O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
10 stu 2007, 16:52
Ja ukupno 7 meseci. Do 5. samo cica.U petom jedna flasica dnevno u cica, a na dalje pola-pola. I u 7. - kraj.
30 stu 2007, 13:19
Da upadnem... ja imam dvoje, nisam dojila ni jednom. Komplekse su mi nabijale kojekakve ženetine kojima je to najveći domet u životu: leć na krevet i razvalit .... malome u usta!
Moja je sestra rodila u splitskoj bolnici prije tri tjedna i kaže da je sad tamo takav teror, da sestre odbijaju bebama dati dohranu, pa su mame prisiljene dovijati se na razne nacine kako dijete nahraniti. Mislim da sam ja sada tamo, tužila bi ih sve odreda! Njena je srića što to njoj ide, ali da nije, sa svim problemima koje je sa bebom iskusila, to je zadnje šta joj triba!
01 pro 2007, 02:13
Ja nisam dojila Frana dulje od 2 tjedna a Niku niti toliko. Mllijeka je jednostavno bilo premalo!
Ma meni je jasno itekako da je dojenje najbolji pocetak za bebu i njezin imunitet i da ima apsolutnog smisla u prvih 6 mjeseci bebina zivota...Ali mi je ipak presmijesno kada mame odbijaju dohranjivati bebe starije od 6 mjeseci sa kasicama u kojima ima adaptiranog mlijeka jer im je zao da u dijete unose to nesto fuj-umjetno, manje vrijedno, kao da ce ga "zagaditi" time ili sta vec??!! E to fakat ne kuzim! :conf
A moram priznati da jos manje kuzim svrhu dojenja djeteta starog 2 ili vise godina. A ima i takvih, koje se jos i hvale da doje svoje trogodisnje dijete...Meni je to ipak pomalo cudno, da ne upotrijebimi neku malo zescu rijec.... :conf
A bome ne kuzim ni one spike da beba nece nista osim cice- cica za uspavljivanje, cica za hranjnenje, cica za igranje...brate...sori, ali ja mislim da bi poludila od muke da mi se to desilo...kao da je moja jedina svrha postojanja biti jedna velika CICA (pada mi napamet ona scena iz filma od Woody Allena "Sve sto ste o seksu zeljeli znati, a niste se usudili pitati-scena velike kotrljajuce sise...e tako bi se ja osjecala!")
Sori cure, ali nisam se mogla oteti dojmu danasnjeg susreta sa jednom takvom mamom-nakon toga mi je cak doslo i drago da nisam dojila koliko mi je bilo zao te zenice-umorne, ispijenje, nenaspavane i u 24-satnoj sluzbi njenih cica njenom visocanstvu bebi od 11 mjeseci...Dosta joj je svega, veli!
01 pro 2007, 15:35
franika, znam da su iskustva različita i da dijete koje loše spava, bez obzira traži li sisu ili nešto drugo, jako iscrpi, no garantiram da 11 mjesečna beba ima i drugih interesa, a ne samo sisu.
Ali mi je ipak presmijesno kada mame odbijaju dohranjivati bebe starije od 6 mjeseci sa kasicama u kojima ima adaptiranog mlijeka jer im je zao da u dijete unose to nesto fuj-umjetno, manje vrijedno, kao da ce ga "zagaditi" time ili sta vec??!! E to fakat ne kuzim!
moja je prije punih šest mjeseci probala kašice sa adaptiranim, ali ako budem imala drugo, neću ih davati sve dok ne mislim da djetetu fali mlijeka. te kašice sa adaptiranim su ipak puno veći alergeni nego jabuka ili mrkvica i ako dijete sisa, stvarno mu nisu potrebne. ja sam krenula sa njima iz blesavog razloga - te kašice bi pojela par žličica, a voće i povrće je pljuvala.
