml.formula neodgovara.
meni su za bebimil u bolnici rekli da ga daju jer je najpotpuniji, a tu svi pisu da je to samo aptamil. :conf
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: vrsta mlijecne formule i probavni problemi

PostPostao/la Rogue » 11 ožu 2009, 15:45

jos da dodam da ima problema i sa stolicom. cesto je tvrda i nekda se dosta namuci dok kaka.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 ožu 2009, 16:11

mislim, sto znaci najpotpuniji? :roll:
gore imas stickani topic od swenki u kojima su lijepo opisane razlicite vrste formula, ali ne po proizvodjacu, vec po sastavu i po brojevima.
sto se tice prduckanja, stolice i bljuckanja... ne postoji univerzalna najbolja formula, vec samo ona koja je najbolja pojedinom djetetu pa tako i tvoje dijete moze bolje ili losije reagirati na pojedinu formulu.
moguce da ce se probava poboljsati s nekom drugom formulom, a mozda i nece :dunno
bljuckanje ne mora imati veze s vrstom formule, a stucanje nema definitivno.
moj je bio veliki bljuckator i stucao je jako cesto kao mali, cak i dok je bio u trbuhu.
mi smo promijenili formulu kada je imao nekih 5 mjeseci, cini mi se, jer mu je stolica bila zelena, pa se to prelaskom na drugu formulu izreguliralo.
a grcevi sami po sebi ne moraju biti nista neobicno, niti vezani za formulu. moguce je da se radi o kolikama :( koje mnoge bebe u toj dobi imaju.
vjerojatno nisi pametnija nakon mog posta, ali nadam se da si ipak dobila neke nove informacije.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la danijela81 » 11 ožu 2009, 16:32

zbilja ne znam je li se to slučajno sve poklopilo, ali evo kako je bilo kod nas:
dojili smo 2 mjeseca i imali problema s grčičima i prduckanjem sve dok nije naučio podrignuti poslije papanja. kad smo prešli na bebimil, stolica je postala tvrda, on cendrav (mučio se baš svaki put i kakao "kobase" ili kuglice). jako je bljuckao, štucao, često i povraćao u mlazu.
prešli smo na PRE hipp s probioticima, onaj nove recepture (dosta je masniji) i svi problemi kao rukom odnešeni. kakica super, po školski, svaki dan, pastaste strukture i lijepe žute boje (ajme opisa :lol ). bljucka i štucka još tu i tamo, ali ni približno kao na bebimilu. više nijednom nije povraćao u mlazu.
e sad, je li se to tako samo poklopilo, ili je zbilja hrana u pitanju, ne znam. možda je i zbog prelaska s dojenja na adaptirano, pa mu je trebalo vremena da se prilagodi. ja bi na tvom mjestu probala promijeniti, ali oprezno. kažu da se manjim bebama to ne smije raditi često.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la wiksy » 11 ožu 2009, 17:14

moje iskustvo s bebimilom je bilo grozno, al moja beba ima refluks.
pa smo počeli s pre-nanom, pa s nanom da bi na kraju završili na kombinaciji aptamil comforta i aptamil AR-a.
sad je već i na kašicama, pa još uvijek štuca ko lud (dnevno 2-3 puta) i kakica mu je zelenkasta. ponekad uspije biti žućkasta.
znak za promjenu je bio bljuckanje, pretjerano prduckanje i jako tvrda stolica.

što sve nema veze s tobom, ali ti daje neku sliku koliko je to individualno kod djece.

ako je dugo bio na bebimilu (par tjedana...) i sad je odjednom počeo bljuckati, prduckati... to je malo čudno. ali ako je samo par dana, onda je lako moguće da se ipak radi o hrani.

pokušaj mu davati manje količine i malko vode, al se u međuvremenu obavezno javi pedijatru.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rogue » 11 ožu 2009, 17:22

sutra idemo kod dr.jadresina (o kojem imam samo rjeci pohvale) na kontrolu u klaicevu pa cu i njega pitati za savjet za promjenu formule. oni tamo daju bebimil pa cemo vidjeti sta ce reci. na bebimili je sad vec skoro mjesec dana i na pocetku nismo imali ove probleme.
oni su mu jedino u bolnici davali caj, i volio ga je piti i to je bio neki lipin caj. ja sam mu kupila prvo od komoraca, a zatim od kamilice (one hippove za nakon 1tj.) ali nece ih piti nikako, pocucla 5 ml i onda kad shvati da nije hrana krene plakat i okrene glavu od dude. da li mu mozda fali tekucine?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 11 ožu 2009, 17:52

ne fali. i o dodatnoj tekucini imas stickani topic.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la wiksy » 11 ožu 2009, 21:16

samo da pozdravim odlazak pedijatru! :)

i ne, ne fali mu tekućine, ne brini. to sa čajevima u rodilištima neću ni komentirati.
ja sam malome davala vode (max 50 ml dnevno) kad je počeo s AR hranom pa mu je kakica ispočetka bila pretvrda, al kroz par dana se naviknuo na hranu i sve je bilo ok pa smo maknuli i tu vodu.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rogue » 13 ožu 2009, 09:41

