O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
Odgovori

Re: Savjeti dobrodošli!

05 srp 2008, 18:23

kakica je OK i bravo za vas :1

05 srp 2008, 18:34

Famozno mi je kako me bodrite, ka da san u ringu! :mrgreen: Odma mi se pari da bi mogla cilu ulicu podojit!

05 srp 2008, 18:41

Marto je napisao/la:Famozno mi je kako me bodrite, ka da san u ringu! :mrgreen: Odma mi se pari da bi mogla cilu ulicu podojit!

pa naravno da bi mogla ;)

05 srp 2008, 18:42

:lol
MA vidis kako polako sjeda na svoje, cim si ti smirenija i opustenija :3srca Samo budi sigurna u sebe i ici ce vam suuuuuper!

Bravo za kakicu, to je ta boja, to se trazi! :nana

05 srp 2008, 22:29

Jeeee! Za kaku nisam strucnjak, ali lici mi da je ok. Ipak nek kaze ko bolje zna. Ma curka ti je velemajstor, samo napred. :mah

05 srp 2008, 22:30

Wow al' ste brze! Svi pratimo budno i navijamo za Marto! :1

05 srp 2008, 23:27

Stefanova_mama je napisao/la:Wow al' ste brze! Svi pratimo budno i navijamo za Marto! :1

i Misicu!!
:3srca
Samo opusteno, Marto, ide vam odlicno!

06 srp 2008, 00:50

Opet ja i moje infišacije (a to bi vam u slobodnom prijevodu bilo nešto šta ste umislili sebi u glavu ;) ja bi rekla nešto u šta sam upi.dila :mrgreen:)...
Danas smo imali 3 mokre i 3 kakice! (i Zmajeva 3 govanca + ko zna koliko popiškenih... bi li nam ko sponzorira pelene? :naughty)
Cili dan je provela spavajući i cicajući. Odličan dan! E sad, bilo mi je žaj onih 40 ml u frižideru pa sam joj ih dala oko 21, kontala sam neka se natuče i zaspe pa da jednu večer mogu uspavat prvorođenca na miru. Vraga! Opet je poludila nakon obroka, tražila cicu, podrigivala, prdeckala, kakala, zaspala, budila se, i sve tako u krug. Moja današnja infišacija je suprotna od onih prije, ne da je gladna, nego da je prejedam! :stup Šta vi mislite? Možda imam supercice koje su punije nego li to izgleda, pa joj ova spiza koja dođe dodatno (adaptirano ili izdojeno) bude previše u tom trenu, pa zato podivlja i ne može mirno zaspat nakon hranjenja? Šta vi mislite, drži li mi priča vodu?

06 srp 2008, 01:00

Kak si ti meni super :lol

Šta vi mislite? Možda imam supercice koje su punije nego li to izgleda, pa joj ova spiza koja dođe dodatno (adaptirano ili izdojeno) bude previše u tom trenu, pa zato podivlja i ne može mirno zaspat nakon hranjenja? Šta vi mislite, drži li mi priča vodu?

Ja mislim da je ona jos jaaako mala i da joj se, kao i svim bebicama, razvijaju crijeva i da ju to malo muci. Uvijek u vecernjim satima, jel? Normalno je to, boli ju pupa pa prducka, kaka, grci se... MOzes joj olaksato laganom masazicom trbuha, savijanjem nogica i vjezbicama.

Mislim da ju ne prejedas, a bogme ni da ju izgladnjujes, mislim da joj dajes kada trazi i da je sretna i zadovoljna, a nevecer ju boli pupa pa se muci.