A moram priznati da jos manje kuzim svrhu dojenja djeteta starog 2 ili vise godina. A ima i takvih, koje se jos i hvale da doje svoje trogodisnje dijete...Meni je to ipak pomalo cudno, da ne upotrijebimi neku malo zescu rijec....
ok, tebi je čudno i ne razumiješ svrhu. puno toga nam se čini čudnim samo zato što je neuobičajeno.
svrhu ponajprije zna to dijete koje traži sisu, jer definitivno ne postoji način natjerati novorođenu bebu, a još manje trogodišnjaka da sisa ako to ne želi. koji su plusevi tog produženog dojenja? dijete pije mlijeko koje je puno zdravije od adaptiranog ili kravljeg. ne kažem da su druga mlijeka otrovi, već samo da su po svom sastavu ipak manje kvalitetni od majčinog.
uspavljivanje na sisi - dok je trajalo, zaspala bi relativno brzo. kad je odbila sisu produžilo se na sat do sat i po.
znam da sve ovo gore nije tema topica, no crkla bi da nisam odgovorila na franikin post.
02 pro 2007, 19:59
Eli sve kaj ti pises stoji (jer je to tvoje iskustvo) ali
ja i dalje sebe ne mogu ufurati u taj film jer nisam dojila i jednostavnio si ne mogu zamisliti neke stvari oko dojenja (koje mi se cine iz mog kuta gledanja malo pretjerane)pa sam to tak i napisala.
-Nemrem si zamisliti da mi dijete ne proba kravlje mlijeko ni u kojem obliku u dobi starijoj od 1 godine a da nema zdrasvneih razloga da ga ne pije (tipa alergije na mlijeko).
-Nemrem si zamisliti da je jedini nacin da dijete od skoro 1 godine hoce zaspati ISKLJUCIVO na cici, umiriti se ISKLJUCIVO na cici i odbija bilo koji drugi nacin-pa to bi znacilo da bi ja morala sa njim biti 24 sata dnevno i nikome drugome ga ne bih mogla ostaviti na cuvanje ni na sat-dva

-a upravio je to bio slucaj ove mame sa kojom sam razgovarala i koja je vec bila ocajna! (i nije da nijeporobala odvikavanje ali nije islo nikako)
- i trece-nemrem si zamisliti da npr. moja Nika ,velika curica sa izgledom djevojcice a ne vise bebe, koja stvarno meni nema vise nikakvih dodirnih tocaka sa DOJENCETOM, dodje i cica mi mlijeko....Sori, ali JA si to nikako ne mogu zamisliti...to mi je totalno nemoguce za zamisliti i cak pomalo odbojno!!
Eto!
02 pro 2007, 21:24
mirbilos je napisao/la:Da upadnem... ja imam dvoje, nisam dojila ni jednom. Komplekse su mi nabijale kojekakve ženetine kojima je to najveći domet u životu: leć na krevet i razvalit .... malome u usta!
predlazem da se ipak pokusas rijesiti tih kompleksa, jer ti zaista nagrduju rijecnik
franika, ako zelis dojilicama nabiti griznju savjesti onda si pogrijesila topic, ovo je topic podrske onima koji nisu uspjeli dojiti, ali ne na racun onih koji su dojili
02 pro 2007, 21:32
lara 33, nikom ja ne zelim stvoriti griznju savjesti, kaj svako pisanje o dojenju moramo zavrsiti zakljuckom da netko nekom zeli izazvati griznju savjest? Imam pravo na svoje misljenje, napisala sam ga na pdf-u gdje smatram da nikome ne izazivam griznju savjesti. Da sam ikome zeljela izazvati griznju savjesti, ne bi tu postala. Zakaj se uvijek nadje netko uvrijeden na krivom pdf-u!
02 pro 2007, 23:22
Lara, posve s razlogom imam takav komentar.
