Sada je: 01 svi 2026, 04:48.

Jedan dojka ili dvije

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: kseniji

PostPostao/la adrianovamama2000 » 22 lip 2001, 16:24

ovo sa rukama u ustima je pokazatelj gladi kod manjih beba, kad beba "otrkije" ruke onda ih konzumira puno cesce <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la any » 22 lip 2001, 17:39

kaj znaci manja beba? Nika ima 2 mjeseca, a vec to radi sigurno mjesec dana ?<
>bas sam ju pokusala hraniti maloprije..jer je isto gurala ruku u usta a i prosla su tri sata od posljednjeg o
oka, ali kad sam ju stavila na sisu pocela je vristati "ko´da joj neko kozu dere"...nije mi bilo druge nego da ju smirujem uz pomoc usisavaca. kad bi se malo smirila probala bi opet, ali cim bi je spustila na sisu, pocela bi vristati..nakon nekoliko pokusaja smirivanja uspjela je pojesti iz jedne i pocela opet vristati a nije htjela na drugu...za 5 min je bila najveselije dijete na svijet, kad sam ju prematala, gugutala je, mahala rukicama i nogicama...pomislils sam da su mozda grcevi, a bas si mislim zadnjih par dana kako je bolje s tim...razlog sto sumnjam na grceve je sto danas puno prducka i to s mirisom po jajima koje sam ja jucer jela ! <
>moze li mi netko pomoci oko dileme sto joj je <i></i>
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adrianovamama2000 » 22 lip 2001, 22:12

ono sto se su "prvi" znakovi gladi kod novorodenceta izgleda ovako, dijete je mirno lezi gleda naokolo, pocne se meskoljiti vrtiti sa gavom kao da nesto trazi, "mekece" i stvalja rukice u usta. Dijete moze traziti da sise i zbog toga sto ga muce razni drugi problemi. iako si mozda malo nesigurna jer ti je sve frisko sigurna sam da ti Niku najbolje poznajes i da ces biti prva koja ces skuziti sto joj je. Mi ti mozemo pomoci samo tako da ti kazemo sto je bilo kod nasih klinaca. Mene jako zanima kako ona spava po danu, jer je to nama bio najgori problem, tj bio je neispavan usljed toga nije htio dojiti jer je bio prenervozan i tako se to znalo nekad vrtiti u krug. Cesto je bilo (a i danas zna biti) perioda kad je nervozan a da nemam pojma zasto, pokusaj se naviknuti na to da ce se to nazalost cesto desavati. Ocito si vec sama nasla neke tehnike umirivanja i to znaci da si se snasla. samo naprijed biti ce sve ok. <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la any » 24 lip 2001, 18:51

ma grcevi su to opet..taman sam pomislila kako je bolje i sad opet tri dana vriskanja. Skuzila sam da su grcevi jer prvo place, pa se onda do
o isprdi i smiri. Trebalo mi je malo vremena da skuzim <
>Inace, po danu spava "kako kad", nekad dosta, nekad skoro nista, ali skuzila sam da spava puno manje nego prije. Zato spava do
o po noci, a da je ne muce ti grcevi, mislim da bi i po danu vise. Izgleda da je velika spavalica ko i mama <
> <i></i>
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adrianovamama2000 » 25 lip 2001, 08:39

Any biti ce svaki dan lakse casna rijec, prvo ce ti biti lakse kad skuzis sto joj je ( a to jesi) a onda kako ce joj crijeva sazrijevati biti ce lakse. <i></i>
adrianovamama2000

adrianovoj mami

PostPostao/la ksenija » 04 srp 2001, 14:30

evo mene opet<
>zanimljivo da je i tebi dete kao i moje imalo slican problem<
>zacaran krug<
>ne moze spavati jer je gladno,a ne moze jesti jer je umorno i nervozno<
>kako si to rijesila? <i></i>
ksenija