06 srp 2008, 16:45

nije me bilo par dana i odmah sam svratila vidjeti kako vam ide. svaka cast.

nervoza nakon bocice? to sam ti vec pisala, ja ne bih nista dala na bocicu, to je skroz drugi nacin sisanja, mozda joj prenaglo curi, pa ju boli kad to sve uleti u mali zelucic. i jos uvecer, kad je ionako dosta svega zbog prebogatog dana..

nemoj se stalno pitati sto radis krivo. pokusavas, smisljas, osluskujes...

protiv vecernje nervoze i nacicavanja odlicno je rjesenje zajednicko kupanje u kadi, ako si ti u stanju.

07 srp 2008, 00:34

Ajde da prijavim i današnji dan bez adaptiranog, sa mokrim pelenama i jednom kakicom :drink i 20 ml izdojenoga na bočicu (ma bude bi žaj bacit :mrgreen:)- Ivana, sigurno imaš pravo, al ovako mi je sa bočicom bilo lakše :oops: definitivno je nešto muči nakon te boce, bilo adaptirano, bilo izdojeno, jer se ponaša katastrofalno, grči se i cvili bidna, onda se poslin nekog vrimena jednostavno smiri. :dunno Pokušat ću sa žličicom, ili šta si rekla, šprica?
Izdajam se kako ste rekli, noću ako ona ne cica, ili ujutro rano, jednom ili dvaput, pa koliko izvučem, eto tek tako. Po danu ne da nemam vrimena, nego ona sve povuče, ne bi imala šta ni izdojit.
Počela je i manje visit na cici, između cicanja spava nekad 5 minuta, ali nekad i po 2 ure! :klanja Da se sad držim onoga da jednu cicu nudim unutar 2 sata? A zašto neko spominje 3 sata? To me malo buni.
Tila san još nešto pitat, šta je sa spizom koju ja jedem? Ima li baš nešto šta posebno moram izbjegavat? Pazim puno na to, pijem puno, otprilike znam šta ne smin, al možda ima koja namirnica koju san zaboravila pa bi volila koji vaš savjet! :vi
I da znate da san sad puno mirnija i opuštenija. A kad ona dugo ne doji, osjećam i da me cice malo boluckaju! :naughty Prava sam dojilica! (sad ode ide jedan pooonosni smajl!)

07 srp 2008, 01:37

Draga moja Marto, tek sam sad vidila ovu tvoju temu.

Samo da ti kažem da ti super ide dojenje, postat ćeš prava mala dojilica :3srca
Ide ti bolje nego što sam skužila iz priče preko telefona :5

Pa ti si lagano izbacila adaptirano i već spremaš izdojeno :klanja

Nadam se da si svjesna da je to OGROMAN napredak :klanja :5 :zivili

Samo da ti kažem - nemoj se ko ja grčiti sa dojenjem, tako sam i ja sve osluškivala, i ludila na samom početku, još kad bi čula raznorazne savjete iz okoline :angevil , mene su spašavali moji ukućani i SOS i vidi me još dojim a bebač mi 16.07. puni 22 miseca i još sam ušla u edukaciju za pomoć pri dojenju.
Na kraju ćeš me i prestići sa dojenjem i tražit ćeš moje bilješke za edukaciju ;)

Danas si mi na telefon zvučala super :kiss samo tako nastavi, a ako te uhvati kriza nazovi me bilo kad pa ću ti ja malo pomoći, malo odmoći sa savjetima ;) ma, u svakom slučaju kad se čujemo barem ćemo se dobro napričati slika

Super vam ide, sad bi se trebala lagano početi i opuštati slika

07 srp 2008, 09:14

Da se sad držim onoga da jednu cicu nudim unutar 2 sata? A zašto neko spominje 3 sata? To me malo buni.

dva ili tri, nije to biblija. to je kako bi se osiguralo da se dojka sto vise isprazni. znaci, doji na jednoj, pa zaspe ili odustane, pa za petnaest minuta opet cvili, das istu, i tako sljedeca dva sata. ali ako ta dva sata prodju a ona jos uvijek na istoj, ne trebas joj vaditi i nuditi drugu jer su prosla dva sata :mrgreen:

rjedje mijenjanje se cesto preporucuje kad je vrlo jak let down, i velika navala mlijeka

07 srp 2008, 11:03

A jesi se prijavila ovde http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=38&t=32614 cekamo te :mrgreen:

Ide vam super i samo napred. Batali bocicu, moja dva se nikad nisu upoznala sa istom i ne fali im (vodu i ine tecnosti od 6 meseci nadalje pili na obicnu casu).