02 pro 2007, 23:30
mirbilos je napisao/la:Lara, posve s razlogom imam takav komentar.
ali ružan je. stvarno. u rangu onoga kad je netko nekome rekao ružne stvari o djeci na adaptiranom.
ja sam slučajno danas pročitala i baš me pogodilo koliko je ružno. naravno, ja dojim i naravno da sam se odmah vidjela kao "ženetina koja legne i uvali cicu... " ili kako je već išlo.
meni je nevjerojatno da se ne može pustiti ljude da žive. netko doji, netko ne. netko rodi s epiduralnom, netko prirodno, netko carski... u konačnici, svi smo majke/roditelji i dojenjem/nedojenjem nismo bolje majke u startu.
različiti smo mi ljudi, veliki i mali. neki spavaju odmah, neki ne spavaju do treće godine, neki hodaju s 10., neki s 18 mjeseci. neke žene doje, neke ne. neki su ljudi debeli, neki vole jesti, neki ne vole, neki su visoki, neki ćelavi. pa di ćemo doć ako ćemo stalno jedni drugima spočitavat izbore koji su drukčiji od naših? na žalost, zato nam i je tako. i ovo već spada u vruće teme valjda.
ontopic: u životu ne bih predbacila nekome zato što nije dojio ili zato što je dojio godinama ili samo šest mjeseci. pa svatko ima pravo na svoj izbor. i nije dojenje jedini aspekt majčinstva. ima puno više puno težih stvari kasnije.
nda... raspričala sam se :juhu, u kratko, JA sam se našla povrijeđena tvojim komentarom i smatram ga baš ružnim. kao što kažem, jednako ružnim kao što je onaj da je netko rekao da su djeca na adaptiranom manje inteligentna

ili glavata

x1000
03 pro 2007, 00:05
JA sam se našla povrijeđena tvojim komentarom i smatram ga baš ružnim. kao što kažem, jednako ružnim kao što je onaj da je netko rekao da su djeca na adaptiranom manje inteligentna Rolling Eyes ili glavata Rolling Eyes x1000
meni je komentar od mirbilos malo sirov, ali tocno znam sto je zeljela reci. Nitko ne proziva imenom, pa cak ni statistikom, ali cinjenica je da ima zena koje smatraju da su dojenjem ispunile jedinu svhovitost majcinstva i da su ultra super sonicne majke u odnosu na one nemajke koje djetetu uskracuju jedinu dobru hranu za njih i jos ih pritom truju adaptiranim, a kako svi znamo da sve zene mogu dojiti, onda to jos i cine namjerno.
Nisam srela puno takvih zena u zivotu, ali sam ih srela dovoljno da znam kako njihovo razmisljanje zaista postoji i stvarno je. Mirbilos je valjda imala peh da natrci na njih bas onda kad ne treba i da joj takve pojedinke dovoljno zagorcaju pocetak majcinstva da danas ostavlja ovakve komentare.
nemojte se, cure, pronalaziti prozvanima, znate da nisu sve dojilje takve. Ali ih ima, budite realne.
To je taj isti mozak zena koje su sposobne izgovoriti da su djeca na adaptiranom gluplja od dojene. Ili nesto slicno tome.
Vratimo se griznjoj savjesti koja nas ionako izjeda i bez nepotrebnih komentara koji samo nabijaju tu istu griznju savjest i nagrizaju ionako nestabilan osjecaj povezivanja s bebom u prvim danima dok smo jos na hormonalnom tsunamiju.
03 pro 2007, 09:38
meni mirbin komentar ne smeta i vjerujem da ima mama koje su se srele sa predrasudama svakakvog tipa.
smeta me franikin komentar jer njime omalovažava prednosti dojenja i širi nove predrasude po kojima ispada da su sve dojilice jadne iscrpljene, a njihova djeca nervozni ovisnici koji ne vide ništa osim sise. djece sa teškim karakterom i loših spavača ima jednako i među sisavcima i onima koji to nisu, samo je dojilicama ipak nešto lakše sa takvom djecom. mama koja nije dojila bar pola godine nema pojma koliko je lakše sa klincima dok su na sisi.
također u tom gornjem postu vrijeđaš one forumašice koje su dojile preko tri godine, a ja ne mogu preći preko toga da mi netko vrijeđa drage prijateljice.