Evo jučer smo bili kod dr. Jadrešina.
Maleni je u 4 tjedna dobio 1kg, što je super. Fino napreduje i doktor je jako zadovoljan.
Za tvrdu stolicu mi je rekao da je moguće da mu ne odgovara formula, tj. Bebimil. Kaže da ne znaju zašto, ali nekoj djeci jednostavno ne odgovaraju neke formule. Preporučio mi je da uzmem Nan1 s probiotikom (kaže da ima i Hipp, ali kod nas je Nan kvalitetniji). Sad smo kupili Nan pa ćemo vidjeti.
Rekao je da tvrda kakica može biti i zbog ranije prehrane s majčinim mlijekom pa se sad probava i crijeva trebaju naviknuti na novu hranu.
Za dodatnu tekućinu je rekao da nije potrebna, ali ako voli čaj (a on ne) onda mu ga mogu davati, škodit mu ne može. Jedino treba paziti da ne napuni stomačić pa da ga ne prevari za obrok.
Za bljuckanje mi je rekao da često djeci pomaže kad se umiješa 1 žlica rižolina u mlijeko jer to malo zgusne formulu i tad djeca rjeđe bljuckaju. Ali je dodao da i s tim treba oprezno jer se do prije par godina tvrdilo da nitko nije alergičan na rižu, a sad se pojavilo par slučajeva pa ni on nije više pametan što savjetovati.
Isto tako je pričao i za dohranu 4 ili 6 mjeseci.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 ožu 2009, 09:49

po ovome sto pises, ja tom doktoru ne bih tako slijepo vjerovala.
kao prvo:
Za dodatnu tekućinu je rekao da nije potrebna, ali ako voli čaj (a on ne) onda mu ga mogu davati, škodit mu ne može.

beba ti ima 2 mjeseca zivota, nikakvi cajevi joj nisu potrebni, nikakvi!!! beba od dva mjeseca jede samo mlijeko - majcino ili adpatirano. i drzala bih se ovog boldanog dijela.
ako bih vec ista davala, bila bi to voda, nikakav caj.

zatim:
Za bljuckanje mi je rekao da često djeci pomaže kad se umiješa 1 žlica rižolina u mlijeko jer to malo zgusne formulu

rizolino, pa makar i jedna zlica, jest dohrana. vbebi od dva mjeseca dohrana se ne uvodi. bljuckanje samo po sebi nije strasno (osim ako ne postoji nekakav medicinska indikacija), osim sto mama mora cesce presvlaciti bebu. moj je jako bljuckao, bas jako, nikada mi nije palo na pamet dodavati pahuljice u bocicu. pa sto ako bljucka, zdrav je i dobro napreduje (sama kazes da lijepo napreduje)???

jos:
Isto tako je pričao i za dohranu 4 ili 6 mjeseci.

dohrana ide sa 6 mjeseci, ne ide s 4. malo prosurfaj i proguglaj, vidjet ces sto o dohrani i pocecima dohrane kaze svjetska zdravstvena organizacija (WHO). a mozes i nasem pdf-u dohrana.

pisem ti ovo u najboljoj namjeri. stani na loptu i razmisli malo. :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la leonardaj » 13 ožu 2009, 10:41

Moja P. je dosta bljuckala.
Dr. nam je preporučila Aptamil AR. To je nekakvi sa dodatkom,ak se dobro sjećam,rogača. :conf
Uglavnom,gušći je i stanje se popravilo.
Za Bebimil sam pak čula da je najnekvalitetniji.Al to ti je opet rekla-kazala.
slika
leonardaj
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 13 ožu 2009, 10:48

samo da potvrdim ovo za bljuckanje. bljuckanje ne znači ništa, to ne znači da je beba bolesna ili da nešto nije u redu s njom. to najvjerojatnije znači da joj nije dovoljno sazrio poklopac koji zatvara želudac i beba će sama od sebe prestat bljuckat kako to s vremenom bude sazrijevalo. ništa se tu nit može niti da napraviti (teži oblici toga su refluks, ali moja je stvarno jaaako bljuckala pa je pedica zaključila da nema smisla gnjavit ju s invazivnim pretragama da bi se potvrdio ili opovrgnuo refluks kad će sve nestati samo od sebe).

