Sada je: 01 svi 2026, 06:16.

Mastitis (spojene teme)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la Fidji » 20 stu 2006, 19:43

Odmah stavi hladne obloge od zelja (kupusa). Listu odreži tvrdi dio, malo ga stuckaj, izreži rupu za bradavicu.
Mijenjaj svaka dva sata.

Meni je isto mastitis krenuo kao temperatura i osjećaj boli u cijelom tijelu, ispočetka nisam uopće skužila kvrgu.
Ema Helena 06/10/02
Ana Lorena 06/06/06
Ian Mihael 10/09/08
Fidji
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Esbig » 20 stu 2006, 22:22

A nisam sigurna u koju grupu spadam, sutra mi dolazi patronazna. pa bum vidla kaj ona kaze.

Sada sam se ljepo okupala, izmasirala obadvije dojke, jer oobadvije bole, kao i ostatak tjela. Sa pumpicom sam se izdojila malo, jer Adam nece cicati, valjda je malo kiselo i sada se osjecam ko najgluplja majka, koja ne zna pravilno dojiti svoju bebu :cry:
Samo se nadam da ode i ne vrati se.

Sada idem popiti paracetamol i leci :bye
Adam 17.10.2006 Louise 12.9.2002
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 21 stu 2006, 00:33

imaš li temperaturu?
ja sam se osjećala kao da imam gripu - bolilo me cijelo tijelo, ali sam imala i kvrgetinu i crvenilo. stavljaj obloge od kupusa kako fidji kaže, ali nemoj prijeći 8 sati ukupno. meni je pomagalo i masiranje što toplijim mlazom dok bi ležela u kadi.
držim vam fige!
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Mamidji » 21 stu 2006, 00:48

Esbig ja nisam iskusna mama (Roko mi je prva bebica) ali sam puno citala, informirala se i slusala mamu (koja je dr.) i seku( majka 2 prekrasne djecice) i za sada nisam imala sa cicama nikakvih problema.
Mislim da se u tvom slucaju ne radi o mastitisu ali isto tako mislim da bi se svakako trebala izdajati...koliko sam ja shvatila-to nemre skoditi a moze puno koristiti upravo da se sprijeci eventualne upale i sl. problemi a isto tako potice se stvaranje mlijeka i mozesh spremiti mlijeko u zamrzivac (zlu ne trebalo). Jedna je moja frendica tako radila od pocetka i sa nakon nekoliko mjeseci joj se nazalost dogodilo da je izgubila mlijeko ali je imala toliko mlijeka spremljenog u zamrzivac da je njena djevojcica josh 5 ili6 mjeseci pila majcino mlijeko.
Ja nakon svakog podoja izdojim (Aventovom izdajalicom) tu cicu koju je Roko papao do kraja, pa onda kod slijedeceg podoja opet isto! I za sada je sve ok.
Svakako pitaj patronaznu da ti pregleda cice ..... pa javi kako stvari stoje....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 21 stu 2006, 09:25

mamidji, nije pametno to što radiš. izdajanjem nakon svakog podoja možeš jako povećati produkciju i dovesti se u stanje da imaš viškove mlijeka i bebu koja slabo napreduje jer nikako od silne količine ne uspijeva doći do zadnjeg, masnog mlijeka. uz to, povećava se mogućnost da bebač ima grčeve jer je omjer laktoze i masti u prvom mlijeku drukčiji nego u obroku koji sadrži i prvo i zadnje mlijeko.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Crazy Daisy » 21 stu 2006, 09:37

Moje iskustvo s mastitisom je snazna ostra bol, ali lokalizirana u jednoj dojci. Karakteristicne crvene tockaste mrlje po njoj i kvrge. Temperatura 39,5 i sve se razvilo u par sati. Dobila sam dozu amoksila i vec sutradan je bilo bolje, a kroz tri dana sve je proslo. Normalno sam dojila cijelo vrijeme.
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la VIPmama » 21 stu 2006, 10:35

nekoliko puta me ćopio mastitis bez kvrga (bar bez vidljivih kvrga) i opća slabost, kao i Inu, kao gripa...
dok sam skužila da je mastitis, a ne "od vremena" :mrgreen: trebalo mi je par sati.

