Sada je: 28 svi 2026, 19:33.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la mamuška » 07 kol 2009, 02:43

evo problema osim što pojede 2-34žličice neće sjediti u hranilici ,kolicima,ili auto-sjedalici...nosiljki isključvo meni na rukama (ima8mj) i onda je to tako guram u usta a ona naučila reći BRRRRR i sve svugdje završi (nije bitno)samo da makar malo pjede...do 7mj je bila dojena sad je na adapt i pojede jedva 1dcl-poobroku ponekad150ml...lijepo napreduje ali još uvijek jede kao da je na ciki malo po malo..a nadohrana koma ...počeli smo s 6,5mj..malo po malo...u početku se pravila da će povratiti..sada pljuje..okreće glavu i nakraju plače...najbolje joj ide dok joj dam u ručicu pa tako kuham mrkvicu,korabicu..dajem joj dinju.jabučicu...žitarice uham i mučim sebe i nju :(
kako da joj olakšam???ili to dođe s vremenom
treba mi malo ohrabrenja i utjehe....mame pomagajte :( :(
ni stariji mi klinci nisu voljeli jesti kad su bili bebe.(najviše se hranili sami...).pa dobro ni sad baš nisu izjelice...dali ja to mogu promjeniti ili je to zapisano u genima???
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 09 kol 2009, 13:07

Ina, vidim na tvojem dnevniku dohrane da nisi ni ciklu posebno uvodila..
Jel to znači da kad su veći ne treba više uvoditi samu namirnicu par dana, nego se može kombinirati s ostalim isprobanim ili ne??

I zanima me od kad sad imate 3 obroka, da li dojiš između??

Moj mali pojede sad već dovoljnu količinu i ne traži cicati, ali mu ja svejedno ponudim nakon 1.5 h, tako da poslije užine dobi nešto mlijeka a ne odma ručak, iako on niti ne traži cicati...
Pa sad nisam pametna...trebam li mu davati cicati iako ne traži ili je već vrijeme da počnemo izbacivati cicanje poslije krute hrane i dati užinu, pa ručak ( između ne cicanje ako ne traži) i onda dojenje??

I te zobene pahuljice...još ih nigdje nisam vidjela...Koji je proizvođač i gdje ih ima za kupiti, s čime se daju??Vjerojatno s mlijekom, ali kkao još ne smiju kravlje mlijeko, s čime??
Isto me zanima i za gris, jel se on kuha na vodi??

Puna sam pitanja... :oops:
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Marin » 09 kol 2009, 14:45

Zwerka zobene pahuljice imaš u bio trgovinama - u vž na placu ili kod Palade (u ulici di je stadion Sloboda), u dm-u. kuhaš ih sa vodom. i gris. ja u gris dodajem cimeta - moji su oboje ludi za tom kombinacijom. sisati dajem kad traži. nema tu nekog pravila. imamo 3 obroka, ali cika je još uvijek na zahtjev. sad imamo doručak u 7-7.30 zbog davanja lijeka. i cika prije ručka. popodne cika 2x i večera kašica oko 19-19.30 (opet lijek).
ciklu sam neki dan prvi puta u životu pokušala smrznuti. prije sam je skuhala malo, pa u friz. pogledat ću za koji dan u kakvom je to stanju nakon odmrzavanja. cikla se može spremiti u trap/pijesak u podrumu...
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Noelle » 09 kol 2009, 17:34

Zwerka..ja sam danas prvi put joj kuhala brokulu...i nisam je samu dala nego pomiješala s palentom...kako mi nekako slabo jede, mrvica brokule za ručak mi se ne čini dovoljnom pa je miješam sa žitaricom...tako ću i sutra pa ću dodati tikvice, pa mrkvice itd...
i super je papala to danas. a i jučer rižu( ovaj put raskuhanu bez pasiranja ) sa tikvicom i mrkvom isto ok količinu...
gris kuhaš kao palentu na rjeđe na vodi, a može i koliko sam čitala na rižinom mlijeku ( ako ga nađeš), a ja sam razmišljala da bi mogla i malo soka od jabuke dodati u vodu radi slatkoće.

