O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Tema je zaključana

Re: Puno mlijeka, slabije napredovanje na pocetku dojenja

01 svi 2013, 06:06

Zvala sam i Rode jucer, kaze savjetnica da proba izdojiti jednu do kraja da vidim koliko mlijeka uopce imam- uspjela sam izdojiti samo 40ml.
Ona je i dalje bila teska i puna, ali ide kap po kap iz nje.

Znam da ste pisale da puno bas nikad nije uspjelo izdojiti a djeca su se debljala.. Ja se samo nadam da sam i ja u toj skupini gdje ne mogu izdojiti do kraja, a da mlijeka imam..

01 svi 2013, 08:11

evo mene ko primjer, u prvih mjesec -dva sam mogla, no čim se uspostavila ponuda i potražnja nisam mogla više od 20-30 ml izdojiti. prvog sam dojila 14 a ovog još dojim, ima 12.5mj. obojica su super napredovala

01 svi 2013, 17:08

Dvoje dece dojila (porasli su definitivno od mog mleka) ni bolnicka profesionalna izdajalica za vreme mastitisa mi nije uspela izdojiti vise od 20ml, a S. je u sledecem podoju "sredio" kvrgu. Nisu davale mleko nikom osim mojim bebacima :dunno

Kombinujte, buckajte se i uzivajte, sta je da je izvucite najbolje iz date situacije.

03 svi 2013, 09:47

Buckamo se!! :mrgreen
Za 3 dana je dobio 200 g :joy

03 svi 2013, 11:10

I ja sam u klubu - ručno sam jedva mogla izdojiti žličicu dvije mlijeka, a s izdajalicom jednom 20 ml, mm je znao reč - "glavno da si zaprljala izdajalicu"... :ajme

03 svi 2013, 12:16

Zwerka je napisao/la:Buckamo se!! :mrgreen
Za 3 dana je dobio 200 g :joy

Jeeeeeee :joy :joy :joy Bravooo :stara

09 svi 2013, 15:38

Kroz 7 dana je dobio 370 g :joy
Nakon dojenja dobije kroz dan 2 bocice AD-a po 60 ml - jedna popodne, a druga pred vecer.
S tim da se ja jos stalno izdajam i ujutro mu dam to izdojeno nakon podoja- 40-50 ml.

E sad, danas mu izdojeno dala nisam jer nisam imala vremena prikupiti jucer, s tim da sam i odustala od dodavanja izdojenog, jer sad vidim da sam si napumpala puno mlijeka. A i zadnjih par dana, sve sto mu dam nakon podoja ( bilo izdojeno ili AD ), on bljucne i to poprilicnu kolicinu.

Mogu poceti vjerovati da mu je previse ovo dodavanje i da napokon moze povuci dovoljno mlijeka dojenjem??

I da li ima potrebe da se i dalje izdajam i pumpam si kolicinu mlijeka?? Jer kad ga drzim samo na cici, ne isprazni ju uvijek do kraja, pa se bojim da sam si napumpala previse mlijeka, a s druge strane se bojim da ako stanem s izdajanjem, da mu nece biti dosta.

Molim savjet.

09 svi 2013, 20:00

Nemam posebno dug dojilački staž (još malo pa ću 5 mjeseci biti dojilica), ali rekla bih da možeš prestati s izdajanjem. Beba ionako može izvući mnogo više od izdajalice. Sjećam se naših početaka-N. je bio mala beba, malo više od dvije kg nakon izlaska iz rodilišta, bio je žut ko kinez i usporen ko dalmatinac (no hard feeligs)-gotovo dva tjedna najveća majstprija bila je probuditi ga..i takav mali uspio je izvući obrok mlijeka kad ja s izdajalicom nisam mogla skoro ništa više izvući. Dobio je gotovo kilogram prvi mjesec :) Tako je i sad-nedavno sam bila bolesna i imala sam visoku temperaturu. Mlijeka je bilo osjetno manje i navečer mi se činilo da više ništa ni nema, a on si je ipak nešto navukao i zadovoljno odspavao dva sata.
Stvarno mislim da se ne moraš bojati da nećeš imati dovoljno mlijeka.

10 svi 2013, 13:17

Zweki a da mi daš to izdojeno umjesto dijela adaptiranog? Pričekaj sad sljedeće vaganje kod pedice da vidiš ukupni prirast i onda probajte polako smanjivati opet. Nikud ne žuri, da ne bi opet bio prenagli pad.

10 svi 2013, 16:11

Diami je napisao/la:Zweki a da mi daš to izdojeno umjesto dijela adaptiranog? Pričekaj sad sljedeće vaganje kod pedice da vidiš ukupni prirast i onda probajte polako smanjivati opet. Nikud ne žuri, da ne bi opet bio prenagli pad.

