O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: samo spava i nece papati

07 ožu 2006, 12:41

JAMI-jako mi je žao što si tako za
inuta i znam da bih i ja bila.<
>Mi smo imale sličan problem.Do mjesec i pol je non stop spavala ,budila se školski svaka 3 sata tj svaka dva jer je u ta 3 sata barem sat vremena cicala.<
>Išlo bi tak da bi se probudila ,plakala,ja joj ponudila ona malo pocicala i zaspala.Onda sam ju dizala pa čekala da podrigne (to je znalo trajati i trajati) pa joj ponudila još malo ,pa bi se pokakala,i već počela spavuckati ,onda sam ju digla ,premotala ,razbudila i nakon toga je pocicala i zaspala.Spavala 2 sata i nakon toga sve ispočetka.<
>Noću je već s dva mjeseca jela rijetko tj npr u 21 pa u 3 pa u 6.<
>No uvijek joj je trebalo dugo da pojede tj nikad nije cicala 5 minuta kao neke bebe i gotovo.<
><
>Ispočetka nam je bilo jako teško ,rođena je ranije (36 tjedana),dobila žuticu ,nije znala uhvatiti prsa ,ja dobila ragade i mogu reći da sam tek s nekih 3 mjeseca odahnula i opustila se.<
>Da ne velim da sam stalno mislila da će mi nestati mlijeka, da joj nije dosta ,pa sam zvala patronažnu da ju dodje zvagati nakon tjedan dana i tek kad sam vidla da je dobila 350 g u 7 dana malo sam se smirila.<
><
>I jako mi je pomoglo kad bi izdojila malo mlijeka prije podoja pogotovo ak su prsa bila prepuna.Tek toliko da napetost popusti da može uhvatiti
adavicu.<
>Pozdravi tebi i pusa velikoj curki i maloj spavalici.<
><
>I još mi se čini da problem može biti i jaki let down pogotovo na početku kad je beba mala ,moja se znala zagrcnuti,onda sam izvadila pustila da isteče onaj najjači mlaz u jastučić i onda joj ponudila ponovo.<
>Uz to se mogu lako nagutati zraka pa ima daje osjećaj sitosti ,muči ih, a u stvari pocicaju samo ono prvo vodeno mlijeko.<
><
>Isto sam znala npr ak bi se probudila ranije i plakala dati novu cicu jer je bilo ljeto i velike vrućine i vjerovala sam da je žedna ,onda bi nakon par gutljaja opet zaspala ,no onda sam slijedeće hranjenje nastavila sa istom dojkom.<
> <
>KLARA, 01.06.2003.<i>Edited by: teutonija  at: 7/3/06 11:45<
></i>

07 ožu 2006, 14:39

jami, ne mogu ti pomoci, jedino reci da TOCNO znam kako to izgleda. Prije 10 mj moj topic bi vjerojatno imao isti naziv.<
>Ja sam Maju standardno znala buditi, skidati,
isati vlaznom krpom, NISTA nije pomagalo. Procedura bi u prosjeku trajala sat vremena, a rezultat bi bio jedan srk i ponovo zzzzz Za utjehu - nije bila ni zuta ni anemicna, krvna slika za 5 !<
><
>Kako je dalje teklo, necu ti reci, jer se nadam da ce kod vas ici bolje. Ovih 1100 g dobivenih tijekom prvog mjeseca je meni cisti SF - Maja nije nikad dobila vise od 500 g - i to je bitna i velika razlika.<
> <
>I Katarinu je trebalo buditi, ali ona je STVARNO zivnula kad je uhvatila 4 kg, tocno kako ti je pedijatrica rekla !!!<
>Ja sam se 100put pitala i s jednom i drugom, trebam li ih buditi, ili pustiti da se naspavaju i onda junacki povuku, ali mi je uvijek bila frka da spavaju predugo, da ce se produkcija mlijeka smanjiti itd. itd.<
>a drz se ! <i>Edited by: mamaizsplita at: 7/3/06 13:46<
></i>