u petak sam dala bananu samu ujutro, popodne se baš jako osula oko usta, do jutra prošlo...opet sam izbacila do daljnjeg ako je uopće od nje...

kod uvođenja trećeg obroka, za čime se vodite? u zadnjih tjedan dana kao da mi je dijete naoko mršavije, nekako se suzila u struku pa me opet ulovila paranoja za moje mlijeko, možda je gladna itd. čak mi i adaptirano kao večernji obrok opet pada na pamet :/
sad nam je ovako:
8-9 dojenje, buđenje
oko 10 - voće( sa ili bez žitarice)
oko 11 - dojenje za uspavljivanje (ako joj se ranije spava jer se ranije probudila onda je ovo prije užine)
oko 13 - dojenje
oko 15 - povrće sa žitaricom ( meso još nisam uvela)
oko 16.30-17 - dojenje za uspavljivanje
oko 19 -dojenje
oko 21,30 -22 -dojenje, spavanje
plus 2-3 podoja po noći ( raspored dojenja je okviran jer dajem kad god traži )
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 09 kol 2009, 18:29

noelle, možda je otišla malo u visinu, pa ti se čini mršavija ;) kakva je preko dana?? je nervozna? moja sama traži jesti kad je gladna (ali moja je i starija). meni se čini rano još za treći obrok. samo ti doji, ako joj i je malo sad, za dan-dva bude navukla. i meni se često čine prazne, ali njoj je dovoljno. mi još uvijek dojimo na zahtjev. i večera nije smanjila broj noćnih podoja.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 09 kol 2009, 22:22

Evo i nas! Danas prvi put dali 3. obrok, doduše voćnu kašicu, ali eto... Mi imamo ujutro bočicu, pa voće ( nekad uz žitarice), pa ručak, a popodne voće, keksi, žitarice, palenta, možda i povrće, kasnije će to biti i jogurt i sl. ovisno kako ćemo papati tijekom dana... i kasnije opet jedna-2 bočice, tako sam ja to zamislila...
Baš vidim topic o mixanom, mi odavno ne mixamo, nekad voće jer nam tako puno bolje ide, al moram početi i s fingerfoodom, nekako me strah da joj se ne zaleti, nedavno joj se zaletio komadić dinkel keksa, umalo sam umrla!!! Savjet?
Btw, što je preporučljivo ponuditi bebi u popodnevnim satima? Jel ovo moje sve ok?
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Noelle » 09 kol 2009, 22:30

marin...ona je nervozna samo kad joj se spava...ok, predvečer je već i gladna pa je nervozna...
evo neki dan joj se spavalo u vrijeme ručka oko 15. Prije toga sam je bila uspavljivala oko 13 ali ništa...i nisam odustala od ručka da mi ne prespava. Pojela i za 15 min dala joj cicu i zaspala na sat i pol.

Ovo što Zwerka veli za zamjenu obroka i traženje cice..neznam, ja nemam uopće osjećaj da je ona zamijenila obroke :) ...još uvijek cica kad god joj ponudim tj. kad cendra ili kad je prošlo cca dva sata od obroka...
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 09 kol 2009, 22:51

Moj malac isto cica svaki put kad mu se ponudi, bio on gladan ili ne, tako da i mene to brine, pogotovo jer kod nas ide užina oko 10,10.30 i ručak bude oko 15.00, 15.30...
sad ja njemu moram do podneva dati cicu da ga drži 3 h koliko izdrži da ne jede, jer ako pustim da zatraži sam, proći će opet 3 h i ručat će negdje oko 17.00 h zato mu još uvijek sama nudim, iako mi se čini da mi to baš ne valja, jer tako neće nikad zamjeniti cicu s hranom...
A i k tome su mi cice stalno pune, teške, bole...umjesto da mi se količina mlijeka smanjuje, meni se povečava, s obzirom da je noću svakih 1h na cici...

