O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: Sta im danas kuhate - new part

11 stu 2008, 16:10

vidi ovo jale
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=18791&hilit=+veceru

11 stu 2008, 16:15

tanjabb je napisao/la:vidi ovo jale
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=18791&hilit=+veceru

tanja, na ovom joj linku svi savjetuju lina i hipp kašice, to je meni bezveze-izlaz u nuždi :dunno

11 stu 2008, 16:32

Jale draga, zanemari savjete o Linu i procitaj si savjete sto nas je nekolicina napisala:
- gris na vodi s vocem nekim
- zobene pahuljice na vodi s vocem, svijezim ili suhim, dodas jogurt na kraju
- palenta + jogurt
- proso na rizinom ili zobenom mlijeku, a mozes ga i na vodi skuhat pa dodas jogurt obican
.... da sad ne nabrajam dalje.
Uvijek mozes u sve variante kuhanih zitarica na vodi dodavat i suho voce, marelice, grozdjice, brusnice...

Jel sad OK Krumpi :mrgreen: ?

(toliko sam vec puta pisala o iejama za veceru da mi je bilo lakse staviti link sada :gigl )

11 stu 2008, 16:36

tako je šefeeee :mrgreen:
moje dijete ŽIVI na palenti s jogurtom :oops:

11 stu 2008, 16:57

je li bezveze to sto bi u tom slucaju jela skoro pa isto i za dorucak i za veceru?
do sada onako iskreno sam joj pravila petit sa adaptiranim jer mi je nekako bezveze da joj u 7 navece dajem palentu sa jogurtom (valjda mislim da je tesko). ali ok, pravicu joj ili zitarice ili palentu.
za dorucak u 9 (oko 6 popije 210ml adaptiranog) jede ili zitarice sa vocem, ili crni hljeb sa 5 vrsta zitarica i punomasnu pavlaku ili jogurt i navedeni hljeb ili neku vocku ali u vecim kolicinama koju sama grize i jede (otprilike pojede 2 jabuke onako srednje velike).
za rucak jede telecu supu sa povrcem, sve domace (malo ubacimo rizolina (znam da nije dobro ali eto izarala da bude gusce - ne zna jos jesti rijetko). ili kuhano carsko sa rizom...
za uzinu jede uglavnom voce
e vecera je ono sto mi je trebalo za ideju :)

iskreno, mama sve to lijepo uredno prati a ja bih voljela da joj pravim nesto za veceru sto inace ne jede po danu (zaboravim mami dati ideju jer pravi samo ono sto joj kazem - trudi se zena da ne radi po svom ;) )

11 stu 2008, 17:01

za veceru mozes npr. ono sto ostane od rucka (kuhano povrce) ili palentu - keks je bez veze davati (secer, deblja...)
edit: i ne kvari juhu rizolinom :)

11 stu 2008, 17:05

nama nista ne ostaje, cak nam i zafali :mrgreen: ali svakako odlicna ideja.
osim sto mi je mama sad rekla da joj palenta i nije bas draga. zarotirala - palenta i krompir, piletina i teletina. prije nije voljela krompir sad voli, piletinu isto sad voli teletinu. mislim da joj je sve do suhoce (nagadjam naravno)
a kolicina keksa nije tako velika (3 keksa i ostatak adaptirano) pa se nadam da to nije bas neki veliki problem, ha? ili nije vazna kolicina vec sustina (uh sto zakomplikovah)?

iskreno kako raste sve manje znam i smatram da grijesim. jos je mala da joj dam sta mi jedemo tj ne znam kako da napravim a da ne stavljam zacine do momenta "skuhano"...

ma necu vas daviti izvinjavam se...

hvala najljepsa na savjetima i idejama kao i uvijek :vi

11 stu 2008, 17:14

Nemoj kekse, keksi su puni secera, keksi su slatkis a ne vecera.
Palenta s jogurtom ili neka druga zitarica s jogurtom je meni super vecera. Nema veze sto jede slicno kao za dorucak. I da, izbaci rizolino iz juhe, mozes ju zgusnuti s krumpirom ili sakom lece. Cini mi se da joj svaki obrok podebljas s necim, jel mrsavica ili? Ne izgleda mi tako na slici.