Re: Jedan dojka ili dvije

PostPostao/la adrianovamama2000 » 04 srp 2001, 14:34

meni se to kasnije produbilo u u nursing strike ili ti strajk pogledaj taj topic tamo smo malo satorri i ja pricale o tome. <
>u toj ranoj fazi sam to uglavnom rijesila tako da sam ga dojila noseci i nunajuci. Ako to napravis povemeno ne znaci da ces to morati raditi uvijek, ne trebas se bojati da ce se razmaziti ili nesto sl. Kasnije sam ga znala prvo uspavati i dok je napol zaspao onda bi ga podojila <i></i>
adrianovamama2000

strajk

PostPostao/la ksenija » 05 srp 2001, 11:37

ovo je stvarno fenomenalno<
>upravo sam to i ja radila iako mi se mama cudila da ju dojim hodajuci ili u polusnu lezecki<
>sva sreca sad se to sredilo,ali dosla sam u fazu da mi se ne stigne napuniti mlijeka za vrijeme koje ona hoce jesti,pa moram jednom na dan davati humanu<
>naprosto njoj treba sve vise a ja ne stignem proizvesti<
>savjet? <i></i>
ksenija

Re: strajk

PostPostao/la adrianovamama2000 » 05 srp 2001, 11:45

bilo je takvih dana, mislim da je najzesce bilo sa 3 mjeseca, dojila sam ga na gotovo praznim dojkama nekad i svakih pola sata, i mlijeko je nadoslo svaki put. mislim da je glavni kljuc uspjeha da budes sigurna da ce doci i da tih dan dva nis drugo ne radis nego ponovno samo dojis. ima negdje topic kako povecati kolicinu mlijeka pub45.ezboard.com/fmameib...D=17.topic<
>(ono sa kupanjem ,odmaranje, dojenjem naizmjence jedan pa druga strana...). Sad si vec daleko dogurala izdrzi jos malo ovo je jedan od zadnjih "testova" izdrzljivosti ako ne i zadnji, nakon toga ti sljedi samo uzivanje do godine dana i dulje. isplati se vjeruj mi <i></i>
adrianovamama2000

Kseniji

PostPostao/la Jamama » 05 srp 2001, 11:47

Da li si bila na kontroli s bebom sa dva mjeseca? Kakvi su bili nalazi? <
>Dodajuci Humanu uskoro ce ti se nazalost grudi jos i manje puniti tvojim mlijekom. Mlijeko se ako ne postoje neki odredjeni medicinski problemi, uglavno stvara prema potrebi, pa ako je sva djetetova potreba zadovoljena iskljucivo na majcinim prsima i proizvodnja ce biti tome adekvatna. <i></i>
Jamama

3 mjesec

PostPostao/la ksenija » 05 srp 2001, 17:45

ovo me stvarno tjesi -da je najteze sa 3 mjeseca<
>ali stvar je u tome da moja lea ne zeli prazne dojke sisati nego samo ako su pune i tvrde-razmazena je sto mogu<
>kad se pocinje s dohranom-neki vele u 4 a neki u 6 mjesecu? <i></i>
ksenija

jamami

PostPostao/la ksenija » 05 srp 2001, 17:51

ne mogu si pomoci-tek kad napravim jednom u danu kad mi je kriza pauzu sa humanom onda mi se stigne napuniti za slijedecu rundu dovoljno mlijeka<
>nego ne znam da li je to normalno ali mene dojenje jako iscrpljuje-cim pocne sisati mene primi mucnina i zlo mi je kao neka slabost<
>pedijatrica mi je rekla da se pregled vrsi samo sa 1 i 3 mjesecom ali ja sam ipak otisla sa 2 mj. i tjedan dana i dobila je 900 grama sto je manje od 1200 koliko je dobila u prvih mjesec dana ali ipak do
o<
>jos ne znam ni sama sto cu dalje-ona dobija-ali se ja krvavo namucim<
>inace sta je bolje humana ili hipp? <i></i>
ksenija