Marto ona ce ti do 3 meseca imati mozda i grceve uvece, nemoj zbog toga prestati da dojis ili popustiti navali i dati bebimil (moja teorija je da su ti grcevi nista drugo nego naseljavanje bakterija u creva, neizbeznost, te bebimil u tom slucaju nista ne pomaze).

Jedi sve, a sto vidis da joj smeta preskoci.

07 srp 2008, 12:38

Hope, samo da ti mahnem :mrgreen: fala draga! :bye

S.mama, ma neman još muda tamo niti privirit :cool pomalo, vrag odnija i prišu! ;)

Ivana, e tako ja, malo češće prominin jer sve popije, ali ako je i popila a vidin da je samo melja i uspavljuje se, ne minjan, nego je pustin da se uspava na praznoj.

Noćas se budila i sama tražila, pa se nacicavala, a ja spavala kraj nje :drink do jutra nije bilo ni kapi za izdojit. Neka, bit će bolja produkcija danas.
Patronažna mi je zbrisala na godišnji :baba pedijatrica isto, pa ću pričekat još tjedan dok se koja ne vrati u službu s obziron da se ništa ne događa (osim šta je i jutros kakila :1 malo, ali ipak!).

07 srp 2008, 13:14

MARTO-zakon si ,podnik ti je u potpounosti pogođen. :lol

Neki dan sam ti napisala ogroman post i sad vidim da ga nema,no curke su ti sve odgovorile.

Curka je profesionalac ,pusti njoj nek vodi brigu kad bu i kolko cicala ,a ti naparvi čaj i pijuckaj kraj nje.I ne brini.

A što se tiče prejedanja sa strane moguće je i to ,pa ju muči zato opet pogledaj gore

Evo moj primjer.
Marta je odpočetka super cicala ,spavala , dobivala na težini ma sve pet i ja ko ja kak sam ispočetka znala izdajati dok se nije uspostavila ponuda potražnja išla kao probati dal će htjeti na flašicu.Duga je priča zašto .,no ukratko dok je Klara bila mala(5.5 mjeseci) nije me bilo 20-tak sati i muke su bile nahraniti ju.

I tak dijete se najelo ,podrignulo ,neće više cicu i ponudim ja njoj bočicu sa 80 ml izdojenog i ona sve smazala .kaj reći nego da sam ostala :shock: i prva pomisao pa gladna je.......

Onda sam nazvala Ivanu pa mi rekla isto kaj su cure rekle i tebi,i više nismo niš isprobavale i sve super. :mrgreen: A i ja sam se smirila jer sad znam da zna i na flašicu :drink .A kaj bum kad me ona epizoda s Klarom koštala par godina života. :bum

07 srp 2008, 18:38

marto, pratim te i vidim da vam je super krenulo. :3srca

07 srp 2008, 19:16

Marto je napisao/la:[ali ako je i popila a vidin da je samo melja i uspavljuje se, ne minjan, nego je pustin da se uspava na praznoj.

Ovo super radis, bez obzira sto ti se cini da je prazna, ono masno mleko na kraju tako najbolje dobije. Kadgod mozes pusti je da sisa sve dok sama ne pusti (naravno ne moze uvek, ali kad moze). A cak i da nema nista, daje podrazaj cici da napravi vise za sledeci put.