11 stu 2008, 17:23

kako mislis "podebljam"? nije mrsavica niti mii je cilj da je udebljam. mislim da je sasvim normalne gradje i nije pretjerano teska. ima velike obraze ali je takva od rodjenja...
daj savjet sta i kako jer i ja jos ucim, na svu srecu imam od koga :)

11 stu 2008, 18:19

juhu podebljaš tako da u istu dodaš crvenu leću (ona se najbrže skuha, raspadne i tako zgusne juhu) ili kuhaš krumpir u juhi pa ga izgnječiš viljuškom :)

11 stu 2008, 18:42

podebljati=pojacati

to je mislila

12 stu 2008, 11:09

ok to znam i to radimo cesto sa krompirom, lecu nikad nisam pravila jer mi se gadi da je vidim a ne da je skuham (trauma od rata) pa uz duzno postovanje prema mom djetetu ne mislim je kuhati za nju :dunno

sinoc sam pravila rjedju palentu i stavila joj kasikicu pavlake, pojela je sve ali je kasnije jako prduckala pa mi se cinilo kao da je stomak mucio (budila se 2 puta do 12 sati poslije nije srecom). da li ima neki fol za to ili je jednostavno palenta takva kakva jeste? kuhala sam je sigurno 5-7 minuta i djelovala mi je veoma skuhano.

a ovo za pojacavanje (hvala bubidea :) ) sam shvatila ali nisam shvatila da li trebam to prestati raditi? inace, supu skuhamo preko vikenda, zaledimo u casama zajedno sa komadima mrkvice i persuna koji su se kuhali u supi i komadicima teletine.
imate li savjet sta bi se jos moglo skuhati pa zalediti a da joj moze biti dobar rucak?

hvala jos jednom na trudu i odvojenom vremenu :3srca

14 stu 2008, 22:40

Jale ja sam odvojila na kraju juhu za Niku,pa u nju ukuhala proso,kuskus ili zobene pahuljice, tako da je bila kao kašica,pa ju je bilo lagano za pojesti.Ili možeš pravu rižu ukuhati,samo je manje staviš i jako raskuhaš.
A za večeru je jako puno puta jeo integralni griz kuhan na rižinom ili zobenom mlijeku i u to sam mu znala umješati sir (zapravo bilo je više sira,nego griza) ili krušku,jabuku i sl. To i sada dosta često večera,jer ni ja nemam baš ideja za večeru,a ovo obožava.A po ljeti se davio u siru sa vrhnjem,kruh i paradajz.

14 stu 2008, 23:32

Ja cu i dalje pisati sama sebi :mrgreen:

Jucer je papala za rucak gustu pilecu juhu sa mrkvom, karfiolom, brokulom, krupirom, a danas paradajz-kupus sa fasirkama, samo za nju bez fasirki, vec sam malo piletine. Sve je smazala :cool

14 stu 2008, 23:43

Ne pises samoj sebi Iva nego i svekolikom forumskom pucanstvu, budi bez brige da ce tvoj jelovnik nekome jos dobro doci. Samo tako dalje :) .

15 stu 2008, 23:33

kak da dorosauru spremim ribu (list)?
stavim kuhat u vodu s kupa s povrćem pa pomiješam sa žitaricom kuhanom posebno?
pitat ću šogi kak ona točno kuha (šta s čim i u kojoj vodi), ali vidla sam da ona svojoj bebi pomiješa žitaricu, povrće i vodu od kuhanja na rijetko, bude onak polujušno pa jednu žlicu toga pa komadić ribe u usta pa opet žlicu juhe pa komad ribe...

16 stu 2008, 01:12

ribu se kuha u vrlo malo vode, negdje do polovice i to kad voda zakipi jedno 5 minuta max (mi za nas kuhamo i krace). Povrce se npr. kuha duze. Bijela riba se topi u ustima pa ne bi trebao biti ni problem s komadicima. Ja sam ju prvo davala samo s povrcem (tikvica npr.), kasnije sam dodavala zitarice tipa riza ili kus kus (sve zitarice mi nekako ne idu bas uz ribu, uz ribu mi vise ide zelenje).

