Sada je: 11 lip 2026, 22:51.

Sta im danas kuhate - new part

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la tanjabb » 07 vel 2007, 13:13

Ja lecu kao prilog radim isto kao npr. suhi grasak. Prvo stavim na malo maslinovog ulja luka, kad pozuti dodam lecu, lovorov list, zalijem vodom, posolim i kuham dok nije gotovo. Ako zelim juhu onda to skuhano spasiram i dodam zobenog mlijeka (moze i kravlje).

Poriluk: narezem poriluk na kolutice (i zeleni i bijeli dio), zdinstam na malo maslinovog, dodam 2 krumpira narezana na kockice, malo cesnjaka, origano i tamijan, zalijem vodom i kuham. na kraju pretlacim i dodam kiselo vrhnje :liza .

Jucer smo rucali blitvu s krumpirom i oradu (tata bio prek vikenda u ribolovu :cool ). Danas ima grah s pirom, mrkvom.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la fima » 08 vel 2007, 10:11

Hvala :mah
F. 03/2003
fima
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ISKRICA » 08 vel 2007, 14:26

Leća je super! Moj sin ima leću bar jednom tjedno na meniu u vrtiću i uvijek pojede, a kada doma skuham nikad neće. Daj te mi molim vas recite kako da ga priviknem na friško sir i vrhnje? Doma uvijek uzimamo domaće već godinama, ali on neće!
ISKRICA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 08 vel 2007, 15:08

jučer: pileća juha + meso, leća
danas: tofu i povrće iz woka
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la patkica » 02 ožu 2007, 23:14

Tanja, di nabavis lovorov list?
patkica
svizac

PostPostao/la Ina66 » 03 ožu 2007, 00:36

patko, imas ga u svakom ducanu :)

Ema je danas rucala skoro sto i mi - zapecenu smedju rizu pomijesanu s povrcem kuhanim na pari, a gore su se pekli fileti oslica preliveni vrhnjem za kuhanje
ona, doduse, nije dobila oslica vec je jela rizu s povrcem + leso brokula
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 03 ožu 2007, 01:29

Berem ga na moru :) . Imaju prijatelji na Rabu cijeli lovorov zbunj pa ga redovito cerupam :mrgreen: .
A imas ga i u ducanu.

Lukas je danas rucao spagete bolognese s tikvicom i patlidjanom.
Jucer je jeo crveno zelje s kruhovim knedlima i kunica u umaku s vrhnjem.
Sutra ce rastiku :liza i ribu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mackamama » 03 ožu 2007, 01:51

Bok
:dunno Ja sam mama bebaća od 5 mj. i zanima me kad ste počele hraniti djecu bez obzira na dojenje i s ćim?
mackamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 03 ožu 2007, 02:17

Dobrodosla mackamama.
Procitaj si molim te "brosuru o dohrani" stickanu na ovom pdf. Pa onda ovaj i sve stare topice "prva mrkvica" koji su upravo o pocecima dohrane.

U kratko: preporuke Svijetske zdravstvene organizacije su da dijete zapocne s dohranom s navrsenih 6 mjeseci. Neki pediatri zagovaraju tezu da to vazi za dojenu dijecu, dok bi ona na adaptiranom to mogla vec ranije. Sto je po meni zastarjelo. Granica od 6 mjeseci vrijedi za svu djecu, bila ona mrsava ili debela. Jer mlijeko je kaloricnije od voca ili povrca.
Glavni razlog za kasnije uvodjenje dohrane je bebina nerazvijenost probavnog sustava. Time se smanjuje mogucnost alergijskih reakcija, kako sada u pocecima, tako i kasnije u zivotu.

Mi smo s dohranom poceli par dana poslije navrsenih 6 mjeseci. Lukas je bio dojena malo veca beba. Namirnice i obroke smo uvodili jako sporo. Danas s pune 3 godine on jede SVE.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la patkica » 03 ožu 2007, 11:41

Blago tebi Tanj. Meni Sofka ide polako Mikinim stopama i sve manje toga jede. Al to nije za ovaj topik :dunno
patkica
svizac

PostPostao/la tanjabb » 03 ožu 2007, 19:11

Ja najiskrenije vjerujem da je to od djeteta do djeteta. Sama osobno sam bila nocna mora za svaku majku glede dohrane :mrgreen: . A Lukas je po tom na tatu :cool .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tanjabb » 04 ožu 2007, 22:32

Sutra ce rastiku :liza i ribu.

Dakle od ponude u ribarnici jucer smo izabrali kokota od 2 kg (najbolji omjer kvalitete i cijene). Kojeg smo pripremili na leso, uz rastiku i krumpir.