Kupus i ODMARANJE su savjeti koje sam ja dobila :juhu
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Esbig » 21 stu 2006, 11:21

Puno vam hvala cure na savjetima :vi

Evo sinoc sam isla spavati za zeljem, Adam je ljepo cicao po noci i dojeke se bolje osjecaju, ne bole vise toliko, ali me ostatak tjela boli.
Tako da sada doruckujem, uzmem paracetamol i nazad u krevet.

Pozdrav svima :bye
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Esbig » 22 stu 2006, 18:36

Pozdrav svima :juhu

Evo mi smo jucer proveli u krevetu, bili kod doc i mali ima gljivice na jeziku, tako da je on dobio gel za to, a ja neku kremu da se ne prenosi i imam Mastitis, tako da su mi dali antibiotike.
Imala sam i temperaturu i stalno se znojim.
Sada to koristim, masiram dojku i polako ide na bolje, jos uvijek se znojim i vrat me boli i glava na odredene pokrete, samo ze nadam da uspijem da se ne vrati.

Pozdrav svima :bye
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 22 stu 2006, 20:55

a joj! znači, obje nevolje su vas zadesile.
drž, se. puno odmaraj i uzimaj lijekove i za manje od tjedan dana ste kao novi. ;-)
eli
Sveta krava

PostPostao/la kriss » 22 stu 2006, 23:26

Imala sam mastitis kada je Adrian imao tri nedelje i to bas i nije bilo bezazleno. Patronazna me je ubedjivala da sam "uletela u virozu", a ja sam zavrsila u bolnici na trodnevnoj infuziji (dva dana mi se temperatura nije spustala ispod 39,7). Pri tom nisam imala nikakve kvrgice (tacnije, imala sam neke "dubinske" koje je dr u bolnici napipao), ali sve bi bilo drugacije da sam od pocetka znala da je to to.
ADRIAN 05.03.2006.
kriss
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Mamidji » 23 stu 2006, 01:11

Eli, tek sam sad vidjela tvoj post....i uzasno se zabrinula! Ovo sa izdajanjem nakon savkog podoja su mi savjetovale "iskusne" mame a kad tamo......ti velish da je to loshe :conf !
Iskreno, ne izdajam se bash nakon svakog podoja...evo npr. danas sam se tek sada navecer stigla izodjiti jer tijekom dana prakticki ne stignem!
Inace, Roko prama brojkama do sada super napreduje (porodjajna tezina 3640 gr, iz bolnice otpusten sa 3310 a neki dan smo ga vagali i mishek mali ima 4100 gr (a prema tickeru vidish da je star 25 dana) i narasto je za 4 cm od kada je otpusten iz bolnice ! Veli nam dr. da je to super a i po njemu vidimo da je sve bucmastiji i cini mi se zadovoljna beba! Grceve prakticki uopce nema! Tu i tamo koji (ako ja nekaj krivo pojedem).
Imam jedno pitanje-kad velish da je ovo zadnje mlijeko masno i zdravo- ja njega dojim svaki puta na drugoj doci i kad on popapa cini mi se da gotovo isprazni citavu dojku (ona je onako mekana i pod rukom ful lagana). Kako cu znati da je on doshao do tog zadnjeg masnog mlijeka?
Kada bi se izdojila nakon hranjenja-u toj dojci koju je papao bi izdojila izmedju 20 i 40 ml , a eventulano navecer (ako se nisam izdajala citav dan) bi u ovoj dojci koja mi je prirodno veca uspjela izdojiti 50 do max. 60 ml.

Jel radim krivo ili ?