dakle, moja je stvarno bljuckala. i jedina posljedica toga je da sam ju morala češće presvlačiti. nekad bi bljucnula i tijekom presvlačenja pa netkom obučeni bodi skidaj i oblači ponovno čisti. i više veša je posljedica, naravno.

e, da! dobar savjet koji smo dobili od pedijatrice - podrigni ga na pola bočice...jest da će protestirati kad mu na pola uzmeš mlijeko, ali će puno manje bljuckati...

intenzivno bljuckati je prestala nekako s uvođenjem dohrane, oko 6 mjeseci. skroz je prestala bljuckati negdje sa cca 9 mjeseci.

nije mi padalo na pamet davati nikakav rižolino u hranu joj.
(inače, imaš posebna AR,, antirefluks, mlijeka koja su protiv bljuckanja. mi to nismo nikad koristili jer stvrdnjava stolicu, to nam je bilo za slučaj da baš nikako drugačije ne ide. moja je pila aptamil comfort, koji je protiv grčeva (što ne znači da grčeva nije imala), a ujedno je to bilo dobro je je gušći od običnog aptamila, koji sen izlijevao iz nje skoro. s 5 mjeseci je počela pit obični)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 ožu 2009, 10:50

frrr :5
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rogue » 13 ožu 2009, 12:10

Ma nisam mu nista dodavala u hranu niti cu.
Bljuckanje nije problem radi mjenjanja robice vec me bilo jedino strah da ne dobiva dovoljnu kolicinu mlijeka ako previse bljucka. Ali posto ljepo napreduje ocito mu ostane dovoljno. (mislim on pojede jedan obrok vise nego sto na kutiji pise, pa valjda kad se sve zbroji i oduzme dobije dovoljno). cula sam ja da neka djeca vise bljuckaju i za refleksus, ali dok je dojio nikad nije bljuckao pa mi je i zato bilo isto cudno.
ovaj nan je puno rjedi od bebimila. danas je prvo imao jako gusu zelenu kakicu a zatim zrnatu zlatno smedu.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rogue » 15 ožu 2009, 14:45

Evo da se pohvalim da nam je kakica u ovih par dana odlična, kašasta, zlatno smeđe boje. Uopće se ne muči više dok kaka. Čak su i grčići popustili (zadnja dva dana ih nije imao).
Što se bljuckanja tiče, bljucka čak i manje nego dok je jeo Bebimil (nisam ništa dodavala u mlijeko), a Nan je čak i rjeđi.
Možda mu stvarno Bebimil nije odgovarao. Izbirljiva je to beba :D
Čaj sam izbacila, a pelene su mu i dalje fino pipiškene. :mrgreen:
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 15 ožu 2009, 16:02

super annci :D
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Rogue » 16 ožu 2009, 21:58

bas kad sam mislila da bu sve ok... :(
danas cjeli dan nije kako, to se cak nije dogodilo dok smo pili bebimil. ne znam jeli to ok za ad. mlijeko? (znam da na majcinom moze biri vise dana bez kakice).
danas je bio jako placljiv i nervozan. ne znam je li zbog toga ili zbog novih nuk dudica (kupila staklene zbog prica o otrovima) ili oboje skupa.
koliko vremena moze biti bez kakice na ad. mlijeku a da nije za uzbunu?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 ožu 2009, 22:25

ajme, ne brini :hug
isto kao i dojeno dijete. nije alarmantno niti ako ne kaka i nekoliko dana.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la suska » 04 lip 2009, 23:50

Rogue i moja anamaria ide kod doktora jadresina odlican je slazem se ona je alergicna na laktozu u kravljem mljeku i papa mi pregomin.
slikaslika
IVAN: 13.5 05`
ANAMARIA: 13.1 09`
suska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rogue » 05 lip 2009, 10:33

ja se vise ne slazem da je odlican, i ne idemo vise kod njega.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 05 lip 2009, 12:21

Možda je off, al me zanima jel svima na nanu zelena stolica???
Nama je konstantno zelena, a sve ok, redovno, svaki dan...
Netko mi je tu rekao da je od veće konc željeza?! Rogue, Snow?
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rogue » 05 lip 2009, 12:39

jep :dada i nama je zelena od kad smo na NAN-u, isto sve ok. mi smo zbog inih drugih stvari bili i na pretragama stolice i krvi i jos sto sta vezano za probavu i sve je stvarno ok. navodno je zelena radi vise zeljeza
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 12 lip 2009, 09:12

marie claire je napisao/la:Možda je off, al me zanima jel svima na nanu zelena stolica???
Nama je konstantno zelena, a sve ok, redovno, svaki dan...
Netko mi je tu rekao da je od veće konc željeza?! Rogue, Snow?

