sto se tice poroda kuci - mislim da u puno zemalja (barem ove koje imam prilike bolje znati kroz posao, kontakte...) tradicija poroda doma nikad nije prekinuta, samo je s vremenom modernizirana. zato je to ovdje i cesto i normalno. no sve je tocno regulirano, nema tu nikakvo carabiranja. sve babice imaju svoje rejone koje pokrivaju, i sve je vezano za zdravstveni sustav. ne postoji neasistirani porod, ali postoji velika i jaka mreza babica. postoje i polu-bolnicki sistemi, u stvari sve kako kome odgovara moze se dogovoriti i postoji opcija. sve je vrlo profesionalno. i nije sve tako idealno, slusala sam lani jedno predavanje o tome kako se za svaku smrt bebe prilikom poroda doma pise 'porod doma', a za istu situaciju u rodilistu (velikom, drzavnom) se uvijek pise u detalje sto se desilo, i onda se dobiju statistike o vecoj smrtnosti pri porodu doma jer je uz svaki takav porod dopisano 'porod doma', kuzite?
tako da su i ovdje kao i svugdje uvijek nezadovoljni onim sto trenutno imaju i zele bolje uvjete, tretman ili informacije. zasto je kod nas u jednom trenutno potpuno ukinut porod doma, i potpuno se preslo na bolnicki porod, ne znam postoje li istrazivanja. no u nekim zemljama do te tranzicije nikad nije doslo u cijelosti, cak ni tijekom 70-ih godina kad je sve tehnikalizirano. a tijekom 80-ih se ionako sve vracalo prirodnijem i porodu itd. otad je proslo vise od 20 godina i porod doma je odavno etabliran kao jedna od normalnih opcija.
postoje i situacije kad ti se odbije porod doma - iz medicinskih razloga, znaci ima zena koje ne smiju pokusati roditi doma jer se zna (procjenjuje na osnovnu prethodnih trudnoca i poroda, ili tijekom jedne specificne trudnoce) da se porod mora obaviti u rodilistu. znaci nema neke anarhije, tupim o tome jer sam puno puta vidjela da ljudi mogu potpuno krivo razumjeti sto znaci opcija porod doma. to ne znaci da si van medicinske zastite u najpozitivnijem smislu, 'samo' imas izbor gdje i kako zelis roditi. imas svog ginekologa, babicu, tim babica, whatever, ali ne moras ici u rodiliste.
jednoj mojoj frendici je najveci problem oko organizacije poroda doma (to joj je bio drugi porod, prosli august), bio kako se s muzem dogovoriti u koju prostoriju da stave bazen za porod

njm je sve bilo ok, ali taj bazen nikako nije mogao prihvatiti. na kraju se predao i ona je napravila sve kako je planirala. meni je tako lijepo bilo kad se H. dosla igrati s njihovom starijom curicom (one su si frendice), a mama je isla presvuci malenoga i ulazimo u jednu sobu sa strane i dok ga presvlaci i pricamo M. mi kaze - da, ovdje sam rodila, tu smo taj bazen konacno se dogovorili da mozemo staviti (jer je znala da sam bila u toku njenih briga kako ce muza uvjeriti da je ok - ti bazeni nisu veliki, samo rijec 'bazen' zvuci glomazno). meni je taj trenutak bio tako lijep i poseban, a nije mi bilo prvi put da mi je netko ovdje tako pokazao gdje je rodio u kuci, no svaki put je nekako posebno.
ja volim proci i kraj svog rodilista - moj je plan bio otici u rodiliste, roditi sto bolje, traziti ici doma odmah, i tako sam i napravila - bila sam u rodilistu oko 24h. iz moje perspektive to je bilo lakse organizirati i usredotociti se na sto laksi porod i sto brzi odlazak doma - moj je cilj bio ne roditi doma, nego ici doma najranije sto se moze (ovdje je to 24h). tako da svatko ima svoje preference.
i uvijek se sjetim, sad kad sam odrasla i kad imam svoja i iskustva ostalih kao odraslih osoba - j edan moj prijatelj rodjen 67. u Bosni je rodjen u kuci (kad sam bila mlada nisam pitala zasto i kako, a sad ga vise ne mogu pitati), uglavnom on se uvijek osjecao poseban jer je rodjen u kuci i kad smo bili teenageri cesto je to spominjao kao nesto njemu bitno. on je to morao stvarno sam osjecati, jer nigdje oko nas nije bilo ni naznake ideje da je to nesto stvarno posebno
dojenje jeste puno vise od samog dojenja, no i od mene stvarno dosta