07 srp 2008, 22:26

Marto je napisao/la:Noćas se budila i sama tražila, pa se nacicavala, a ja spavala kraj nje :drink do jutra nije bilo ni kapi za izdojit. Neka, bit će bolja produkcija danas.

bas sam te dosla ovo pitati, jel se pocela buditi po noci
to je odlicno, samo nastavite :mah

09 srp 2008, 00:15

Paničarka u meni se primirila (još ću i podnick izgubit!), Mišica cica, spava, protestira samo kad oče spavat na cici, a ja joj nisam u mogućnosti taj tren udovoljit (npr. ako tribam Zmaju). U rodilištu me brinilo šta nije plakala, tek tu i tamo bi jedva zacvilila- ooo kako je lipo naučila vrištat, onako ženski! :drink Kaka jednom, i to ujutro, neke pelene su baš pošteno ispiškene, neke manje. Nervozni dio dana joj je predvečer, al sve bude ok ako je prikopčam na svoje supercice. :naughty Ima bit da su profunkcionirale kako triba!
I da znate da bez vas ne bi uspile! :klanja Fala, fala! :3srca

09 srp 2008, 00:19

bravoooo!!!!!!!!!!

09 srp 2008, 00:35

E da, da još ovo pitam: jel je tribam dizat da podrigne? :stup Zmaja sam dizala nakon adaptiranog. Naime, ne dižem je jer se trudim zbrisat joj da ne skuži, a kad skuži opet sve nanovo. Nije tip bebe koja će pustit cicu, zadovoljno zvirkat okolo, pa onda zaspat. Ne čini mi se da joj smeta to šta je ne dižem. Jedino sam primjetila da ono kad je nervozna, kad su cice pri kraju, kad jako vuče, manito, pa pusti cicu, pa je opet uzme... e onda san već naučila po njenom koprcanju da je triba dignit, naguca se valjda zraka i onda je spasi i umiri podrigivanje. I ne bljucka, bar ne u količini koja bi se dogodila Zmaju nakon boce, evenutalno tu i tamo primjetim da se bori doć do zraka- valjda joj dođe bljucnit, al ne baca ta ništa pa guta nazad :mrgreen: e onda vidim malo mlijeka po rubovima usana.

09 srp 2008, 00:44

bilo bi dobro, ali ako ti se cini da joj ne smeta, ne moras jer dojene bebe gutaju manje zraka nego hranjene na bocicu.

ali nemoj joj bjezati, tako ce postati nesigurna, i stalno ce te traziti.

ja bih je podigla pri kraju podoja, pa ako je to i razbudi, nema veze. pa je kad podrigne budnu polegnes. i kazes joj nesto. bez obzira na to koliko je stara.

imaj na umu da sve ovo traje cca 6 tjedana, to uspostavljanje ponude i potraznje, s vremenom stvarno nece toliko visjeti na cici. dotad, uzmi slikovnice i citaj malenomu dok nju dojis, ili zajedno nesto gledajte na TV-u. ili neka on pokraj tebe crta, slaze lego, tako nesto. kad spava, uzmi nju pokraj sebe, pristekaj ju, i spavajte svi zajedno. jos ces plakati za ovim tjednima :mrgreen:

09 srp 2008, 09:48

Marto, jako mi je drago da ti sve bolje ide! :) Nadam se da ću i ja uspjeti tako. Svaka čast!!! :klanja

12 srp 2008, 14:06

Ide nas, ide! :drink
Al ne bi ja imala ovaj podnick da se ne pitam ide li nas stvarno tako dobro kako se meni čini? :stup Pari mi se da je preidealno da bi bilo istinito, preglatko ide, prejednostavno je. Mala cica, onda spava. Piški i kaka jednom, nekad dvaput. Al skoro svaki put ima trag govanca na peleni :mrgreen: valjda joj pobigne kad prdecne. Noću spava bolje nego po danu, par puta se promeškolji, ja je prištekam i spava ka top! Po danu se ponekad doslovno nacicava, pa bljucne nešto sitno, i opet oče na cicu, pa i kad je budna.
Cice me ne bole, ni bradavice, ona lipo cica, jučer mi je malo mlika iscurilo dok je ona cicala na drugoj, valjda se skupilo priko noći- naravno to me oduševilo! :mrgreen:
Rekoh, presavršeno da bi u to povirovala!