A moram priznati da jos manje kuzim svrhu dojenja djeteta starog 2 ili vise godina. A ima i takvih, koje se jos i hvale da doje svoje trogodisnje dijete...Meni je to ipak pomalo cudno, da ne upotrijebimi neku malo zescu rijec....
:juhu
03 pro 2007, 12:05
Tek kad sam raskinula s griznjom radi nedojenja formirala sam stav prema 'dojilicama' i 'nedojilicama', dakle hladne glave.
Volim vidjeti kad majka doji dijete bez obzira na starost djeteta. Malo jest neobicno, ali mi je i milo.
Podjednako me zivcira netolerancija dojilica, odnosno nedojilica prema 'suprotnoj' skupini, tako da se znam naci u situaciji da branim jedne, odnosno druge, ovisno o osobi s kojom pricam.
03 pro 2007, 12:15
ah. ja bih samo htjela reci da
griznja nije pridjev nego imenica
03 pro 2007, 13:02
Moj stav o ovoj temi je mislim poznat i vrapcima na grani pa neću o tome, nego ću si prijuštiti jedan off topic.
Ivana, znaš da meni nikad nije ni palo na pamet da bi grižnja moglo biti bilo što drugo nego imenica, barem u ovoj konkretnoj kolokaciji dok mi jedna frendica nije objasnila kako ona to misli. Zanimljivo.
03 pro 2007, 13:06
mozda jest zanimljivo, ali je netocno.
03 pro 2007, 13:11
Bez daljnjega. Meni je bilo zanimljivo jer mi tako nešto ni u 100 godina ne bi palo napamet.
03 pro 2007, 15:18
Nisam elokventna kao Swenova mama, ali to je to na šta sam ciljala. Među takve žene na koje sam u postu mislila spadaju one kojima je tuš kao civilizacijska stečevina posve stran pojam, koje za sobom u WC-u ostavljaju svinjac, ali im dojenje ide ko podmazano. Ja sam se, na žalost, debelo oko toga mučila oba puta, ali Bože moj...
I još nešto: aktivna sam u Klubu trudnica i roditelja u Splitu, trenutno prolazim edukaciju za voditelja grupe potpore majkama. I rado sam se tome odazvala, s tim da je moja domena problemi razvoja djeteta do prve godine, jer sam to iskusila. Ali sam im svima napomenila da se moje ime ni u kakvom kontekstu ne dovodi sa dojenjem i sličnim pitanjima koje majke mogu postaviti. Dotle su me dovela rigidna stajališta Roda i sličnih. Jedna od takvih majki-edukatorica ne propušta svaki put napomenuti kako je njoj jako bitan kontakt nje i djeteta, kako joj u svemu tome jako znači podrška dragoga Boga i slične stvari... dakle, ispada da majke koje ne doje i ateisti su nemaju šanse iskazati jlubav svome ditetu.
E, pa, nisam neka uzor majka, ali mislim da me moja dica vole, a sa njihovim ponašanjem sam jako zadovoljna. I to je bitno, a ne to je li ih dojila mama, ili se tata noću ustajao da bi im dao bocu. A tata Reu hrani i dan danas i jako je sretan zbog toga.
03 pro 2007, 19:31
Izvini Mirbilos, ali ne ide li malo predaleko teza da samo aljkave i prljave majke doje decu bez problema, dok one ciste i pedantne se dobro pomuce? ;-)
U cemu se tvoj stav onda razlikuje od stava militantnih pro-dojilja?
