O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
22 ruj 2009, 00:45
malo sam si mislila i nisam našla...
dali bi mogla u žitarice miješati suho voće i kako...
recimo suhe banane...jabuke i slično
ili ako netko zna kako osušiti voće...
22 ruj 2009, 07:41
voće se suši na suncu na drvetu-ne na drugom materijalu
(to ja po smokvama

)
22 ruj 2009, 10:20
za sušenje voća postoje posebne naprave, ako nećeš prirodno sušiti
potraži malo po netu

ali, ne vidim zašto bi itko sušio banane
a ako misliš djetetu davati ono što prodaju po dućanima kao čips od banane, nemoj. prženo u ulju i živi otrov.
s druge strane, sušena jabuka (neki domaći proizvođač je, ne mogu se sjetiti imena) je sasvim ok jer su jabuke baš sušene
22 ruj 2009, 11:38
prženo je prženo, sušeno je sušeno
na sušeno voće gledaj kao na koncentriranu voćku. sadrži isto što i svježe samo puno više
suši se u sušarama, u struji toplog zraka. može i prirodno, ali je sporije i dolazi do degradacije hranjivih tvari (posebno vit. koji su termolabilni), pa je bolje pod kontroliranim uvjetima u sušari.
odličan je način konzerviranja, a namirnica zadržava svoja osnovna svojstva. tako da možete pojesti npr. marelicu i izvan njezine sezone.
prehrana male djece suhim voćem? mene bi bilo strah gusenja jer je tvrdo i zilavo
22 ruj 2009, 11:43
i meni je 9 mj. nepotrebno rano za suho voce (ajd 3 grozdjice u skuhanu kasu ali kao grickalica ne)
22 ruj 2009, 12:40
ma samo pitam...nisam joj mislila dati još niš
recimo kao što se grožđice mogu staviti baš me zanimalo dali bi još koje voće prošlo tako
22 ruj 2009, 16:31
ja sam koristila još i sušene marelice (ali alnaturine, bez sumpora)
ubacila kuhat s grizom ili pahuljicama na vodi pa sve skupa zgnječila
prestala jer mi mala ne ljubi baš slatko
23 ruj 2009, 08:33
moze se voce dobro namociti, prokuhati, smiksati i koristiti kao nekakav pekmezic za zasladit kasice.
23 ruj 2009, 11:30
Suho voće, npr marelice, grožđice( par komada), namočiti pola sata u vodi, i kuhati na lagano npr s jabukama ili kruškama, i pasirati!
Tako ću ja nekad!
23 ruj 2009, 12:08
sad cu ja biti malo dosadna.
koji je smisao davanja suhog voća djeci? po meni, suho voće je izvrsna namirnica, bogata visokovrijednim hranjivim tvarima i sluzi kao nadomjestak voću kojega nema zimi.
e sad, ako ćemo ga mi uvjetno receno mrcvariti, termicki obradjivati i sl. ostat ce nam samo boja (djelomicno), aroma i seceri.
rezultat: navikavamo dijete na slatke okuse, povećavamo obroku kalorijsku vrijednost, bez neke stvarne nutritivne.
shoot me if i'm wrong
23 ruj 2009, 12:16
marie claire je napisao/la:Suho voće, npr marelice, grožđice( par komada), namočiti pola sata u vodi, i kuhati na lagano npr s jabukama ili kruškama, i pasirati!
Tako ću ja nekad!

baš sam ja htjela pitati, što će ti suha marelica ako imaš jabuku ili krušku?
ja sam suho voće kuhala s pahuljicama ili grizom, samim, da malo zaslade, kad nisam stavljala voće. i, da, bila je zima i bilo mi je već muka od jabuka-kruška-jabuka-jabuka-banana-jabuka-kruška-jabuka-banana
23 ruj 2009, 12:23
To sam mislila nekad, većinom uz žitaricu, pa i jabuku jer nam jako teško ide! Ovo je bio samo prijedlog na upit...
I, da za zimu, kad će bit suša od voća!
23 ruj 2009, 13:14
sve hranjive tvari su koncentriranije u suhom vocu. Na slatki okus se ljudi navikavaju s majcinim mlijekom i slatki okus nam je potreban. Ne treba potrebu za slatkim okusom mijesati s potrebom za secerom.
23 ruj 2009, 13:45
ivanaCH je napisao/la:sve hranjive tvari su koncentriranije u suhom vocu.
ta prica drzi vodu do kuhanja,
a nakon sto smo voce naprije dehidrirali, zatim rehidrirali i termicki tretirali... ...meni to nema smisla.
no to je samo moje skromno misljenje
18 lis 2009, 20:30
Ja svom devetomjesečnom malcu dajem suhe marelice Alnaturine,ne kuham ih uopće,isjeckam na sitno i ubacim npr. u zobene pahuljice koje sam kratko prokuhala.. Poslije to izmiksam,a on smažeeee..
30 lis 2009, 10:47
Crazy Daisy je napisao/la:ivanaCH je napisao/la:sve hranjive tvari su koncentriranije u suhom vocu.
ta prica drzi vodu do kuhanja,
a nakon sto smo voce naprije dehidrirali, zatim rehidrirali i termicki tretirali... ...meni to nema smisla.
no to je samo moje skromno misljenje