A i čini mi se da mu još ne bi trebala poslije užine odma dati ručak a da između nema cicanja...uh, pojma nemam...
jako je teško kad ti je prvo dijete, a savjeta baš nema previše.. :/
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Marin » 10 kol 2009, 10:43

Ne brinite toliko, opustite se :)
Ja Leoni isto nudim cicu između doručka i ručka. Evo, danas smo prestali sa atb, ujutro je cikila u krevetu i spavala do 8:30. Nije htjela jutarnju voćnu kašicu, pa sam ju pustila još cca 1h kad sam joj dala u ruke malo breskve i kupine. Sad je cikila i zaspala. Nama je ručak oko 12_12:30. Nek samo oni sisaju, nećete se ni snaći, a već će izbaciti nevne podoje. Još ćete žaliti za njima :dada
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 10 kol 2009, 13:22

Marin je odgovorila sve kako bih i ja napisala :)
neke namirnice, poput krumpira ili cikle, nisam samostalno uvodila jer mi nisu baš nešto za jesti same. osim cikle koju gricka usput

doji ka hoće i koliko hoće i ne opterećujem se količinama pojedenog, a ni nju nisam vagala od zadnjeg pregleda (sa šest mjeseci). možda ja jesam preopuštena, ali izludila bih da se sa svime opterećujem
prviputmame - kad rodite drugo dijete, vidjet ćete koliko ćete opuštenije biti :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la marie claire » 10 kol 2009, 15:28

Joj, htjela sam danas probati finger food, al sam bila sva u grču.... Otkad se bila zagrcnula baby dinkel keksom nisam baš tako opuštena...
Kod nas je hranjenje tako da ona otvara usta, ja žlicom dajem i to je to, nikakvih varijacija na temu! :mrgreen:
I to vrišti kad to nije dovoljno brzo, a ja bi joj htjela dat malo vremena da provrti hranu po ustima, budući da odavno ne mixamo, samo gnječimo, pa ostane blago komadičasto... Sreća pa dobro jede i sve što joj ponudim, čak i voćne su divota...
Dajte mi recite jel moguće da se zagrcne sa tim komadićima mrkve i to, jer imam osjećaj kad ona taj komadić stavi u usta, da će ga ići odmah progutati!!! :strah
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 10 kol 2009, 22:58

mrkva treba biti toliko mekano kuhana da ju u ustima može odmah i progutati - moja ju gnječi još u rukama, dakle, pripremi se na nered :D
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Be » 11 kol 2009, 11:09

Koliko vam bebachi pojedu banane?
Mi smo prekjučer probali bananu i Karla na moje veliko čuđenje nije bila baš nešto oduševljena. Ona pojede otprilike pola banane, a meni se to nekako čini premalo. :dunno

U biti smo ovaj tjedan počeli s uvođenjem 2. obroka (doručak) i dosta malo pojede. Za ručak smlati i više od male staklenke, a za doručak jedva pola. Jel to uobičajeno ili njoj možda ne odgovara prijepodnevni obrok? U svakom slučaju dajem joj vremena da se privikne, ali pitam da vidim kakva su druga iskustva.

:mah
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamuška » 11 kol 2009, 12:15

isusek BE pola banane i to ti se čini malo...ja bi bila skroz zadovoljna da se radi i o trećini pa čak i o četvrtini banane...
mi još uvijek imamo dobrih i loših dana...kad će već jednom samo oni dobri za klopu
jesam li ja to dobro shvatila...sa 7-8mj imate 3 obroka???mi smo još na dva i to mi se čini ok...ionako moja karlita pojede skroz malo...
INA htjela sam te pitati nigdje ne piše (ili ja to nisam našla) niš o lubenici,netko mi je rekao da to nesmijem davati..karla će sad 14,-og imati 8 mj. kaj misliš???
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 11 kol 2009, 12:19

Lubenica
Svakako joj daj samo sredinu lubenice, srce, jer je kora lubenice jako porozna :mah
Be, i ja mislim da je pola banane sasvim pristojna kolicina :)
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 13:19

Be, pola je čist dosta :)
I lele za ručak pojede puuuno više nek za doručak.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cakorka » 11 kol 2009, 13:58

be-i meni se cini pola ok,moja jucer isto pola pojela sto me jako obradovalo jer tri dana nije htjela nista okusiti..