03 pro 2007, 20:00
cure pliz nemojte vruciti ovaj topik, on bi trebao biti potpora mamama koje se ionako osjecaju lose.
nemojte traziti u tudjim postovima samo ono za sto se mozete uhvatiti i oko toga polemizirati. ajde pliiiiiiz probajmo naci nesto sto nam je svima zajednicko i oko cega se svi slazemo, pa pisimo o tome. barem ovdje, na ovom topicu.
03 pro 2007, 22:19
da samo aljkave i prljave majke doje decu bez problema
Nigdi ja to nisam rekla. Moja sestra je rodila prije nešto više od tri tjedna i sretna je, jer može dojiti. Samo kažem da odbijam primati uvrede od osoba koje dojenje smatraju svojim krajnjim roditeljskim dosegom, a ja, koja to iz raznih razloga (među kojima je i činjenica da mi je prvo dite 32 dana provelo na neonetologiji) se posebno moram dokazivati?
03 pro 2007, 23:45
mirbilos, previse se kacis na pojedina misljenja pojedinih zena i previse ih uzimas k srcu. meni je uvijek vazno tko kaze, a ne sto kaze. zene koje ti govore da si nemajka ili losija majka jer ne dojis govore o sebi, a ne o tebi. pa valjda to znas. Nema potrebe da se spustas na druge razine i vrijedjanjem pokusavas ispraviti tu nepravdu.
04 pro 2007, 08:53
Da, svjesna sam toga da si ti u pravu, ali me, nakon svih ovih godina, ta tema itekako boli.
04 pro 2007, 09:29
Jedna od takvih majki-edukatorica ne propušta svaki put napomenuti kako je njoj jako bitan kontakt nje i djeteta, kako joj u svemu tome jako znači podrška dragoga Boga i slične stvari... dakle, ispada da majke koje ne doje i ateisti su nemaju šanse iskazati jlubav svome ditetu.
vjerujem da te ovo boli, ali onda joj naglas reci da tvoje dijete nije manje voljeno jer nije dojeno ili zbog toga što nemaš podršku dragoga Boga
(ako si ateista). bitnije je da imaš podršku muža i ljubav svoje djece nego da ovisiš o Božjoj milosti
04 pro 2007, 11:43
Ono što je najzanimljivije je da ja nisam ateista, ali je to moja privatna stvar i to ljudima ne nabijam na nos. A podršku od mojih doma imam. ;-)
Navikne se čovik sa godinama ugristi za jezik za opće dobro.
19 vel 2008, 11:33
Ne kužim zašto žene imaju grižnju savjesti ako NE MOGU dojiti?! Oko mene je hrpa žena koje nisu mogle dojiti iz raznih razloga: nedostatak mlijeka, uvučene bradavice, dijete neće prihvatiti cicu....i sve su, naravno, prešle na adaptirano mlijeko i sve pet!
Mrzim rodine teorije i alergična sam na sve koje dojenje dižu na pijedestal,a pri tom omalovažavaju one koje ne doje. Iz ove priče izuzimam one koje NE ŽELE dojiti jer će im sise izgledati ko periljci (ima i takvih-vjerujte mi).
Ja sam dojenje shvatila kao prehranu za svoje dijete i bila sam sretna da to mogu i da J. napreduje. Čak što više, valjda sam mogla hraniti i blizance koliko sam mlijeka imala, ali nikad, baš nikad to nisam nikome nabijala na nos. Tim više jer znam da se većina žena zbog ne-dojenja osjeća loše. A ja sam baš iz tog razloga (kao dojilja) pokušala svojim curama koje nisu dojile objasniti da ne propada svijet ako im djeca ne doje, da će napredovati jednako, da će moći odletiti do trgovine,a svaki ukućan će mu moći dati jesti, da će jednako biti vezani za svoje mame, da kontakt postoji i bez sise, da se neće dešavati da ti mlijeko probija kroz majicu nasred blagajne, da će vjerojatno brže spavati noć (nije pravilo!), da neće biti mučnih trenutaka od odvajanja od cice, da će moći otići na službeni put bez da se izdaja u javnom wc-u i roni suze jer te sise bole do bola, da ĆE BEBA BITI SRETNA KAD POPIJE SVOJU BOCU baš isto kao i ona koja pocica!