Vodu u kojoj se kuhao kokot smo sacuvali do danas, malo ribe sto je ostalo, dodali gambere i jedno 10 komada skampi, na luku i cesnjaku, u istoj vodi skuhali i rizu i oblizujem-se-od-uha-do-uha rizoto :mrgreen: .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Duga » 05 ožu 2007, 13:29

Može li mi tko savjetovati kako oslića, krumpir i blitvu servirati (i možda još nečim obogatiti) da bi bila prihvatljivija jednoj 1,5 -godišnjakinji.

Osrednje (mislim da ona može i bolje) prolazi to sve skupa izmiješano s malo maslinovog jer ako joj serviram ribu odvojeno od blitve i krumpira - ona će se opredijeliti samo za jedno.

Šta uopće (osim malo mirisa češnjaka dodati tomu?!)

Da li je nekad netko od vas pohao kravlji sir koji se radi u kalupima (ne znam za njega odgovarajući naziv, kupuje se kod teta na tržnici...blag je i prikladan za klince).
Kako joj ponuditi krišku takvog sira (npr. za večeru) kad ona ne želi jesti kruh uz njega...ili će pojesti malo sira ili će pojesti malo peciva (3-4 zalogaja) :roll:
Svaki savjet dobrodošao (ako sam na krivom topicu, prebacite - nisam željela otvarati novu temu samo zbog ovoga)
Hvala :mah
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la olja » 28 ožu 2007, 15:32

Duga, moja 2-godišnjakinja jede pomenute namirnice (oslić, krumpir, blitvu) uvek i samo u kombinaciji s kiselim mlekom. S dosta kiselog mleka. Pokušaj nešto slično. Moja ne voli beli luk a nikad nije volela ni kad joj je hrana izmešana ili smiksana (mamino dete :luv). :dunno

Danas Nina za ručak ima gustu juhu od mrkve i riže, baren brokoli i krompir, zelenu salatu (ne mogu je odvojiti od nje!)
Marta je pojela pola kuvane jabuke s malo rižinih pahuljica.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la MALENA MAMA » 07 svi 2007, 11:51

Navratila i ja malo,po inspiraciju sto kuhati svojoj djevojcici,a kad tamo...
Dobila sam samo komplekse,koja sam ja losa kuharica,a mozda zbog toga i majka :|
Koja vi mastovita jela kuhate i to kompicirana,svaki dan!
Ja sam ocito prelijena i/ili prenemastovita ili stojaznam,kad kuham vecinom dosadno iste stvari. A i ona nece vecinu toga jesti,pa onda uglavnom kuham jela koja znam da jede.
Ima 15 mjeseci i otkako je probala neke manje zdrave stvari koje mi jedemo,ne zeli vise jesti zdrava jela koja joj kuham.
Uh...vjerojatno tema za neki drugi topic..sorry :mah
MALENA MAMA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la servuz » 10 srp 2007, 14:36

Steta pa je ovaj koristan topic pomalo zaboravljen.

Ja sam od onih nemastovitih kuvarica pa uglavnom mojoj 9-to mesecnoj devojcici kuvam razno povrce sa malo mesa i uz to dodam pomalo zitarica.

Sta vi kuvate vasim slatkisima?
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Sta im danas kuhate - new part

PostPostao/la Bessa » 02 stu 2008, 12:06

Ja sam sada u fazi kada fakat muku mučim s time što da skuham Filipu.
Niti imam ideje a kad se potrudim on to neće jest :roll:
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jale » 03 stu 2008, 13:52

mi vikendom (kad potrosimo zalihe) skuhamo mladu telecu koljenicu sa mrkvom i persunom pa onda sve lijepo procijedimo i ohladimo supu. skinemo svu masnocu a skuhanu mrkvicu i meso od misica koji bude na koljenici isijecemo i sve lijepo pakujemo u plasticne case i gurnemo u zamrzivac. to jako voli jesti. u to stavljamo ili malo rizolina ili kruha da zgusnemo ili skuham malo palente pa smijesam sve zajedno. zavisi koliko vremena imam u tom momentu, nazalost.
ostalo sta jede je standardno, puter na crnom kruhu i jogurt ili zitarice sa jogurtom za dorucak (ne racunam jutarnji obrok u 6 adaptirano), za uzinu neku vocku a u zadnje vrijeme je to domaca nakisela jabuka, za rucak ili telecu supu ili povrce sa rizom ili palentu sa povrcem zavisi opet koliko imamo vremena mi ili moja mama tj zavisi koliko je zvjerkica raspolozena da se igra sama dok se rucak pravi.
za veceru je to uglavnom plazma ili petit sa adaptiranim ili samo adaptirano zavisi kad je rucala jer obicno to varira u odnosu na jeno spavanje.

znam da u nekim stvarima grijesim ali sta je tu je, trudimo se maksimalno da sve sto jede bude domace pa to pisem kao plus nasim naporima.

e sad, mene interesuje sta za veceru a da nisu hipp kasice, da nije povrce ili zitarice jer ipak to jede i po danu pa mi je malo bezveze da jede stalno isto...
ako imate savjete, zato sam tu :)
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IvaV » 03 stu 2008, 15:14

Ajmo malo osvjeziti ovaj lijepi topic :dj

Danas je na meniju za ljubicu-zubicu zecetina u sosu sa domacim tijestom (dosao i zeko na red :mrgreen: ).