Re: jamami

PostPostao/la adrianovamama2000 » 06 srp 2001, 07:51

Ksenija po svim novim istrazivanjima maj.mlijeko je dovoljno za prvih 6 mjeseci. 900 g je jako jako do
o, mislim da stvarno nema razloga za
igu. Ako ona nece sisati na praznim grudima treba razmisliti da mozda u tom trentuku i nije bas gladna <i></i>
adrianovamama2000

Kseniji

PostPostao/la Jamama » 06 srp 2001, 09:55

Ksenija morat ces nesto hitno mijenjati. Tvoj osjecaj da su ti dojke prazne, te da zbog toga treba uskociti sa dohranom, ponajvise cini mi se frustrira tebe. Osjecaji mucnine i slabosti prilikom podoja mogli bi ukazivati i na neke poremecaje u tvojoj prehrani, psiho fizicku iscrpljenost i/ili nesto drugo. Mislim da bi se trebala po
inuti sada za sebe i otici ti k lijecniku. Sa djetetom je sve cini mi se u redu, ali "krvavo mucenje" svakako ne bi trebalo biti dio dojenja bez obzira da li to stvarno tako izgleda ili ti to tako dozivljavas. Promijeni nesto cim prije jer svoje nezadovoljstvo dojenjem bez obzira na to koji razlog bio, prenosis i nehotice na dijete. <i></i>
Jamama

jamami

PostPostao/la ksenija » 06 srp 2001, 10:51

da-moja lea ne pati toliko i sigurno nece umrijeti od gladi,ali meni je uzasno lose-mozda i zbog toga sto sam kronicno anemicna i to dojenje dozivljavam kao da mi neko uzima krv(transfuzija)<
>prije mi je bilo puno lakse-jedna joj je bila dovoljna i onda bi sita zaspala,a sad nikako da ju zadovoljim ,pa je nervozna,pa onda ne moze zaspati-pa onda ni ja zbog toga nemam odmora i nis ne stignem,pa ja postanem zivcana i tako u zacarani krug<
>ne kazem da ne bi htjela dojiti,ali sve mi je teze<
>inace kako se uspostavlja dnevni ritam-ona svaki dan jede u drugo vrijeme i to me izezumljuje <i></i>
ksenija

adrianovoj mami

PostPostao/la ksenija » 06 srp 2001, 11:03

gdje je taj topic strajk? <i></i>
ksenija

Re: adrianovoj mami

PostPostao/la adrianovamama2000 » 06 srp 2001, 11:14

pub45.ezboard.com/fmameib...D=19.topic<
><
><
>Meni je trebalo 6 mjeseci da se uspostavi neki ritam<
>Mozda je tvoj problem sto se nece umiriti i zaspati i sto je starija i svjesnija svijeta oko sebe to je teze, a to sve skupa mozda previse vezes uz dojenje, ako je jela i vrijeme je spavanja probaj je staviti spavati bez dojenja ovako frustriras i sebe i nju i dojenje mozda veze uz spavanje na koje nece ici <i>Edited by: adrianovamama2000  at: 7/6/01 11:21:57 am<
></i>
adrianovamama2000