I da se razumijemo: ovo nije propaganda protiv dojenja (jer sama bih sebi skočila u usta) već samo način na koji sam ja svojim frendicama pomogla u trenucima njihove vlastite muke zbog nedojenja!
I samo osvrt na dojenje sa dvije godine: ja sam dojila do godine i pol i već tada mi je jednostavno bilo dosta, sam je tražio cicu, dok bi spavala sam je dizao potkošulju i namjestio se za akciju i shvatila sam da od tog dojenja više nema hranidbene koristi već se htio maziti i jer mu je prešlo u naviku. Prekinula sam to ( i zbog još nekih razloga) i "nadoštukali" to cica-maženje sa beskrajnim trenucima u krilu, u maminom naručju, uz gugutanje, šaputanje blizu mamina srca i mamine cike i sa svim onim što i svi vi radite sa svojom djecom jer ih beskrajno volimo i jer je to jedino važno u ovom glupom svijetu!
Zamislite koliko ste vremena potrošili na žderanje zbog nedojenja i pritom uskratili svojoj djeci vedru, veselu, sretnu i raspoloženu mamu, a dok su oni pritom pucali od mliječnih obraza i zdrave kakice! Ajte žene ima gorih stvari u životu, npr. kako vratiti sexualni život u svoj brak nakon poroda ili kako da navučem one stare-nove samostojeće na odebljali but, a da pritom ne puknu! Be happy!
20 vel 2008, 01:25
Bravo mamaDEA !!!
Licno me ova tema ne opterecuje, ali sam morala pohvaliti tvoj post.
Svoje dete nisam dojila, jer sam mleko dobila skoro deset dana nakon porodjaja tj carskog reza, bebica se do tada navikla na flasicu i adaptirano mleko,ma nije htela ni pod razno da se odrekne svoje flajke. Ja sam dobila visoku temperaturu i jedva zaustavila mleko, i gotova prica.
Nikakvu griznju savesti nemam, niti cu je ikada imati. Tako se desilo i tacka.
Mnogo je vaznije da se trudim i uspevam biti dobra mama svom zdravom mezimcetu.
20 vel 2008, 13:02
Točno tak Makica.
I sigurno ni ti niti tvoje dijete nemate traumu. Meni su to gluposti.
22 vel 2008, 11:15
MamaDea,

napokon jedan vedar, optimistican post bez patetike i tuge pregoleme! Svaka cast a blago i tvoim frendicama da te imaju!!
Ni ja nisam imala bas nikakve griznje savjesti sto nisam dojila i zato
Zamislite koliko ste vremena potrošili na žderanje zbog nedojenja i pritom uskratili svojoj djeci vedru, veselu, sretnu i raspoloženu mamu,
sam bas jako ponosno i sretna sto ovo sa mnom nije bio slucaj! Al da sam imala tebe za frendicu u toj fazi, jos bi se bolje osjecala, kao da je moj citav svijet! Super si!
24 vel 2008, 18:41
Odlican post! Mozda mame kojima bude tesko zbog nedojenja procitaju i ovo i shvate da zbilja nije kraj svijeta.
Meni je tada bio. Svima oko mene je tada bio.
Nesto slicno je meni moj MM pricao, no nakon sto sam mu ja to prvo sve rekla na glas...
28 vel 2008, 11:52
meni je mleko stalo oko pre dve nedelje,jako sam tuzna zbog toga i mnogo mi je krivo
na pocetku smo imali i problemcice,imala sam uvucene bradavice,pa nikako nije hteo sisati,i nekako uspemo sa vestackim,mada je i to bilo jedva,taman se usemili i nema vise...
bas uzas,i nije mi jasno,kako to mleko nestaje...