samo spava i nece papati

07 ožu 2006, 15:42

bok, cuj odmah ti pisem moje iskustvo jer treba biti oprezan i unatoc doktorima!!! <
>moja cura je od dolaska kuci (imala i zuticu, a poslali nas doma zbog kreveta) puno spavala(4-5h u komadu) i tesko sam ju budila ( pokusaja budjenja nocu za podoj trajao bi cca 60 min uz stipkanje, otvaranje kapaka itd).na moje INZISTIRANJE i nakon 3 pedijatra koji su rekli da je sve ok, pregledan je urin i sa 12 dana zavrsila mi je na re
u zbog dehidracije i sa esherihiom coli. <
>naime, bila je preslaba za cicanje, imala sam premalo mlijeka i nisam joj davala piti vodu jer su svi govorili da je dovoljno moje mlijeko.<
>moj savjet: izdoji se i vidi koliko mlijeka imas u 1 podoju. treba popiti bar 80ml svaka tri sata. kupi i formulu ako treba. dijete sa mora do
o najesti onda ce sve biti ok. ja sam bila neiskusna i nitko ne nije savjetovao pa sam skoro izgubila bebu. sada je 15mj. živa i zdrava hvala bogu. <i></i>

07 ožu 2006, 15:52

slazem se sa svime sto je napisala sandraka, osim sto ti nebih savjetovala izdajanje - uostalom, sama si napisala da osijecas da su ti prsi pune, pa u tome nije problem. <
>radje prati mokre pelene i bebino stanje i ako si stvarno za
inuta, otidji ponovno u pedijatrice. <i></i>

07 ožu 2006, 16:17

kakvo je stanje s pelenama?<
>kako izgleda bebina koza kad ju ustipnes?<
>ima li temperaturu?<
>kakva je kad je budna?<
><
> <i></i>

samo spava i nece papati

07 ožu 2006, 18:39

opet ja, <
>ne zelim te strasiti no moje iskustvo je bilo gadnooo<
>cuj i meni je frendica spasila bebu jer me stalno zivkala i zvala da provjeri koliko je spavala i jela. <
>isto je bilo sa njezinim malim , sa 1,5 mj. poceo je puno spavati i zavrsio sa visokom temp. u bolnici. isto esherihija coli. <
>cekiraj stalno temperaturu, provjerite urin (u klaicevoj ili re
i ima hitna pedijatrija).zdrava beba je gladna, a bolesna kunja. <
>mene su pedijatri prozvali histericnom mamomo , no da nisam sizila tko zna kako bi zavrsilo. kad je m. primila prvu dozu antibiotika , odmah je zivnula i jela je uredno svaka 3h i to 50ml, a za tri dana po 70-90 ml.<
>ja sam svaki dan nosila u bolnicu izdojeno (kolko je bilo).<
>zelim zi srecu i zdravlje bebi<
> <i></i>

07 ožu 2006, 20:04

bome me stresao ovaj tvoj post sandra<
><
>narucila sam se kod jos jednog pedijatra sutra pa cemo vidjeti sta ce reci, na zalost nitko od njih ne cuje sto im pricas jer vecina slucajeva je bezazlena pa sve strpavaju u isti kos<
><
>ona dosta piski, cesto kad ju presvlacim, mokraca je skroz svijetla, a s kakanjem je svaki dan drugacije, nekad 2 puta, nekad 6, ponekd je zelenkasta, a nekad zlatnozuta, skroz je tekuca i pjenasta (to je valjda od zraka)<
><
>rijetko je budna, samo kad ju kupamo i ponekad kad ju presvalacim se razbudi, ali i to samo uz moje pokusaje da ju razbudim, a tada cesto stenje i napinje se , ponekad se i pokaka nakon toga, a rijetke mirne trenutke je do
o raspolozena, slusa i gleda nas, svoju igrackicu<
><
>i kod nas hranjenje traje po sat vremena, i tada ako se malo razbudi popapa vise, a ako ne jedva skupimo 5 min, ma koma mi je to racunanje, z
ajanje minuta, stalno sam u nekim strahovima i tesko mi se opustiti<
><
>po danu je danas jos nekako islo, ali po noci je gotovo nemoguce razbuditi ju, a preko dana je obicno razmak 3 sata (trudim se bar na 2 i pol)jer na manje od toga bas ne ide, i onda kad sve to z
ojim nije dovoljan
oj podoja za tako malu bebicu kroz 24 sata jer po noci sada vise nece, e da, i ona ne trazi papati sama nego ju ja budim<
><
>temperaturu nisam mjerila zadnja tri dana, a zadnji put je imala 36.8-37<
><
>koza meni izgleda ok, ima onak tvrde o
ascice, ne mozes ih na sitno ustipnuti, meni ne izgleda dehidrirano, jedino sto se jucer nesto osula, zapravo ne znam je li osip ili su pristici, u nedjelju sam se bas svega najela pa je mozda reagirala na nesto<
><
>nema dudicu ni flasicu<
> <
>moja bjondina<i></i>