Tek sam sad zbunjena.....!
A zelim naravno samo najbolje svojem misheku....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivanaCH » 23 stu 2006, 09:00

cini mi se da je i stolica pokazatelj dodje li beba do masnog mlijeka. I to sto dobro napreduje. Mislim da se ne trebas oko toga brinuti. I ja uvijek poslije podoja mogu jos izdojiti, ali to ne znaci da on nije svoju dozu popao.
I samo bih te pitala za tu tvoju frendicu sto je izgubila mlijeko. Kako to da je izgubila mlijeko ako se toliko izdajala? (samo sam radoznala :conf )
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 23 stu 2006, 09:16

mamidji, ako nakon podoja izdojiš 20-40 ml mlijeka, sigurno je bebač došao do masnog, ne brini. pogotovo zato što vidiš da napreduje ko po knjizi. ako tako nastaviš, količina ukupnog mlijeka će se povećavati i nakon svakog podoja moći ćeš izdojiti sve više i više mlijeka (npr. doći do 200ml i tada sigurno bi ono masno bilo to izdojeno, ne ono koje je beba popila).

izdajanje ima smisla jedino ako mama gubi mlijeko i ako stvarno mora negdje otići bez bebe. kod vas je sve savršeno i nema potrebe za izdajanjem (još nisi poremetila odnos ponude i potražnje, ali čemu riskirati).

a za frendice, tu vrijedi ono "ljudi pričaju svašta".
eli
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 stu 2006, 09:50

Samo sto cesce malca na dojku, mene je to spaslo dva puta od mastitisa. (jednom 38,5, a drugi put 39C).

Nemoj masirati suvise agresivno, veca steta nego korist.

Kupus koristi.

Izdajalica bolnicka za sat vremena je izvukla sa oksitocinom samo 20ml.

Nakon toga se pristekao Stefan i iz par puta posikio puno i svi simptomi prestali.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Mamidji » 23 stu 2006, 14:36

Eli, evo cim sam uspjela dokopati se kompa-isla sam vidjeti kaj si napisal i sada mi je srce na mjestu!
Thanks, sada mogu mirno spavati ;-) !
IvanaCH iskreno-ne znam detalje zasto je ova cura izgubila mlijeko......a veshe nikaj ne zelim pitati.....a iskreno niti nismo bash vishe u kontaktu....
Roko 30.10.2006.
Franka 08.04.2010.
Mamidji
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Esbig » 23 stu 2006, 21:31

Evo samo mali izvjestaj, mi smo bolje, a moram priznati da mi mrvica dobro napreduje, rodio se sa 3.60kg i sada je nakon 5tj 4.88kg, valjda onda nesto dobro radim.

Ociti sam imala temperatuti, jer me groznica tresla, a nisam ju mjerila dok mi sestra kod doktora nije izmjerila.
Kvrzica u pocetku nisam imala, ali mi se poslje pojavio dio koji ide od bradavice dolje, i sve je tvrdo, valjdakak je upaljeno. Sada ja to pokusavam masirati, ali se bas i ne razbija i Adam normalno sisa.

Jos uvikek me dojke malo bole, cini mi se da su se obadvije upalile i malo me brine, najvise radi toga sto sam to sve prije prosla sa kceri i uzastopno mi se vracalo (u cetvrtak bi zavrsila antibiotike, do nedelje bi bilo nazad u drugoj dojci i tako 3tj) i sada se bojim da se isto ne ponovi.

Sestra mi je rekla da se cesto masiram da sprijecim naslage mljeka, da mi se to ne ponovi.
Imali kakav nacin da se sprijeci povrat Mastitisa?