17 stu 2008, 10:51

hvala cure :3srca
da prijavim da je za vikend (ukljucujuci i petak) jela kuhane tikvice, kuhani mladi kupus, pecenu/kuhanu bundevu (u tepsiju nasula malo vode prekrila folijom) i kuhanu prasu. sve joj se svidjelo osim prase stalno je vadila komadice iz usta vjerovatno joj nije leglo.
kuhala sam joj i griz na vodi i stavila malo bundeve ali nije bila zaintersovana previse pa je nisam tjerala.

juce sam joj dala malo kajmaka (kupovni Meggle) nije joj se svidjelo. u zadnje vrijeme odbija da jede pavlaku ili mileram, vjerovatno joj je dosadilo ;) sad su nam na redu sirevi pa bih voljela vas savjet koje sireve bi joj mogla davati. bijele slane ne mislim davati zbog soli a malo me je strah davati mladi domaci sir (iako je veoma provjeren).
sta vi mislite o ovome?
hvalaaaa :bye

17 stu 2008, 11:17

tanja, povrće inače kuham u malo vode - do pola razine povrća, tak da se više pari nego kuha vodi. jel mogu stavit tak povrće pa onda 5 minuta prije kraja ubacit ribu? da dobijem neku ribljo-povrtnu juhu od to malo vode?
(vidi se da su me ispilili da kad dijete hranim s koječime, da kad ću joj dat juhicu konačno)

17 stu 2008, 14:19

mozes, zasto ne
mozes i prvo skuhati ribu pa kasnije u toj vodi ukuhati povrce ili rizu
dodaj i komadic luka da se kuha
mmmm riblja juha... :liza

17 stu 2008, 14:23

Razmišljam o kiselom kupusu za Filipa ima 14mj.
Znam da je bogat vitamonom C
ali zanima me da li je još možda prerano za tu namirnicu i ako nije kako ju pripremiti?

Jale što je kuhana prasa?

IvaV ja te čitam. :proljece

17 stu 2008, 15:00

ne vidim zasto bi kupus bio neprimjeren ako jede karfiol :dunno
kuhas ga u vodi dok se ne skuha ili mozes staviti mali komadic mesa ili mesne vode, samo da nije masno.

a prasa ti je mislim poriluk tj onaj stari mladi luk :D nju isto kuhas samo u vodi. barem ja ne vidim neku pamet oko toga :dunno bitno je da se skuha a ne prekuha da ne izvuce sve dobro iz toga jer dok viljuskom gnjecas ta voda u kojoj se kuhalo se fino upije tako da je ne bacas.
mnogo mama kuha na pari pa eto mozes probati samo nisam sigurna koliko se kupus moze skuhati na pari :dunno

ljubim ja nasu trudnjacu :kiss

17 stu 2008, 15:27

Razmišljam o kiselom kupusu .

17 stu 2008, 15:31

mamashnita hvala :3srca

za kiseli nemam pojma, obzirom da je to sve hemija i so, ne bih jos na tvom mjestu...

17 stu 2008, 21:52

Da, tak sam si i mislila.
Tko pita ne skita. :mrgreen:

Hvala

Mi smo danas papali varivo od mahuna s puno povrća. Svašta sam natrpala. Krumpir, mrkva, brokula... :proljece i naravno mahune

18 stu 2008, 16:40

nek bude malo ovdje i jelovnika malih bebica

jučer:
doručak - jabuka i proso
ručak - bundeva, brokula i zobene pahuljice

danas:
doručak - banana i pahuljice od smeđe riže
ručak - batat, mrkva i smeđa riža
(sad vidim da mi je dijete danas samo rižu jelo!)

18 stu 2008, 16:42

a večera Frr? :mrgreen: :bye

18 stu 2008, 17:15

tek smo na dva obroka ;)

18 stu 2008, 17:28

sala mala :mrgreen: :3srca

30 stu 2008, 18:39

dora je danas imala pravu gozbu pa da podijelim s vama (gozbu u smislu da je sve što je jela bilo baš jako fino, ja pojela ostatke)

doručak - zgnječena jedna banana + inegralni gris
ručak - bundeva, mrkva i brokula s wakame algom na gustu juhu s 2 žlice grisa od jutra unutra
Tema je zaključana