Kseniji

PostPostao/la Jamama » 06 srp 2001, 11:35

Ksenija, ponovo, potrazi pomoc za sebe!<
><
>Probleme s dojenjem koje opisujes moras poceti rjesavati. Ne radi se cini mi se ni o nursing strike, ni o grcevima, ni o polozaju, ni o nocnom dojenju, ni o dnevnom ritmu i sl. vec su uzroci "problema" ovaj put malo drugaciji.<
><
>Po onome sto ja dozivljavam citajuci tvoje postove moj ti je prijedlog da prvo pomognes sebi (anemija) te ako zelis nastavis s dojenjem. <
><
>Ako dojenje i nadalje budes dozivljavala kao da ti dijete nesto oduzima, meni je to tesko reci, ali ipak, mozda bi trebala prekinuti. Jako bi zeljela da mi se javis.<
><
>I jos nesto:<
>Psychological factors of the mother (World Health Organization)<
><
>Mothers often worry about their ability to provide enough
eastmilk for their baby. They easily believe that it is they who are at fault if their babies are not satisfied. Mothers who are young, who lack support from family or friends, or who have a bad experience
eastfeeding a previous baby are particularly likely to lack confidence. Promotion of infant formula and giving free samples also makes mothers doubt the adequacy of their milk supply. These different conditions may lead a mother to give complementary feeds too early. <
><
>A mother who dislikes
eastfeeding, who is tired, or who rejects her baby may have difficulty in responding to him. She may not hold him close enough so he does not attach well, or she may feed him infrequently or for a short time. <
><
>Acute stress can temporarily reduce the flow of
eastmilk, so that it appears to 'dry up'. There is however no evidence that chronic stress reduces the milk supply long term, and with support a mother can continue
eastfeeding. <i></i>
Jamama

Re: ksenija

PostPostao/la any » 06 srp 2001, 11:37

evo i mene opet malo...<
>ksenija bas me podsjecas na mene, i ja sam to sve prozivljavala isto do prije mjesec dana, ali onda sam skuzila da me bas
iga za rucak i spremanje i peglanje i sve...probaj se opustiti, mislim da je sve u glavi<
>ako si ti nervozna bit ce i beba nervozna i dojenje ce vam biti nocna mora...<
>ja sam proslih 10 dana bila sva u mukama jer mi je mala stalno vriskala a nisam pojma imala sta joj je, isto sam mislila da nemam dovoljno mlijeka, mala mi je vriskala svaki put prije jela...i nije htjela na sisu...probala sam i u pospanom stanju ali cim bi je priblizila pocela bi urlati...<
>i onda otisla kod doktorice koja je rekla da misli da nisu grcevi, rekla da je uho malo crveno i mozda zubno meso i zakljucila da mi je dijete gladno i zato place...pa ok, ali ako je toliko gladna zasto ne jede ?? dala mi conformil hranu...koja pomaze kod grceva a rekla je da misli da nisu grcevi !!!!<
>a Nika ima sklonost alergiji zbog tate...i po meni bi bilo logicno da mi je preporucila HA hranu...<
>i sad joj vec par dana dodajem po sto ml adaptiranog mlijeka, ali probat cu se i toga rijesiti...<
>a Nika se smirila i vec je tjedan dana ko andjeo :-)))<
>i ja sam malo mirnija jer sam sigurna da nije gladna, pa mi i proizvodnja mlijeka ide bolje :-))<
>moj ti je savjet probaj se opusiti...samo to...izbaci iz glave ono "nista ne stignem"...mislim da ti je sad na prvom mjestu tvoja bebica...<
>i jos nesto..kad mi je vidjela sise u 6 popodne, doktorica mi je rekla pa one su skroz mekane, pa tu nista nema, da bi Nika nakraju izvukla vise od 100 ml jer ju je vagala prije i poslije...<
>mislim da cu promjeniti doktoricu :-))<
>neznam koliko ti je beba stara, Nika je 2 i pola mjeseca...i kazem ti postala je najednom pravi andjelcic...<
>treba samo malo strpljenja i vremena i sve ce biti ok...ja jos uvijek nemogu vjerovati da se samo tak smirila najednom...<
>malo me pece savjest zbog tih 100 ml koje joj dodajem dnevno, ali mislim da moze i bez toga pa cu sad probati samo opet dojiti..<
> <i>Edited by: any at: 7/6/01 11:45:41 am<
></i>
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: ksenija

PostPostao/la Maja » 02 sij 2002, 21:52

evo, obnavljam ovaj topic za nove mame, ziza je pitala sto je let down, tu mi se cini da je bilo do
ih objasnjenja, potrazit cu jos malo.<
>istovremeno ponovo zakljucavam ovaj topic pa cu otvoriti novi za pitanja o let downu. <i></i>
Maja

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.