O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

05 ožu 2010, 00:21

Ja znam da je jako fin kad ga napravim s mlijekom za kcer i nas velike :D
Puno finiji od onog bijelog psenicnog baby griza.
Ali ne znam kako bi ga spremila za njega?
Dinkel smo jeli u Hipp kasici s jabukom i kruskom, to sam koristila sada kad smo bili na putu pa nisam mogla kuhati, a da mu bude malo zasitnije od samog voca, posto nas riza zatvara, a prosa i amaranta bas i nema po gotovim kasicama :dunno

05 ožu 2010, 00:44

Mačak - griz od pira sam kuhala na vodi, nešto rjeđe od palente, pa dodavala mrvicu cimeta zbog okusa i miješala s voćem ili
povrćem. ovaj čisti je jela za večeru

vedi - daj radije mrkvicu nego jabuku, zbog refluksa

05 ožu 2010, 00:46

ja sve žitarice spremam na vodi pa bi i taj griz od pira tako u vodu i ukuhati kao i palentu i griz pšenićni samo paziti da nije gusto...ali nisam još probala ovo je samo razmišljanje....

za bundevu bila sam u bio i ima jedna onako ko divovska kruška ali sva na točke tamne kao da joj je davno istekao rok...ali sam zato uzela pastrnjak ...sutra ću probati....sa čim ga vi mješate...

05 ožu 2010, 00:48

eto ina uzela mi riječ iz usta....pisale smo u isto vrijeme...ako bi mi mogla reći kad si krenula sa jogurtom i svježim sirom meni je ped. to savjetovala sa 7 mj jer ima jaaaakooo tvrdu stolicu...

05 ožu 2010, 00:55

s deset mjeseci i par dana
viewtopic.php?f=40&t=50206

05 ožu 2010, 00:57

ja bi pričekala sa jogurtom, rađe, a probala šljivu.
pasternjak može sa nečim od povrća i žitarica, npr. pasternjak-mrkva-amaranth ili palenta.

05 ožu 2010, 00:59

pastrnjak se dobro slaže s mrkvom, krumpirom, korabom

05 ožu 2010, 01:06

ok sutra onda pastrnjak mrkva i krumpir imam sve mlado i domače

šljivu sam probala od nje mi bljucka dajem mu sok od šljive i jabuke ali ne pomaže..neznam dali bi mogla skuhati suhe šljive pa mu to dati??? ina???

05 ožu 2010, 11:05

suhe sljive su ti jaaako slatke, ja to ne bih tako malom djetetu

05 ožu 2010, 13:53

latica je napisao/la:mamin macak mene to isto zanima za taj gris od pira jer ga imam doma, a nikako da ga napravim.
našla sam pretražnikom da su ranije rekli da se kuha ko i obični gris, ali ja ne znam ni kako se taj kuha jer ja to nikad nisam volila jest. pretpostavljam da nekako kao i palenta - ona instant?? daje netko nek me prosvijetli!

Kuhali 10ak minuta.

05 ožu 2010, 16:06

neki dan sam u dm-u pokupila neki alnaturin prospekt o žitaricama i piše -quinoja se ne preporučuje davati djeci mlađoj od dvije godine :conf

05 ožu 2010, 16:32

Pisali smo već o tome. Njemačka udruga za prehranu djece ne preporuča kvinou u prve dvije godine zbog nemogućnosti točnog određivanja količine preostalh saponina u ljusci (većina se ispere što tretiranjem prije pakiranja, što kuhanjem, al po njima ne sve), a kako saponini mogu biti štetni ako se apsorbiraju, a crijeva beba su još dosta propusna, oni su se odlučili za "bolje spriječiti nego liječiti" metodu.

S druge strane u nekim zemljama južne amerike kvinoa je tradicionalno među prvima ili prva namirnica u dohrani, jer je tamo puno ima i uzgaja se.

05 ožu 2010, 16:34

Diami-hvala; da sad sam se sjetila ti si o tome već prije pisala

05 ožu 2010, 19:44

Griz od dinkela kuham na pilećoj juhi ili na vodi u kojoj se je kuhalo povrće, sve smiksam npr.piletina+povrće+dinkel, ili povrće+dinkel

05 ožu 2010, 20:33

Ja quinoju prije kuhanja par puta dobro isperem pod mlazom hladne vode.

05 ožu 2010, 22:32

Imam par pitanja...
Zamolila sam sestru da mi kupi bundevu u Bio&Bio. Ocekivala sam onu hokaidu (ako sam dobro zapamtila naziv),
a donijela mi je komad velike rezane tikve napolitane pa sam htjela provjeriti je li i to ok?
I baca li se središnji mekani/šupljikavi dio?

Kupila sam u DM-u proso, ali ga jos ne koristim jer pise da moze sadrzavati tragove svega i svacega,
a imam i proso poppies iz Bio&Bio. Mogu li to dati svojoj curici koja je stara oko 6 i pol mj.? I kako da to pripremim?
:)
Zadnja izmjena: Ana2010; 06 ožu 2010, 10:11; ukupno mijenjano 1 put/a.