finger food je za moju samo igra u kojoj uziva,nebojim se da ce se udaviti jer joj isitnim na male kockice koje ona prvo malo proucava u ruci pa onda malo zgnjeci i tek onda u usta,najela bi se tako do sutra...
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 14:04

Mislim da je na početku svima finger food igra. ja lelici prije miksanja kašice izdvojim dio povrća u zaseban tanjur. to joj dam, a u pauzama kad sam ne jede dajem joj kašicu da jede. tako sam sigurna da se najela, a opet se sama hrani. mrkvu, korabu, tikvicu, ciklu...-sve izrežem na tanke prutiće, koje ona drži u ruci i gricka malo po malo. dam joj i tjesteninu od pira - nju posebno voli :)
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 11 kol 2009, 14:30

dali kupiš tjesteninu od pira i gdje ju kupiš ili ju sama radiš...to sad prvi put čujem..zvuči super
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 14:32

kupila u dm-u.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 11 kol 2009, 14:40

JA SM TAMO KUPILA GRIZ OD PIRA ALI GA JOŠ NISAM KUHALA ZAPRAVO NEZNAM KAKO BI DALI KAO OBIČAN GRIZ SAMO NA VODI ILI ???NEKI SAVJET??---PRETPOSTAVLJAM DA U TOJ TJESTENINI NEMA JAJA...I OD KOLIKO MJ. BI SE MOGLA DAVATI? sorry curke opet velika slova...
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 14:56

tjestenina nema jaja, davati sam ju počela sa 8,5mj. no mislim da možeš i ranije, jer je sastav samo integralno brašno pira. gris kuhaš na vodi, ja ga često kombiniram u jutarnjoj kašici sa voćem ili za ručak sa povrćem. mi zapravo ni ne jedemo pšenični gris.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 11 kol 2009, 17:34

Be, kod nas isto doručak slabije prolazi od ručka.
U biti, sve ovisi o tome kakve je volje.
Jučer je bio pd jutra raspoložen, tako da je zijevao i na doručak i ručak, a danas baš doručak i nije išao..
U biti, kod nas je svako hranjenje SF..pojede par žličica i krene se ljutiti i neće više, tako dugo dok mu ne počnem pjevati sve pjesmice koje su na Psiću Sveznalici,..dajem mu žlice-sve ih baca, poklopac od bočice s vodom-i to isto baci, ali kad pjevam, jede... :roll:
Kako si Karli spremila bananu???Miksala, gnječila, dodavala vode??

Marin, sad sam potpuno zbunjena s lubenicom..
Pisala si da, ako se ne varam, ne ide prije 10.mj, a vidim da je u tablicu dodano da ide od 8 mj...
I zašto ne daješ pšenični gris??
BTW.imaš PP
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 18:30

Zwerka - tablica je orijentir, ne sveto pismo ;) neki s nečim malo ranije, neki malo kasnije. sve ovisi o tome čega imaš. Ja sam recimo dala grašak sa 7mj mislim, jer sam imala domaći. Lubenicu budem tek nagodinu, jer nemogu nabaviti neku za koju sam sigurna u njenu ispravnost.
Pšenični gris ne dajem jer ga jednostavno ja ne volim. mrsko mi je sve bijelo (šećer, pšenica). Draži mi je gris od pira ili palenta. Čisto moj izbor.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 11 kol 2009, 18:39

Marin je napisao/la:mrsko mi je sve bijelo (šećer, pšenica).

Mi smo uzimali Severov od integralne pšenice, smeđi...i puno nam je bolje prolazio nego dinkelov..čak je i meni fin, puno bolji od običnog bijelog.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Be » 11 kol 2009, 21:06

Vidim da sam se bespotrebno uzrujavala oko količine pojedenog doručka!! :oops:
Znači pola banane je super. ;)

Zwerka je napisao/la:Be, kako si Karli spremila bananu???Miksala, gnječila, dodavala vode??