Puno vam svima hvala :vi
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 23 stu 2006, 22:03

čestitam na super prirastu!

za spriječiti - česti podoji. čim osjetiš da su ti grudi pune, stavi ga da sisa. nema veze što spava, većina beba automatski prihvati dojku i vuče.
i nikako ne nositi grudnjake sa žicama.

za riješiti ovu kvrgu do kraja -
pokušaj promijeniti položaj u kojem držiš adama jer nema položaja iz kojeg se baš ravnomjerno prazne žlijezde. probaj onaj "nogometne lopte" (sjediš, malac na jastuku i njegove noge ti idu ispod pazuha). u biti, probaj eksperimentirati.
ako imaš aventovu izdajalicu, možeš se izdajati tako da jednu stranu (onu na kojoj je kvrga) malo više pritisneš, a možeš probati izdajanje pod nekim od sprejeva sa oxitocinom (za lakše otpuštanje mlijeka) kako bi uspjela što više izvući iz upaljenog mjesta...
eli
Sveta krava

PostPostao/la Esbig » 23 stu 2006, 22:44

Hvala na savjetu Eli, ali imam par pitanja.
Kakvi su to sprejevi, za njih jos nisam cula? Kad mi upala prode, je dobro masirati dojke da se poboljsa protok mljeka ili to bas nema veze?
Sta ima u zelju da pomaze?

Grudnjag sa zicama trenutno ni ne koristim, nego obecne, sportske pamucne.
Jos samo jedo pitanjce, ako trebam ostaviti malca sa MM i izdojiti se kak je najbolje to izvesti, malo po malo tokom dana, ili sve u komadu?

Puno hvala :bye
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 stu 2006, 22:46

Meni je doktor rekao da stavim bradu bebe dok sisa u pravcu kvrge.

Nemoj se igrati sa dohranom (davati mu adaptirano), jer je telo fino bazdareno i proizvodi mleka tacno onoliko koliko je potraznja. Ja sam prvi mastitis zaradila tako sto smo poceli sa dohranom sa 4,5 meseca, jer mi se cinilo da je gladan (sad znam da nije bio, ali avaj). Za tih par kasika sto je pojeo, a za toliko nije posisao u par dana, ja sam dobila temperaturu.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 stu 2006, 22:48

Budi oprezna i nezna pri masiranju, jer moze doci do ostecenja zivaca.

Za izdajanje ne znam, nisam nikad osim kad sam bila u bolnici zbog mastitisa (po jedan dan).

Oksitocin sprej se usmrka kroz nos i trebalo bi da omoguci otpustanje mleka. Meni nije pomagao.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Esbig » 23 stu 2006, 22:55

Stefanova mama ne nadohranjujem, nego sam htjela izdojiti kad me nema da ga MM hrani.
Vis neko mi je reko da navodno u bolnici Sv Duh preporucaju masiranje.
Sve u svemu, izgleda da nema velike pomoci, ako ce doci do Mastitisa, doci ce.
Svejedno cu pokusati sve sto mogu da se ne vrati.
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 23 stu 2006, 23:08

ti sprejevi sa oxitocinom se neposredno prije dojenja štrcnu u nos neposredno prije izdajanja/dojenja i djeluju tako da dovode do lakšeg otpuštanja mlijeka. bolje to ne koristiti stalno, ali u situacijama kao tvoja (da se mlijeko skuplja u određenim kanalima pa se oni upale) to pomaže.
neka ti muž ode u apoteku i pita za neki sprej sa oksitocinom koji bi pomogao ženi koja ima mastitis da se izdoji. znat će oni koji postoje na vašem tržištu.

ne znam što ima u zelju, mislim da je kvaka u omjeru kalija (diuretika) naspram ostalih iona metala (ono, pozitivno ili negativno nabijenih). logika mi govori da bi isto bilo i sa naribanim krumpirom (koji se u narodnoj medicini koristi za skidanje temeprature) i mnogim drugim biljkama. uglavnom, određeno povrće izvlači vodu iz kvrge i hladi taman onoliko koliko treba za spriječiti pretjerano nastajanje mlijeka, a ne uzrokovati dodatno suženje kanala.

masirat i sam probala samo dok je bio zastoj i nije mi išlo, tj. išlo mi je dobro samo pod tušem tople vode, ali ja sam tip koji neće potrpiti bol, već sam to radila samo do granice boli.