Jucer sam se izdajala svejedno i dala mu to ujutro-40 ml + AD 120 ml tokom dana.
Ne nudim mu izdojeno u zamjenu za AD jer se bojim da ce mu isfaliti AD.
Postala sam opsjednuta vaganjem, dojenjem, izdajanjem..

Necu vise komplicirati- do kontrole za 10 dana cu se izdajati jos + AD, ali ako mi dobije zadovoljavajucu kilazu, onda definitivno izbacujem AD, a izdojeno izbacujem zadnje.

21 svi 2013, 08:18

Bili jucer na vaganju, ima 5050 g i 59 cm. Obujam glavice se povecao za 3 cm, od mjerenja prije mjesec dana kad je imao 4060 g i 55 cm.
Zadovoljna i ja i pedica.
Dala nam je zeleno svjetlo za izbacivanje AD-a, ali sad opet imamo drugi problem- oko se opet upalilo, i to nije obican konjuktivitis, njemu gnoj ne prestaje izlaziti. Bili smo jucer na brisu, nalaz ce biti sutra i samo se nadam da nije u pitanju opet stafilokok.
Sad se bojim ukidati AD da mi opet zbog upale ne pocne gubiti na tezini.

Tako da, cekat cu dok se ta upala ne smiri.

21 svi 2013, 08:27

nadam se da će okeco biti dobro :moli
miš mali, baš ga je napalo. ali super ti napreduje, bit će on veliki dečko

21 svi 2013, 12:47

Zwerka :joy :le

To s okecom nije isto kao i s uroinfekcijom, ne bi trebalo utjecati na dobivanje.
A zna se ponoviti.

BTW jesu ti rekli da mu cistis okece s fizioloskom, onom najobicnijom iz boce?

21 svi 2013, 20:08

Ipak je izoliran stafilokok :ajme

Masiranjem sam mu jucer istiskivala gnoj iz oka doslovce u mlazovima, na suznom kanalicu iz nutra mu se stvorila ko neka kvrzica.
Danas mu ni ne ide toliko gnoja, a ne mogu puno niti istisnut.
Sutra nosim nalaze pedici.

A u urinu su opet izolirane Klebsiella i E.Coli :ajme
Za to pedica kaze da je s koze i ako zelim, da dodjemo u bolnicu pa da mu uzmu pomocu katetera urin.
Ali sam odmah rekla da necemo nikud ici jer su ga dosta mucili za njegova 2 mj zivota.
I ona sama kaze da lijepo napreduje, a ako dobi temp ili neki drugi simptom urinoinfekta, onda cemo makar tamo uzimat na vrecicu jer mu kateter ne dam vise. :ajme

21 svi 2013, 20:11

I da, rekla mi pedica da jos nije vidjela niti cula nekog da su se nakon AD-a vratili na samo dojenje.
Jako motivirajuce :roll
Ali ja sam svejedno danas pocela skidat, jer on meni dok poslije dojenja popije 60 ml i zaspi, preskoci jedan obrok- jede tek nakon 5-6 h, a meni dojke prepune.

Pa, sretno nam bilo :znoj i nadam se da nece gubiti, niti stajati na tezini.
Pozelite nam srecu, trebat ce nam :znoj

21 svi 2013, 20:28

zwerka sretno sretno sretno!!! ja znam da ti možeš sve što si zacrtaš, mališa ima sreće da si mu ti mama, stvarno! :hug :luv

nadam se da ćete se uskoro riješit svih beštija, pa i tih u oku :hug i da vas čekaju samo napredovanja u kilaži :luv

21 svi 2013, 20:32

skidaj, samo polako, kako je i prije bilo rečeno po 20 ml, svakih par dana
prati opće stanje
sretno

21 svi 2013, 20:47

iš iš stafilokok :(
drži se draga, sretno :hug

21 svi 2013, 21:00

Hvala, curke!!!
Skinula sam mu 30 ml danas u jednom obroku, tako da je popio samo 30 ml. to cu tako kroz 3 dana- nakon toga je cicao za 2,5 h, nije ni trazio vise nakon AD.

Sanika, nisu mi nista rekli za ispiranje fizioloskom- ja to seljacki prokuhanom vodom i vaticom, al sam nasla puno podataka da se ispire bas fizioloskom, tako da od danas ispirem s njom.

25 svi 2013, 09:56

I tako mi vec 5.dan OPET stojimo s tezinom- nije dobio ni grama.. :znoj :/

I 3 uzastopna nalaza urinokulture pokazuju da ima i Klebsiellu i sad po novome E. Coli i to 10 na 5..