12 srp 2008, 20:03

Veruj i samo napred. :up Javi nam kako je prosla tezinska kontrola.

13 srp 2008, 14:40

marto :up

aj izdrzi, grupe su opet u nedjelju (najvjerojatnije), bice jos tocna ura i ostalo...

15 srp 2008, 12:07

Opet mi se panika uvlači pod kožu. :spota Sve me više strah da mlika ipak neman dovoljno i da Mišica ne dobiva na kilaži koliko bi tribala dobivat.
Onaj čuveni skok u razvoju sa 3 tjedna nismo osjetile, al dani su svi više mane isti: Mišica ne zna bit budna osim na cici, onda cica i zvirka okolo, pa se onesvijesti, a neće da spava po danu bez cice u ustima. Ona nikad nije onako sita da bi pustila cicu i bila mirna. To me baš brine.
Pridvečer je najgore, cvili i žali, baci cicu pa je oče nazad (to nakon šta isprazni cicu), pa dam drugu iako ne prođe ni sat vrimena, nekako je zavaravam i trudim se dobit na vrimenu da se koliko toliko napune. Nervira me šta cice nemaju npr. dozer :mrgreen: stvari bi bile puno jednostavnije! Oko 22/23 napokon zaspe uz 1001. uljetavanje sa cicama. I onda je ne bi Bog probudija da se nahrani! :shock: Ništa ne pomaže, ni minjanje pelena, ni to šta sna je sinoć išla umiti ladnom vodom, ma ne pali. U toku noći (ustvari ranog jutra) zatraži 2, 3 puta. Ujutro najčešće zna nešto malo bljucnit.

I brine me šta su nam jučer popodne i navečer pelene bile suhe :dunno ili bar ne dovoljno mokre da bi ja bila zadovoljna. I dalje kaki jednom dnevno (danas još nije, al valjda oče). Općenito ne mislim da je baš sretna sa ovom količinom. Pedijatrica nam je produljila godišnji još 2 tjedna :baba a ja toliko ne mogu više čekat. Nešto ću smislit u ovih dan/dva jer me ova neizvjesnost ubiva.

I narasla je dosta, baš se kuži, al da su joj rukice i nogice deblje, e pa nisu baš... (nisi zadovoljan kad su debeli, al nisi ni kad su mršavi :whew ko bi zadovoljija sve mamine kriterije!)

15 srp 2008, 12:11

cuveni skok u razvoju ne mora biti bas tocno tada, mogu se dva skoka i spojiti.

dozera na cici nema, to jest problem, zato se gledaju pelene. po ovim vrucinama dijete se puno i znoji, i na taj nacin gubi tekucinu. kako je danas s pelenama?

zao mi je sto se opet brines. stvarno bih voljela da se vec jednom uvjeris da je sve ok.

drzi se

15 srp 2008, 12:12

Pridvečer je najgore, cvili i žali, baci cicu pa je oče nazad (to nakon šta isprazni cicu), pa dam drugu iako ne prođe ni sat vrimena, nekako je zavaravam i trudim se dobit na vrimenu da se koliko toliko napune.

tako se naveče ponašaju i klinci koji dobivaju po dvije kile mjesečno. večernja nervoza+sazrijevanje crijeva+vrućina.

ne čekaj da se sise napune. legnite i začepi je sisom ;). ako ti se čini da nema dovoljno mlijeka, kompresije odmah i pri kraju svakog obroka. to je najbolji način i za poticanje kakanja.

piješ li dovoljno? koliko spavaš? probaj zaspati i poslije podne kad ti djeca spavaju.
Odgovori