07 ožu 2006, 20:11

kako si stajala sa željezom u trudnoći? pospanost može biti znak slaborkvnosti. <i></i>

07 ožu 2006, 21:06

i to mi je palo na pamet, malo mi je bilo nize zeljezo, al nista za
injavajuce i pila sam heferol, ali ne zadnji mjesec<
><
>evo, danas je jela u 8, pa u 11, 14, 16 0 (4-5 min) i sad nece (1 min) , a ni po noci nece i mene lagano hvata panika <
>moja bjondina<i></i>

07 ožu 2006, 21:34

nazovi sos telefon <i></i>

samo spava i nece papati

07 ožu 2006, 23:21

moja m. nije pokazivala nikakve simptome. samo suludi ritam jela i spavanja. razbudjivala sam ju 50min, a cicala bi 4 min, nakon 5,5 sati spavanja. suludo!!<
>zdrava beba jede svaka 3 h i to zdusno.<
>inzistiraj na kontroli urina!!! budi i gruba ako treba ja se nisam htjela udaljiti bez uputnice za urin i hvala bogu dosli smo u zadnji cas.<
>sretno <i></i>

07 ožu 2006, 23:59

Quote:zdrava beba jede svaka 3 h i to zdusno.<
><
>nije bas sasvim tocno.. moj jaks je isto bio uspavan i nikakav jelac prvih mjeseci.. a bio je zdrav, osim povisenog bilirubina, sto nije bolest <i></i>

08 ožu 2006, 11:45

Quote:evo, danas je jela u 8, pa u 11, 14, 16 (4-5 min)<
>Ovaj raspored mi se cini dobar. Ipak ju uspijes ot prilike svaka 3 sata nahraniti. To sto kratko cucla, ne mora znacit da ne unese dovoljno mlijeka.<
>Quote:zdrava beba jede svaka 3 h i to zdusno<
>Ja se isto ne bi sasvim slozila sa ovom tvrdnjom. Utijesno je imati neki raspored do kojeg se drzi kako bi bile uvijerene da je beba dosta jela, ali isto moze proci i 5-6- sati izmedju hranjenja a da bebac sasvim do
o napreduje.<
><
>Jasmina, znam da si za
inuta. Mozda da pozoves patronaznu da curku izvaze? <
><i></i>

08 ožu 2006, 12:06

ma to traje prekratko da bi se vidlo na vagi, evo nocas je cak jela ali samo zato sto su je mucili grcevi pa ju to razbudi, ali cini mi se da vise ne vuce do
o jer cmokce, onda se jos naguta zraka pa ju njos vise grci, pa kad krene mlijeko po novom se zagrcava, jucer nakon sto je u 19 popapala 1 min i zaspala i kak ju nisma mogla vise razbuditi isla sam se malo izdojiti i davala joj sa zlicicom, pola je ispljunula, ali pola je popapala onak u snu, gurala sam joj kroz zatvorena usta (ali to je bilo svega 10 ml ako), oko 23 0 se opet nje nikako htjela probuditi pa je mm sve isvasta izvadao i uspio i onda je min pocckala i opet zaspala i vise mi se nije dalo muciti ju pa sam ju pustila da spava i onda se oko 2 probudila s grcevima<
><
>nisam jucer zvala sos, danas cu <
>moja bjondina<i></i>

08 ožu 2006, 12:33

JAMI- <
>KLARA, 01.06.2003.<i></i>

08 ožu 2006, 18:07

jasmina - je imala ona povišen bilirubin?<
><
>moja frendica je rodila u 9. mj. i beba je super napredovala (isključivo dojena), ali isto je uglavnom spavala po cijele dane, nakon 2 mjeseca su na kontroli posumnjali na produženu žuticu, i poslali ju na jetrene probe. Ustanovilo se da je zaista žutica.<
>kasnije je bilo sve ok.<
><
>drž 'te se!!!!! <i></i>