25 svi 2013, 19:33

Zwerka je napisao/la:I tako mi vec 5.dan OPET stojimo s tezinom- nije dobio ni grama.. :znoj :/

I 3 uzastopna nalaza urinokulture pokazuju da ima i Klebsiellu i sad po novome E. Coli i to 10 na 5..

EDIT: s tezinom stojimo od ponedjeljka od kad sam pocela ukidati AD, tako da smo sad ukinuli tek 30 ml i vise se ne usudim zbog nedobivanja, opet..
Sad nam je ostalo jos 90 ml u 2 navrata + jedamput moje izdojeno do 40 ml ujutro

25 svi 2013, 21:58

Čekaj s daljnjim ukidanjem dok na počne opet dobivati. Samo polako! :hug

Gdje grijesim?????Trebam malo podrske :((

27 svi 2013, 19:37

Luda sam vise, placem svaki dan, mrzovoljna sam i uopce ne zelim s nikim razgovarati.
Podrska od nikoga, osim da mu dam AD potpuno.
Naime, maleni vec ravno 7 dana nije dobio niti grama.

Citam tisucu clanaka, foruma i uvijek nalazim na napisano da je majka uvjerena da sve stima a dijete ne napreduje.

Mlijeka imam, ali on tokom dana uopce ne spava osim na rukama, i to bude maksimalno 20-30 min.
Kad mu poslije podoja dam jos 60 ml AD, onda odspava i 2-3 h u komadu.
Noci su nam isto koma- spava samo s cicom u ustima.

I naravno da me svi obasipaju da mu trebam dati vise AD jer mu moje mlijeko nije dosta.

On dok krene dojiti, doji aktivno 5-7 min i pocne spavati, onda ga budim i to potraje i po sat vremena.
Kad ga maknem s dojke i razbudim, on je veseo, smije se, place samo kada ga treba uspavati.
Al se svejedno bojim da ne posisa dovoljno iako mi isprazni dojku.

Kad mu dodam tih 60 ml, onda je budan jedno vrijeme, pa dok zaspi i probudi se, dogodi se da ne jede 5-6 h.
Ako ga budim prije, cim mu stavim cicu u usta, zaspi.

I svima je normalno sto on toliko spava nakon AD-a, jer je to po njihovom pokazatelj da nije gladan, a ostatak dana je.
Piski dovoljno, kaka jednom dnevno ali obilno.

I stvarno sam vec na rubu. Cinjenica je da ne dobiva na tezini, ruse me svi sa strane, pa vec stvarno razmisljam da mu uvodim sto vise AD-a jer se i meni cini da mu moje mlijeko nije dovoljno.

I tko je rekao da je dojenje tako lako, zaboravio je reci da je to znanstvena fantastika.. :place
Zadnja izmjena: Zwerka; 27 svi 2013, 20:11; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Gdje grijesim?????

27 svi 2013, 19:55

"SOS - telefon za dojenje 01 61 77 520 i 091 22 77 220

5. svibnja 2003. godine krenuo je s radom Rodin SOS - telefon za dojenje. Otad do danas radi bez prestanka. Sve mame koje imaju problema, pitanja ili nedoumica oko dojenja slobodno nas mogu nazvati na ove telefone: 01 61 77 520 i 091 22 77 220.
Pozive primaju naše educirane volonterke, mame za pomoć u dojenju. Na ovom telefonu ne možete dobiti medicinske savjete.
Na telefon možete zvati svaki dan:
radnim danom od 15 do 21 h,
vikendom i blagdanom od 9 do 21 h."

Re: Gdje grijesim?????

27 svi 2013, 20:13

carmina je napisao/la:"SOS - telefon za dojenje 01 61 77 520 i 091 22 77 220

5. svibnja 2003. godine krenuo je s radom Rodin SOS - telefon za dojenje. Otad do danas radi bez prestanka. Sve mame koje imaju problema, pitanja ili nedoumica oko dojenja slobodno nas mogu nazvati na ove telefone: 01 61 77 520 i 091 22 77 220.
Pozive primaju naše educirane volonterke, mame za pomoć u dojenju. Na ovom telefonu ne možete dobiti medicinske savjete.
Na telefon možete zvati svaki dan:
radnim danom od 15 do 21 h,
vikendom i blagdanom od 9 do 21 h."

Zvala sam vec vise puta- odgovor je bio da radim sve kako treba.
Zadnji put kad sam zvala sam se i rasplakala.
Vise necu zvat jer mi govore sve sto i sama znam.