i ja ih sitno režem ko i snamnom i Lele tako obožava zobene.
i još da dodam - ako kupujete suho voće u marketima, kupujte samo ono u zatvorenim kutijama. Naširoko zaobilazite one koje se nalaze u košarama bez poklopaca.
04 vel 2010, 21:28
ja sam se suhog voca tek sad dosjetila, kupila sam suhe sljive i grozdice od ekozone za probu uz jogurt/sir obrok.
05 vel 2010, 14:45
ne unistava se sve kuhanjem. Suho voce je odlican izvor energije, zeljeza, minerala, vlakana. Nisam sigurna, cini mi se da se zeljezo unistava dugim i sporim kuhanjem.
05 vel 2010, 21:35
Moj malac sad gricka same suhe marelice tj. više ih ne miksamo ( baš kao ni sve ostalo...). Za par dana će mu 13 mjeseci, smijem li mu davati ponekad suhe grožđice, šljive ili smokve, zna li netko? Od voća sad jedemo samo jabuke, banane i kruške pa čisto da malo osvježimo voćni meni
05 vel 2010, 22:47
smijem li mu davati ponekad suhe grožđice, šljive ili smokve, zna li netko?
možeš, ali mu grožđice za početak prereži na pola. ne znam koliko tvoj ima zuba, ali mojoj je problem s njena 4 pregristi cijelu grožđicu. šljive nisam davala, a smokve sam isto rezala na sitnije komade.
možeš još nabaviti i sušene crne ribizle (mislim da sam ih u bio&bio uzela), one su baš sitne i dobre za mališe
06 vel 2010, 09:13
ako po tablici mogu sljive u 7.mj. dali to znaci da mogu i suhe sljive ili samo svjeze?
06 vel 2010, 10:35
Oooo imamo mi zubića,9 čak...

Probat ćemo sa grožđicama. Bio&bio nemamo,ali naći ćemo negdje i ribizle. A brusnice? Njih imamo u ponudi...Valjda ako mogu ''obične'' šljive, mogu i sušene
07 vel 2010, 01:37
Arkana, suho je voce jako slatko stoga se preporuca nesto kasnije.
07 vel 2010, 10:21
tanjabb je napisao/la:Arkana, suho je voce jako slatko stoga se preporuca nesto kasnije.
tnx Tanja. ja obozavam suhe sljive i zato sam pitala.
07 vel 2010, 10:27
Arkana suhe sljive ce ti biti idealne uz jogurt, one su slade pa ubiju tu kiselost bolje od svjezeg voca.
Mi smo to tek probali, malac obozava.
07 vel 2010, 11:41
Eto, vidiš mogli bi umiješati suho voće u jogurt, zasad miješamo samo svježe!! Odlično!!
Iako, naše žvakanje---

!
07 vel 2010, 21:51
Rogue je napisao/la:Arkana suhe sljive ce ti biti idealne uz jogurt, one su slade pa ubiju tu kiselost bolje od svjezeg voca.
Mi smo to tek probali, malac obozava.
memoriracu ovaj podatak kad nam dodje jogurt na dnevni red.
23 stu 2011, 22:56
help!
imam suho voce od alnature i na deklaraciji piše "nesumporene"
a imam i od ekozone na kojima ne piše ništa, osim da je 100% eko proizvod. jesu li i onda i te nesumporene?
24 stu 2011, 13:11
Ne mora biti, mislim da sumpor ne spada u nešto što ekoproizvod ne smije imati. Ali nisam sigurna. Najbolje da ih pitaš, možda ima kakva web stranica ili kontakt na deklaraciji gdje bi mogla provjeriti?
24 stu 2011, 17:46
a koje suho voce je u pitanju i kako izgleda? Marelica npr. ako je smedja i ruznog izgleda onda je OK

. Ako je pak narcasta i krasna onda nije Ok. U Bio&Bio nikada nisam vidjela suho voce a da lijepo izgleda

.