08 ožu 2006, 19:31

ima li novosti?<
>jeste li bili na kontroli?<
><
>jesi li zvala sos? <i></i>

08 ožu 2006, 19:48

imala je poviseni biliruin, 108, ali doktor mi je danas rekao da to sigurno nije <
><
>bili smo na kontroli i rekao je da njemu sve djeluje u redu, ali obzirom da je tako mala beba opreza nikad dosta,napravio je crp i to je u redu, sutra idemo na uzv mozga i eeg i ak je to ok onda jos na re
o da se vidi za neke metabolicke bolesti<
><
>sos nisam zvala, sad sam tek dosla i prilicno sam napeta pa necu sad zvati <
>moja bjondina<i></i>

08 ožu 2006, 23:08

gle, sto posto moze biti uspavana od bilirubina<
><
>je li gledao reflekse, misicni tonus, simetriju itd, plus sve ostalo, grlo, pluca, mokracu? sjecam se da je to sve gledao mom jaksu kad smo bili na re
u, i da je rekao da dok je to sve ok, i dok on napreduje, mogu biti bez
ige<
>poslije smo otkrili razlog te hiperbilirubinemije, ali tek poslije<
><
>do
o da te poslao i dalje da budes sigurna ali nadam se da je sve ok i da je to samo da bi jos mirnije spavala<
><
>i nadam se da ces za koji mjesec pitati ajme misli li ta mala zaspati <
><
>drzi se i ljubi uspavanu ljepoticu <i></i>

12 ožu 2006, 19:18

ivana, nemam pojma sta je sve dr. gledao, ali opipavao je trbuh, dugo slusao srceko, refleksi su vec prije provjereni, pluca je slusao, pitao me jel mokraca ili stolica ima neki cudan miris (nema), napravili su joj crp i to je u redu , dr. kaze da njemu ne izgleda zuta, uzv mozga i eeg su ok i sad nam je jos jedinom ostalo to na re
u za metabolicke bolesti (nemam pjma sta je to), ali dr kaze da nema vanjskih pokazatelja za to, ali da iskljucimo, medutim , kad je cuo da je glavica ok rekoa je nek sad pratim jos to spavanje pa ak cu i dalje biti za
inuta neka se javim, a ona od tada svaki dan ima grceve i to ju budi pa ne mogu pratiti spavanje <
><
> <
>moja bjondina<i></i>

13 ožu 2006, 01:35

<
><i></i>

13 ožu 2006, 15:02

Stavi je pored prozora, onoliko lagano obucenu koliko mozes (s obzirom na to koliko je toplo kod vas), tako da joj sto vise koze bude otkriveno. Suncanje pomaze kod povisenog bilirubina i smanjuje pospanost. <
><
>Dovoljna je i dnevna svetlost, ako nema sunca, a ako je sunce jako, ne treba biti dugo ili ne recimo glavicu direktno na suncu. Iznosi je napolje u setnju na sunce. <
><
>Nama su to savetovali jer se kod Stefana zutica nije dala i nije hteo jesti, samo je spavao, zaista je pomoglo.<
><
>Naravno uradite sve analize i budite pod kontrolom doktora. Samo ti pravi larmu i zahtevaj da nadju uzrok (skroz zaboravi na sramotu, ona je ipak vaznija), ako je nista - nece skoditi, a ako postoji nesto naci ce i leciti.<
><
>Drzimo palceve. <
><
><
><
><
><
><i></i>

13 ožu 2006, 15:51

Evo samo bih htjela reci da covjek nemoze vjerovati koliko beba posise u pola minute. Jedan smo dan Roko i ja krenuli klopati, imali smo i goste pa smo bili malo nervozni, i krene on vuci i sve ide super. Ja sam se taman namjestila kad mali sve povratio, ali ljudi koliko je mlijeka izaslo iz njega a sisao je samo oko minute nikako dulje, a cak mozda i krace. Tako da ti to nemora nista znaciti sto klopa jednu minutu, ako je mala beba to joj moze biti sasvim dovoljno. Roko sada doji do najvise 20 minuta, a najkrace 2 minute po danu, a za spavanje se utankava 2 sata od cega dosta provede mazeci se. <
>Drzim vam fige da sve bude do
o i kako Ivana rece da se uskoro uhvatis u mislima: a kad ces ti mala konacno zaspati .<
> <
><i></i>