mi smo radi zelene stolice presli s nana na hipp.
bila mu je grozno zelena stolica od nana.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Kosta`s mummy » 12 lip 2009, 09:54

Malo kasno, ali tek sad vidim temu. Mom sinu takodje nije bio zatvoren sfinkter izmedju zeluca i jednjaka i jako puno je bljuckao. Dr neonatolog mi je tada u porodilistu rekla da je takvu djecu, pored toga sto ces ga dizati da podrigne na pola podoja/flasice,potrebno i drzati u uspravnom polozaju barem 20 min nakon jela, i tako raditi do 6. mjeseca, odnosno do uvodjenja dohrane. I narocito mi je podvukla ovo za dodavanje Lina, keksa i kojecega da se dobije na gustini - to NIKAKO.

Mi smo sa ovim uspravnim polozajem brzo dosli toga da uopste ne bljucka
Kosta 05.08.2007.
Kosta`s mummy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rogue » 12 lip 2009, 10:17

mamashnita od noje je napisao/la:mi smo radi zelene stolice presli s nana na hipp.

i kod nas je takva, ali bili smo i na analizi te stolice i sve je ok. mislim osim sto je zelena nema nikakvih drugih problema i tegoba. :dunno
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 12 lip 2009, 11:47

Rogue je napisao/la:
mamashnita od noje je napisao/la:mi smo radi zelene stolice presli s nana na hipp.

i kod nas je takva, ali bili smo i na analizi te stolice i sve je ok. mislim osim sto je zelena nema nikakvih drugih problema i tegoba. :dunno

Isto tako kod nas... :dada
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suska » 18 lip 2009, 23:29

Bok mi smo danas bile u klaicevoj na ocitavanju testa na mljeko jaja i brasno i nije alergicna na nista od toga ali ona i dalje jede pregomin i valjda ce nam ga maknuti zato sto ne dobiva na kilazi ovaj mjesec samo 250 grama, ima 7 kila i 5 mjeseci. nama je pregomin bio dobar dok je bila 3,4 mjeseca sad stalno mislim kak je gladna a pedijatrica nam rekla da stavljam rizine pahuljice i stavim al nakon 3 sata ona opet gladna mislim da cu ja reci tom doktoru da moje djete nemoze od te vode i soje napredovat i pedijatrica misli tako rekla mi je da je to jako malo kaj je dobila 250g.
slikaslika
suska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rogue » 19 lip 2009, 10:28

super da niste alergicni, ali mislim da 250 g nije bas malo. Zadnja dva mjeseca je moj K. isto dobivao po 300g i pedica mi je rekla da je normalno da nakon 3. mj pocnu manje dobivati. isto imam 5 mj. i 7 kg.
a sad za mlijeko ne znam. ako nije alergicna mogla bi realno piti bilo koje AD, posavjetuj se sa pedicom i ekipom u klaicevoj.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la suska » 19 lip 2009, 22:43

DA I JA SI TAK RAZMISLJAM PITAT CU PEDIJATRICU DA ZNAS KAK OVO MLJEKO TJ PREGOMIN IMA ODVRATAN MIRIS JA TO NEBI JELA DA NEMA NISTA DRUGO NA SVJETU ZA JESTI I DA SMIJEM MAKNULA BI JOJ TO MENI TI NEKI VICU KAJ CES JOJ MICATI PA TO JE PREKO HZZO-A PA NADOPLATM NA RECEPT SAMO 6 KN AL MENI BI BILO DRAZE DA ONA KAO I SVA DJECA JEDE NORMALNO AD. OVA PEDIJATRICA JE BILA DOKTORICA I OVOM STARIJEM AL NIJE TOLIKO DRAMATIZIRALA A SAD ZA ANAMARIU ZA SVE ME ZAFRKAVA REKLA MI JE DA KAK SE JA TO NEMOGU NARUCITI KOD FIZIJATRA (IZVIJA SE U BANANU, UNATRAG I RUKICE ISTO) PA SAM JOJ REKLA DA AK ONA MOZE NEK ME ONA NARUCI U KLAICEVOJ SE CEKA DO 9 MJ. NARUCILA SAM SE NA GOLJAK.
slikaslika
suska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la wiksy » 24 lip 2009, 22:32

samo da se nadopišem na zelenu stolicu. mi smo na aptamilu comfort i zelena je... bila je i na nanu...
i prema pedijatru bit će zelena dok god potpuno ne ukinemo adaptirano mlijeko.

al mi je drago vidjeti post "i nama je stolica zelena" :) ... ne zato jer je još nekome zelena, nego da se ne osjećamo kao vanzemaljci :jadnimi
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.