topli tuš mi je naročito godio prva dva mjeseca nakon poroda dok je bila faza fiziološke hiperprodukcije (normalno je imati viškove mlijeka), ali tada se nisam niti izdajala, niti imala kvrge već bi pustila topal tuš da sam raširi kanale i onda išla dojiti. tako par puta dnevno. temperaturu sam imala na mahove, ali nikad jako visoku i bez kvrgi.

stefanova mama ima pravo za ono "u pravcu kvrge". ja tako nisam mogla dojiti, ali sam tako namještala izdajalicu kod zastoja (bezbroj sam ih imala i uvijek uspjela spriječiti mastitis). meni su se zastoji sa kvrgama dešavali kada sam se vratila na posao (sa 7mj) i razmak između dojenja povećao se sa dva na 4,5 sati.

nisam ti puno pomogla. svako tijelo je drukčije pa treba dosta eksperimentirati (sa pametnim savjetima) dok ne potrefiš ono što tebi paše.

i još nešto, svako koliko adam sisa po danu, a svako koliko po noći?
eli
Sveta krava

PostPostao/la Esbig » 23 stu 2006, 23:18

Po danu svaka tri sata, a poceo je odspavati i cetiri, ali ne svaki put, po noci odspava cetiri sata, pa se budi svaka dva, pa sat, kak mu pase. Bar nismo u rutini ;-) , ali po dau u principi avaka 3 sata.
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 23 stu 2006, 23:29

velik je i jak i on može duže izdržati bez da jede, a kad jede povuče junački. no tvoje tijelo još nije spremno za takve razmake. probaj ga staviti i dok spava ako osjetiš da su ti grudi otežale.
mojoj je bilo dovoljno proći bradavicom preko usana i sama bi pravilno uhvatila i krenula sisati. ja sam je po danu stavljala svaka dva sata (po danu nije uopće spavala), a po noći su me sise budile svaka tri i onda bi je nahranila u snu, presvukla u snu, a da se ona nije oči otvorila. odgulila bi 12tku.
budi li te prepunjenost prije nego što se adam probudi?
eli
Sveta krava

PostPostao/la Esbig » 23 stu 2006, 23:35

Iskreno receno ne, jer se dobro nacica tokom veceri i samo u jednom intervalu prespava 4 sata, ostatak noci se cesce budi.
Ali osjetim tokom dana kad duze odspava.
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 23 stu 2006, 23:37

onda bolje. kad osjetiš, stavi ga na sisu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Esbig » 23 stu 2006, 23:45

:up budem, puno hvala na imformaciji i savjetu :vi
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Esbig » 24 stu 2006, 08:52

Evo cure kod mene nis bolje, nego ide na gore :cry: i sada ozbiljno razmisljam da predemo na bocu :place
Uz svo masiranje i antibiotike i sve ostalo, primjetila sam da mi se jos jedna zljezda upalila i sada jako boli. Izgleda da sam ja tomu sklona, a nemrem stalno biti bolesna, jer imam dvoje djece koji me trebaju.
Sta da vam kazem, stvarno sam ocajna :nevi
Esbig
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 24 stu 2006, 09:49

Esbig, malo čitam topik i vidim kako ti je teško. Koje antibiotike si dobila? Zna biti da nisu pravi i da ne djeluju na tvoje bakterije. Daj se odmah obrati liječniku i reci da nije bolje nego se pogoršava! Sama sam za mastitis dobila Orbenin (ne znam da li ga ima kod tebe) i prošlo mi je u roku odmah. Pokušaj uz terapiju lijekovima opet stavljati zelje i tuširati dojke što toplijom vodom. Imaš li mogućnost pozvati patronažnu sestru? Meni je patronažna puno pomogla, izmasirala me. Da li si probala oksitocin sprej za nos? Možeš nazvati Rodin telefon za dojenje, a možda se i neka od naših forumašica i moderatorica ponudi za savjetovanje po telefonu.

Nadam se da ćeš se uskoro osjećati bolje i da ćete uspješno nastaviti s dojenjem. :juhu
Zadnja izmjena: Hajdi; 24 stu 2006, 10:34; ukupno mijenjano 1 put/a.
Hajdi
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.