17 ožu 2006, 20:47

Ima li kakvih novosti? <
><
><
><
><
><
><i></i>

03 tra 2006, 19:14

kod nas novosti ima svakodnevno, stalno iskrsavaju novi problemi, u zadnje vrijeme cmokce kad papa i nikko ne uspijevam to promijeniti, nije do mene nego do nje, ima losu tehniku sisanja, zvala sam sos telefon za dojenje vec vive puta, ali na zalost nismo nasle neki carobni trik koji bi nam pomogao, ovaj mjesec je dobila duplo manje nego prosli, nekih 650 g<
><
>kako cmokce, tako se naguta zraka pa pocne vristati i vise nece na ciku, pa ceam da se smiri i na koncu se dojimo non stop i po noci i po danu i vec sam totalno luda od svega, a najgore mi je sto nemam vremena za svoju drugu curicu , dvoipogodisnjakinju koja me jako treba, stalno se lomim, strasno bi htjela dojiti, ali ovko mucim i bebicu i sebe, a pati i moja starija curica, ako nece ici morat cu uvesti adaptirano <
>moja bjondina<i></i>

03 tra 2006, 19:51

ali jasmina pa 650 g je dobar prirast tezine. Moj Roko je u mjesec i po dobio samo 300 g no kako je poduplao tezinu vec prije nismo se nesto za
inuli. A da pitas patronaznu da ti pokaze koji je pravilan polozaj za dojenje, ili pedijatricu. Moram priznati da i moj mali isto nekad cmace pa ako ne prestane dojimo lezeci inace sjedeci. Drzi se. <
><
>Znam da je problem sto nemas vremena za starije dijete i da se tu lomis, ja sam u istoj kasi i nemam neki pametan savjet jer bi i meni trebao. Mogu ti samo reci idi korak po korak, minut po minut i stvari ce se srediti. <
><
> <i></i>

03 tra 2006, 21:01

prva tri mjeseca dobivaju najvise, kasnije dosta manje, znam ja da je 650 g ok, ali to je uz puno puno muke, evo as maloprije se probudila, pocela papati, cmoktati i nakon minutu se odvojila i pocela neutjesno plakati, onda pokusam promjeniti polozaj, pa ju umirim, al cim ju priblizim cici pocne urlati tak da ju je sad mm isao kupati pa cemo opet probati nakon toga, al sad je vec i meni panika da nece prihvatiti i da ce joj se na koncu zgaditi cica <
><
>polozaje sve zive znam, ali nis ne pomaze <
>moja bjondina<i></i>

03 tra 2006, 21:30

,i nastavi dojiti,sigurna sam da će sve doć na svoje.<
>Neki sam dan na tv gledala da bebe do 6mj mogu imati tako jake grčeve da stalno vrište kod papanja-bilo cica ili bočica.Malo pomaže kad ih se drži ko da plivaju i masaža po leđima.<
>Moj roko nije imao grčeve,ali nisam 6mj jela niš sirovo od voća,povrća-par puta sam pojela jabuku i ... i vrištao je ko lud pa sam odustala.to opet zavisi od bebe do bebe.<
>Želim vam svu sreću da bude sve <
><i></i>

03 tra 2006, 22:05

jami, pokušaj rukom suprotnom od sise na kojoj je pridržavati sisu na način da se malčice promjeni oblik
adavice. sad treba skužiti koliko i kako, jer malom promjenom oblika mogla bi onemogućiti to coktanje. meni je to uspijevalo, iako je moja i uz to jako dobivala na težini. također je manje coktala kad bi obje ležale. <
>i još nešto - je li joj nosić prohodan?<
>što se dobivanja na težini tiče, ono je stvarno solidno imajući u vidu da su tvoje cure i genetski sitnije građe. zamisli da na te ženstvene sitne kosti nabija po kilu i po mjesečno! pogledaj si bebicu i iskreno procijeni je li mršava ili samo takve konstitucije.<
> <i></i>

03 tra 2006, 22:55

jami <i></i>
Odgovori