Prvi puta sam izmiksala sa štapnim mikserom, ali mi se to nije svidjelo, jer je banan jako brzo oksidirala.
Sad joj samo zgnječim vilicom i gnječim komad po komad da ne oksidira. Njoj paše tako, pa više ni neću miksati. Karla je općenito dosta zahvalna po pitanju komadića u papici. Njoj to ništa ne smeta.
Zwerka, ti dodaješ vode u bananu?

I mi koristimo dinkelov griz, a kad budemo uveli gluten, nabavit ćemo i pšenični (može i integralni).

Vidjela sam danas u Sparu da imaju tjesteninu od integralnog dinkela - netko je pitao za to.
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 21:22

Minna je napisao/la:
Marin je napisao/la:mrsko mi je sve bijelo (šećer, pšenica).

Mi smo uzimali Severov od integralne pšenice, smeđi...i puno nam je bolje prolazio nego dinkelov..čak je i meni fin, puno bolji od običnog bijelog.

Tek sad kad si quotala sam vidjela da sam napravila lapsuz :mrgreen: nisam mislila na pšenicu, već na bijeli pšenični gris. nama je dinkelov odličan, za prste polizati. i njoj i marinu. neznam zašto nam ne prolazi pšenični (u bilo kojem obliku) - možda jer ga ja ne volim :dunno

be, ja bananu dam u ruku i voila :) no ipak je češće pomiješam s ostalim voćem, jer ju zatvara
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Be » 11 kol 2009, 22:02

Marin je napisao/la:be, ja bananu dam u ruku i voila :) no ipak je češće pomiješam s ostalim voćem, jer ju zatvara

Vidiš, mogla bi joj i ja probati dati u ruku, pa nek siše. Malo se jedino bojim da ne odlomi komad, pa se počne gušiti. Jednom moramo početi, a ja moram prevladati taj strah.

Bananu joj nisam još mješala s drugim voćem, jer smo je tek uveli. Sutra je 3. dan banane, pa ako nema reakcije, krećemo na mješanje. Zbog efekta zatvaranja sam za ručak dala tikvicu - da bude neki balans!!! Karla i ovako i onako kaka svaki drugi dan. :mrgreen:
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Marin » 11 kol 2009, 22:10

Meni su i Marin i Lele rano počeli sa finger foodom. Moje iskustvo je da (osobito kad se radi o banani) zgnječe rukama, pa desnima, pa tek onda krenu na gutanje. Ako je komadić preveliki - jednostavno ga gurne jezikom van. ponekad malo zapne, pa joj se digne želudac. onda ili izaci van ili proguta - dok se ne navikne :) i naravno, uvijek biti u blizini.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 11 kol 2009, 22:44

Cure hvala na iskustvima sa fingerfoodom! :kiss
Al, mi ćemo to jaaaako lagano, ja sam zadovoljna zasad s tim šta ja njoj u biti i ne mixam, nego gnječim već odavno, imali smo situaciju s bananom, pa pliz pazite. Mislim da Pia ima maniju gutanja, ponudim joj bananu jučer da malo liže i nisam se ni snašla, a ona odlomila veliki komad i krenila gutati i ne ide i sva počela drhtati, a ja prst u usta i izgurala to van! Možete misliti kako sam tek sad prestravljena! I osjećam se kao užasna mama!!! :strah :(

Vidim da je Marin spominjala griz pira, meni je divan, baš ima neki divan aromatičan miris, kako ga miješaš s voćem? Ja sam ga radila na vodi 10 min kao palentu, pa kad se malo ohladi pomiješala sa zgnječenim voćem! Jel tako, ili...
E, sad malo mi treba i savjeta za meso! Dobila sam domaću teletinu, i narezala meso na male male komadiće, da to stavim s povrćem kuhati i onda izgnječiti? Koliko dugo kuhati? i Ako to tako zaledim kako to kasnije kuhati?
Joj, puno pitanja za danas, baš sam..... :roll:
Plizim dobre duše za help, a valjda se da zaključiti da sam u biti jako loša kuharica... :/
I za bananu, nas otvara da ne mogu vjerovati!!! U nas sve kontra... :lol
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.