Re: Gdje grijesim?????Trebam malo podrske :((

27 svi 2013, 20:16

zwerka, s koliko se rodio? koliko je imao s mjesec, koliko sad. koje su mu mjere do sad?

27 svi 2013, 20:35

Sad sam tek vidjela za bakteriju! Nije čudno da ne dobiva, samo ti ostani pri dojenju, to je najbolje. Možda plače jer ga boli/pecka, možda samo traži utjehu u tvojoj blizini! Objasni familiji da je normalno što zbog bolesti ne dobiva i pokušaj ne dodavati AD. Tvoje mu je svakako bolje radi imuniteta i lakše će se izboriti s beštijama, iako znam da ta borba ide sporo. A jednom kad probaju bočicu i osjete da ide lakše i ne moraju se mučiti, normalno da sve više traže bočicu. Znaš da on osjeti tvoju nervozu i to ga dodatno razdražuje. Pokušaj si ugoditi, neka opuštajuća kupka, masaža, frizura, kava, shopping... Ti si sebi prva i tako ćeš imati i mirniju bebu! :hug
P.s. Nadam se kako iz mog potpisa shvaćaš da ne lupam bez veze ;)

27 svi 2013, 21:14

nevenera je napisao/la:zwerka, s koliko se rodio? koliko je imao s mjesec, koliko sad. koje su mu mjere do sad?

Rodio se sa 3900 i 52 cm - zbog uroinfekta pao na 3450 sa 10 dana starosti.

Sa 1 mj - 4080 i 55 cm
Sa 2 mj - 5050 i 59 cm

I od onda stojimo..

Carmina, znam da ne lupas bez veze, al vise se ne mogu opustiti. :(

27 svi 2013, 21:32

5-6 sati spavanja je jos dugo da bude bez hrane, s obzirom da povremeno stagnira u tezini, bez obzira da li je pio AD ili sikio. Ja bih ga budila.

To sto je i urinoinfekt u igri dodatno otezava situaciju. Kombinovanje vam ide, sto je super, dobio je sasvim ok cifre (kilogram je lep napredak pogotovu jer ima problem sa bakterijama).

Tesko je izgurati sa dojenjem ako nema podrske. Najvazniji u celoj kombinaciji je TM, jer ostale dusebriznike mozes fizicki udaljiti. S njim razgovaraj.

Moja mama je rodila i dojila troje i oba puta mi je najstrasnijim panicarenjem pokusavala minirati dojenje. Tako da :hug zagrljaj podrske da izdrzis.

Prati dete, osluskuj ga, budite pod kontrolom lekara (ako nisi zadovoljna proveri i kod drugog i treceg lekara misljenje) i gurajte dan po dan.

On sad ulazi u treci mesec tu ide i skok u rastu i panicno sisanje od par dana i lagano ulazi u period kad nece vise dobijati kilogram ili vise, vec manje i taj prelaz sa ogromnih cifara na manje mene ja uspanicio kod obojice.

Sretno vam bilo dalje i ne dajte se :)

27 svi 2013, 22:00

Stefanova, bas od MM nemam nikakve podrske- njemu je svejedno i za dojenje i moje mlijeko, on samo ZELI da mu dijete dobiva na tezini.
Tako da sam s njim na VI :gaah

A je li moguce da moje mlijeko nije dovoljno kaloricno??
Na stranu da nije kaloricno ovo predmlijeko, jer masno dobije- dojku isprazni a ja jos k tome radim stalno kompresije..
To mi stalno svi pricaju- mlijeka imas al badava ako ti nije kaloricno.

I da li mi netko moze opisati kako se ponasa gladno dijete??

Stefanova, znam da je 6 h previse bez jela, al me opet poklope- pusti dijete neka spava, nije spavao cijeli dan.
To otprilike izgleda ovako - 14 h dojenje do 14.45 ( npr. - jos uvijek nemamo nikakav ritam tako da je svaki dan drugacije ), pa nakon toga 60 ml AD.
Onda je budan bio danas do 16.30, uspavao se na cici aktivno sisajuci 5 min i zaspao do 20 h..
Buditi ga ne uspjevam, jer odma zaspi.
I kad se probudio u 20 h, MM ga uzeo na ruke i poceo setati s njim, i on je opet poceo drijemati.

Nekako mi tesko povjerovati da beba od 2 mj ne trazi jest i da bi se izgladnjivao???

Vec sam prije napisala da on u biti skoro nikad ni ne place zbog gladi, kad pocne nervoza dobi cicu u usta, pa ni ne stigne plakati.

Al opet nesto i negdje ne stima.
Tema je zaključana