Jucer je kod bake smazala cijeli batak, dvije zlice pirea prelivenog svjezim spinatom :cool Sam je vikala mesa, mesa, meseeekaaaaaaaaa :drink
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la nina5 » 03 stu 2008, 21:31

Mi smo danas papali palentu sa jabukom za ručak,a popodne jabuku sa keksom, a sutra nemam pojma šta ćemo.Pišite ideje...
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 03 stu 2008, 22:12

mi smo još preprepremali za ikakve zecove u sosu i slično...
recite, jel ima ikoja druga moguća kombinacija za bebu koja za ručak obično (zapravo uvijek) jede žitaricu i povrće osim skuhat žitaricu, skuhat i zgnječit povrće, dodat malo vode od kuhanja i sve pomiješat?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nina5 » 03 stu 2008, 22:17

To i mene muči.Ja joj dajem samo povrće jer neznam koju bi joj žitaricu dala osim riže(6mjeseci) tako da vrtim povrće na 100 načina a više neznam kako
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 03 stu 2008, 23:16

frrr, niste uopce prepremali za zecetinu, fali vam samo mjesec dana a to proleti. A onda zeku na malo luka, dinstati na luku dok ne pusti sok, mozes i malo mrkvice ubaciti, pa podlijes vodom i pustis da se krcka, od zacina nista. uz to umjesto tijesa npr palenta, i da vidis kombinacije. :liza A mozes ga i samo na leso. ;)

recite, jel ima ikoja druga moguća kombinacija za bebu koja za ručak obično (zapravo uvijek) jede žitaricu i povrće osim skuhat žitaricu, skuhat i zgnječit povrće, dodat malo vode od kuhanja i sve pomiješat?

a sto ti mislis da ostale bebice jedu? :lol pa ve se mora skuhati, ili ispeci (npr bundeva, jabuka) i onda pomijesati, nema ti tu velike mudrosti.

Ja sam samo cekala kad ce P smjeti sve sto ide u juhicu, pa bi joj skuhala domacu, pilecu juhu, sa svim povrcem koje smije, pa bi onda zakuhala rezance (al to smijete tek kad probate jaje, no mozes npr staviti proso) i onda uzela u zdjelicu juhu, rezance i svo povrce, meso bi iskidala na komadice, povrce izdrobila i dobila guuuustu juhu. P je to doslovno smazala, a dan danas kad ju pitas sto bi papala, ona kaze- uhu ;)

Sutra cemo mahune.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 04 stu 2008, 16:20

nismo mi još krenuli s mesom...
dinstano na luku s 9 mjeseci, kaj to smije?
ja mislila da se do godine dana sve samo kuha u vodi
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IvaV » 04 stu 2008, 22:47

Pa vec ste mogli probati i piletinu i puretinu. Ja sam P uglavnom isto kuhala, jer me bilo strah ( :dunno ) ulja, ali onda bi nasjeckala luk i odmah u to dodala meso, da meso pusti sok i tako dinstala i podlijevala sa vodom. luk smijete sa 6 mj, a meso se kuha u svom soku. Mislim da sam joj to prvi puta dala na moru- dakle oko godinu dana je bila, ali mislim sad da sam mogla i ranije. Neka me moderatorice isprave ako grijesim.
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 04 stu 2008, 22:56

ma znam da je mogla, ali ja nisam neka mesoljubiteljica, a nemam baš nekih opcija za domaće i prirodno uzgojeno meso pa sam čekala. a znam i primjenjujem stvari za nadoknadu željeza za bebe koje ne jedu meso (sezam, alge). krećem s 8 mj s mesom.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bessa » 05 stu 2008, 21:56

jadan zeko :cry:

Mi smo danas papali palentu sa jabukom za ručak

Kako to radiš?
:proljece
slika

slika
Bessa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 06 stu 2008, 08:15

Bas Bessa, sve su mi se suze slijvale niz lice dok sam ga pripremala...

frrr-sto se tice mesa, mi smo ga jedemo jednom u 3 dana. od mesa ona jede samo piletinu, jer je to jedino sto mogu dobiti domace i provjereno. Ali kada dobijem npr zeca, ili bilo koje drugo meso koje ona smije, odmah sve rastrancim i zamrznem do sljjedece prilike. Ali P je mesoljubac, nevjerojatno nesto...

Danas jos ne znam sto cemo...
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la sandram » 06 stu 2008, 13:32

Bessa, skuhas ili ispeces jabuku i pomijesas sa palentom. Mi to doruckujemo.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la jale » 11 stu 2008, 12:02

cure, dajte mi pomozite. sta kuhate ili pravite djecici za veceru? ja nemam ideja... hvala!
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.