06 ožu 2010, 08:23

malo offtopic

ja danas u trgovini nadjem neke krekere za odrasle, pise ekstra zdravi, multigrain, omega 3, bla bla bla i procitam sastojke kad pise flexseed, kvinoja, amaranth, jao moje dragosti, zamalo ne podjoh govoriti onom narodu oko mene heeeej vidite kvinoja i amaranth, to vam je super za bebe :dada

06 ožu 2010, 08:45

Dajete li djeci suho voće? (starijoj od godine) I koje?Negdi sam čitala da je to jako zdravo,a i u vrtiću već to jedu. Treba li obratit pažnju na nešto kad se kupuje?(osim na rok trajanja)
Oprostite ako sam na krivom pdf

06 ožu 2010, 12:52

mamamia2828 evo malo vise o suhom vocu

06 ožu 2010, 13:59

Hvala! :buket

06 ožu 2010, 19:40

Minna je napisao/la:
latica je napisao/la:mamin macak mene to isto zanima za taj gris od pira jer ga imam doma, a nikako da ga napravim.
našla sam pretražnikom da su ranije rekli da se kuha ko i obični gris, ali ja ne znam ni kako se taj kuha jer ja to nikad nisam volila jest. pretpostavljam da nekako kao i palenta - ona instant?? daje netko nek me prosvijetli!

Kuhali 10ak minuta.

hvala minna :) vrijeme mi je da s 30 godina naučim kuhat gris

inače mi danas kupili eko luk i bundevu na tržnici, ali pričekat ćemo da prođe taj osip na guzi da krenemo dalje. još se sad oštrim za neke domaće piliće da i to spremno za uskoro :)

06 ožu 2010, 19:43

ela di ami je napisao/la:malo offtopic

ja danas u trgovini nadjem neke krekere za odrasle, pise ekstra zdravi, multigrain, omega 3, bla bla bla i procitam sastojke kad pise flexseed, kvinoja, amaranth, jao moje dragosti, zamalo ne podjoh govoriti onom narodu oko mene heeeej vidite kvinoja i amaranth, to vam je super za bebe :dada

tak sam ja ušla u neki dućan zdrave hrane, tražila amaranth, i gledam oko sebe i mislim si ovo imamo, ovo papamo, ovo je super za bebe :))))) baš sam sva bila ponosna - još da sam imala kome to sve objasnit :D

06 ožu 2010, 21:38

Ana ja onaj mekani dio bacim, koštice možeš izvaditi i posušiti ako želiš (ja ih dam svojim papigama kad se posuše).

A proso sam ja davala i to na kojem piše da ima tragove, jer rijetko koje nema. Na onom u bio&bio pakiranjima ne piše da ima tragova, no oni prepakiravaju neku njemačku firmu na čijim original pakiranjima piše da ima tragova. :dunno Ja sam ga u početku dosta detaljno prala i onda kuhala.

One ekspandirae žitarice možeš eventualno "otopiti" u nekakvoj rijetkoj voćnoj kašici, onak da se raskaše.

06 ožu 2010, 23:44

Diami, puno hvala na odgovorima :mah .
Znaci, ni te deklaracije nisu bas pouzdane. Dobra ideja, i ja cu oprati dobro to proso i poceti koristiti.

07 ožu 2010, 22:21

dala sam mu danas rizu sa pastrnjakom. skuhala ih zajedno i onda pasirala na cjedalo. pojeo je nekoliko zlicica. stavila sam ga u kolica, gledao me i smijao se. naucio se da vodu pije od casicu za rakije. ;)
nisam htela da mu dam samo pastrnjaka, a imam tu hippovu kasicu, pa sam mu dala u kombinaciji sa rizom. nadam se da nije problem?

07 ožu 2010, 22:56

mislim da nije.

08 ožu 2010, 10:15

pasternjak može u kombinaciji i sa žitaricama i drugim povrćem. jer je jak.
dinkel pir bi i ja kuhala na vodi kao i palentu samo rjeđe. i još nešto dodala sa njim.
tikve se očiste pa izrežu na kockice i skuhaju u vodi.

vidim da nam je sve bolje krenulo. :zivili

mi smo sada na prosu u kombinaciji sa voćem.

08 ožu 2010, 10:48

koliko sastojaka najviše kombinirate zajedno?

i kako se pripremaju žitarice koje su u obliku pahuljica, jel se prokuhaju ili namoče ili ???

08 ožu 2010, 12:13

kika 2 je napisao/la:koliko sastojaka najviše kombinirate zajedno?

i kako se pripremaju žitarice koje su u obliku pahuljica, jel se prokuhaju ili namoče ili ???

-kombiniram 3-5 sastojaka ovisi što što nam je na meniu,a nekad samo dvije namirnice

-pahuljice -preliješ vrelom vodom ili prokuhaš min- dvije

08 ožu 2010, 12:33

pitanjce o samom početku dohrane: ako beba odbija prvu namirnicu (npr.jabuku) 2-3 dana, da li odmah prelazite na drugu ili nastavljate sa ovom prvom sa nadom u svjetliju budućnost :mrgreen ?
i kako znati da joj nešto ne paše ili da se radi samo o neznanju jedenja na žličicu? npr. od 3-4 žličice jabuke valjda 1,5 završe stvarno u stomaku a sve ostalo je izbrljano vani, s time da jezik još nije siguran kud mora ići s tom novom napravom zvanom žlica - u tom slučaju odustajete od te namirnice i nadobudno za sutra spremate novu ili ustrajete s prvom? (e, je sam ga zakomplicirala... :) )
Tema je zaključana